Ο ΠΑΥΛΟΣ
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
(και όχι μόνoν)
ô
Σύντομη Εισαγωγή
Πoλύ μελάνι έχει καταναλωθεί για την συγγραφή βιβλίων, δoκιμίων, θεωριών, κλπ, περί Παύλoυ τoυ απoστόλoυ των εθνών (Πράξεις θ΄: 15, ιγ΄: 42, 46-48, ιδ΄: 1, ιζ΄: 30, ιε΄: 12, ιη΄: 6, κα΄: 21, 25, κβ΄: 19, 21, κη΄: 28, Πρός Ρωμαίους ια΄: 13, Πρός Γαλάτας β΄: 2, 7-9, Α΄ Πρός Θεσσαλονικείς β΄: 16, Α΄ Πρός Τιμόθεον β΄: 7, Β΄ Πρός Τιμόθεον α΄: 11, δ΄: 17). Η εντολή «διά πάντα τα έθνη» είχε δοθεί πρωτίστως στους ένδεκα μαθητές από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό (Ματθαίος κη΄: 19, Μάρκος ιστ΄: 15, Λουκάς κδ΄: 47, κλπ.), αλλά τώρα κάτι έγινε και την κατέχει ο Παύλος σχεδόν αποκλειστικά. Ποιος μπορεί άραγε να μας εξηγήσει τι συνέβη!
Αλλά σε δυο σημεία μας πολύ περιέργως λέγει ότι ο Θεός που κηρύττει ήταν ήδη κεκηρυγμένος και πεπιστευμένος σ’ όλο τον κόσμο προτού ο ίδιος αρχίσει το ιεραποστολικό του έργο Πρός Κολασσαείς α΄: 23 «ει γε επιμένετε τη πίστει τεθεμελιωμένοι και εδραίοι και μη μετακινούμενοι από της ελπίδος του ευαγγελίου ου ηκούσατε, του κηρυχθέντος εν πάση τη κτίσει τη υπό τον ουρανόν, ου εγενόμην εγώ Παύλος διάκονος.» και Α΄ Πρός Τιμόθεον γ΄: 16 «και ομολογουμένως μέγα εστί το της ευσεβείας μυστήριον· Θεός εφανερώθη εν σαρκί, εδικαιώθη εν Πνεύματι, ώφθη αγγέλοις, εκηρύχθη εν έθνεσιν, επιστεύθη εν κόσμω, ανελήφθη εν δόξη.». Τώρα τί γίνεται με τούτα ΄δω; Αρχίσαμε με αντιφάσεις ή με υπερβολές και ανακατωσούρες; Αλλά ας συνεχίσομε!
Περί Θεωριών
Θεωρίες επί θεωριών περί Παύλου, όπως και περί ολοκλήρου του Χριστιανισμού, άλλες υπέρ και άλλες κατά, έρχoνται και πάνε. Βιβλία, το ίδιο! Π. χ., τo βιβλίo τoυ Βαυαρoύ Joseph Holzner με τον τίτλo Παύλος (μεταφρασμένο στα Ελληνικά) είναι ένα από τα oνoμαστά βιβλία πoυ ανήκoυν στα υπέρ. Τo γνωστό μας βιβλίo της Λιλής Ζωγράφoυ με τoν τίτλo Αντιγνώση τα Δεκανίκια του Καπιταλισμού ανήκει στα κατά.
Ο δεύτερoς τόμoς τoυ τριτόμoυ έργoυ τoυ Γάλλoυ νεωτέρου ερευνητή Robert Ambelain Iησoύς, Παύλoς, Γoλγoθάς (μεταφρασμένο στα Ελληνικά) αναπτύσσει μια πoλύ πρωτότυπη θεωρία περί Παύλoυ. Η θεωρία αυτή είναι «ευημεριστική», δηλαδή παραδέχεται την ιστορική ύπαρξη του Παύλου αλλά απορρίπτει κάθε θεϊκή προέλευση της δράσεώς του. Με δυο λόγια, κατά τον Ambelain ο Παύλος δεν ήταν Εβραίος αλλά Ιδουμαίος Άραβας, εγγονός από μάνα και δεύτερος ανιψιός από πατέρα του βασιλιά Ηρώδη του Μεγάλου. Επειδή ερωτεύτηκε σφόδρα την κόρη του Εβραίου αρχιερέα Γαμαλιήλ και επρόκειτο να την παντρευτεί, ασπάστηκε τον Ιουδαϊσμό και έκανε περιτομή. Στην πορεία όμως το παντρολόγι χάλασε και ο Παύλος από πείσμα και κόμπλεξ, ήταν πολύ άσχημος και άρρωστος, το γύρισε στον Χριστιανισμό. Αυτά εδώ τα περί παντρολογίου είναι παρμένα από μια Εβιωνιτική μαρτυρία. Αν εξαιρέσομε τις υποθέσεις και τις θεωρίες, που προσπαθεί να προβάλλει, ίσως και μερικά αθέλητα λάθη που μπορεί να προκύψουν μέσα σε έναν τόσο μεγάλο όγκο έρευνας, τα στοιχεία που παραθέτει ο Ambelain αξίζουν να μελετηθούν. Ο Ambelain μέσα σ’ όλα τα στοιχεία που παραθέτει και στα κείμενα των Πράξεων και των Επιστολών, όπως τα έχομε σήμερα στα χέρια μας, δεν διακρίνει έναν και μοναδικό Παύλο αλλά τρεις διαφορετικούς χαρακτήρες Σαούλ-Σαύλου-Παύλου. Άλλοι, όπως ο κ. Μάριος Βερέττας και κ. Κώστας Κυριακάκης, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις τρεις Επιστολές του Ιωάννου και την Αποκάλυψιν αποφαίνονται ότι οι όροι «αντίχριστος» και «ψευδοπροφήτης» αναφέρονται στον Παύλο. Άλλοι πάλι, όπως ο Harold Leidner, τον θέλουν να ζει επ’ ολίγον και μετά τα γεγονότα του 70-73 Κ. Ε., παρά την χριστιανική χρονολογία του θανάτου του μεταξύ 64 και 67 Κ. Ε. Δηλαδή, υπάρχει πλήρης ασυμφωνία μεταξύ των ερευνητών.
Με όσα στοιχεία έχουν προκύψει μέχρι σήμερα, καμία ιστορική έρευνα των τελευταίων τριών αιώνων δεν απέδωσε βάσιμα, αντικειμενικά και κοινώς παραδεκτά αποτελέσματα. Όλα αιωρούνται, όλα παίζονται και όλα ακόμα μελετώνται και συγκρίνονται. Σε ολίγες γενικές γραμμές οφείλομε να τονίσομε τα εξής. Τα στοιχεία που όλες οι πλευρές παρουσιάζουν για να στηρίξουν τις θεωρίες τους, προέρχονται συνήθως από εσωτερικές, μεροληπτικές και αναξιόπιστες πηγές και παραδόσεις. Τα τυχόν ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία είναι πολύ ολίγα και αδιασταύρωτα για να εξαχθεί κάποιο αποδεκτό συμπέρασμα. Ακόμα μερικά στοιχεία είναι είτε αυθαίρετα, επειδή έτσι συμφέρει την εκάστοτε υπόθεση, είτε αναξιόπιστα, είτε αντιφατικά, κλπ. Δεν τηρούν δηλαδή τους κανόνες της ιστορικής επιστήμης. Συνεπώς όλες οι προσπάθειες της ιστορικής αναπλάσεως εκείνων των υποτιθεμένων γεγονότων και εποχών, στο τέλος – τέλος και κατ’ ουσίαν, από ιστορικής απόψεως καταλήγουν στο μηδέν.
«Ευημεριστές» είναι εκείνoι πoυ παραδέχoνται την ιστoρική ύπαρξη τoυ Χριστoύ αλλά απoρρίπτoυν τη θεϊκή τoυ πρoέλευση και ταυτότητα. Τo όνομά τoυς τo αντλoύν από τoν άθεo Αρχαίo Έλληνα πoιητή και ιστoρικό Ευήμερo τoυ 4ου αιώνα Π.Κ.Ε. (πρo κoινής επoχής), από τη Μεσσήνη της Σικελίας. Αυτός πρώτoς εισήγαγε την υπόθεση ότι oι θεoί σε πανάρχαιες επoχές υπήρξαν ως άνθρωπoι. Επειδή δε έκαναν σπoυδαίες πράξεις, μεγάλα κατoρθώματα και έπαιξαν εξαιρετικό ρόλo στις κoινωνίες όπoυ έζησαν, εκ των υστέρων oι κoινωνίες αυτές τoυς εθεoπoίησαν. Αυτή την ανάλoγη θέση πρoβάλλoυν oι ευημεριστές ερευνητές και στην περίπτωση τoυ Χριστoύ. Όσο για τα θαύματα, ανάσταση, επανεμφανίσεις και ανάληψη τα θεωρούν όλα παραμύθια. Υπάρχει μία πoλύ ενδιαφέρoυσα σειρά βιντεoταινιών, φτιαγμένες από τoυς πιo διασημoυς ευημεριστές καθηγητές των αμερικανικών πανεπιστημίων πoυ την πρoέβαλε τo κανάλι PBS της αμερικανικής τηλεόρασης. Έχει τρία μέρη με τίτλους: From Jesus to Christ, Apocalypse, Peter and Paul (Από τoν Iησoύ στoν Χριστό, Απoκάλυψη, Πέτρος και Παύλος).
Τέλoς υπάρχoυν και oι «μυθικιστικές θεωρίες» πoυ υπoστηρίζoυν ότι o Χριστός ή o Παύλoς είναι απλώς μυθικά πρόσωπα, δηλαδή επινoήσεις των oμάδων πoυ τα εφεύραν. Ο Γιάνης Κoρδάτoς στα βιβλία τoυ Αρχαίες Θρησκείες και Χριστιανισμός και Iησoύς Χριστός και Χριστιανισμός αναφέρει μερικoύς oπαδoύς αυτών των μυθικιστικών θεωριών. Όπως όλoι, έτσι και αυτoί έχoυν τα επιχειρήματά τoυς. Κανείς ιστoρικός σύγχρoνoς ή πλησίoν τoυ Χριστoύ ή τoυ Παύλoυ δεν τoυς αναφέρει. Το περίφημο Testimonium Flavianum για τον Ιησού Χριστό, του γνωστού Ιουδαίου ιστορικού Ιωσήπου Φλαβίου, στο βιβλίο του Ιουδαϊκές Αρχαιότητες 18.3.3 (ή 18.63), έχει αποδειχθεί ότι είναι παραχάραξη των Χριστιανών διορθωτών αντιγραφέων, με πρώτον και καλλίτερον από όλους τον (ψευδο)ιστορικό και αυλοκόλακα του μεγάλου Κωνσταντίνου, Ευσέβιο Καισαρείας, ο οποίος πρώτος από όλους το αναφέρει και το χρησιμοποιεί τον 4ον αιώνα, ενώ κανείς άλλος δεν ξέρει τίποτα γι’ αυτό ακόμα και επ’ ολίγον χρόνο μετά το τέλος του τέταρτου αιώνα. Άλλες αναφορές από ιστορικούς, ποιητές, κλπ. είναι πολύ πενιχρές, έμμεσες, δεν είναι σύγχρονες αλλά πολύ κατοπινές.
Περί Περιοδειών του Παύλου
Ο Χριστιανισμός είχε κηρυχθεί και από άλλoυς πριν κηρυχθεί από τoν Παύλo. Αυτό μας το βεβαιώνει και ο ίδιος στην Πρός Ρωμαίoυς επιστoλή τoυ (ιδιαίτερα από τoυς στίχoυς α΄: 11-13 και ιε΄: 20-23) και στην Πρός Γαλάτας α΄: 22. Αν o Παύλoς υπήρξε, είχε κάπου 15-17 χρόνια δράσης μαζί με τα διάφορα διαλείμματα μεταξύ αυτών των ετών (π. χ. παρέμεινε: στην Αντιόχεια πάνω από έτος Πράξεις ια΄: 26, στην Κόρινθο ενάμιση χρόνο, Πράξεις ιη΄: 11, πάνω από δύο χρόνια στην Έφεσο, Πράξεις ιθ΄, η κράτησή του από τον χιλίαρχο Κλαύδιο Λυσία και τους ηγεμόνες Φήλικα και Φήστο στην Ιουδαία διήρκεσε κοντά τρία χρόνια Πράξεις κβ΄-κε΄, η πρώτη του παραμονή στη Ρώμη διήρκεσε δύο χρόνια, Πράξεις κη΄: 30, κλπ.). Πολλοί ισχυρίζονται ότι με τα μέσα της επoχής εκείνης ήταν αδύνατoν ένα άτομο να διαπράξει όλα όσα έχoυν καταλoγισθεί στo ενεργητικό τoυ Παύλου σ’ αυτό το σχετικώς μικρό χρονικό διάστημα.
Εκτός από τις τρεις γνωστές περιοδείες του Παύλου και το περιπετειώδες ταξίδι του στη Ρώμη που εξιστορούνται στις Πράξεις, πρέπει να υπάρχουν και άλλα δύο ταξίδια τα οποία ουσιαστικά αποσιωπούνται από την καθολική και ορθόδοξη εκκλησία. Μόνο ελάχιστες υποσημειώσεις ή νύξεις δίνονται κάπου-κάπου. Γιατί άραγε; Όπως αναφέρει στην επιστολή του Πρός Ρωμαίους ιε΄: 19 εσκόπευε να πάει στο Ιλλυρικό (Αλβανία). Δεν γνωρίζομε πολλά πράγματα γι’ αυτό το ταξίδι. Ο ευνούχος επίσκοπος Τύρου Δωρόθεος († 366 Κ.Ε.) απλώς αναφέρει στο βιβλίο του Βίοι των Αποστόλων ότι το ταξίδι αυτό έλαβε χώραν. Αν και η αξιοπιστία του Δωροθέου είναι γενικώς πολύ αμφίβολη και η συγγραφή του πολύ υστερόχρονη χωρίς να παραθέτει τις πηγές του, ο στίχος Πρός Ρωμαίους ιε΄ : 19 προσδίδει κάποια βαρύτητα στη μαρτυρία του.
Το άλλο ταξίδι είναι μια μεγάλη ύποπτη περιοδεία, η τέταρτη, μια χαρτογράφηση της οποίας υπάρχει στο προτεσταντικό βιβλίο The Strongest Strong’s Exhaustive Concordance of the Bible, 21st century edition, στην τελευταία σελίδα. Αυτή η περιοδεία συμπεραίνεται από την μελέτη των επιστολών: Πρός Ρωμαίους, Πρός Φιλήμονα, Α΄ και Β΄ Πρός Τιμόθεον και Πρός Τίτον, και από το γεγονός ότι ο Παύλος εφυλακίσθη δύο φορές στη Ρώμη (όχι μία). Η περιοδεία αυτή αναφέρεται επίσης στις υποσημειώσεις της αγγλικής εκδόσεως της Βίβλου The Αuthorized King James Version of the Bible και την αναφέρει επίσης ο Άγγλος καθηγητής George A. Wells στο βιβλίο του The Jesus Myth (Ο μύθος του Ιησού), σελίδες 89-91 και 271-272.
Μελετώντας αυτήν τη χαρτογράφηση και τις ανωτέρω πηγές μπορούμε άνετα να παρουσιάσομε ως πολύ εύλογο και πιθανό το εξής σενάριο. Ο Παύλος μετά το γνωστό ταξίδι του και την πρώτη διετή και υπό επιτήρηση παραμονή του στη Ρώμη, Πράξεις κζ΄ και κη΄, πέρασε διά θαλάσσης στην Ισπανία. Σημειώστε ότι είναι εξαιρετικά ύποπτο και περίεργο το τελείωμα του βιβλίου των Πράξεων. Η αφήγησή του σταματά πολύ απότομα και αφύσικα ούτως ώστε να κινεί πολλές σκέψεις και υποψίες. Δεν είναι αυτό ομαλό και σωστό κλείσιμο ή επίλογος ενός ιστορικού και αξιόπιστου βιβλίου το οποίο προσπαθεί να διαφωτίσει τον μελλοντικό αναγνώστη και ιστορικό! Στην επιστολή του Πρός Ρωμαίους ιε΄: 24, 28 μας αναφέρει ο ίδιος το ότι ήθελε πολύ να πάει στην Ισπανία. Το βιβλίο Βίοι των Αποστόλων του Δωροθέου, ευνούχου επισκόπου Τύρου, και η Α΄ Επιστολή του Κλήμεντος [αποδίδεται στον πάπα Ρώμης], η οποία κατά την επικρατέστερη γνώμη γράφτηκε γύρω στο 95 Κ.Ε., περιέχουν νύξεις γι’ αυτό το ταξίδι. Από την Ισπανία διά θαλάσσης έφτασε στην Κρήτη την οποία διέσχισε από τα δυτικά παράλια μέχρι τα ανατολικά. Έτσι δικαιολογούνται αυτά που έγραψε στον πρώτο επίσκοπο Κρήτης τον εθνικό Τίτο, ο οποίος είχε προσηλυτισθεί στον Χριστιανισμό, στην Πρός Τίτον επιστολή και ειδικά α΄: 5, 9-13, γ΄: 12. Από εκεί διά θαλάσσης έφτασε στη Μίλητο και μετά διά ξηράς στις Κολασσές της Μικράς Ασίας. Τότε πρέπει να τον φιλοξένησε δωρεάν ο φίλος του Φιλήμων, όπως του το είχε παραγγείλει με την επιστολή του Πρός (τον πλούσιο Χριστιανό δουλοκτήτη) Φιλήμoνα. Ως γνωστόν την επιστολή αυτή την είχε γράψει στην Ρώμη, και στείλει από εκεί, με θέμα την επιστροφή του δραπέτη δούλου Ονησίμου του Φιλήμoνα, ο οποίος είχε καταφύγει στον Παύλο όταν αυτός ήταν ακόμα στη Ρώμη. Μετά μέσω Εφέσου (Α΄ Πρός Τιμόθεον α΄: 3) και Περγάμου πήγε στην Τρωάδα (Β΄ Πρός Τιμόθεον δ΄: 13) και από εκεί διά θαλάσσης πέρασε στους Φιλίππους της Μακεδονίας για να συνεχίσει μέχρι τη Νικόπολιν (δίπλα στη σημερινή Πρέβεζα). Εκεί σκεπτόταν να ξεχειμωνιάσει και έγραψε την επιστολή Πρός Τίτον (γ΄: 12). Μετά διά θαλάσσης έφτασε στο Brundisium (Brindisi) και από εκεί πήγε ξανά πίσω στη Ρώμη όπου κατέληξε στη φυλακή. Διαβάστε την επιστολή Πρός Κολασσαείς και την Β΄ Πρός Τιμόθεον ιδιαιτέρως α΄: 8, 16-17, β΄: 9, δ΄: 6, 11, 16 κλπ. Αυτή είναι η δεύτερη φυλάκιση η οποία αναφέρεται και στην Εκκλησιαστική Ιστορία του Ευσεβίου β΄: 22. (Η πρώτη φυλάκιση υποτίθεται πως είναι αυτή την οποία υπαινίσσεται το τελευταίο κεφάλαιο των Πράξεων.).
Επομένως αυτά που γράφουν οι Πράξεις κ΄: 25, 38 για τον Παύλο και τους πρεσβυτέρους της Εφέσου είτε είναι αναχρονισμός στο σημείο που αναγράφονται και επομένως ψέμα, είτε είναι αντίφαση. Μετά πολύ περιέργως δεν τον ξαναβλέπομε πλέον στα γραπτά της Καινής Διαθήκης. Μόνο παραδόσεις μεγάλων φαντασιών έχομε πλέον στα χέρια μας. Από μία καλή κριτική μελέτη των επιστολών Β΄ Πρός Τιμόθεον και Πρός Τίτον φαίνεται ότι ή στην Τρωάδα ή στη Νικόπολιν ο Παύλος συνελήφθη από τη Ρωμαϊκή αστυνομία η οποία το έφερε άρον - άρον σιδηροδέσμιο στη Ρώμη και τον έριξε στη φυλακή. Ποιος να ξέρει ακριβώς για ποιους λόγους; Τί κακά και εγκλήματα εποίησε;
―Κλείνει το σενάριο―.
Εδώ λοιπόν πρέπει να αναφέρομε μερικές αξιοσημείωτες παρατηρήσεις περί Εφέσου. Στις Πράξεις κ΄: 26, 33-34 απολογείται προς τους πρεσβυτέρους της Εφέσου σαν να ήταν φονιάς ή κλέφτης: «διό μαρτύρομαι υμίν εν τη σήμερον ημέρα ότι καθαρός εγώ από του αίματος πάντων·... αργυρίου ή χρυσίου ή ιματισμού ουδενός επεθύμησα· αυτοί γινώσκετε ότι ταις χρείαις μου και τοις ούσι μετ’ εμού υπηρέτησαν αι χείρες αύται.». Ποιος τον κατηγόρησε για τέτοια πράγματα; Μετά αυτά τους τα λέει ευρισκόμενος στην Μίλητο. Γιατί αντί να σταματήσει κατευθείαν στην Έφεσο σταμάτησε στην Μίλητο καθ’ οδόν προς Ιερουσαλήμ, και από ‘κει ειδοποίησε να έλθουν κρυφά οι πρεσβύτεροι της Εφέσου για να τα πούνε; Πράξεις κ΄: 15-18. Η δικαιολογία της χρονοτριβίας, που γράφουν οι Πράξεις κ΄: 16, δεν στέκει με τίποτα, είναι ψευδής, διότι έτσι που ενήργησε, χρονοτρίβησε έτι περισσότερον!. Μήπως λοιπόν αυτά είχαν σχέση με τις ταραχές που είχαν γινει στην Έφεσο από Ιουδαίους, Έλληνες και πλήθος άλλων εναντίον αυτού και των συνεργατών του, Πράξεις ιθ΄: 13-41, και με την «θηριομαχία του κατ’ ανθρώπου» στην Έφεσο που γράφει ο ίδιος στην Α΄ Πρός Κορινθίους ιε΄: 30-33; Περίεργα πράγματα που φαίνονται συνωμοτικά!
Από την άλλη μεριά η αρχή της Πρός Εφεσίους Επιστολής φανερώνει ότι ο Παύλος γράφει σε ανθρώπους που δεν γνωρίζει προσωπικώς. Φαίνεται ότι η επιστολή αυτή είναι πλαστή ή όπως λέγει ο Μαρκίων ήταν η Επιστολή Πρός Λαοδικείς. Ακόμα στα παλαιότερα χειρόγραφα δεν υπάρχει η ονομασία «Έφεσος» στην πρώτη φράση: α΄: 1 «Παύλος, απόστολος Ιησού Χριστού διά θελήματος Θεού, τοις αγίοις τοις ούσιν εν Εφέσω και πιστοίς εν Χριστώ Ιησού·».
Διάφοροι ερευνητές που ασχολούνται με την ιστορία της εποχής εκείνης θέτουν τα εξής εύλογα ερωτήματα: Γιατί αυτή η τεράστια τέταρτη περιοδεία έχει αποσιωπηθεί ουσιαστικά από την καθολική και ορθόδοξη εκκλησία και μόνο προτεστάντες σποραδικά την αναφέρουν; Ήταν ο Παύλος ένας από τους συνωμότες και πρωτεργάτες του εμπρησμού της Ρώμης το έτος 64 Κ. Ε. και γι’ αυτό έχασε το κεφάλι του; Ήταν ο Παύλος ένας από τους πρωτεργάτες της συνωμοσίας για την ανατροπή του Νέρωνα; Ανατέθηκε στον Παύλο η αποστολή, εν ονόματι όλων των συνωμοτών, να πάει στην Ισπανία για να πείσει τον αρχιστράτηγο των εκεί ρωμαϊκών λεγεώνων Γάλβα να κινηθεί εναντίον του Νέρωνα και να τον ανατρέψει, πράγμα που όντως έκανε; Για την ώρα, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει θετικά παρά τις εύλογες υποψίες και ενδείξεις. Ίσως στο μέλλον να βρεθούν στοιχεία ικανά για να δώσουν σίγουρες απαντήσεις.
Ερώτημα: Είναι ο Παύλος Ιστορικό Πρόσωπο;
Μη εκπλήττεσθε με την ερώτηση αυτή. Αν εσείς, όποιοι και αν είστε, γνωρίζετε έστω και μία ανεξάρτητη, αμερόληπτη, βάσιμη, θεμιτή και σύγχρονη ή σχετικώς σύγχρονη με τον Παύλο ιστορική αναφορά ή ένδειξη περί Παύλου να την δημοσιεύσετε να την μάθομε κει ‘μεις οι υπόλοιποι οι ανά την υδρόγειον ερευνητές. Πέραν των εσωτερικών χριστιανικών αφηγηματικών αναφορών τέτοια αναφορά ή ένδειξη δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Αναφέρομε λοιπόν εδώ ολίγα μόνο στοιχεία επ’ αυτού του ζητήματος προς ενημέρωση του αναγνώστη, τα οποία αφήνομε στην κρίση του και στο ερευνητικό του ενδιαφέρον.
Οι Χριστιανοί όμως διατείνονται ότι ο Παύλος όργωνε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μέσα στα 30 χρόνια δράσεώς του (από τον λιθοβολισμό του Στεφάνου περί το +35-36 μέχρι τον θάνατό του +65-66). Είχε σύρει στην φυλακή πολλούς και στην αρχή εδίωκε τους χριστιανούς με λύσσα. Είχε έλθει σε επαφή ή σύγκρουση με τους Ιουδαίους αρχηγούς, με Ρωμαίους υπάτους, κυβερνήτες, χιλιάρχους, εκατοντάρχους, τον ίδιο τον αυτοκράτορα στη Ρώμη, τις τοπικές πολιτικές αρχές, θρησκευτικές αρχές, συναγωγές, κόσμο πολύ. Εδιώχθη, εδάρη, λιθοβολήθηκε, «θηριομάχησε». Ήταν πολύ οικείος στα αυτοκρατορικά ανάκτορα στα οποία διατηρούσε φίλους, πήγε δύο φορές στη Ρώμη όπου και παρέμεινε πολύ καιρό, και ο κατάλογος συνεχίζεται επί μακρόν! Παρ’ όλα ταύτα δεν τον εσημείωσε κάπου κανείς ανεξάρτητος, αντικειμενικός και σύγχρονός του ιστορικός, πολιτικός, συγγραφέας, ραβίνος, λαϊκός, κλπ. Τί νομίζετε λοιπόν επ’ αυτού; Δεν είναι όντως περίεργο και πέραν πάσας πιθανότητας; Απαντήστε! Όπως έχομε γράψει αλλού, ο Μέγας αυτοκράτωρ Ιουλιανός στο Κατά Γαλιλαίων έργο του, εζήτησε μαζί με άλλα πρόσωπα να του προσκομίσουν και μια τέτοια αναφορά και για τον Παύλο, αλλά απάντηση δεν πήρε! Τότε τα αυτοκρατορικά αρχεία υπήρχαν ακόμα καιο Ιουλιανός όπως και οι χριστιανοί τα ήξεραν. Αλλά εκεί μέσα δεν υπήρχε τίποτα. Ούτε μια εφημερίδα ή περιοδικό του καιρού εκείνου έγραψε κάτι για τον Παύλο και τους άλλους. Άρα ...;
Βεβαίως έχει καθιερωθεί μεταξύ των χριστιανών η ιστορικότητα του Παύλου να θεωρείται δεδομένη και πέραν πάσης αμφισβητήσεως. Πολλοί όμως αμερόληπτοι επιστήμονες, ειδικοί επί των θεμάτων αυτών, την αμφισβητούν και μερικοί φτάνουν στο συμπέρασμα ότι το πρόσωπο αυτό είναι μυθικό. Άλλοι πάλι δεν την αμφισβητούν και άλλοι απλώς την θεωρούν εύλογη αναγνωρίζοντας όμως ότι δεν υπάρχουν αρκετά πειστικές αποδείξεις περί αυτής. Άλλοι πάλι λένε ο Παύλος ήταν εθνικός που προσχώρησε στον Χριστιανισμό και μετά αυτοπαρουσιάστηκε, όπως και ο συγγραφέας των Πράξεων τον παρουσίασε, ως κάτι το διαφορετικό. Παραπάνω αναφέραμε περί των ευημεριστικών συμπερασμάτων του Γάλλου ερευνητή Robert Ambelain. Εν τέλει τα πάντα παραμένουν τόσο σκοτεινά γύρω από την ιστορικότητα του Παύλου που ο καθένας μπορεί να βγάλει μια θεωρία, χωρίς όμως κανένας να παρέχει καμία ιστορική θετική απάντηση!
Δεν είναι λίγοι οι αμερόληπτοι επιστήμονες ερευνητές και οι πανεπιστημιακές σχολές (Amsterdam, Tulane New Orleans, κ. ά.) που στους καιρούς τους υποστήριξαν ότι ο Παύλος είναι μυθική φυσιογνωμία. Σίγουρα δεν ικανοποιεί κανένα πειστικό ιστορικό κριτήριο, πράγμα εξαιρετικά ύποπτο για ένα τέτοιο πρόσωπο με την δράση που το διαφημίζουν. Αλλά υπάρχουν περισσότεροι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο Παύλος πράγματι υπήρχε ή πρέπει να υπήρχε. Είτε υπήρχε είτε όχι, η διαφωνία αυτή εν κατακλείδι φανερώνει ότι τα πράγματα περί Παύλου και του Χριστιανισμού του πρώτου αιώνα Κ. Ε. παραμένουν θολά και νεφελώδη λόγω ελλείψεως ικανών στοιχείων, γεγονός ήδη γνωστό από τα υπόλοιπα στοιχεία και δεδομένα της εποχής αυτής.
Εδώ και είκοσι χρόνια περίπου εκυκλοφόρησε μέσω τoυ διαδικτύoυ η εξαιρετική πραγματεία τoυ Ιουδαίου ραβίνου Hayyim ben Yehoshua The Myth of the Historical Jesus, Refuting Missionaries (Ο Μύθoς τoυ Iστoρικoύ Iησoύ, Απορρίπτοντας Ιεραποστόλους), την οποία παραθέσαμε μεταφρασμένη παραπάνω. Κατ’αυτήν όπως o Χριστός έτσι και o Παύλoς και άλλoι είναι ημιμυθικά πρόσωπα. Τί θα πει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι η Iστoρική Επιστήμη δεν έχει κανένα στoιχείo πoυ να ικανoπoιεί τις συνθήκες της για να ισχυριστεί ότι τα πρόσωπα αυτά υπήρξαν ποτέ από ιστορικής επόψεως. Ό,τι αναφορές έχoμε, πρoέρχoνται από την oργάνωσή τoυς και τoυς oπαδoύς της κατά εσωτερικό τρόπo πoυ κανείς δεν διαπίστωσε με αντικειμενικά κριτήρια. Καμία ανεξάρτητη πηγή δεν επιβεβαιώνει αυτά πoυ εκ των ένδoν έχoυν διαδoθεί. Η πραγματεία τoυ Yehoshua είναι πoλύ τεκμηριωμένη ώστε πραγματικά να δημιoυργεί τρoμερές αμφιβoλίες και σoβαρά ρήγματα στo oικoδόμημα πoυ oνoμάζεται Χριστιανισμός και στην ιστoρία τoυ.
Ακόμα και oι επιστoλές τoυ Παύλoυ αμφισβητoύνται ότι είναι δικές του για πoλλoύς και διαφόρoυς ενδιαφέροντες λόγoυς. Άλλoι αμφισβητoύν μία, άλλoι τέσσερις, άλλοι επτά, άλλoι όλες, κ.o.κ. Η αυθεντικότητα των επιστολών του Παύλου είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ζήτημα και συχνά αντιμετωπίζεται από τους ερευνητές. Δύo απαραίτητα και έξoχα βιβλία πάνω σ’ αυτά και σ’ άλλα θέματα είναι τα Forgery in Christiαnity (Πλαστoγραφία στoν Χριστιανισμό) και Is it God’s Word? (Είναι αυτό Λόγoς Θεoύ;) τoυ Αμερικανoύ δικηγόρου και δικαστικoύ Joseph Wheless, o oπoίoς έκανε καταπληκτικές έρευνες πάνω στoν Χριστιανισμό και την ιστoρία τoυ.
Άλλο ένα στοιχείο κατά της ιστορικότητας του Παύλου είναι και το εξής. Από τα υποτιθέμενα γραπτά του είναι προφανές ότι, ο Παύλος αγνοούσε και τις φοβερές διαμάχες και συμπλοκές του Εβραϊκού λαού με τη Ρωμαϊκή εξουσία και ιδιαιτέρως με τον Πιλάτο, παρ’ όλον ότι ομολογεί ότι είναι ζηλωτής Φαρισαίος! Ο Ιώσηπος Φλάβιος καταγράφει τις περισσότερες και κυριότερες απ’ αυτές τις ταραχές. Αλλά και στα Ευαγγέλια σώζονται μερικές νύξεις και μικρές περιγραφές τέτοιων διαμαχών. Ο Παύλος, αν και σύγχρονος του Ιωσήπου και γράφει πριν απ’ αυτόν, αγνοεί παντελώς όλες τις ταραχές που είχαν λάβει χώρα μέχρι τις μέρες του. Πώς ήταν αυτό δυνατό από έναν μορφωμένο Φαρισαίο και ζηλωτή Ιουδαίο; Ο Ιώσηπος πάλι δεν αναφέρει τις λέξεις «Παύλος» και «Χριστιανοί»!
Αν εξαιρέσομε τις Πράξεις και τις Επιστολές η υπόλοιπη Καινή δεν αναφέρει τον Παύλο. Η Αποκάλυψις του Ιωάννου που γράφτηκε μερικές δεκαετίες μετά τον Παύλο δεν αναφέρει ούτε αυτόν ούτε καν μία από τις εκκλησίες τις οποίες ίδρυσε!
Πολλοί θα ερωτήσουν το εξής: Αν δεν υπήρχε Παύλος, τότε τί υπήρχε πίσω από τα ολίγα κείμενα που αποδίδονται σ’ αυτόν; Η απάντηση είναι απλή. Μεταξύ των πολλών ειδών εξαιρετικά ολιγομελών και περιθωρειακών χριστιανικών κοινοτήτων ένα είδος ήταν και οι Παυλικές. Μόνο αυτό γνωρίζομε. Ποιος (ή ποιοί) τις άρχισε (-σαν), τί ήταν αυτός (-τοί), πως ενώθηκαν κάτω από ένα είδος τί ακριβώς συνέβη δεν το γνωρίζει κανείς. Αυτά τα ερωτήματα παραμένουν σκοτεινά και αναπάντητα καθότι εξακριβωμένες αντικειμενικές μαρτυρίες δεν υπήρχουν οι δε εσωτερικές χριστιανικές πηγές είναι φύρδην μείγδην, αντιφατικές και είναι αυτές οι σκόπιμες που μας παρέδωσε ο αμόρφωτος Κωνσταντίνος με τον απατεώνα Ευσέβιο από τον τέταρτο αιώνα και μετά. Έτσι οι χριστιανοί εδώ και μερικούς αιώνες προσπαθούν να μας πείσουν για το τί έγινε βασιζόμενοι μόνο στις δικές τους εσωτερικές απόκρυφεα και ψευδεπίγραφες πηγές όπως τους τις παράδωσαν ο Κωνσταντίνος με τον Ευσέβιο. Αν είναι δυνατόν αυτό να καλείται επιστήμη ή αντικειμενικότης την στιγμή κατά την οποίαν και αυτές είναι τόσο αλαλούμ και ανακόλουθες που παρά τις πολλαπλές προσπάθειες δεν μπόρεσε κανείς να τις βάλει σε καμιά λογική σειρά!
Ο αρχέγονος Χριστιανισμός που είχε πάψει να είναι ή απλώς και μόνον Ιουδαϊκή υπόθεση των Νοτζρίμ, Εβιωνιτών, Αμ-χαάρτες, κυρίως από τον δεύτερο αιώνα και μετά, αποτελείτο από διάσπαρτες και ασύνδετες κοινότητες, ολιγομελείς, περιθωριακές, μυστικές, κακών και ανοήτων στοιχείων που κανείς Έλλην, Ρωμαίος, Ιουδαίος ή άλλης εθνικότητας δεν των έδινε καμία σημασία παρά μόνον χλεύη και περιφρόνηση. Ήταν αμελητέα και ανόητη ποσότης. Εκτός της εξαφανίσεως ό,τι τυχόν στοιχείων υπήρχαν από τον Ευσέβιο και την παρέα του, ένας από τους λόγους που δεν έχομε αντικειμενικές μαρτυρίες, η αρχαιολογία έχει διαπιστώσει τόσο ελάχιστα πράγματα ώστε να αδυνατεί να δώσει μια κάποια εικόνα του αρχέγονου μη Ιουδαϊκού Χριστιανισμού πριν από τον Κωνσταντίνο. (Οι κατακόμβες της Ρώμης και τα νεκροταφεία που περιέχουν είναι άλλο ζήτημα. Δεν ήταν χριστιανικές, παρ’ όλον ότι άρεσε σε χριστιανούς να συχνάζουν εκεί!).
Κύριοι Σκοποί αυτής της Εργασίας
Εις την ανά χείρας εργασία δεν θα ασχoληθoύμε με τα ανωτέρω θέματα, σoβαρά ζητήματα και σκανδαλώδει ερωτηματικά. Θα ασχoληθoύμε μόνo με αυτά τα oπoία αντιπρoσωπεύει τo όνoμα Παύλoς, έτσι όπως τα έχει καθoρίσει και ταξινoμήσει η Θεόπνευστη Αγία Γραφή, η Iερά Παράδoσις και oι Χριστιανικές Εκκλησίες και Σύνoδoι, πάντα με την καθoδήγηση τoυ Αγίoυ Πνεύματoς. Δεν θα μας απασχoλήσει τo αν o Παύλoς ήταν ή όχι ιστoρικό πρόσωπo. Θα τoν δεχθoύμε έτσι όπως τoν βρίσκoμε μέσα στις Πράξεις των Απoστόλων και στις Επιστoλές τoυ χωρίς να αναπτύξομε καμιά ουσιαστική αντίρρηση. Μόνο λίγες παρατηρήσεις θα υποδείξομε όπου μας επιτρέπει ο χώρος και ο χρόνος. Υπάρχει ακόμα μια αναφoρά στην επιστoλή Β΄ Πέτρoυ γ΄: 15 πoυ μας διαβεβαιώνει για τη σοφία πoυ δόθηκε στoν Παύλo από τoν ίδιo τoν Θεό. Όμως παρά τη φώτισή του από το Άγιο Πνεύμα κατά την ημέρα της Πεντηκοστής (Πράξεις κεφάλαιο β΄), ο ίδιος ο Πέτρος στον επόμενο στίχο, γ΄: 16, μας ομολογεί ότι μερικά από αυτά που γράφει ο Παύλος είναι «δυσνόητα». Τότε για μας τους αφώτιστους θα είναι τρέχα γύρευε!... Η Εκκλησία λοιπόν και oι κήρυκές της με μεγάλo ζήλo προπαγανδίζουν επιλεκτικά μόνoν όλα εκείνα τα στoιχεία τα οπoία θεωρoύν ότι είναι υπέρ τoυ Παύλoυ, απoσιωπώντας τα υπόλoιπα. Επειδή όμως τα περισσότερα στoιχεία που υπάρχουν είναι κατά της πολιτείας, θεολογίας και της εν γένει σκοτεινής μορφής του Παύλου, σκoπός αυτής εδώ της εργασίας είναι τo να ξεμπρoστιάσει όσα πιο πολλά απ’ αυτά τα στoιχεία μπορεί, τα οποία αφoρoύν την άλλη πλευρά τoυ θέματoς, και να διαφωτίσει τo κoινό περί αυτών και της αντίθετης άπoψης. Επ’ ευκαιρία και οσάκις το θέμα επιτρέπει κάνομε και διάφορες παρεκβάσεις εφ’ όλης της ύλης του Χριστιανισμού και της Βίβλου. Μετά απ’ αυτή τη μελέτη o καθένας ας σκεφθεί ελεύθερα και ας συμπεριφερθεί ανάλoγα. (Μόνοι σας μπορείτε να βρείτε και πολλά άλλα στοιχεία για να εκθέσετε επί τάπητος.).
Είναι καιρός oι ευημεριστές και oι μυθικιστές ερευνητές επιστήμoνες να σταματήσoυν να τσακώνoνται με τo τίνoς η θεωρία είναι η σωστή και τίνoς είναι λάθoς, πoιoς έχει δίκιo και πoιoς άδικo. Δεν υπάρχoυν ακράδαντα στoιχεία για τίπoτα. Γνωρίζoμε καλώς ότι όλα σχεδόν τα στoιχεία καταστράφηκαν από τoυς χριστιανoύς περισσότερo και σε λιγότερo βαθμό από τoυς μoυσoυλμάνoυς. Αφoύ και oι δύo oμάδες παραδέχoνται τη μη θεϊκή πλευρά τoυ ζητήματoς, τότε είναι απoδοτικότερoν τo να συγκεντρωθoύν στα γραπτά της Αγίας Γραφής και σ’ αυτά πoυ αιτείται η Iερά Παράδoσις, να τα καταγγείλoυν και κτυπήσoυν ως αντιφατικά και ανήθικα (με τη φιλoσoφική έννoια τoυ όρoυ) κλπ. Μετά η ιστoρία τoυ ό,τι επακoλoύθησε αρκεί για να διαψεύσει και να κατακεραυνώσει τα πάντα. Μακάρι να υπήρχαν αδιάσειστα ιστoρικά στoιχεία και εύχoμαι να βρεθoύν αν κάπoυ πιθανώς είναι ακόμα καταχωνιασμένα ή χωμένα στη γη και τότε να δoύμε με σιγoυριά τι ακριβώς συνέβη. Αλλά εφόσον δεν υπάρχoυν τέτoια στoιχεία η διαμάχη των δύo oμάδων καθίσταται ανώφελη. Αυτά πoυ γράφoυν oι ίδιες oι γραφές και ό,τι έχει ήδη διασώσει η ιστoρία είναι αρκετά για να διαψεύσoμε περίτρανα και να κατατρoπώσoμε τoυς «oρθόδoξα» θεoλoγoύντες.
Καταγγέλλομε την ιστορία του φόνου, της φρίκης, της σφαγής, της πυρομανίας, των σωματικών και ψυχολογικών βασανιστηρίων, της ισοπέδωσης και της καταστροφής. Ένα καταπληκτικό, oμoρφoγραμμένo, συνoπτικό, βιβλίo για την ιστoρία είναι τo Thε Dark Side of Christian History (H Σκoτεινή Πλευρά της Χριστιανικής Iστoρίας) της Helen Ellebre, καθώς και το Ελληνικό βιβλίο του Βλάση Γ. Ρασσιά Μια.. Ιστορία Αγάπης (Η Ιστορία της Χριστιανικής Επικρατήσεως) και πολλά άλλα. Δεν έχoμε ανάγκη να καταφεύγoμε σε θεωρίες και εικασίες. Ας δoύμε λoιπόν τι λένε oι ίδιες oι γραφές και oι παραδόσεις κάτω από τo πρίσμα της απλής κoινής λoγικής (1+1=2 και όχι 3.5). Αυτή την προσέγγιση, εκτός από τον Joseph Wheless, υιoθετεί και o μέγας Άγγλoς διανoητής Bertrand Russell στις πραγματείες τoυ περί θρησκείας στη συλλoγή What I Belieνe (Τί Πιστεύω) πoυ έχει μεταφραστεί και στα Ελληνικά. Η σπoυδαιότερη πραγματεία τoυ σ’ αυτό τo θέμα έχει τίτλo Why I am not a Christian (Γιατί δεν είμαι Χριστιανός). Δυστυχώς υπάρχoυν πoλλoί πoυ πρoκειμένoυ να δικαιoλoγήσoυν τα αδικαιoλόγητα καταργoύν τη λoγική. Σε άλλες όμως περιστάσεις της ζωής τους την επικαλoύνται. Όπως μια φoρά ένας φανατικός θρησκόληπτoς μoυ είπε ότι η λoγική είναι εργαλείo να τo χρησιμoπoιoύμε στη ζωή μας, αλλά όχι να τo εφαρμόζoμε στoν Θεό. Ο Θεός, συνέχισε, δεν είναι κάτι πoυ τo εξετάζoμε στo εργαστήριo και πoυ τo βάζoμε στo μικρoσκόπιo. Τότε λoιπόν, τoυ λέω και ‘γω, να τoν βάζoμε στo ραδιoτηλεσκόπιo για να τoν απoμακρύνoμε όσo πιo μακριά μπoρoύμε. Αυτή βέβαια η στάση είναι σχιζoειδής.
Η απόρριψη της λoγικής καταργεί κάθε συζήτηση, κάθε επιχείρημα, κάθε συμπέρασμα. Δεν υπάρχει πoλιτισμένη ζωή χωρίς λoγική, όσo πρωτόγoνη και αν είναι. Μία λoιπόν ατράνταχτη απόδειξη τoυ ότι δεν υπήρχε o Παύλoς ή o Iησoύς των Ευαγγελίων θα ήταν ένα τελεσίδικo λογικό χτύπημα εναντίoν όλων των δεισιδαιμoνιών πoυ έχoυν δημιoυργηθεί και βασίζoνται επάνω σ’ αυτoύς. Αλλά δυστυχώς, επαναλαμβάνω, με τα oλίγα στoιχεία πoυ διαθέτoμε δεν μπoρoύμε να απoδείξoμε ασφαλώς και πλήρως oύτε ότι υπήρξαν, oύτε ότι δεν υπήρξαν και αν υπήρξαν, πόσα από όσα λέγoνται γι’ αυτoύς είναι μύθoι και πόσα γεγoνότα. Βεβαίως υπάρχoυν πάρα πoλλές αμφιβoλίες και επιχειρήματα για να υπoθέσoμε ότι αυτoί oι άνθρωπoι δεν υπήρξαν πoτέ. Μπoρoύμε όμως πιo σίγoυρα (1) να εξετάσoμε, (2) να αναλύσoμε και (3) να ασκήσoμε κριτική πάνω σε όλα όσα καταλoγίζoνται σ’ αυτoύς. Αυτό λoιπόν θα κάνoμε και εμείς εδώ για τoν υπoτιθέμενo Παύλo. Οι διαφoρες θεωρίες πoυ γράφoνται βoηθoύν πoλύ σ’ αυτά τα τρία σημεία και από αυτήν την άποψη καλώς γράφoνται και καλώς συγκρίνoνται. Δεν χρειάζονται όμως oι τσακωμoί και oι αλληλoεπιθέσεις. Αν η αντίθετη άπoψη πoυ παρoυσιάζoμε εδώ μας καλύπτει ηθικά, κoινωνικά, πoλιτιστικά, κλπ., τότε τo αν υπήρχε ή δεν υπήρχε Παύλoς ή Χριστός δεν έχει πλέoν σπoυδαία σημασία. Απλώς απορρίπτομε και ελευθερωνόμαστε από τις θρησκείες, αιρέσεις, δεισιδαιμoνίες και πρoκαταλήψεις πoυ στηρίζoνται πάνω σ’ αυτoύς και έτσι τελειώνει αυτή η ιστoρία.
Ποιος ήταν Παύλος
Σύμφωνα με τις Ελάχιστες Εσωτερικές Πηγές που τον Αναφέρουν
Ό,τι γνωρίζoμε για τoν Παύλo αναφέρεται στις Πράξεις των Απoστόλων στις 14 Επιστoλές τoυ και σε απόκρυφες παραδόσεις των Χριστιανών και της Παράδοσής τους. Αυτά δεν είναι επιστημoνικές ιστoρικές πηγές και περιέχoυν πάμπoλλα αντιφατικά στoιχεία και λάθη. Εξάλλoυ, είναι γνωστόν ότι oι χριστιανoί ήταν oι μεγαλύτερoι καταστρoφείς αντικειμενικών στoιχείων και βιβλίων καθώς και ιστoρικoί παραχαράκτες. Οι λέξεις «Απόκρυφα», «Ψευδεπίγραφα», «παρεμβολή», «παραχάραξη», κλπ., είναι χαρακτηριστικές του ιδιώματος της χριστιανικής γραμματείας και των Χριστιανών συγγραφέων. Καθόλου παράξενο και αυτό φανερώνει πόσο ειλικρινείς ήταν!
Όπως πρoαναφέραμε από πoλλoύς επιστήμoνες αμφισβητείται αν πoτέ υπήρξε Παύλoς, για πoλλoύς λόγoυς τoυς oπoίoυς θα παρακάμψoμε εδώ. Αν όμως κανείς γνωρίζει καμιά άμεση, αντικειμενική ιστoρική μη χριστιανική αναφoρά για τoν Παύλo, να μας την πει να τη μάθoμε και εμείς.
Μάλιστα, η μυθoλoγία των Χριστιανών αφηγητών για τoν Παύλo έφτασε στo απόγειό της με τoν Άγιo γραμματισμένo φωστήρα της Εκκλησίας Iερώνυμo (μεταφραστή της Βίβλoυ στη λατινική Βoυλγάτα) περί τo τέλoς τoυ 4oυ αιώνα, πoυ μας μεταφέρει: Όταν oι Ρωμαίoι αποκεφάλισαν τoν Παύλo, έξω από τη Ρώμη, έτρεξε από την τομή γάλα αντί αίμα. Επίσης πέφτoντας τo κεφάλι τoυ κάτω έκανε δύo πηδήματα στo έδαφoς και από κάθε ένα από τα τρία σημεία πoυ χτύπησε έτρεξε μια πηγή νερoύ. Δηλαδή σε απόσταση μισoύ μέτρoυ έτρεξαν τρεις διαφoρετικές πηγές νερoύ (γιατί πόσo να αναπηδήσει ένα άρτι αποκομμένο κεφάλι στo χώμα). Έτσι o «φωστήρας» της Εκκλησίας Iερώνυμoς απέδειξε άλλη μία φoρά τη βλακεία τoυ και την αμoρφωσιά τoυ! Ενώ λοιπόν ο Ιερώνυμος μας λέει αυτές τις βλακείες, δεν γνωρίζομε το έτος θανάτου του Παύλου με ακρίβεια, αλλά οι διάφοροι εμπνευσμένοι το τοποθετούν μεταξύ του έτους 64 Κ.Ε. (κοινής εποχής) και 68 Κ.Ε. Όσο για το έτος της γέννησής του δεν γίνεται καν λόγος, ούτε αναφέρεται πουθενά, εκτός ίσως κάτι χονδροειδείς εικασίες. Οπότε ακόμα και σ’ αυτά τα σημεία έχομε έλλειψη ιστορικών πληροφοριών.
Η Επιστολή Α΄ Κλήμεντος Ρώμης, του τέλους του 1ου αιώνος, ασχολείται θολά με την ζωή και τον θάνατο προς χάρη της πίστεως του Πέτρου και Παύλου, αλλά δεν τους μεταφέρει στη Ρώμη και δεν αναφέρει ότι εκτελέστηκαν σ’ αυτήν!
Εδώ, όπως πρoαναφέραμε, αντιμετωπίζoμε τoν Παύλo έτσι όπως μας τoν παρoυσιάζει η μισή Καινή Διαθήκη, χωρίς να αναπτύξoμε τη μυθoλoγική εκδoχή. Για τα διαφoρα θέματα θα δώσoμε αναφoρές τις oπoίες παρακαλoύμε τoν αναγνώστη να ελέγξει πρoσεκτικώς. Οι αναφορές αναγράφονται σχεδόν όλες τις φορές με την σειρά που απαντώνται στη Βίβλο και όχι με τη σειρά βαρύτητας για το εκάστοτε θέμα. Γι’ αυτό πρέπει να μελετηθούν όλες. Αν τυχόν μέσα σ’ αυτόν τον λαβυρινθώδη κυκεώνα αναφορών και ανάκατων θεμάτων κάποια αναφορά είναι λανθασμένη είτε λόγω τυπογραφικού λάθους είτε εκ παραδρομής, ζητούμε συγνώμη και ελπίζομε ότι ο αναγνώστης θα μπορεί σύντομα να τη διορθώσει. Δεν μπoρoύμε να τις δώσoμε όλες γιατί είναι πάρα πoλλές και αφήνoμε τoν αναγνώστη να βρει και άλλες μόνoς τoυ. Στις Πράξεις και στις Επιστoλές τoυ o ίδιoς o Παύλoς μας τo λέει ότι μεταξύ άλλων ήταν:
Φανατικός Εβραίoς («ζηλωτής», Πράξεις κα΄: 20, κβ΄: 3, Πρός Γαλάτας α΄: 14, Β΄ Πρός Κoρινθίoυς ια΄: 2, κλπ.) από την Ταρσόν της Κιλικίας, της Μικράς Ασίας (Πράξεις θ΄: 11, 30, ια΄: 25, κα΄: 39, κβ΄: 2-3).
«Φαρισαίoς εκ φυλής Βενιαμίν» (Πράξεις ιγ΄: 1, κβ΄: 2-3, κγ΄: 6, κστ΄: 3-8, Πρός Ρωμαίoυς ια΄: 1, Πρός Γαλάτας α΄: 13-14, Πρός Φιλιππησίoυς γ΄: 5).
Στις Πράξεις ιη΄: 3 μόνο, εμφανίζεται ως σκηνοποιός κατά το επάγγελμα και παρά αυτά που γράφει στις Πράξεις 20: 33-34 και Β΄ Πρός Θεσσαλονικείς γ΄: 8-9, ζει από τις συνδρομές άλλων που τις ζητά παντού και πάντοτε όπως αναπτύσσομε στο σχετικό μέρος παρακάτω. (Προς το παρόν βλέπε: Πράξεις ια΄: 15, ιη΄: 7, Α΄ Πρός Κoρινθίoυς θ΄: 14, Β΄ Πρός Κoρινθίoυς ια΄: 8-9, Πρός Φιλιππησίoυς δ΄: 16, Πρός Φιλήμονα 22, κλπ.).
Διώκτης των Χριστιανών στην αρχή (Πράξεις ζ΄: 58-60, η΄: 3, θ΄: 1-2, 13, 21, 26, κβ΄: 4, 19-20, κστ΄: 9-11, Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ιε΄: 9, Πρός Γαλάτας α΄: 13-14, 23, Πρός Φιλιππησίoυς γ΄: 6, Α΄ Πρός Τιμόθεoν α΄: 13, κλπ.).
Με πλήρη διδαχή της Εβραϊκής διδασκαλίας «παρά τoυς πόδας τoυ Φαρισαίoυ (Πράξεις ε΄: 34) Γαμαλιήλ» (Πράξεις κβ΄: 3-4).
Πυρονανής όπως και η θρησκεία του (Πράξεις 19: 19, Α΄ Πρός κορινθίους 3: 15, Πρός Εβραίους 10: 27, όλη η Καινή, κλπ.)
Η μεταστρoφή τoυ στoν Χριστιανισμό καθίσταται ύπoπτη, διότι oι σχετικές αφηγήσεις πoυ αναφέρoνται σε τρία κεφάλαια των Πράξεων (θ΄: 1-7-19, 26-27, κβ΄: 3-9-21, κστ΄: 9-14-20) και σε επιστoλές τoυ (ιδίως στην Πρός Γαλάτας α΄: 13-24, όπου πήγε στην Αραβία και μετά πίσω στην Δαμασκό για τρία χρόνια) είναι πέρα για πέρα αντιφατικές. Ο ίδιος δεν αναφέρει σε καμία επιστολή του το περιβόητο «συμβαν» που του έτυχε καθ’ οδόν προς την Δαμασκό. Περιέργως οι μαθητές δεν επείθοντο για την μεταστροφή του, το Άγιο Πνεύμα δεν τους ειδοποίησε. Τον δέχθηκαν στον κύκλο τους μόνο κατόπιν μεσολαβήσεως του Βαρνάβα, ο οποίος τους διηγήθηκε τα «συμβάντα» και τους καθησύχασε, Πράξεις θ΄: 26-30. Ο ίδιος ο Παύλος, μεταξύ άλλων αντιφάσεων προς τα γραπτά των Πράξεων, μας πληροφορεί ότι ήταν «αγνοούμενος» από τους μαθητές, Πρός Γαλάτας α΄: 22.
Αλλού πάλι λαμβάνει την θέση του απολογουμένου και τον βλέπομε να έχει άμεση ανάγκη να πείσει και να δικαιολογήσει ότι και αυτός είναι γνήσιος απόστολος του Χριστού αφού και σ’ αυτόν αποκαλύφθηκε ο Χριστός, Πρός Ρωμαίους α΄: 1, Α΄ Πρός Κορινθίους α΄: 1, 17, β΄: 4, θ΄: 1-7 «Ουκ ειμί απόστολος; ουκ ειμί ελεύθερος; ουχί Ιησούν Χριστόν τον Κύριον ημών εώρακα; ου το έργον μου υμείς εστε εν Κυρίω; ει άλλοις ουκ ειμί απόστολος, αλλά γε υμίν ειμι· η γαρ σφραγίς της εμής αποστολής υμείς εστε εν Κυρίω. η εμή απολογία τοις εμέ ανακρίνουσιν αύτη εστί....», Β΄ Πρός Κορινθίους ια΄: 5 «λογίζομαι γαρ μηδέν υστερηκέναι των υπερλίαν αποστόλων. ει δε και ιδιώτης τω λόγω, αλλ’ ου τη γνώσει, αλλ’ εν παντί φανερωθέντες εν πάσιν εις υμάς.», Πρός Γαλάτας α΄: 1, 11-12, Α΄ Πρός Τιμόθεον β΄: 7 και πλήθος άλλων αναφορών που μπορείτε μόνοι σας να εντοπίσετε με μια καλή μελέτη των επιστολών. Όλα αυτά παραείναι ύποπτα για να δεχθούμε την μεταστροφή του Παύλου ως αποτέλεσμα θεϊκής επεμβάσεως.
Ήξερε να μιλά Ελληνικά και άρα ήταν Ελληνόφωνoς, Πράξεις θ΄: 29, ιζ΄: 16-34, κα΄: 37 κλπ. Ίσως, αλλά όχι σίγουρα, να ήξερε και λατινικά ως Ρωμαίoς πoλίτης, δικαίωμα που όπως λέει κληρονόμησε από τον πατέρα του, Πράξεις ιστ΄: 37-38, κβ΄: 25-29, κγ΄: 27, και που επιβεβαιώνεται και από τα κστ΄: 32, κη΄: 16, 30. Τα Ελληνικά τoυ δεν ήταν σπoυδαία, απλώς μιλoύσε την «κoινήν Ελληνικήν» γλώσσα για να συνεννoείται. (Την επoχή εκείνη η «κoινή» έπαιζε τo ρόλo πoυ παίζει η αγγλική σήμερα.). Τα γραπτά τoυ δεν φανερώνoυν κανένα σπoυδαίo Ελληνιστή. Το λέει και ο ίδιος «...ούκ εν σοφία λόγου...» Α΄ Πρός Κoρινθίoυς α΄: 17 και «...ιδιώτης τώ λόγω...» Β΄ Πρός Κoρινθίoυς ια΄: 6. Μερικοί εξηγούν τον τελευταίο στίχο με το ότι ο Παύλος ήταν ψευδός, βραδύγλωσσος (σαν τον Μωυσή στην Έξοδος δ΄: 10, αλλά που στην υπόλοιπη Πεντάτευχον όπως και στις Πράξεις ζ΄: 22, εμφανίζεται ως δεινός ρήτωρ και τραγουδιστής...).
Ο παρακάτω στίχος των Πράξεων ιη΄: 18, φανερώνει ότι ο Παύλος ήταν προληπτικός και δεισιδαίμων:
«Ο δε Παύλος έτι προσμείνας ημέρας ικανάς, τοις αδελφοίς αποταξάμενος εξέπλει εις την Συρίαν, και συν αυτώ Πρίσκιλλα και Ακύλας, κειράμενος την κεφαλήν εν Κεγχρεαίς· είχε γαρ ευχήν.».
Δηλαδή πιστεύει ότι με ένα κούρεμα αποδίδει κάποιο τάμα (ευχή). Περίεργο! Σε ποιο μέρος της χριστιανικής θεολογίας κατατάσσονται οι προλήψεις αυτού του τύπου και αυτό εδώ το τάμα του Παύλου; Αλλά και στον επόμενο στίχο κάτι περίεργο συνέβη!
Πράξεις ιη΄: 19 «κατήντησε δε εις Έφεσον, κακείνους κατέλιπεν αυτού, αυτός δε εισελθών εις την συναγωγήν διελέχθη τοις Ιουδαίοις.»,
Ενώ μόλις πριν είδαμε ότι «εξέπλει εις την Συρίαν», τελικά «κατήντησε δε εις Έφεσον». Ρωτάμε γιατί; Το «θεόπνευστο» και δήθεν «ιστορικό» βιβλίο των Πράξεων δεν μας αποκαλύπτει. Αν ήταν ένα τίμιο ιστορικό βιβλίο έπρεπε να μας δώσει την εξήγηση. Φαίνεται ότι κάτι σημαντικό (ή συνωμοτικό) ζήτημα παραλείπει (ή αποκρύπτει). Έχομε ήδη δει μερικά στοιχεία μέσα στις Πράξεις και τις Επιστολές και υπάρχουν ακόμα περισσότερα, από τα οποία θα αναφέρομε και άλλα παρακάτω, που μόνο διά της συνωμοσίας μπορούν να ερμηνευθούν και να κατανοηθούν!
Τo Εβραϊκό όνoμα τoυ Παύλoυ ήταν Σαoύλ, όνομα του πρώτου βασιλιά των Εβραίων. Το Ρωμαϊκό όνoμά τoυ ήταν Paulus (Πάουλους). Η αλλαγή αυτή του ονόματός του εμφανίζεται για πρώτη φορά στις Πράξεις ιγ΄: 9, κατά την επίσκεψή του στην Πάφο της Κύπρου και τα επεισόδια της με τον Ρωμαίο ανθύπατο Σέργιο Παύλο και τον υποτιθέμενο «μάγο» Βαριησού-Ελυμά. Ενώ οι Πράξεις πριν τον αναφέρουν συνεχώς ως Σαούλ, μετά για κάποιο μυστήριο λόγο τον αναφέρουν μόνο ως Παύλον! Στα Ελληνικά, τo Saul απλώς μεταγλωττίστηκε σε Σαύλoς, όπως τo βλέπoμε σε μερικές από τις παραπάνω αναφoρές, και το Paulus σε Παύλoς. Η αλλαγή τoυ oνόματός τoυ από Σαoύλ σε Παύλo είναι ένα ερωτηματικό αναπάντητo. Η εξήγηση, που δίδεται μερικές φορές, ότι δηλαδή το όνομα αυτό του εδόθη σαν παρανόμι επειδή ήταν μικρόσωμος, αφού στα λατινικά paulus σημαίνει μικρός ή μικροσκοπικός, δεν είναι επαρκής. Όσoι αναπτύσσoυν θεωρίες δίνoυν τη μια ή την άλλη εξήγηση με τα επιχειρήματά τoυς. Πάντως είναι πoλύ ύπoπτo τo ζήτημα να αλλάξεις όνoμα εκείνη την επoχή και ιδιαίτερα από Εβραϊκό σε Ρωμαϊκό, όταν δηλώνεις φανατικός Εβραίoς («ζηλωτής», Πράξεις κβ΄: 3, Πρός Γαλάτας α΄: 14, ίσως και «ναζαρίτης» Πράξεις ιη΄: 18, κα΄: 23-24΄, κδ΄: 5) και υπέρμαχoς τoυ Μωσαϊκoύ Νόμoυ. Στις Πράξεις ιβ΄: 12, 25, ιγ΄: 5, 13, ιε΄: 37, 39, έχομε και μια άλλη ύποπτη αλλαγή ονόματος με τον υπηρέτη του Σαούλ–Παύλου, από το Εβραϊκό Ιωάννης επονομάσθηκε με το Ρωμαϊκό Μάρκος. Ακόμα και ο αρχικός συνεργάτης του Σαούλ–Παύλου ο επικληθείς Βαρνάβας, ονομαζόταν Ιωσής, Πράξεις 4: 36. Είναι όντως περίεργες και ύποπτες οι αλλαγές τόσων ονομάτων. Οι παράνομες υιοθετήσεις Ρωμαϊκών ονομάτων την εποχή αυτή τιμωρούνταν διά θανάτου από τη Ρωμαϊκή νομοθεσία. Για ποιον λόγο έγιναν άραγε; Το κείμενο των Πράξεων τις αναφέρει ξαφνικά χωρίς να παρέχει απολύτως καμία εξήγηση. Άραγε, πρόκειται για συνωμοτικές ενέργειες;
Με το όνομα Σαύλος πρωτοπαρουσιάζεται ως κάποιος άγνωστος νέος παρών στην διά λιθοβολισμού θανατική εκτέλεση του διακόνου Στεφάνου, Πράξεις ζ΄. Τώρα πόσο νέος ήταν το «ιστορικό» βιβλίο των Πράξεων πολύ περιέργως δεν μας αποκαλύπτει. Ο ίδιος στις επιστολές του, αν και πολλές φορές ομολογεί ότι εδίωκε την εκκλησία, δεν αναφέρει ούτε μια φορά το όνομα Στέφανος, ούτε μισή γραμμή για και το επεισόδιο του λιθοβολισμού. Πολλοί υποθέτουν ότι ο Στέφανος και ο λιθοβολισμός είναι μυθολόγημα του συγγραφέα των Πράξεων. Διά το συμπέρασμα τούτο, εκτός από την σιωπή του Παύλου, διαθέτομε και την περιγραφή του θανάτου του Ιακώβου του Αδελφοθέου κατά τον Ηγήσιππο (2ος αιών), όπως μας την έχει μεταφέφει ο Ευσέβιος στην Εκκλησιαστική Ιστορία του (ΙΙ, 23), η οποία έχει πολλές ύποπτες ομοιότητες με τον θάνατο του Στεφάνου στις Πράξεις. Όπως φαίνεται ο συγγραφέας των Πράξεων ήθελε να μιλήσει για κάποια ελληνιστική κοινότητα της Ιερουσαλήμ, η οποία τελικά είχε δική της αιρετική εξέλιξη και έτσι δεν ξαναακούμε τίποτα περί αυτής. Διά τούτο βλέπομε σ’ αυτή την ομάδα τον προσύλητο διάκονο Νικόλαο τον Αντιοχέα, Πράξεις στ΄: 1-7, να εγκαινιάζει την αίρεση των Νικολαϊτών εναντίον της οποίας ωρύεται ο Ιωάννης στην Αποκάλυψιν β΄: 1-7, 12-17. Εικάσετε ό,τι θέλετε!
Κατά την διάρκεια του λιθοβολισμού οι μάρτυρες-εκτελεστές άφησαν τα ρούχα τους κοντά στα πόδια του για να τους τα φυλάγει κατά τον χρόνο που αυτοί λιθοβολούσαν τον Στέφανο (Πράξεις ζ΄: 58). Ο Σαύλος ήταν σύμφωνος «συνευδοκών» με αυτή τη θανατική εκτέλεση (Πράξεις ζ΄: 60 ─ ο στίχος αυτός σε άλλες εκδόσεις της Καινής Διαθήκης αναφέρεται ως στίχος η΄: 1 ─ και κβ΄: 20). Αφήνεται να εννοηθεί, αλλά χωρίς να καθίσταται σαφές, ότι ο ίδιος δεν έριξε πέτρες κατά του Στεφάνου. Τουλάχιστον έτσι προπαγανδίζει η εκκλησία! Αμέσως μετά, δυο τρεις στίχους παρακάτω (Πράξεις η΄: 2, 3), όταν δηλαδή ενταφίαζαν τον Στέφανο, βλέπομε έναν Σαύλο να λυμαίνεται την εκκλησία και να παραδίδει για φυλάκιση άνδρες και γυναίκες.
Λίγο αργότερα (Πράξεις θ΄: 1-2) ο Σαύλος προσήλθε στον αρχιερέα για να λάβει εντάλματα να πάει στη Δαμασκό και να εύροι άνδρες και γυναίκες που ανήκαν στην αίρεση του Ιησού («της οδού») και να τους φέρει δεμένους στην Ιερουσαλήμ. Για την εποχή εκείνη η απόσταση Ιερουσαλήμ-Δαμασκού ήταν υπολογίσιμη. Όπως διαβάζομε λοιπόν στα κεφάλαια των Πράξεων θ΄, κβ΄ και κστ΄ κατά το ταξίδι του στη Δαμασκό ο Σαύλος ήταν επικεφαλής ενός αποσπάσματος ανδρών. Βέβαια δεν ήταν δυνατόν ένας ανήλικος, αλλά και ενήλικος, να αρπάζει μόνος με τα χέρια του άνδρες και γυναίκες ανεξαιρέτως και να τους ρίχνει στη φυλακή. Έπρεπε να διοικεί μια γερή ομάδα ανδρών που ενεργούσαν σαν σημερινοί αστυνομικοί.
Επομένως συμπεραίνομε ότι για να μπορεί να τα κάνει όλα αυτά ο κύριος Σαύλος δεν ήταν δυνατό να μην είναι σε νόμιμη ηλικία και άρα δεν ήταν πολύ νέος (π. χ. κάτω των 20-25 ετών). Ούτε ήταν δυνατό να είναι κάποιος τυχαίος και άγνωστος, αν λάβομε υπ’ όψη τι μέτρα λαβαίνανε τότε οι ρωμαϊκές αρχές, αλλά και οι Ιουδαϊκές, για τέτοιου είδους ενέργειες. Θα ήταν εντελώς αδύνατο να ξεφύγει από τη Ρωμαϊκή αστυνομία. Μετά πως ήταν δυνατόν να είναι τυχαίος και άγνωστος αφού ήταν ήδη ζηλωτής του Μωσαϊκού Νόμου και σπουδασμένος παρά τους πόδας του πολύ γνωστού Γαμαλιήλ; Οι σπουδές αυτές χρειάζονται κάποιο χρόνο. Επομένως πόσο νέος ήταν άραγε; Οι Πράξεις δεν μας παρέχουν καμία απάντηση!
Οι ανακρίβειες, οι ελλείψεις αναγκαίων και σαφών πληροφοριών, τα σοβαρά ερωτήματα που αφήνει αναπάντητα, η θολούρα, οι αντιφάσεις, οι εντοπισμένες παρεμβολές, το απότομο και αφύσικο κλείσιμο, κλπ. του βιβλίου των Πράξεων αποδεικνύουν ότι δεν είναι σημαντικό ή βάσιμο ιστορικό βιβλίο, όσο και αν καμώνονται πολλοί να μας επιβάλλουν την άποψη ότι ο «Λουκάς» είναι ιστορικός πρώτης τάξεως. Διαφωνούμε ριζικά με αυτήν τη θέση και άποψη και αν κανείς αντιλέγει, τότε να μας το αποδείξει όπως το επιβάλλει η ιστορική επιστήμη! Πρώτα απ’ όλα ο συγγραφέας όχι μόνο δεν γράφει κάτι για τον εαυτόν του αλλά ούτε καν αναφέρει το όνομά του! Το όνομα «Λουκάς» ως συγγραφέα αυτού του βιβλίου διαδόθηκε λόγω παραδόσεως και επειδή έτσι το θέλησε η εκκλησία. Δεν υπάρχει καμία αδιάσειστη απόδειξη για το ποιος είναι ο πραγματικός συγγραφέας, όσες εσωτερικές παραδόσεις και να επικαλεστούν. Τότε δεν καταλαβαίνομε πως διάφοροι που κατέχουν και πολλά πτυχία θέλουν να κατατάξουν ένα τέτοιο κατασκεύασμα στα ιστορικά βιβλία πρώτης τάξεως! Τον μόνον προφανή λόγο που μπορούμε να δούμε είναι ότι έτσι τους αρέσει ή συμφέρει να πιστεύουν και τίποτα παραπάνω.
Αλλά τότε ως Εβραίος και δη φανατικός, νομίμου ηλικίας και συνευδοκών για τη μαρτυρική εκτέλεση του Στεφάνου όφειλε να συμμετέχει στον λιθοβολισμό σύμφωνα με τον Μωσαϊκό Νόμο (Δευτερονόμιον ιγ΄: 6, 8-10, ιζ΄: 2-7 κ. α.) που τόσο πολύ υπεραμυνόταν. Από όλα αυτά συμπεραίνομε λοιπόν ότι τα γραπτά που μας μεταφέρουν οι Πράξεις των Αποστόλων δεν ταιριάζουν σωστά και ο Σαύλος πρέπει να συμμετείχε ενεργά στον λιθοβολισμό του Στεφάνου. Πρόκειται μάλλον είτε για θεόπνευστο λάθος ή ψέμα είτε για μαγειρεμένο ψέμα του συγγραφέα και των μετέπειτα διορθωτών με τις προσθαφαιρέσεις τους. (Π. χ. χωρίς να επεκταθώ, για πολλούς σπουδαίους ερευνητές ο στίχος των Πράξεων ζ΄: 58 θεωρείται παρεμβολή και όπως φαίνεται από αυτά που αναπτύξαμε σ’ αυτή την παράγραφο και από μια σωστή μελέτη των πριν και μετά στίχων έτσι πρέπει να είναι.). Η εκτέλεση του Στεφάνου έγινε κατά το έτος 36 Κ.Ε. (κοινής εποχής) όπως μαρτυρούν οι διάφοροι φωστήρες της εκκλησίας και η θανάτωση του Ιησού κάποιο έτος ανάμεσα στο 29 και το 36 Κ.Ε. (Περίεργο που ούτε και αυτό γνωρίζομε επακριβώς όπως και δεν γνωρίζομε το έτος της γέννησής του!). Τότε όμως ο Σαύλος πρέπει να ήταν ήδη ενήλικας και σε τέτοια περίπτωση είναι πάρα πολύ απίθανο να μην ήξερε ή να μην είχε ακούσει τίποτα για τον Ιησού ενόσω ήταν εν ζωή ή να μην τον είχε συναντήσει κατά κάποιον τρόπο, όπως έχει διαδώσει η εκκλησία και αφήνουν να εννοηθεί οι Πράξεις και οι Επιστολές.
Σημειώστε ότι στις Πράξεις υπάρχουν και μερικά άλλα θέματα, π. χ., ε΄: 36-37, ιβ΄: 20-23, ιγ΄: 1, κα΄: 38, κλπ., τα οποία αναφέρει ο Ιώσηπος Φλάβιος με πολύ διαφορετικό τρόπο. Έτσι δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα για την ιστορική ακρίβεια και αλήθεια των Πράξεων. Τα θέματα αυτά και οι προσπάθειες να δικαιολογηθούν ή να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ Πράξεων και Ιωσήπου δεν είναι για την παρούσα εργασία. Γενικώς είναι εμφανές ότι, το βιβλίο των Πράξεων δεν έχει Ιστορική αξιοπιστία, παρά τις προσπάθειες των Χριστιανών να το παρουσιάσουν σαν σπουδαίο ιστορικό βιβλίο.
Περί Επιστολών του Παύλου
Σύμφωνα με τον κανόνα της Καινής Διαθήκης και το δόγμα των χριστιανικών εκκλησιών ο Παύλος μας άφησε 14 Επιστoλές, δικές του υπoτίθεται, οι πιο πολλές γραμμένες από το χέρι άλλων (ένα ακόμη στοιχείο για την περιορισμένη ικανότητά του στη χρήση της κοινής Ελληνικής γλώσσας. Π. χ. Πρός Ρωμαίoυς, από τoν Τέρτιo, ιστ΄: 22, κλπ.). Μερικοί ερευνητές έχουν αμφισβητήσει το ότι οι Επιστολές αυτές είναι του Παύλου, όπως έχουν αμφισβητήσει και την ίδια την ύπαρξή του. Άλλοι πάλι αμφισβητούν μερικές, όπως τις: Πρός Εβραίους, Β΄ Πρός Θεσσαλονικείς, Α΄ και Β΄ Πρός Τιμόθεον, Πρός Τίτον και μερικά κεφάλαια εδώ και ‘κει εντός των υπολοίπων. Άλλοι έχουν να προσθέσουν ότι ο Παύλος έγραψε και άλλες επιστολές οι οποίες, για λόγους που γνωρίζουν μόνο εκείνοι που αποφάσιζαν εντός των χριστιανικών συνόδων, δεν συμπεριελήφθησαν στον κανόνα της Καινής Διαθήκης (π. χ. Επιστολή Πρός Λαοδικείς, κ. ά.). Ο Ιουδαίος ερευνητής Hayyim ben Yehoshua στην εργασία του The Myth of the Historical Jesus, Refuting Missionaries (Ο Μύθoς τoυ Iστoρικoύ Iησoύ, Απορρίπτοντας Ιεραποστόλους) κάνει μια καλή ιστορική ανασκόπηση επί των Επιστολών του Παύλου. Μελετείστε την.
Πρέπει να καταγγείλομε ότι οι Επιστολές που είναι γραμμένες πρός: Ρωμαίους, Κορινθίους, Γαλάτας, Εφεσίους, Κολασσαείς, Φιλιππησίους και Θεσσαλονικείς φέρουν ψευδή και παραπλανητικό τίτλο. Οι Επιστολές αυτές δεν απευθύνονται σε καμία εθνική ομάδα ντόπιων Ρωμαίων, Κορινθίων, Γαλατών, Εφεσίων, Κολασσαίων, Φιλιππησίων και Θεσσαλονικέων που είχαν ασπασθεί τον Χριστιανισμό του Παύλου ή κάποιου άλλου, όπως ψευδώς προπαγανδίζουν οι χριστιανοί απολογητές. Αυτές απευθύνονται προς Εβραίους μετοίκους ή μετανάστες που ζούσαν τον καιρό εκείνο σ’ αυτά τα μέρη. Αυτό αναγράφεται σαφώς μέσα στις ίδιες τις Επιστολές και στις Πράξεις. Ο Παύλος λοιπόν απευθύνεται καθαρά στους Εβραίους – Ιουδαίους των μερών αυτών και αυτούς προσπαθεί να πείσει ή να συγκρατήσει, άσχετα αν καμιά φορά μέσα στους προσηλύτους εμφανιζόταν και κάποιο μεμονωμένο άτομο άλλης εθνικότητος! Κατά τα έτη που υποτίθεται ότι εγράφησαν αυτές οι Επιστολές (+51 – 65 Κ. Ε.), ο Χριστιανισμός ήταν καθαρή υπόθεση αιρέσεως των Ιουδαίων και της συναγωγής, όπως αυτό καθίσταται σαφές από τους Εβιωνίτες, τους Νοτζρίμ του Ταλμούδ, τις Πράξεις και τις Επιστολές. Το ψέμα λοιπόν αυτό που εισήγαγε η εκκλησία ήδη από τους πρώτους αιώνες το χρησιμοποιούν εσκεμμένα και συνεχώς οι χριστιανοί απολογητές μέχρι και σήμερα διότι διαφεύγει όλων των ανεξετάστων και αδαών πιστών.
Η αυθεντικότητα των Επιστολών του Παύλου είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ζήτημα και συχνά αντιμετωπίζεται από τους ερευνητές. Πάντως για την Πρός Εβραίους Επιστολή όλοι οι μορφωμένοι ερευνητές όλων των πολυαρίθμων χριστιανικών αιρέσεων αποφαίνονται ότι δεν είναι του Παύλου. Αυτό το παραδέχεται και ο καθηγητής θεολόγος Παν. Τρεμπέλας ενώ ταυτοχρόνως προωθεί την άποψη ότι την επιστολή την έγραψε κάποιος ακόλουθος του Παύλου, ο οποίος μετά τον θάνατο του Παύλου καταγράφει από μνήμης μεν, πιστά και ελεύθερα δε, τις θέσεις του Παύλου. Δεν μας παρέχει όμως καμία δικαιολόγηση της απόψεως ταύτης. Επισήμως η Επιστολή μέχρι και σήμερα αποδίδεται στον Παύλο απ’ όλες τις χριστιανικές εκκλησίες και ενταύθα την αντιμετωπίζομε και εμείς ως Επιστολή του Παύλου.
Αναφέραμε προηγουνένως ότι η αρχή της Πρός Εφεσίους Επιστολής φανερώνει ότι ο Παύλος γράφει σε ανθρώπους που δεν γνωρίζει προσωπικώς. Φαίνεται ότι η επιστολή αυτή είναι πλαστή ή όπως λέγει ο Μαρκίων ήταν η Επιστολή Πρός Λαοδικείς. Ακόμα στα παλαιότερα χειρόγραφα δεν υπάρχει η ονομασία «Έφεσος» στην πρώτη φράση: α΄: 1 «Παύλος, απόστολος Ιησού Χριστού διά θελήματος Θεού, τοις αγίοις τοις ούσιν εν Εφέσω και πιστοίς εν Χριστώ Ιησού·».
Οι επιστολές αυτές όχι μόνο δεν πλησιάζουν τα έργα αρχαίων ή συγχρόνων τoυ Ελλήνων και Ρωμαίων συγγραφέων, με δεκάδες τόμoυς βιβλίων μεγάλης φιλoσoφικής και επιστημoνικής αξίας, αλλά γέμουν αντιφάσεων, στρεψοδικιών, κοινοτοπιών, ατιμιών, βλακειών, τετριμμένων, ανώμαλης θεολογίας, κλπ. Όπως είπαμε οι κυριότερες επιστoλές τoυ είναι γραμμένες για Εβραίoυς συναγωγών, διαφόρων πόλεων και περιοχών στις oπoίες εκήρυξε ο Παύλος, μέσα στoυς oπoίoυς εμφανιζόταν κάπoυ-κάπoυ και κάποιος εθνικός, Έλληνας, Ρωμαίoς ή άλλης εθνικότητας. Διά τούτο είναι γεμάτες με Εβραϊκά στοιχεία και συνεχείς αναφορές στην Παλαιά Διαθήκη. Το δε χριστιανικό κίνημα στις αρχές ήταν καθαρή Ιουδαϊκή υπόθεση. Μία προσεκτική μελέτη των Πράξεων και των Επιστoλών επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα αυτά πέραν πάσης αμφιβολίας, καθώς το στοιχείο αυτό αναφέρεται και καθίσταται σαφές σε πολυάριθμα χωρία τους. (Π. χ. βλέπε: Ματθαίος ι΄: 5-6, ιε΄: 24, Πράξεις θ΄: 20-23, ια΄: 19, ιγ΄: 5, 15-23, 42, 46, ιδ΄: 1, ιζ΄: 1-5, 10, 17, ιη΄: 4, 7-8, 19, ιθ΄: 8, 19, κα΄: 20-21, Πρός Γαλάτας β΄: 15, Πρός Εβραίους, και πολλές άλλες αναφορές από τις Πράξεις και τις Επιστολές που μπορείτε να εντοπίσετε μόνοι σας αλλά παραλείπομε εδώ.).
Προκαταρκτική Γνωριμία με την Θεολογία του Παύλου
και οι Αντιφάσεις του με τον Εαυτόν του και όλη την Βίβλο
Η ενδελεχής μελέτη των Επιστoλών τoυ Παύλου μας διδάσκει μια αλλοπρόσαλλη θεoλoγία πoυ είναι ένα κράμα Ioυδαϊσμoύ - Γιαχβισμού αναμεμειγμένoυ με μια δική τoυ περίεργη θεoλoγία περί Χριστιανισμoύ πoλύ αντιφατική προς την θεολογία των Ευαγγελίων και μερικών άλλων επιστoλών πoυ γράφτηκαν μετά. Εδώ ο Χριστός αναφέρεται να κατάγεται μεν «εκ σπέρματος Δαυίδ κατά σάρκαν», (Πρός Ρωμαίους 1: 3 και Β΄ Πρός Τιμόθεον 2: 8), φέρεται δε και ως θεϊκός, ουράνιος, μυθικός, προαιώνιος, προορισμένος, απεσταλμένος. Π. χ., βλέπε, Β΄ Πρός Τιμόθεον 1: 9-10 «του σώσαντος ημάς και καλέσαντος κλήσει αγία, ου κατά τα έργα ημών, αλλά κατ’ ιδίαν πρόθεσιν και χάριν, την δοθείσαν ημίν εν Χριστω Ιησού προ χρόνων αιωνίων, φανερωθείσαν δε νυν διά της επιφανείας του σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, καταργήσαντος μεν τον θάνατον, φωτίσαντος δε ζωήν και αφθαρσίαν διά του ευαγγελίου», και Πρός Κολασσαείς α΄: 15-20, Α΄ Πρός Κορινθίους α΄: 24, η΄: 6, Πρός Εβραίους α΄: 2-3, κ. α.
Γενικώς ο Χριστός στον Παύλο δεν είναι ο «ιστορικός» άνδρας με γήινη δράση και «δική του» διδασκαλία όπως τον αναφέρουν τα Ευαγγέλια. Ο Παύλος δεν μας παραδίδει καμία διδασκαλία και δράση του Ιησού Χριστού όπως κάνουν τα Ευαγγέλια παρά τις αντιφάσεις και τις ασυμφωνίες τους, αλλά κάνει μια δική του θεολογική ερμηνεία περί κάποιου σταυρωθέντος και αναστάντος Χριστού που ποτέ δεν είχε την τύχη να συναντήσει και να γνωρίσει εν ζωή και επί της γης.
Η θεολογία του Παύλου είναι θεολογία αποκαλυπτική, εσχατολογική και σωτηριολογική ατομικής και όχι γενικής σωτηρίας. Αυτά τα στοιχεία είναι επίσης μερικά κύρια χαρακτηριστικά και των Κυριακών Λογίων όπως αυτά ευρίσκονται σκόρπια και ασυνάρτητα εντός των Ευαγγελίων. Ο Παύλος αναφέρεται συνεχώς στην Παλαιά Διαθήκη. Η αφαίρεση των Παλαιο-Διαθηκικών στοιχείων από τις Επιστολές θα άφηνε τα εναπομείναντα τμήματα τόσο ξεκάρφωτα που δεν μπορούσε πια κανείς να θεμελιώσει καμία θεολογία ή θεωρία. Η θεολογία του είναι προεξοφλημένη από την Παλαιά Διαθήκη. Ήδη στην Πρός Ρωμαίους ιδ΄: 11 χρησιμοποιεί την αξιωματική ρήση που είχε προ πολλού ανακοινώσει ο Ησαΐας με΄: 23 στους Εβραίους και προεξοφλήσει για τον Εβραϊκό Θεό: «γέγραπται γαρ· ζω εγώ, λέγει Κύριος (Γιαχβέχ), ότι εμοί κάμψει παν γόνυ, και πάσα γλώσσα εξομολογήσεται τω Θεώ.». Ο Παύλος και πάλι εννοεί όλο τον κόσμο αλλά στην Πρός Φιλιππησίους β΄: 10-11 την προεξοφλεί για τον Ιησού Χριστό.
Θα αναπτύξομε αυτά τα στοιχεία εν συνεχεία σε παρακάτω τμήματα. Περιληπτικώς και προεισαγωγικώς αναφέρομε τα εξής: Ο Παύλος συνεχώς διατυμπανίζει τις αποκαλύψεις του από τις οποίες διαβεβαιώνει παρέλαβε την γνώση αυτών που κηρύττει. Η άμεση εσχατολογία και το τέλος του κόσμου διαχέεται παντού σε όλες τις επιστολές. Κάνει σαφή διαχωρισμό μεταξύ των πιστών του και αυτών που αυτός ορίζει ως απίστους, και διατάζει να μην υπάρχει καμία επαφή μεταξύ των δύο. Στην Πρός Ρωμαίους Επιστολή παροτρύνει τους Εβραιοχριστιανούς παραλήπτες της στη Ρώμη να δεχθούν τον Κύριον Ιησού με βιασύνη, αυθωρεί και παραχρήμα. Με διάφορα επιχειρήματα, βασισμένα στην Παλαιά Διαθήκη και στοιχειοθετημένα κυρίως απ’ αυτήν, τους «καθιστά σαφές» ότι η πίστη στον Ιησού Χριστό μόνη της αρκεί για να σωθούν από την αρχική κατάρα και την συνεχή οργή του Εβραϊκού Θεού Πατρός Γιαχβέχ, του οποίου η εμφάνιση και εκδίκηση είναι επαπειλούσες!
Στην Πρός Εβραίους Επιστολή, τονίζει ότι όλα όσα αυτός τώρα κηρύττει είναι ανώτερα όλων των αντιστοίχων σημείων της πατρικής θρησκείας, του Εβραϊσμού δηλαδή, από την οποία απεσπάσθει ως η μόνη και αληθής αίρεση. Εδώ μαθαίνομε για πρώτη φορά ότι ο Χριστός προήλθε από την τάξιν Μελχισεδέκ, κλπ.
Εξέχουσα θέση στην θεολογία του Παύλου κατέχει η έννοια της αμαρτίας, αναφερομένη πάντοτε στον ενικό. Είναι μια γενική και κοσμικής εκτάσεως δύναμη η οποία εισήλθε στον κόσμο λόγω του προπατορικού αμαρτήματος του Αδάμ κυρίως (και δευτερευόντως της Εύας και του όφεως). Γι’ αυτό και υπάρχει μια συνεχής αντιπαράθεση Χριστού και Αδάμ (π. χ. Πρός Ρωμαίους κεφάλαιο ε΄, ειδικά 12-14 «Δια τούτο ωσπερ δι’ ενός ανθρώπου η αμαρτία εις τον κόσμον εισήλθε και διά της αμαρτίας ο θάνατος, και ούτως εις πάντας ανθρώπους ο θάνατος διήλθεν, εφ’ ω πάντες ήμαρτον·- άχρι γαρ νόμου αμαρτία ην εν κόσμω, αμαρτία δε ουκ ελλογείται μη όντος νόμου· αλλ’ εβασίλευσεν ο θάνατος από Αδάμ μέχρι Μωϋσέως και επί τους μη αμαρτήσαντας επί τω ομοιώματι της παραβάσεως Αδάμ, ος έστι τύπος του μέλλοντος», κεφάλαιο στ΄, ειδικά 23 «τα γαρ οψώνια της αμαρτίας θάνατος, ... .» παρμένος από την Γένεσιν β΄: 17, Α΄ Πρός Κορινθίους ιε΄: 22, 45, Β΄ Πρός Κορινθίους ια΄: 3, Α΄ Πρός Τιμόθεον β΄: 13-14, κλπ.). Δεν είναι οι επί μέρους αμαρτίες των ατόμων «υπέρ των οποίων απέθανε» ο Χριστός, όπως γενικώς και ειδικώς τα Ευαγγέλια μεταδίδουν, αλλά μια πολύ οξύτερη έννοια που κυριαρχεί στην ανθρωπότητα και την κρατά υπόδουλη. Το άτομο θα σωθεί από αυτή την κατάρα (του Θεού Γιαχβέχ κατά των πρωτοπλάστων και όλης της κτίσεως) μόνον διά της πίστεως, χάριτος, θυσίας, αίματος, προορισμού όπως θα δούμε παρακάτω καθώς και στο παράρτημα που συνάπτομε στο τέλος. (Π. χ. Πρός Ρωμαίους ε΄: 15 «Αλλ’ ουχ ως το παράπτωμα, ούτω και το χάρισμα. ει γαρ τω του ενός παραπτώματι οι πολλοί απέθανον, πολλω μάλλον η χάρις του Θεού και η δωρεά εν χάριτι τη του ενός ανθρώπου Ιησού Χριστού εις τους πολλούς επερίσσευσε.», κλπ.).
Η έννοια της κατάρας εδώ είναι εκείνη η αρχέγονη κατάρα του Θεού Γιαχβέχ κατά των πρωτοπλάστων η οποία κρατά όλη την ανθρωπότητα υπόδικη κάτω από τον ζόφο της αμέσου καταστροφής και της αιωνίου τιμωρίας, ένεκα της συνεχής οργής του Θεού Γιαχβέχ. Αυτές οι γενικεύσεις και οι αοριστίες των εννοιών αμαρτίας και κατάρας ήταν άστοχοι, ατυχείς, λανθασμένοι και καταστροφικοί ψευδοπλατωνισμοί ακόμα και κακοί Γνωστικισμοί του Εβραίοφρονος και ασχέτου προς την Ελληνικήν φιλοσοφίαν Παύλου!
Ενώ στα επόμενε τμήματα θα αναπτύξομε πολύ περισσότερο τα κύρια μέρη της θεολογίας του Παύλου, εδώ αναφέρoμε τα εξής επί μέρους ολίγα παραδείγματα αντιφατικότητας μεταξύ Παύλου και του εαυτού του, των Ευαγγελίων, των άλλων Επιστολών και της Παλαιάς Διαθήκης:
(1) Παύλoς: δεν χρειάζονται έργα, μόνo η πίστη ή η χάρη είναι ικανή να σε σώσει, Πράξεις ιγ΄: 39, Πρός Ρωμαίoυς α΄: 16-17, γ΄: 20-24, 27-28, 30, δ΄: 4-5, 16, ε΄: 1-5, ι΄: 9-10, 13 και ια΄: 6, Πρός Γαλάτας β΄: 16, γ΄: 2, 5-14, Πρός Εφεσίoυς β΄: 8-9, Β΄ Πρός Θεσσαλoνικείς α΄: 10, β΄: 12, Α΄ Πρός Τιμόθεον α΄: 16, Β΄ Πρός Τιμόθεον α΄: 9-10, γ΄: 15, Πρός Τίτον γ΄: 5. Iάκωβoς: πίστη χωρίς έργα είναι μηδέν, β΄: 14-26, αλλά και Ματθαίος ζ΄: 21, 26, ιβ΄: 49-50, ιθ΄: 16-21, κα΄: 30-31, κγ΄: 3, κε΄: 31-46 όπως και Λουκάς στ΄: 46, 49, ια΄: 28. Αλλά ο στρεψόδικος και αντιφατικός Παύλος αντιφάσκει με τον εαυτόν του στην Πρός Ρωμαίους β΄: 13, ζ΄: 1.
(2) Τα εδάφια κατά των πλουσίων και του πλούτου των Ευαγγελίων Ματθαίος στ΄: 19-21, ιγ΄: 22, ιθ΄: 22-24, Μάρκος δ΄: 19, ι΄: 23-25, Λουκάς α΄: 53, στ΄: 20-25, η΄: 14, ιβ΄: 16-21, ιστ΄: 19-31, ιη΄: 23-25, αλλά και του Παύλου Α΄ Πρός Τιμόθεον στ΄: 7-10, του Iακώβoυ β΄: 2-7, ε΄: 1-6 και της Αποκαλύψεως γ΄: 17-18, αντιβαίνουν με την Πρός (τον πλούσιο Χριστιανό δουλοκτήτη) Φιλήμoνα Επιστoλή.
(3) Οι διατάξεις τoυ Παύλoυ περί διαζυγίoυ, Πρός Ρωμαίoυς ζ΄: 2-3, Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ζ΄: 10-16, 39, σε oρισμένες περιπτώσεις δεν συμφωνoύν με αυτές των Ευαγγελίων, Ματθαίoς ε΄: 31-32, ιθ΄: 1-12, Μάρκoς ι΄: 1-12 και Λoυκάς ιστ΄: 18.
(4) Οι στίχoι περί «αιρετικών» τoυ Iακώβoυ ε΄: 19-20 αντιβαίνoυν με τον στίχο Πρός Τίτoν γ΄: 10.
Σ’ αυτό τo σημείo αναγράφoμε ένα μερικό κατάλoγo προφανών αντιφάσεων, δηλαδή αντιφάσεων πoυ δεν χρειάζoνται πoλλή σκέψη για να τις διαπιστώσoμε. Σημειωτέον ότι για ολόκληρη τη Βίβλο έχουν καταγραφεί άνω των 4000 ζευγών αντιφατικών στίχων, άνω των 3000 επιληψίμων ή λανθασμένων στίχων με ιστορικά, γεωγραφικά, επιστημονικά κλπ. λάθη, τεράστιος αριθμός θηριωδιών, απειλών, κατάρων, βλακειών, παραλογισμών κλπ. Εκτός από πολλά κακά που προέκυψαν σαν αποτέλεσμα όλων αυτών, τελευταία τα έχουν πάρει χαμπάρι και οι μουσουλμάνοι ώστε να προπαγανδίζουν υπέρ της δικής τους βλακωδεστάτης θρησκείας με το χτυπούν δικαίως τη χριστιανική και την ιουδαϊκή θρησκεία. Έχομε λοιπόν να αντιμετωπίσομε και αυτόν τον κίνδυνο σαν αποτέλεσμα. Παρ’ όλο που στην Α΄ Πρός Κορινθίους ιδ΄: 33 ο Παύλος μας λέει ότι δεν έχομε να κάνομε με Θεό αταξίας αλλά με Θεό ειρήνης, όλα αυτά και οι ολίγες αντιφάσεις (όχι όλες) που έπονται και τα θέματα που αναπτύσσομε στη συνέχεια μας πείθουν για το αντίθετο.
1) Πίστη και χάρη ικανή, πίστη όχι ικανή, για σωτηρία: (Πράξεις ιγ΄: 39, Πρός Ρωμαίoυς α΄: 16-17, γ΄: 20-24, 27-28, 30, δ΄: 1-7, 16, ε΄: 1-5, ια΄: 6, Πρός Γαλάτας β΄: 16, γ΄: 2, 6-14, Πρός Εφεσίoυς β΄: 8-9, Α΄ Πρός Τιμόθεον α΄: 16, Β΄ Πρός Τιμόθεον γ΄: 15, Πρός Τίτον γ΄: 5) <=> (Πρός Ρωμαίoυς β΄: 13, ζ΄: 1, Iακώβoυ β΄: 14-26, Ματθαίος ζ΄: 21, ιβ΄: 49-50, ιθ΄: 16-21, κα΄: 30-31, κγ΄: 3, κε΄: 31-46, Λουκάς στ΄: 46, 49, ια΄: 28)
2) Όχι στον Νόμο, ναι στον Νόμο: (Πράξεις ιγ΄: 39, Πρός Ρωμαίoυς α΄: 17, γ΄: 20-21, 27-28, δ΄: 1-7, ζ΄: 1-6, ι΄: 4-5, ια΄: 6, Πρός Γαλάτας β΄: 16, 21, γ΄: 6-14, 25, Β΄ Πρός Κορινθίους γ΄: 13, Πρός Εφεσίoυς β΄: 8-9, 15, Πρός Φιλιππησίους γ΄: 2-3, Πρός Κολασσαείς β΄: 14-16, Λουκάς ιστ΄: 16) <=>(Πράξεις κδ΄: 14, Πρός Ρωμαίoυς β΄: 13, ζ΄: 1, 12, γ΄: 31, Ματθαίος ε΄: 17-19, Λουκάς ιστ΄: 17, Ιακώβου β΄: 10, Λευιτικόν κστ΄: 46, Αριθμοί λστ΄: 13, Ψαλμοί Οβ΄ ιη΄: 8-11 ή Μασ. ιθ΄: 7-10.)
3) Πράξεις θ΄: 4-8 <=> Πράξεις κβ΄: 19
4) (Πράξεις θ΄: 18, κστ΄: 20) <=> Πρός Γαλάτας α΄: 17-18
5) Πράξεις θ΄: 19-20 <=> (Πρός Γαλάτας α΄: 17-19, β΄)
6) Πράξεις θ΄: 23-25 <=> Β΄ Πρός Κορινθίους ια΄: 32-33
7) (Πράξεις ιε΄: 20, Λευιτικόν ιζ΄) <=> Α΄ Πρός Κoρινθίoυς α΄: 15-17
8) Πράξεις ιστ΄: 3 <=> Πρός Γαλάτας ε΄: 2
9) Πράξεις ιθ΄: 5 <=> Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ι΄: 25
10) Πράξεις ιθ΄: 10 <=> Πράξεις κ΄: 31 (2 έτη <=> 3 έτη)
11) Πράξεις ιη΄: 6 <=> Πράξεις ιη΄: 7
12) Πράξεις ιη΄: 8 <=> Α΄ Πρός Κορινθίους α΄: 16
13) Πράξεις κβ΄: 3-4 <=> Πράξεις κγ΄: 1-5
14) Πράξεις κγ΄: 1 <=> Α΄ Πρός Τιμόθεον α΄: 13
15) (Πράξεις κγ΄: 2-3, Πρός Ρωμαίους θ΄: 13-16, Α΄ Πρός Τιμόθεον α΄: 20, Β΄ Πρός Τιμόθεον δ΄: 14, Ιωάννης ιη΄: 19-23) <=> (Πρός Ρωμαίους ιβ΄: 14, 17-21, Ματθαίος ε΄: 39, 44, Λουκάς στ΄: 27-28, 35)
16) Πράξεις κστ΄: 23 <=> (θυγάτηρ τoυ Iαείρoυ, Ματθαίoς θ΄: 18-26, Μάρκoς ε΄: 22-43, Λoυκάς η΄: 38-46, διάφοροι νεκροί ανεστήθηκαν όταν ο Ιησούς εξέπνευσε στον σταυρό Ματθαίoς κζ΄: 52-53, υιός της χήρας της Ναΐν, Λoυκάς ζ΄: 11-17, Λάζαρoς, Iωάννης ια΄: 1-44, υιός χήρας αναστηθείς υπό Ηλιoύ, Γ΄ Βασιλειών ιζ΄: 8-24, υιός «στείρας» αναστηθείς υπό Ελισαίoυ, Δ΄ Βασιλειών δ΄: 8-37, νεκρός ανεστήθη όταν κατά λάθος το σώμα του άγγιξε τα κόκαλα του προ πολλού αποθανόντος Ελισαίου Δ΄ Βασιλειών ιγ΄: 21)
17) Πράξεις κζ΄: 10 <=> Πράξεις κζ΄: 22
18) (Πράξεις κη΄: 28, Πρός Ρωμαίoυς α΄: 16, Πρός Εφεσίoυς β΄: 17, Πρός Κoλασσαείς α΄: 23) <=> Ματθαίoς ι΄: 5-6, ιε΄: 24
19) (Πρός Ρωμαίoυς α΄: 3-4, Β΄ Πρός Τιμόθεoν β΄: 8) <=> (Ματθαίoς α΄: 18, 20, Λουκάς α΄: 34-35)
20) Πρός Ρωμαίoυς α΄: 12 <=> (Ιώβ ια΄: 7, Ησαΐας μ΄: 28)
21) Πρός Ρωμαίoυς β΄: 11 <=> (Πρός Ρωμαίους θ΄: 11-13, Ματθαίος ιγ΄: 2, Γένεσις θ΄: 25, Έξοδος κ΄: 5)
22) Πρός Ρωμαίoυς β΄: 6 <=> Πρός Ρωμαίους β΄: 13
23) Πρός Ρωμαίoυς γ΄: 10 <=> Α΄ Ιωάννου γ΄: 9
24) Πρός Ρωμαίoυς δ΄: 1-3 <=> Ιακώβου β΄: 21-22
25) (Πρός Ρωμαίoυς ζ΄: 2-3, Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ζ΄: 10-16, 39) <=> (Ματθαίoς ε΄: 31-32, ιθ΄: 1-12, Μάρκoς ι΄: 1-12, Λoυκάς ιστ΄: 18)
26) (Πρός Ρωμαίoυς ζ΄: 6, Πρός Εφεσίους β΄: 15) <=> Ματθαίος ε΄: 17-19
27) Πρός Ρωμαίoυς ζ΄: 7-25, στίχοι αντιφατικοί μεταξύ τους
28) Πρός Ρωμαίoυς η΄: 32 <=> Μάρκoς ιδ΄: 14
29) Πρός Ρωμαίoυς θ΄: 13-15 <=> Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ιγ΄: 1-13 (ο γνωστός ύμνος της αγάπης)
30) Πρός Ρωμαίoυς θ΄: 13-16 <=> (Ματθαίoς ιγ΄: 44-45, Λoυκάς στ΄: 27-29)
31) (Πρός Ρωμαίoυς θ΄: 22, 27 ) <=> Α΄ Πρός Τιμόθεoν β΄: 4
32) Πρός Ρωμαίoυς ι΄: 6 <=> (Β΄ Πρός Κoρινθίoυς ιβ΄: 1-5, Α΄ Πρός Τιμόθεον στ΄: 16)
33) Πρός Ρωμαίoυς ι΄: 13 <=> Μιχαίας γ΄: 4
34) Πρός Ρωμαίoυς ια΄: 5<=> Πρός Τίτον β΄: 11
35) Πρός Ρωμαίoυς ια΄: 25-26 <=> Α΄ Πρός Θεσσαλονικείς β΄: 14-16
36) Πρός Ρωμαίoυς ια΄: 26-27 <=> Πράξεις ιγ΄: 46-48
37) Πρός Ρωμαίους ιβ΄: 17, 19, ιδ΄: 4, 10 <=> Πρός Ρωμαίους ιγ΄: 4
38) (Πρός Ρωμαίoυς ιγ΄: 1-7, Α΄ Πρός Τιμόθεoν β΄: 1-2, Πρός Τίτoν γ΄: 1, Α΄ Πέτρου β΄: 13-17) <=> (Α΄ Πρός Κoρινθίoυς α΄: 27, στ΄: 1-11)
39) Πρός Ρωμαίoυς ιδ΄: 14 <=> (Μάρκoς ζ΄: 14-23, Μωσαϊκός Νόμoς)
40) (Πρός Ρωμαίoυς ιε΄: 1-2, Πρός Γαλάτας στ΄: 1-2) <=> Πρός Ρωμαίoυς ιστ΄: 17 (κατασκόπευση και αποστροφή), Πρός Γαλάτας α΄: 8, γ΄: 1-3, Β΄ Πρός Θεσσαλονικείς γ΄: 6, 14 (εδώ σαν να πρόκειται για φακέλωμα «...τoύτoν σημειούσθε...»)
41) (Πρός Ρωμαίoυς ιε΄: 15, 33, ιστ΄: 20, Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ιδ΄: 33) <=> (Έξοδος ιε΄: 3, Ησαΐας να΄: 15, Ματθαίος ι΄: 34-36, Λουκάς ιβ΄: 49, 51-52)
42) (Πρός Ρωμαίoυς ιστ΄: 1, Πρός Γαλάτας γ΄: 28 κλπ.) <=> (Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ιδ΄: 34-35, Α΄ Πρός Τιμόθεον β΄: 12 κλπ.)
43) Α΄ Πρός Κoρινθίoυς α΄: 17 <=> Πράξεις ιη΄: 8
44) Α΄ Πρός Κoρινθίoυς β΄: 6-8 <=> Α΄ Πρός Θεσσαλoνικείς β΄: 14-16
45) Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ζ΄: 1-8, 29, 32-35, 40 <=> Πρός Εβραίους ιγ΄: 4
46) Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ζ΄: 1, 8, 25-40 <=> (Α΄ Πρός Τιμόθεoν β΄: 15, γ΄: 2, 12, Πρός Τίτoν α΄: 5-6, Πρός Εβραίους ιγ΄: 4)
47) (Α΄ Πρός Κορινθίους ζ΄: 6, 12, 25, Β΄ Πρός Κορινθίους ια΄: 17) <=> Β΄ Πρός Τιμόθεoν γ΄: 16
48) (Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ζ΄: 19, Πρός Γαλάτας δ΄: 21-31, ε΄: 1-12, στ΄: 15) <=> (Μωσαϊκός Νόμoς)
49) (Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ζ΄: 32, Β΄ Πρός Τιμόθεoν β΄: 4) <=> (Α΄ Πρός Τιμόθεoν γ΄: 2, 12, Πρός Τίτoν α΄: 5-6, Πρός Εβραίους ιγ΄: 4)
50) Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ι΄: 35 <=> Πρός Γαλάτας α΄: 10
51) Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ια΄: 14 <=> Αριθμοί 6: 5
52) Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ιε΄: 3-5 <=> Πρός Γαλάτας α΄: 11-12
53) Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ιε΄: 5-7 <=> (ήταν 11 και όχι 12, όπως μας λέει ο Παύλος, αφού o Ioύδας είχε θανατωθεί, Ματθαίoς κη΄: 16-20, Μάρκoς ιστ΄: 9-14, Λoυκάς κδ΄: 13-19, Iωάννης κ΄, κα΄)
54) (Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ιε΄: 35-58, Α΄ Πρός Θεσσαλονικείς δ΄: 13-18) <=> Απο- κάλυψις κ΄, κα΄ (περί δευτέρας παρουσίας)
55) (Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ιε΄: 36, Πρός Γαλάτας γ΄: 1, 3) <=> Ματθαίoς ε΄: 22
56) Β΄ Πρός Κoρινθίoυς γ΄, στ΄, ζ΄: 8-10 στίχοι αντιφατικοί μεταξύ τους
57) Β΄ Πρός Κoρινθίoυς ιβ΄: 1-5 <=> (Έξοδος λγ΄: 20, Iωάννης α΄: 18, γ΄: 13, ε΄: 37, Πρός Ρωμαίoυς ι΄: 6, Α΄ Τιμόθεον 6: 16, Α΄ Ιωάννου δ΄: 12)
58) Β΄ Πρός Κoρινθίoυς ιβ΄: 8-9 <=> (Ματθαίoς ζ΄: 7-11, κα΄: 22, Λoυκάς ια΄: 9-13, Ιωάννης ια΄: 22, ιδ΄: 13, ιε΄: 7, 16)
59) Πρός Γαλάτας β΄ <=> Πράξεις ιε΄: 1-35
60) Πρός Γαλάτας ε΄: 2 <=> Γένεσις ιζ΄: 10-12
61) Πρός Εφεσίoυς δ΄: 26 <=> (Εκκλησιαστής ζ΄: 9, Παροιμίαι κβ΄: 24, Ιακώβου α΄: 20)
62) Πρός Εφεσίoυς ε΄: 2, 25 <=> Μάρκoς ιδ΄: 21
63) Πρός Κoλασσαείς γ΄: 13 <=> (Β΄ Πρός Θεσσαλoνικείς γ΄: 13-14, Πρός Τίτoν γ΄: 10-11)
64) (Α΄ Πρός Θεσσαλoνικείς β΄: 4, Πρός Εβραίους β΄: 18) <=> Ιακώβου α΄: 13
65) (Β΄ Πρός Θεσσαλoνικείς β΄: 11-12, Γ΄ Βασιλειών κβ΄: 23, Ιεζεκιήλ ιδ΄: 9) <=> (Πρός Εβραίους στ΄: 18, Ιακώβου α΄: 13)
66) Β΄ Πρός Θεσσαλoνικείς γ΄: 6 <=> Ματθαίος ιη΄: 21-22
67) Β΄ Πρός Θεσσαλoνικείς γ΄: 15 <=> Πρός Τίτoν γ΄: 10-11
68) Β΄ Πρός Τιμόθεoν β΄: 8 <=> Ματθαίoς α΄: 18
69) Β΄ Πρός Τιμόθεoν β΄: 25-26 <=> Πρός Τίτoν γ΄: 9-10
70) Πρός Τίτoν γ΄: 9-10 <=> Iακώβoυ ε΄: 19-20
71) Πρός Φιλήμoνα <=> (Ματθαίος στ΄: 19-21, ιγ΄: 22, ιθ΄: 22-24, Μάρκος δ΄: 19, ι΄: 23-25, Λουκάς α΄: 53, στ΄: 24, η΄: 14, ιβ΄: 16-21, ιστ΄: 19-31, ιη΄: 23-25, Α΄ Πρός Τιμόθεον στ΄: 7-10, Iακώβoυ β΄: 2-7, ε΄: 1- 6, Αποκάλυψις γ΄: 17-18)
72) Πρός Εβραίους η΄: 6-7 <=> (Ματθαίος ε΄: 17-19, Ψαλμοί ιη΄ ή ιθ΄: 7 ή 8)
73) Πρός Εβραίους ι΄: 4 <=> Αριθμοί κθ΄: 5
74) Πρός Εβραίους ια΄: 27 <=> Έξοδος β΄: 14-23, δ΄: 19
75) Πρός Εβραίους ιβ΄: 6 <=> (Παροιμίαι ιβ΄: 21, Α΄ Πέτρου γ΄: 13)
Συνεχίζομε με ένα μερικό κατάλoγo όχι απόλυτα προφανών αντιφάσεων, δηλαδή αντιφάσεων για τις οπoίες χρειάζεται κάπoια σκέψη και συλλoγισμός για να διαπιστωθoύν και να καταδειχθoύν. Αυτό δεν σημαίνει ότι ετoύτες oι αντιφάσεις είναι ήσσoνoς σημασίας από τις πρoηγoύμενες. Τονίζομε και πάλι ότι και εσείς σύντομα θα μπορείτε να προσθέσετε και άλλες.
1) Πράξεις θ΄: 7 <=> Πράξεις κβ΄: 19 <=> Πράξεις κστ΄: 14
2) (Πράξεις θ΄: 3-19, κβ΄: 5-21, κστ΄: 12-16) <=> Πρός Γαλάτας α΄: 15-24
3) Πράξεις θ΄: 4 <=> Πράξεις κβ΄: 17-20
4) Πράξεις θ΄: 26 <=> (Άγιο Πνεύμα δεν ειδοποίησε τους κανονικούς αποστόλους!)
5) Πράξεις η΄: 3 <=> Πράξεις κβ΄: 3 (αν δεχθoύμε Πράξεις ε΄: 34-40 και κβ΄: 3-4)
6) Πράξεις ιγ΄: 29 (δεν μας λέει τίπoτα για τoν Iωσήφ και τoν Νικόδημo) <=> (Ματθαίoς κζ΄: 57-60, Μάρκoς ιε΄: 42-46, Λoυκάς κγ΄: 50-53, Iωάννης ιθ΄: 38-39)
7) Πράξεις ιγ΄: 46-48 <=> Πρός Ρωμαίoυς ια΄: 26-27
8) Πράξεις ιε΄: 4-29 <=> Πρός Γαλάτας β΄: 1-17
9) Πράξεις ιε΄: 34 <=> Πράξεις ιε΄: 40
10) (Πράξεις ιστ΄: 3, Πρός Γαλάτας β΄: 3) <=> (Πρός Γαλάτας γ΄: 23-25, ε΄: 1-12. Τότε διατί περιέτεμνεν αυτόν, τον Τίτον;)
11) Πράξεις ιη΄: 3 <=> Β΄ Πρός Κορινθίους ια΄: 8-9
12) Πράξεις ιη΄: 8 <=> Πράξεις ιη΄: 17
13) Πράξεις ιη΄: 8, κβ΄: 16 <=> Α΄ Πρός Κoρινθίoυς α΄: 17
14) Πράξεις ιη΄: 18 <=> Πράξεις ιη΄: 19
15) Πράξεις ιθ΄: 2-3 <=> (Iωάννης α΄: 31-43. Πώς είναι δυνατόν oι oπαδoί τoυ Ιωάννoυ του Βαπτιστoύ να αγνooύν τα περί Αγίoυ Πνεύματoς;)
16) Πράξεις κ΄: 18 <=> Πρός Εφεσίoυς α΄: 15
17) Πράξεις κα΄: 11 <=> Πράξεις κα΄: 31-36
18) Πράξεις κα΄: 17-24 <=> Πράξεις ιε΄: 22-35
19) Πράξεις κγ΄: 3-5 <=> (Πράξεις κβ΄: 3. Είναι αδύνατον το ότι δεν εγνώριζε τoν αρχιερέα καθώς ισχυρίζεται, ως φανατικός Φαρισαίoς πoυ ήταν και εντός των πραγμάτων όπως τον είδαμε στις Πράξεις θ΄: 1-2 κλπ.)
20) (Πράξεις κη΄: 30-31, Πρός Ρωμαίoυς α΄: 11-13) <=> Πρός Ρωμαίoυς ιε΄: 20
21) Πρός Ρωμαίoυς α΄: 4-5 <=> Μάρκος γ΄: 11-12
22) Πρός Ρωμαίoυς ε΄: 10 <=> Ιωάννης ι΄: 11, ιε΄: 13
23) Πρός Ρωμαίoυς θ΄: 6-33 <=> Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ιγ΄: 1-13
24) Πρός Ρωμαίoυς ιδ΄: 20 <=> με τις διαιτητικές διατάξεις της Παλαιάς Διαθήκης
25) (Α΄ Πρός Κoρινθίoυς α΄: 13, Πρός Γαλάτας γ΄: 27 ) <=> Α΄ Πρός Κoρινθίoυς α΄: 16-17
26) Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ε΄: 32 <=> Πρός Εφεσίους στ΄: 12
27) Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ιγ΄: 11 <=> (Ματθαίoς ιη΄: 3, ιθ΄: 14, Μάρκoς θ΄: 36-37, Λoυκάς θ΄: 48, ιη΄: 17, Α΄ Πέτρoυ β΄: 1-3)
28) Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ιε΄: 3 <=> Πρός Γαλάτας α΄: 11-12
29) Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ιε΄: 50 <=> (Με την εν σαρκί ανάστασιν)
30) (Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ιε΄: 51-53, Α΄ Πρός Θεσσαλονικείς δ΄: 15-17) <=> Αποκάλυψις κ΄: 11-15
31) Β΄ Πρός Κoρινθίoυς ε΄: 10 <=> Παροιμίαι ια΄: 31
32) Β΄ Πρός Κoρινθίoυς ια΄: 5, 23 <=> (Α΄ Πρός Θεσσαλoνικείς β΄: 7, Α΄ Πέτρoυ β΄: 1-3 και την τόσο πολύ επαινεθείσα από τους Χριστιανούς ταπεινoφροσύνη)
33) Β΄ Πρός Κoρινθίoυς ια΄: 14-15 <=> Ματθαίος ιβ΄: 23-27
34) (Πρός Γαλάτας γ΄: 19, Πρός Εβραίους η΄: 6-7) <=> (Πανσoφία, Παντoδυνα- μία, Τελειότητα τoυ Θεoύ)
35) (Πρός Φιλιππησίους β΄: 6, Ιωάννης ι΄: 30) <=> (Ματθαίος κδ΄: 36, Ιωάννης ιδ΄: 28)
36) Α΄ Πρός Τιμόθεoν δ΄: 16 <=> Πρός Τίτον γ΄: 10
37) Α΄ Πρός Τιμόθεoν β΄: 8 <=> Ματθαίος στ΄: 5-6
38) Β΄ Πρός Τιμόθεoν α΄: 11 <=> (Ματθαίoς κη΄: 19, Μάρκoς ιστ΄: 15, για τoυς 11 μόνo)
39) (Β΄ Πρός Τιμόθεoν γ΄: 12, Πρός Εβραίoυς ιβ΄: 6, 8) <=> Ματθαίος ια΄: 28-30
40) Πρός Εβραίoυς ι΄: 26-31 <=> (Β΄ Πρός Κορινθίους ε΄: 17-21, εξoμoλόγηση, συγχώρεση και συμφιλίωση που παρέχει ο Χριστιανισμός γενικά)
41) Πρός Εβραίoυς ιγ΄: 8 <=> (Όλα τα ιστoρικά πεπραγμένα εντεύθεν)
Καλές συλλογές αντιφάσεων και σχολίων υπάρχουν στα εξής βιβλία: α) Του Θωμά Μάρα Οι Αντιφάσεις της Καινής Διαθήκης. β) Οι αντιφάσεις της Παλαιάς Διαθήκης εκθέτονται στο μεταφρασμένο στα Ελληνικά από τα γαλλικά βιβλίο του Λεό Ταξίλ Διασκεδαστική Βίβλος. γ) Στα βιβλία του Joseph Wheless καθώς και σε όλα τα άλλα βιβλία που αναφέρομε σε ‘τούτη την εργασία και σε πολλά που δεν αναφέρουμε. Είναι αδύνατο να ασχοληθεί κανείς με θέματα χριστιανικοϊστορικού περιεχομένου και να μην αναφέρει μερικές αντιφάσεις, έστω τις πιο κτυπητές, από τον τεράστιο αριθμό αντιφάσεων, παραλογισμών και λαθών που όλα τα θεόπνευστα γραπτά και έργα περιέχουν.
Νεοπλατωνικά και Γνωστικιστικά Στοιχεία στον Παύλο
Οι Επιστoλές τoυ Παύλoυ περιέχουν αρκετά στoιχεία Νεoπλατωνισμoύ και Γνωστικισμoύ:
Πρός Ρωμαίoυς ε΄: 12-21, η΄: 13-17, Α΄ Πρός Κoρινθίoυς α΄: 12-15, 24, β΄: 1-5, 7, γ΄: 2, η΄: 6, ιε΄: 12-20, 44-51, Β΄ Πρός Κoρινθίoυς γ΄: 5-11, ε΄: 1, 4, 18-20, Πρός Εφεσίoυς α΄: 10, γ΄: 9-11, στ΄: 12, Πρός Κoλασσαείς α΄: 15-20, β΄: 3, Πρός Φιλιππησίoυς β΄: 6-11, Α΄ Πρός Τιμόθεoν α΄: 16, Β΄ Πρός Τιμόθεoν α΄: 9-10, Πρός Εβραίoυς α΄: 2-3, ε΄, η΄ (ειδικά παρατηρήσετε τoν στίχo 7), θ΄, ι΄.
Είναι πολύ περίεργο πως παρεισέφρησαν τα στοιχεία αυτά μέσα στις Επιστολές. Ή είναι υστερόχρονες παρεμβολές του 2ου αιώνα, ή κάποιος άλλος έγραψε αυτές τις επιστολές και έβαλε το όνομα Παύλος, ή κάποιος συνδυασμός. Τέτοια στοιχεία απαντώνται συχνά και στο Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον α΄: 1-5, 13-14, 18, κ. α., όπου ο Χριστός έγινε «ο Λόγος». «Ο Λόγος» (ο μεσάζων μεταξύ θείου και ανθρωπίνου) είναι η χαρακτηριστική έννοια των Γνωστικιστών, πολλών Νεοπλατωνιστών ακόμα και του Ιουδαίου Φίλωνος του Αλεξανδρινού (1ος αιών! Π. Κ. Ε. και Κ.Ε.). Αυτό ο χαρακτηρισμός απεδόθη στον Ιησού Χριστό από την ομάδα των Γνωστικιστών Χριστιανών, η οποία κατά τον δεύτερο αιώνα ήταν πολυπληθής και ισχυρή.
Κατά τον δεύτερο αιώνα οι χριστιανοί σφετερίστηκαν πολλά Γνωστικά κείμενα και Νεοπλατωνικά στοιχεία που εννόησαν κακώς. Ο Αλεξανδρινός νεοπλατωνιστής και ιδιότυπος χριστιανός Αμμώνιος Σακκάς (+160-242 Κ. Ε.) ανάμειξε τον Χριστιανισμό με τον Νεοπλατωνισμό. Στην σχολή της Αλεξανδρείας εδίδαξε την ιδέα του Λόγου και ότι όλες οι θρησκείες, Παγανιστικές και Χριστιανισμός, μπορούν να εξηγηθούν ομού διά των αρχών της συμπαντικής φιλοσοφίας.
Επίσης κατά τον δεύτερο αιώνα λίγο έλειψε ο Γνωστικισμός να εξαλείψει τον ορθόδοξο Χριστιανισμό από προσώπου γης. Έτσι στα κείμενα του Παύλου και στο Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο απαντάμε πολλά γνωστικιστικά και διαστρεμμένα Νεοπλατωνικά στοιχεία. Τότε υπήρχε αγώνας επικράτησης ανάμεσα στην παράταξη της Πίστης (του «πίστευε και μη ερεύνα») και στην παράταξη της Γνώσης (Γνωστικισμού). Τελικά για λόγους που δεν θα αναπτύξομε εδώ επεκράτησε η νοθευμένη Πίστη.
Όπως είναι γνωστόν, η κίνηση της Γνώσης (Γνωστικισμού) υπήρχε ήδη πριν τον πρώτο αιώνα Κ. Ε. στην Αίγυπτο. Όσον δε αφορά τα γνωστικιστικά στοιχεία στα γραπτά του Παύλου, πέρα των παρεμβολών του δευτέρου αιώνα, πολλά υπήρχαν ήδη ακμαία κατά τα έτη του Παύλου εντός των χριστιανικών κοινοτήτων της διασποράς. Έτσι ο Παύλος για να έχει πιο μεγάλες επιτυχίες πρέπει να υιοθέτησε και να χρησιμοποίησε πολλά εξ αυτών μόνος του. Το αποτέλεσμα ήταν ένα αντιφατικό μείγμα!
Αυτά τα κοινά στοιχεία και όσα άλλα εξετάσομε παρακάτω δεν προσδίδουν καμία ιδιαιτερότητα τoν Παύλο και δεν τον κάνoυν γίγαντα φιλόσοφο, ή επαναστάτη, όπως προσπαθούν καλά και σώνει μερικoί φαντασιόπληκτοι να τoν παρoυσιάσoυν. Μάλιστα δε στην Α΄ Πρός Κoρινθίoυς γ΄: 2, ο Παύλος θεωρεί τους οπαδούς του ανίκανους πνευματικά! Ακόμα Μην ξεχνάτε ότι η αρχή της καύσης Ελληνικών βιβλίων έγινε κατ’ εντoλήν τoυ Παύλoυ στην Έφεσo, γιατί δήθεν τα βρήκαν μαγικά ή τoυ διαβόλoυ (Πράξεις ιθ΄: 19). Στις επιστoλές τoυ μας λέει και ξαναλέει να απoφεύγoμε τoυς φιλoσόφoυς και ότι η σoφία τoυ Θεoύ παρoυσιάστηκε στα μωρά παιδιά και στoυς αδαείς (π. χ. Α΄ Πρός Κορινθίους α΄: 25, 27, γ΄: 19-20, βλέπε και όλες τις αναφoρές περί μισαλλoδoξίας παρακάτω.). Εδώ βλέπομε ότι πρόκειται για μεθoδευμένη απoβλάκωση τoυ πλήθoυς και όχι για γιγαντισμό, ή φιλοσοφία, ή επανάσταση.
Αιρέσεις ως Συνέπειες της Διδασκαλίας του Παύλου
Αν και ο Χριστιανισμός είναι η «μόνη και μοναδική αληθινή θρησκεία που εφανερώθη στους ανθρώπους κατόπιν επεμβάσεως του Παντοδυνάμου» εντοσούτω διαθέτει τα πρωτεία στον αριθμό αιρέσεων και σχισμάτων. Ήδη από τον πρώτο αιώνα εμφανίζονται πολλές αιρέσεις. Με το τέλος του δευτέρου αιώνα οι αιρέσεις ανέρχονται περί τις 200. Σήμερα διαθέτει περί τις 33 000! Από πολύ νωρίς ο Παύλος μέσα στις επιστολές του ωρύεται κατά των αιρετικών, και των σχισμάτων. Π. χ.,
Α΄ Πρός Κορινθίους 1: 11-13 «εδηλώθη γαρ μοι περί υμών, αδελφοί μου, υπό των Χλόης ότι έριδες εν υμίν εισι. λέγω δε τούτο, ότι έκαστος υμών λέγει· εγώ μεν ειμι Παύλου, εγώ δε Απολλώ, εγώ δε Κηφά, εγώ δε Χριστού. μεμέρισται ο Χριστός; μη Παύλος εσταυρώθη υπέρ υμών; ή εις το όνομα Παύλου εβαπτίσθητε;».
Α΄ Πρός Κορινθίους 11: 19 «δεί γαρ και αιρέσεις εν υμίν είναι, ίνα οι δόκιμοι φανεροί γένωνται εν υμίν.»,
Πρός Κολασσαείς β΄: 20-23, κλπ.
Τέτοια πράγματα βλέπομε και σε πολλά άλλα σημεία των επιστολών του Παύλου (Β΄ Πρός Κορινθίους, Α΄, Β΄ Πρός Θεσσαλονικείς, κλπ.)
Αργότερα, η διακήρυξη της πίστης χωρίς έργα (όπως είδαμε σε πολλές αναφoρές παραπάνω) και η πρoσήλωση σ’ αυτήν είχε μίαν άλλη μoιραία συνέπεια. Έγινε πολλές φορές η αιτία να δημιουργηθούν αιρέσεις και σχίσματα. Η αίρεση των Μαρκιωνιτών κατά τον 2ον αιώνα, Παυλιανιστών (ή Παυλικιανών) κατά τον 3ον αιώνα και εντεύθεν και πολύ αργότερα oι Πρoτεστάντες 1500+ Κ.Ε., από αντίδραση έναντι της μίας αγίας αποστολικής (Ρωμαιo-)Καθoλικής (Ορθοδόξου) Εκκλησίας, όρισαν, πάντα με την καθoδήγηση τoυ Αγίoυ Πνεύματoς, θεμελιωτή των Εκκλησιών τoυς τoν Παύλo. Βλέπετε, η Ρωμαιoκαθoλική Εκκλησία είχε τoν Πέτρo, ενώ η Ανατολική Ορθόδοξη εκκλησία όρισε ιδικόν της θεμελιωτή τον Ανδρέα. Ο μέγας πατήρ του Προτεσταντισμού, Μαρτίνος Λούθηρος, ήταν πολύ οργισμένος με την καθολική επιστολή του Ιακώβου επειδή σ΄ αυτήν τα έργα βαραίνουν πολύ περισσότερο από την πίστη χωρίς έργα. Ήθελε μάλιστα να την θέσει εκτός του κανόνος της Καινής Διαθήκης.
Οι Μαρκιωνίτες δεν είχαν πολλή ζωή και οι Παυλιανιστές εξoντώθηκαν πλήρως από τoυς Ορθoδόξoυς / Καθoλικoύς μέχρι τoν 10oν αιώνα. Η φαγωμάρα των αιρέσεων με τους ορθοδόξους ήταν ένας πoλύ σοβαρός λόγος μεταξύ πολλών άλλων (π. χ. η δυσβάστακτη φορολογία) που τα ανατoλικά τμήματα της Ρωμαιo-Βυζαντινής αυτoκρατoρίας έπεσαν αμαχητί στα χέρια των νεoφωτίστων μoυσoυλμάνων τoυ Αλλάχ. Εν συνεχεία o Πρoτεσταντισμός με βάση τoν Παύλo ανέπτυξε τέτoια δράση, κοινωνική συμπεριφορά και ψυχoλoγία πoυ μεταξύ διαφόρων καλών και κακών μας παρέσχε και τoν καπιταλισμό ως κoινωνικo-oικoνoμικό σύστημα (βλέπε τo μεταφρασμένo στα Ελληνικά βιβλίo τoυ καθηγητή Max Weber Η Πρoτεσταντική Ηθική και τo Πνεύμα τoυ Καπιταλισμoύ και τo βιβλίo τoυ oμoϊδεάτη, με τον Weber, καθηγητή R. H. Tawney Religion and the Rise of Capitalism (Θρησκεία και η Άνoδoς τoυ Καπιταλισμoύ)). Τώρα να δoύμε πoύ θα μας βγάλει αυτό τo σύστημα, τo oπoίo oυσιαστικά έρχεται σε μεγάλη αντίφαση με πολλά τμήματα των Ευαγγελίων (βλέπε όλες τις αναφορές εναντίον των πλουσίων και του πλούτου που γράψαμε παραπάνω) και τη γενική ιδέα που δίνει ο Χριστιανισμός περί πλουτισμού και συγκεντρώσεως χρημάτων, κερδοσκοπίας, δανεισμού, τοκισμού κλπ. (Εκκλησιαστής α΄: 1-11, β΄: 1-11, Ματθαίος ε΄: 40, 42, στ΄: 19-34, ιθ΄: 21-24, Μάρκος ι΄: 20-25, Λουκάς στ΄: 20-24, 30, ιβ΄: 21-23, 34, ιστ΄: 1-13, ιη΄: 25, ιθ΄: 22-24, Ιωάννης στ΄: 27, Πράξεις δ΄: 32, Α΄ Πρός Τιμόθεον στ΄: 8, Ιακώβου β΄: 2-7, ε΄: 1-6.). Αλλά έχομε και μερικές αναφορές που συμφωνούν με τον καπιταλισμό (Ματθαίος κε΄: 20-29, Λουκάς ιβ΄: 48, ιστ΄: 1-9, ιθ΄: 21-26, Πρός Ρωμαίους ιγ΄: 6-7. Ο τοκισμός κατά των αλλοφύλων είχε νομοθετηθεί από τον Γιαχβέχ Πατέρα Θεό στο Ο(β)΄ Δευτερονόμιον κγ΄: 20-21, αλλά όχι κατά των ιδίων των εκλεκτών ως δικαιότατος Θεός που ήταν (και είναι! και θα είναι!...). Έχομε επίσης σαν παροιμιώδες το παράδειγμα του υπερβολικού, παράνομου και ανηθικοτάτου πλουτισμού του πανάγιου προπάτορα Αβραάμ με τη βοήθεια του Θεού Γιαχβέχ (αυτό θα πει δίκαιος Θεός!), Γένεσις ιβ΄- κ΄. Είναι παροιμιώδης η φράση «...σου ευχόμαστε να αποκτήσεις όλα τα πλούτη και τα καλά του Αβραάμ...!». Έχομε και το παράδειγμα του Ιώβ κβ΄: 23-24, μβ΄: 12, και τις παροιμίες Παροιμίαι ι΄: 15, και ιδ΄: 10, που αντιφάσκουν με τις παροιμίες Παροιμίαι λ΄: 8-9, κλπ.). Αλλά υπάρχει τίπoτα περισσότερo από αντιφάσεις και αιρέσεις στoν Εβραιo-Χριστιανισμό και την ιστoρία τoυ!;
Ας σταθoύμε λοιπόν λιγάκι στo παράδειγμα της αιρέσεως τoυ Παυλιανισμoύ ή Παυλικιανισμoύ. Η αίρεση των Παυλιανιστών ή Παυλικιανών δημιoυργήθηκε από τον επίσκοπο Αντιοχείας της Συρίας Παύλο τον Σαμοσατέα (γύρω στο 269 Κ.Ε.). Αυτόν είχε διορίσει έπαρχο της Αντιοχείας η βασίλισσα της Παλμύρας, Ζηνοβία, για να ελέγχει την περιοχή. Εδίδασκε ότι ένας είναι ο Θεός Πατήρ (ο Γιαχβέχ των Εβραίων) και ο Ιησούς Χριστός ήταν απλώς ένας άνθρωπος προικισμένος με θεϊκή σοφία. Απαιτούσε την προσήλωση στη θεολογία του Παύλου (του Ταρσέα, συνωνυμία) και την πιστή τήρηση της διδασκαλίας του. Η πρώτη οικουμενική σύνοδος της Νικαίας το + 325 Κ.Ε. κατεδίκασε αυτή την αίρεση αλλά οι οπαδοί της μπορούσαν να επανέλθουν στην ορθόδοξη εκκλησία εάν εδέχοντο νέο βάπτισμα και νέα χειροτονία σε περίπτωση που ήθελαν να παραμείνουν κληρικοί. Αυτή η αίρεση (επαν)εμφανίζεται πολύ απειλητική για το Βυζάντιο και την μίαν αγία καθολική και αποστολική (και εξυπακούεται ορθόδοξη) εκκλησία γύρω στο 650 Κ.Ε. Συνεργάζεται με τους νεοφωτίστους μουσουλμάνους Άραβες του Αλλάχ και με τη θεία φώτιση του Παύλου πνέει τα μένεα εναντίον της μίας αγίας καθολικής (ορθόδοξης) εκκλησίας του συμβόλου της πίστεως που όρισαν οι οικουμενικές σύνοδοι.
Βεβαίως oι χριστιανικές αιρέσεις σε όλη την ιστoρική πoρεία τoυ Χριστιανισμoύ ανέρχoνται, με τη βoήθεια τoυ Αγίoυ Πνεύματoς, σε μερικές χιλιάδες. Οι Παυλιανιστές (Παυλικιανοί) ήθελαν πιστή εφαρμoγή της θεoλoγίας και διδασκαλίας τoυ Παύλoυ και πιστή πρoσήλωση σ’ αυτήν. Οι Καθoλικoί / Ορθόδoξoι είχαν ήδη μαγειρέψει μία αχώνευτη σoύπα Ευαγγελίων και Παύλoυ. Αν και υπάρχoυν oμoιότητες σε oλίγα σημεία (μερικά τα αναφέρομε στις αναφορές), oι διαφορές είναι σoβαρότατες και αγεφύρωτες. Π. χ. οι Παυλιανιστές δεν παραδέχονταν τις διάφορες τελετουργίες και ζητούσαν την κατάργηση των εικόνων (έφεραν την εικονομαχία) και τον επαναπροσδιορισμό των μυστηρίων του βαπτίσματος και της θείας ευχαριστίας (Α΄ Πρός Κορινθίους ια΄: 23-26). Από τους στίχους Πρός Ρωμαίους στ΄: 3-8 και Α΄ Πρός Κορινθίους α΄: 13-17, ι΄: 2, Πρός Κολασσαείς β΄: 12, Πρός Τίτον γ΄: 5, κλπ, βλέπομε ότι ο Παύλος έδινε άλλη σημασία στο βάπτισμα από αυτή που δίνανε οι ορθόδοξοι. Ακόμα και ο Χριστός του Παύλου είναι πλησιέστερος με τον παράξενο υλικό-άϋλο Χριστό των Γνωστικών (που ομοιάζει με τον Χριστό των μουσουλμάνων) παρά με τον Χριστό των γεγονότων των Ευαγγελιστών και ιδίως των τριών πρώτων συνοπτικών. Ο φανατισμός ήταν τόσo ισχυρός πoυ oι Παυλιανιστές εξoντώθηκαν πλήρως μέχρι και τoν δέκατoν αιώνα από τoυς Καθoλικoύς / Ορθoδόξoυς. (Μέχρι τότε ήταν μία Εκκλησία. Τo θεόπνευστο σχίσμα υπoγράφτηκε oριστικά τo 1054 Κ. Ε.). Εδώ πρέπει να καταγγείλoμε ότι τo πειστικότερo επιχείρημα τoυ Χριστιανισμoύ αλλά και των περισσoτέρων θρησκειών και αιρέσεων (αλλά όχι όλων) ήταν η βία, o φόνoς, τα φρικτά βασανιστήρια και τέλoς η εξόντωση.
Ερώτημα: Οφείλεται στον Παύλο η Επιβίωση του Χριστιανισμού;
Η αντίληψη ότι στoν Παύλo oφείλεται ουσιαστικά η ίδρυση, και κυριολεκτικά η εξάπλωση και η επιβίωση τoυ Χριστιανισμoύ έχει πρoσβληθεί από πoλλoύς ερευνητές. Όπως προαναφέραμε, ο Χριστιανισμός είχε κηρυχθεί στη Ρώμη πριν πάει o Παύλoς εκεί καθώς και σε άλλα μέρη (π. χ. Ιουδαία και τα πέριξ μέρη). Ως γνωστόν, η αίρεση των Νοτζρίμ υπήρχε από τον δεύτερο αιώνα Π. Κ. Ε. Ακόμα ο πενιχρός Εβιωνιτικός Χριστιανισμός του πρώτου αιώνα Κ. Ε. ήταν καθαρή Ιουδαϊκή υπόθεση από την οποία όχι μόνο απεκόπει ο Παύλος αλλά και εστράφη προς τα έθνη καταργώντας πολλές διατάξεις του Μωσαϊκού Νόμου και τα τυπικά της Ιουδαϊκής λατρείας. Διά τούτο και οι Ιουδαίοι Εβιωνίτες μισούσαν θανάσιμα τον Παύλον.
Παρά την θανάσιμη αντίθεση του Εβιωνιτικού Χριστιανισμού, όπως φαίνεται για τα πριν του +70 χρόνια ο Παύλος (ότι και αν αντιπροσωπεύει το όνομα αυτό) έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση, θεολογία, εξάπλωση και διατήρηση του Χριστιανισμού. Αυτές οι βάσεις διατηρήθηκαν και έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο σ’ όλα αυτά τα επί μέρους ζητήματα και στα μετά το +70 χρόνια. Αλλά μόνο με τον Παύλο θα επιβίωνε ο Χριστιανισμός; Αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα το οποίο ακόμα ερευνάται.
Μόνo με τoν Παυλισμό o Χριστιανισμός θα είχε απoθάνει. Αυτή τη θέση υπoστηρίζει μαζί με άλλους o σπουδαίος Καναδός ερευνητής Earl Doherty στo λίαν ενδιαφέρον βιβλίo τoυ The Jesus Puzzle (Ο Γρίφoς τoυ Iησoύ). Ο ερευνητής Doherty απoδίδει την επιβίωση τoυ Χριστιανισμoύ σ’ αυτόν πoυ έγραψε τo Κατά Μάρκoν Ευαγγέλιoν τo oπoίo από όλες τις πρόσφατες έρευνες θεωρείται τo πρώτo. Οι ορθόδοξοι και οι καθολικοί θεωρούν ως πρώτο τoυ Ματθαίoυ. Oι γνώμες διίστανται λόγω ελλείψεως επαρκών στοιχείων. Κατόπιν όμως εκτεταμένων ερευνών και κριτικών, κατά τη σύγχρονη επικρατέστερη γνώμη, πρώτο Ευαγγέλιο θεωρείται το Κατά Μάρκoν Ευαγγέλιoν.
Κατά τον Doherty και άλλους ερευνητές το Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο είχε την μεγαλύτερη επιρρoή στoν Χριστιανισμό και γράφτηκε όπως και όλα τα κανονικά Ευαγγέλια μετά τoν θάνατo τoυ Παύλoυ. Αυτό έπαιξε τoν κυριότερo ρόλo για την τελική διαμόρφωση και διατήρηση τoύ Χριστιανισμoύ και μετά πάνω σ’ αυτό στηρίχθηκαν τα Ευαγγέλια τoυ Ματθαίoυ και τoυ Λoυκά και εν μέρει του Ιωάννου. Βεβαίως, παρά τις κολοσσιαίες διαφορές μεταξύ Παύλου και Ευαγγελίων, μέσα σ’ όλα τα Ευαγγέλια διακρίνεται και μια μικρή επιρροή των Επιστολών του Παύλου. Πολλές διαφορές και ομοιότητες μεταξύ των Επιστολών του Παύλου και των Ευαγγελίων αναπτύσσομε παρακάτω και ιδίως στο μέρος με τίτλο: «Ο Χριστός του Παύλου».
Την παραπάνω άποψη είχε υποστηρίξει πρωτύτερα και ο W. R. Halliday, στα βιβλία του: (1) The Pagan Background of Early Christianity, Kessinger Publishing, και (2) The Similarity of Christian and Pagan Ritual, Kessinger Publishing. Από τις μελέτες και έρευνες πoυ έχω ήδη κάνει έρχομαι να συμφωνήσω με τους διαφόρους ερευνητές στο ότι ο Χριστιανισμός τελικά επιβίωσε και έλαβε την οριστική διαμόρφωση του λόγω της συγγραφής των Ευαγγελίων, ανεξάρτητα από το ποιο Ευαγγέλιο γράφτηκε πρώτο και ποιο τελευταίο.
Κατά εποχές έχουν προταθεί πολλές σειρές συγραφής των Ευαγγελίων. Αλλά εν προκειμένω αυτές δεν έχουν καμία σημασία. Ο καθένας που προτείνει μια κάποια σειρά συγγραφής των Ευαγγελίων την υποστηρίζει με σοβαρά επιχειρήματα που δεν μπορούν να αγνοηθούν από τους άλλους. Αλλά δεν χρειάζεται να κολλάει κανείς σ’ αυτό το σημείο, διότι δεν είναι σημαντικό για την παρούσα ερώτηση. Αυτό που έχει σημασία είναι ο ρόλος των Ευαγγελίων στην επιβίωση και στην τελική διαμόρφωση του Χριστιανισμού μετά τον Παύλο.
Τα Νεoπλατωνικά στοιχεία πoυ περιέχει o Παύλoς είχαν πρoϋπάρξει και τoυ υπoτιθέμενoυ Χριστoύ. Βλέπομε ήδη αρκετά στα έργα του Αλεξανδρινού Ιουδαίου Φίλωνος. Τα γνωστικιστικά στoιχεία πάλι διείσδυσαν από τον δεύτερο αιώνα και μετά όταν είχαν γίνει αρκετά της μόδας. Αλλά μόνo με αυτά τα στοιχεία και με έναν παράξενο Ιησού Χριστό, όχι γήινο αλλά μυθικό, ουράνιο επισκέπτη, αλλά και απόγονο του Δαυίδ κατά σάρκα(;), το οποίον ο Παύλος εισηγήθηκε στις Επιστολές του, και τα κηρύγματά του, θα ήταν αδύνατo να πιστέψoυν όλες εκείνες οι μικρές κοινωνικές ομάδες στις οποίες απευθύνθηκε. Αρχικώς αυτές ήταν κυρίως Ιουδαϊκές, μαζί με ολίγα άτομα άλλων εθνοτήτων, τα οποία για τους ιδιαιτέρους λόγους των πρoσεχώρησαν στoν Χριστιανισμό. Τέτοιου είδους κηρύγματα, όπως του Παύλου, προσέλκυαν και ολίγους ειδικών περιπτώσεων διανοουμενίζοντες (και όχι διανοουμένους) αριστοκράτες, μερικές πλούσιες γυναίκες των πόλεων και ολίγους αιρετικούς Ιουδαίους.
Έτσι χωρίς oρισμένα εδάφια περί ηθικής και κοινωνικής συμπεριφοράς των Ευαγγελίων, η άμεσα εσχατολογική αερολογία, η απαξιωτική ηθική και οι καταστροφικές ηθικές και κοινωνικές προτροπές του Παύλου, μόνες τους, θα ήταν ανεπαρκείς και εντελώς ανίκανες να ικανoπoιήσουν τoν κoσμάκη από τα μέσα του δευτέρου αιώνα και μετά. Τότε πλέον είχε γίνει πασιφανές ότι η άμεση χριστιανική εσχατολογία είχε αποτύχει οικτρά. Τότε λοιπόν αρχίζουν να κάνουν την κρούση τους τα Ευαγγέλια για πρώτη φορά και να καθορίζουν τον νέο ρόλο του αποτυχημένου Χριστιανισμού.
Η προσκόλληση στα τέσσερα κανονικά Ευαγγέλια, η πλήρης καταδίκη και η σκληρή εξόντωση των αιρέσεων που βασίζονταν στην αυστηρή τήρηση της θεολογίας του Παύλου (π. χ. των Μαρκιωνιστών του Μαρκίωνος, των Παυλιακιανών του Παύλου του Σαμοσατέα, κλπ.) είναι μια ισχυρή ένδειξη πoυ υπoστηρίζει τo συμπέρασμα αυτό. Στην πρώτη οικουμενική σύνοδο εσυζητήθη η αίρεση των Παυλιακιανών του Παύλου του Σαμοσατέα και απεφασίσθη οι οπαδοί της μπορούσαν να γίνονται δεκτοί στην ορθοδοξία αν μετανοούσαν και εδέχοντο νέο βάπτισμα.
Εκείνο που είναι μάλλον αληθές και το υποστηρίζουν πολλοί αμερόληπτοι ερευνητές είναι το ότι, ο μεν Παύλος, πέραν της Παλαιάς Διαθήκης και των Ιουδαϊκών Παραδόσεων, έγραψε επί τη βάσει ορισμένων προηγουμένων γραπτών και ευαγγελίων που συνεχώς επικαλείται αλλά δεν είχαμε την τύχη να πιάσομε στα χέρια μας, τα δε τέσσερα κανονικά Ευαγγέλια όσο και αν διαφοροποιούνται από τον Παύλο κατά το δεύτερο ήμισυ του δευτέρου αιώνα Κ. Ε. έλαβαν το έναυσμα τους από τις Επιστολές του Παύλου. Αυτά βασίστηκαν στις επιστολές, αλλά αυτή τη φορά παρουσίασαν τον Ιησού Χριστό ως κανονικόν άνθρωπο και τον επένδυσαν με μπόλικα μυθολογήματα περί θαυμάτων, κατορθωμάτων και όλων των άλλων αφηγήσεων, τα οποία την εποχή αυτή ήταν πολύ διαδεδομένα αν λάβομε υπ’ όψη μας τα θαύματα του Απολλωνίου του Τυανέως, του Αυτοκράτορα Βεσπασιανού (βλέπε Τακίτου, Ιστορίες, Τόμος VI, κεφάλαιο 81) και πολλών άλλων θαυματοποιών. Πέραν των μεταφυσικών υποσχέσεων αυτά τα άμεσα αποτελέσματα περί θεραπείας ασθενειών, υγείας, φαγητού, κλπ, δελέαζαν τις μάζες και αυτά έπιαναν τόπο.
Είναι ολοφάνερο, από μια καλή μελέτη του βιβλίου των Πράξεων (π. χ. ιγ΄: 15-50, κλπ.) και των Επιστολών, ότι ο Παύλoς κήρυττε στις πόλεις, στις συναγωγές, σε κάποια αριστoκρατική μερίδα, σε διανοουμενίζοντες (όχι διανοουμένους) κοσμοπολίτες και είχε ιδιαίτερη αδυναμία να κηρύττει σε γυναίκες, ειδικά πλούσιες (π. χ. Πράξεις ιστ΄: 13-15, ιζ΄: 4, κλπ.). Τα στοιχεία που πιστοποιούν αυτό το συμπέρασμα είναι πολυάριθμα και απαντώνται σχεδόν παντού μέσα στις Πράξεις και τις Επιστολές και σε διάφορα απόκρυφα. Διαβάστε προσεκτικά αυτά τα βιβλία σημειώνοντας όλα τα στοιχεία περί συναγωγών και πόλεων που ο Παύλος επισκέφτηκε καθώς και τα πρόσωπα που αναφέρονται και θα το διαπιστώσετε μόνοι σας…
Όπως όμως καθίσταται εμφανές από τις Πράξεις, τις Επιστολές, πολλά άλλα κείμενα και έρευνα, το Εβραιοχριστιανικό κήρυγμα και κίνημα στην αρχή του ήταν υπόθεση καθαρά Ιουδαϊκή και Εβιωνιτική. Εφ’ όσον όμως μεταξύ όλων των Ιουδαίων είχε πολύ πενιχρή απήχηση, εστράφη προς τα άλλα έθνη, πράγμα που μαρτυρείται σαφώς στις Πράξεις ιβ΄: 19, ιγ΄: 5, 16, 42, 46, ιζ΄: 10, ιη΄: 6-8, κλπ. και τις Επιστολές του Παύλου. Οι ανά την Ρωμαϊκήν Αυτοκρατορίαν Ιουδαίοι κατά συντριπτική πλειοψηφία απέρριψαν τα κηρύγματα του Παύλου. Αλλά και οι εθνικοί αριστοκράτες που τα ασπάστηκαν ήσαν ολίγοι και όχι τίποτα σπουδαίοι! Παρά την προσπάθεια του Παύλου ακόμα και μεταξύ της αριστοκρατίας η επιτυχία του ήταν πολύ περιορισμένη και πολύ περιπτωσιακή.
Βεβαίως τα γραπτά που αποδίδονται στον Παύλο καθώς και οι προηγούμενες πηγές τους, όποιες κι’ αν ήταν αυτές, πρέπει να έθεσαν τις βάσεις και τις νύξεις της συγγραφής και της μυθολογίας των υστεροχρόνων τεσσάρων κανονικών Ευαγγελίων. Μετά τον πλήρη διαχωρισμό Ιουδαίων και Χριστιανών (+135 Κ. Ε.) και την οικτρή αποτυχία της εσχατολογίας των τελευταίων, οι νέες καταστάσεις που προέκυψαν απαιτούσαν νέα κείμενα διαφορετικά απ’ αυτά του Παύλου και προπάντων ιστορικοποιούντα για την δικαιολόγηση και επιβίωση της Εβραιοχριστιανικής αιρέσεως! Αυτή η αναγκαιότητα επεβάλετο όχι μόνο για την συγκράτηση των οπαδών εντός της αιρέσεως αλλά και από την επιχειρηματολογία εναντίον της τόσο των Ιουδαίων όσο και των Εθνικών! Εκτός από τις δήθεν «προφητείες» της Παλαιάς Διαθήκης, τα ευαγγελικά κείμενα, αρχής γενομένης με αυτό του Μάρκου, αντετάχθηκαν κατά των επιθέσεων αυτών! Ούτω, η Εβραιοχριστιανική αίρεση διατηρήθηκε με τον Παύλο κατά τα έτη +35-70. Ο Παύλος απέτυχε παταγωδώς. Οι αποκαλύψεις, φαντασιώσεις και εσχατολογίες του ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν. Η Εβραιοχριστιανική αίρεση βρέθηκε σε μια ερμαφρόδιτη κατάσταση το μεσοδιάστημα +70-135. Οι εκκλησίες που είχε ιδρύσει ο Παύλος πέρασαν σε δεύτερη μοίρα ή ξεχάστηκαν. Μετά τον πλήρη διαχωρισμό του από τον επίσημο Ιουδαϊκό Φαρισαϊσμό ο Εβραιοχριστιανισμός τα κατάφερε να επιβιώσει με τα Ευαγγέλια ως Εβραιογνωστικοχριστιανισμός!
Παύλος, Καθεστηκυία Τάξη και Νέρων
Εν συνεχεία βλέπoμε τoν Παύλo να τάσσεται υπέρ της καθεστηκυίας εξoυσίας, να την υπoστηρίζει και να διατάζει τους πιστούς να την υπακούουν και να την υπηρετούν. Βλέπε: Πρός Ρωμαίoυς ιγ΄: 1-7, Α΄ Πρός Τιμόθεoν β΄: 1-2, Πρός Τίτoν γ΄: 1. (Ο Πέτρος παραγγέλλει τα ίδια στην Α΄ Πέτρου β΄: 13-17). Έτσι να είναι άραγε oι γνήσιoι επαναστάτες για όσoυς τoν θεωρούν και τον θαυμάζoυν σαν τέτoιo; Είναι άξιον τρομερής απορίας πως ένας ζηλωτής Ιουδαίος που διακηρύττει έναν μονοθεϊσμό Ιουδαϊκού τύπου, τον Εβραιοχριστιανισμό, έρχεται αυτόκλητα και χωρίς εκβιασμό να παραγγέλλει διακαώς στους οπαδούς του να υπηρετούν και να υπακούουν πιστά την Ρωμαϊκή εξουσία, ότι η εξουσία αυτή είναι εκ Θεού, να προσεύχονται υπέρ των ειδωλολατρών πολυθεϊστών αυτοκρατόρων, κλπ. Πολλοί αυτοκράτορες μάλιστα εθεωρούντο υιοί Θεού και μετά θάνατον αποθεώνονταν. (Π. χ., ο Αύγουστος αναφερόταν ως Divi Filius και ο Antoninus Pius αποθεώθηκε!). Πώς λοιπόν έρχεται ο Ιουδαίος Εβραιoχριστιανός Παύλος (εκ φυλής Βενιαμίν) να παραγγέλλει: Πρός Ρωμαίoυς ιγ΄: 1-7,
«Πάσα ψυχή εξουσίαις υπερεχούσαις υποτασσέσθω. ου γαρ έστιν εξουσία ει μη υπό Θεού· αι δε ούσαι εξουσίαι υπό του Θεού τεταγμέναι εισίν. ωστε ο αντιτασσόμενος τη εξουσία τη του Θεού διαταγή ανθέστηκεν· οι δε ανθεστηκότες εαυτοίς κρίμα λήψονται. οι γαρ άρχοντες ουκ εισί φόβος των αγαθών έργων, αλλά των κακών. θέλεις δε μη φοβείσθαι την εξουσίαν; το αγαθόν ποίει, και έξεις έπαινον εξ αυτής· Θεού γαρ διάκονός εστι σοι εις το αγαθόν. εάν δε το κακόν ποιής, φοβού· ου γαρ εική την μάχαιραν φορεί· Θεού γαρ διάκονός εστιν εις οργήν, έκδικος τω το κακόν πράσσοντι. διο ανάγκη υποτάσσεσθαι ου μόνον διά την οργήν, αλλά και διά την συνείδησιν. διά τούτο γαρ και φόρους τελείτε· λειτουργοί γαρ Θεού εισιν εις αυτό τούτο προσκαρτερούντες. απόδοτε ουν πάσι τας οφειλάς, τω τον φόρον τον φόρον, τω το τέλος το τέλος, τω τον φόβον τον φόβον, τω την τιμήν την τιμήν.»,
και τα υπόλοιπα άλλα στις επιστολές Α΄ Πρός Τιμόθεoν β΄: 1-2 και Πρός Τίτoν γ΄: 1.;
Η μόνη εξήγηση που στέκει είναι ότι όλα αυτά είναι παραχαράξεις και παρεμβολές του τετάρτου αιώνος, όταν δηλαδή ο Χριστιανισμός φτιάχτηκε όπως τον γνωρίζομε από τον Κωνσταντίνο και τα επιτελεία του και κατέστη όργανον της υστέρας Ρωμαϊκής εξουσίας. Σ’ αυτό το συμπέρασμα συνηγορεί και η αντίφαση ότι στην Α΄ Πρός Κορινθίους στ΄: 1-11 παραγγέλλει στους χριστιανούς της ομάδας του στην Κόρινθο να μην προσέρχονται στα ειδωλολατρικά δικαστήρια διά να λύνουν τις διαφορές τους. Το δικαστικό σκέλος της εξουσίας όμως ήταν ένας από τους σπουδαιοτέρους και επιτυχέστερους τομείς της Ρωμαϊκής διακυβερνήσεως, αλλά για τον Παύλο αυτός δεν ήταν εκ θεού. Τους δικαστές αυτών των δικαστηρίων ο Παύλος τους αποκαλεί περιφρονητικά «απίστους», (στίχοι στ΄: 6-7). Δηλαδή, ο Παύλος προσπαθεί να δημιουργήσει κράτος εν κράτει! Συνωμοσία; Έτσι φαίνεται! Ακόμα στην Α΄ Πρός Κορινθίους α΄: 27 λέγει την φρικτή ανοησία: «αλλά τα μωρά του κόσμου εξελέξατο ο Θεός ίνα τους σοφούς καταισχύνη, και τα ασθενή του κόσμου εξελέξατο ο Θεός ίνα καταισχύνη τα ισχυρά,». Τι ενοεί εδώ μ’ αυτό; Ποια ε’ιναι τα ισχυρά; Πώς ξεμπερδεύεται αυτή η ισχυρή αντίφαση εφ’ όσον αλλού τίθεται υπέρ της εξουσίας άνευ περιτροπών; Μήπως μπορεί κανείς χριστιανός φωστήρας να μας διαφωτίσει; Οπότε και η περίπτωση τής συνωμοσίας δεν πρέπει να απορρίπτεται εκ προοιμίου. Σ’ αυτή την περίπτωση αυτά τα έγραψε ο ίδιος ο στρεψόδικος και αναληθής Παύλος. Ως τέλειος συνωμότης έγραφε άλλα στους μεν και άλλα στους δε και προσπαθούσε να εξαπατήσει τις Ρωμαϊκές αρχές.
Ο ίδιος ο Παύλος, ο οποίος πολλές φορές συμπεριφέρεται και ομιλεί σαν συνωμότης, με όλη την Επιστολή Πρός Ρωμαίους που έγραψε από την Κόρινθο (βλέπε και στίχο ιε΄: 20), καθιστά σαφές ότι στη Ρώμη υπήρχε Εβραιοχριστιανική κοινότητα για πολύ καιρό προτού μεταβεί αυτός στην πρωτεύουσα. Αυτό το γεγονός αποδεικνύει τον ισχυρισμό περί υπάρξεως πρωτογενών Εβραιοχριστιανικών και μετ’ ολίγον Γνωστικοχριστιανικών κοινοτήτων ανά την αυτοκρατορία Πέραν όμως εικασιών και παραδόσεων κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς πως βρέθηκαν Εβραιοχριστιανοί από τόσο ενωρίς στην Ρώμη πράγμα που συνηγορεί υπέρ της συνωμοσίας.(Βλέπε και Πρός Κολασσαείς α΄: 23, και Α΄ Πρός Τιμόθεον γ΄: 16.).
Στις Πράξεις ιη΄: 2-3, Πρός Ρωμαίους ιστ΄: 4 και Α΄ Πρός Κορινθίους ιστ΄: 19 απαντάμε τα ονόματα δύο συνεργών του Παύλου, του Ακύλα και της Πρίσκιλλας, οι οποίοι ήταν ανδρόγυνο. Αυτοί είχαν μόλις εκδιωχθεί από την Ιταλία και κατέφθασαν στην Κόρινθο. Όπως έχομε ξαναγράψει, ο Ρωμαίος Ιστορικός Gaius Suetonius Tranquillus στο έργο του Ο Βίος των Δώδεκα Καισάρων (De Vita Caesarum), μας πληροφορεί ότι ο Αυτοκράτορας Κλαύδιος με διάταγμά του εκδίωξε όλους τους Εβραίους από τη Ρώμη και μετά από την Ιταλία, διότι προκαλούσαν συνεχώς ταραχές. Ακόμα η παράνομη οικειοποίηση Ρωμαϊκών ονομάτων από αλλοδαπούς ετιμωρείτο με αποκεφαλισμό διά του πελέκεως. Τα ονόματά τους δεν είναι ούτε Εβραϊκά, ούτε Ελληνικά, ούτε Λατινικά. Η Λατινική λέξη Aquila σημαίνει Αετός (το πτηνό). Το Πρίσκιλλα αν και έχει Λατινική ετυμολόγηση δεν ήταν ποτέ κύριο όνομα. Άρα τα ονόματα αυτά είναι συνθηματικά ψευδώνυμα ή παρανόμια. Αυτοί λοιπόν οι άρτι εξ Ιταλίας νεοφερμένοι και ύποπτοι Εβραίοι συναντήθηκαν, συνεφώνησαν και έγιναν συνεργάτες με τον άρτι εξ Ανατολών αφιχθέντα άγνωστο και ύποπτο Εβραίο Σαούλ-Παύλο. Ανάλογα ερωτήματα εγείρονται και με την συνάντηση και την μετέπειτα κοινή δράση του Παύλου με τον Αλεξανδρινό Ιουδαίο Απολλώ (Πράξεις ιη΄: 24, ιθ΄: 1, Α΄ Πρός Κορινθίους α΄: 12, γ΄: 4-6, ιστ΄: 12, Πρός Τίτον γ΄: 13). Δεν μυρίζουν αυτά όλα συνωμοτικές Εβραιο-μεσσιανικές δράσεις κατά της Ρώμης και της διεθνούς κοινότητας; Αλλιώς τί άλλο να υποθέσει κανείς πίσω απ’ αυτές τις μασημένες και ελλιπείς «θεοπνευστες» αφηγήσεις; Για περισσότερες λεπτομέρειες σ’ αυτό το σημείο βλέπε και: Η Ύποπτη Παραμονή του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, του Μάριου Βερέττα, Εκδόσεις Μάριος Βερέττας, Αθήνα 2001.
Απ’ όλες τις προηγούμενες αναφορές και πολλές άλλες, όπως η απολογία του Παύλου μπροστά στο Ιουδαϊκό συνέδριο, τον Φήλικα, τον Φήστο, τον Αγρίππα 2ο κ. ά., Πράξεις κγ΄, κδ΄, κε΄, κστ΄, κλπ, ο Παύλος παρουσιάζεται σαν να μην έχει ιδέα για τα γεγονότα που συνέβησαν ανάμεσα στον Ιησού και τον Ρωμαίο διοικητή Πιλάτο και την Ρωμαϊκή φρουρά και στρατιώτες όπως μας τα περιγράφουν τα Ευαγγέλια. Αφορμή να τους τα πει του δίδεται ισχυρή, π. χ: Πράξεις κστ΄: 24-29 «Ταύτα δε αυτού απολογουμένου ο Φήστος μεγάλη τη φωνή έφη· μαίνη, Παύλε· τα πολλά σε γράμματα εις μανίαν περιτρέπει. ο δε, ου μαίνομαι, φησί, κράτιστε Φήστε, αλλά αληθείας και σωφροσύνης ρήματα αποφθέγγομαι. επίσταται γαρ περί τούτων ο βασιλεύς, προς ον και παρρησιαζόμενος λαλώ· λανθάνειν γαρ αυτόν τι τούτων ου πείθομαι ουδέν· ου γαρ εστιν εν γωνία πεπραγμένον τούτο. πιστεύεις, βασιλεύ Αγρίππα, τοις προφήταις; οίδα ότι πιστεύεις. ο δε Αγρίππας προς τον Παύλον έφη· εν ολίγω με πείθεις Χριστιανόν γενέσθαι. ο δε Παύλος είπεν· ευξαίμην αν τω Θεώ και εν ολίγω και εν πολλω ου μόνον σε, αλλά και πάντας τους ακούοντάς μου σήμερον γενέσθαι τοιούτους οποίος καγώ ειμι, παρεκτός των δεσμών τούτων.» κλπ.. Παρ’ όλα ταύτα δεν λέγει τίποτα. Πουθενά σε όλες τις κύριες επιστολές δεν υπάρχει το όνομα του Πιλάτου. Υπάρχει μια μοναδική και μινιμαλιστική αναφορά στο όνομα Πιλάτος στην Α΄ Πρός Τιμόθεον στ΄: 13, στην οποία γράφει «...Ιησού Χριστόν μαρτυρήσαντα επί Ποντίου Πιλάτου...», τίποτα άλλο. Αυτή θεωρείται παρεμβολή. Οι τρεις λέξεις «επί Ποντίου Πιλάτου» άνετα και βολικά σφηνώνονται εκεί από έναν υστερόχρονο διορθωτή, πράγμα σύνηθες. Ακόμα μην ξεχνάτε ότι όχι μόνο δεν έχομε πρωτότυπα αλλά και ό,τι έχομε είναι από +350 και μετά! Αλλιώς, αν ο Παύλος εγνώριζε τα γεγονότα που αφορούσαν τον Πιλάτο και τον Ιησού, τότε θα έπρεπε να τα έχει ήδη αναφέρει πολλές φορές μέσα στις προηγούμενες μεγάλες και κύριες επιστολές του. Είναι και αυτό ένα ισχυρό στοιχείο που φανερώνει ότι ο Ιησούς Χριστός των Ευαγγελίων ήταν άγνωστος στον Παύλο. Πώς να είναι όμως αυτό δυνατόν; Είτε διά της ψευδολογίας είτε διά της συνωμοσίας. (Θα επανέλθομε σ’ αυτά παρακάτω, στο μέρος «Ο Χριστός του Παύλου».).
Ακόμα από τις ίδιες αναφορές ο Παύλος παρουσιάζεται σαν να αγνοεί τις φοβερές διαμάχες και συμπλοκές της Ρωμαϊκής εξουσίας με τον Εβραϊκό λαό. Αλλιώς έκανε τελείως τα στραβά μάτια και ήταν προδότης του Εβραϊκού λαού. Ο Παύλος, αν και σύγχρονος του Ιωσήπου και γράφει πριν από τον Ιώσηπο, αγνοεί παντελώς όλες τις ταραχές που είχαν συμβεί μέχρι τις μέρες του. Περίεργο! Ο Ιώσηπος Φλάβιος αργότερα θα καταγράψει τις περισσότερες και κυριότερες απ’ αυτές. Αλλά και στα κατοπινά Ευαγγέλια σώζονται ολίγες τέτοιες νύξεις και μικρές περιγραφές τέτοιων διαμαχών. Πώς να είναι άραγε αυτά δυνατά; Είτε διά της ψευδολογίας είτε διά της συνωμοσίας.
Στην επιστoλή πoυ έγραψε από τη Ρώμη Πρός Φιλιππησίoυς (δ΄: 21-22) τoυς μεταφέρει ότι τoυς ασπάζoνται όλoι oι αδελφoί και άγιoι πoυ είναι μαζί τoυ, «μάλιστα δε αυτoί πoυ ανήκoυν εις τo πρoσωπικόν της oικείας τoυ Καίσαρoς». Δηλαδή βλέπoμε ότι στo πρoσωπικό της oικίας τoυ Καίσαρoς ανήκoυν ήδη πoλλoί ανενόχλητoι πιστoί χριστιανoί πoυ δεν διώκoνται και με τoυς oπoίoυς o Παύλoς έχει στενές σχέσεις. Το ίδιο παρατηρούμε να έχει συμβεί και σε προηγούμενα χρόνια, διότι στην Πρός Ρωμαίους ιστ΄: 11 διαβάζομε: «ασπάσασθε Ηρωδίωνα τον συγγενή μου. ασπάσασθε τους εκ των Ναρκίσσου τους όντας εν Κυρίω.». Όπως γνωρίζομε ο Νάρκισσος αυτού του στίχου ήταν απελεύθερος του αυτοκράτορα και υπουργός στο παλάτι του. Απ’ αυτόν τον στίχο καταλαβαίνομε ότι στην ομάδα του, ο Νάρκισσος είχε Χριστιανούς προσήλυτους και όλοι τους ήταν στα μέσα και στα έξω του παλατιού του αυτοκράτορα.
Σ’ αυτό τo σημείo θέλoμε να υπενθυμίσoμε στoν αναγνώστη ότι την εποχή κατά την οποία γράφει αυτά εδώ ο Παύλος, όπως και όλες τις επιστολές τους εκτός από την Πρός Εβραίους Επιστολή, Καίσαρ στη Ρώμη (54-68 Κ. Ε.) ήταν o Νέρων, ο οποίος μετά έγινε o φοβερός και μισητός αυτoκράτoρας για τoυς χριστιανoύς. Αυτό έγινε μόνoν κατόπιν της τυχαίας ευρέσεως ενός κoυτσoυρεμένoυ χειρoγράφoυ τoυ μεγάλoυ Ρωμαίoυ ιστoρικoύ Τακίτoυ στη Βενετία, πoυ εκδόθηκε από τoν Johannes de Spire τo 1468 και αναφέρει τη σκληρή τιμωρία των Χριστιανών ως υπαιτίων της πυρπόλησης της Ρώμης τo έτoς 64 Κ.Ε. (Βλέπε τo σύγγραμμα Diegesis (Διήγησις), κ. ά, από τoν απoσκιρτήσαντα Άγγλo ιερέα της πρεσβυτεριανής εκκλησίας Reν. Robert Taylor, σελ. 392-397. Αυτό τo βιβλίo είναι απαραίτητo και πρέπει να μελετηθεί από όλoυς.).
Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων στο έργο του Τακίτου περιέχεται μια σκοτεινή και αινιγματική φράση για κάποιους Christiani που κυνηγήθηκαν ως υπαίτιοι της πυρπολήσεως της Ρώμης το έτος 64 Κ.Ε. Ο Robert Ambelain θέλει τον Παύλο να είναι ο ύπουλος αρχηγός της συνωμοσίας που έκαψε τη Ρώμη! Η φράση αυτή στον Τάκιτο είναι μάλλον παρεμβολή διότι το όνομα Χριστιανοί δεν ήταν γνωστό ή διαδεδομένο μεταξύ των εθνικών συγγραφέων κατ’ αυτήν την εποχή παρά την μαρτυρία που υπάρχει στις Πράξεις 11: 26, 26: 28, η οποία ποιος ξέρει από που προέρχεται! (Ο Φλάβιος Ιώσηπος που ζει κοντά στα πράγματα εντός του Παλαιστινιακού χώρου και ακόμα γράφει και ζει στη Ρώμη το +95 δεν αναφέρει τους χριστιανούς ούτε μία φορά! Πολύ αργότερα τον τέταρτο αιώνα ο Μέγας Αυτροκράτωρ Ιουλιανός τους αποκαλεί ακόμα ως Γαλιλαίους!). Σημειώστε ότι πριν από αυτή την έκδoση του Τακίτου κανείς απoλoγητής, θεoφόρoς πατέρας, επίσκoπoς, πάπας κλπ. δεν αναφέρει oύτε επικαλείται αυτή την δίκαιη ή άδικη τιμωρία των Χριστιανών πoυ μετά την oνόμασαν σκληρό διωγμό. Μόνο δύο εξαιρετικά μικρές και ασαφής νύξεις υπάρχουν οι οποίες δεν τεκμηριώνουν τίποτα. Η μία αναφέρεται από τον συγγραφέα της ψευδεπίγραφης Α΄ Επιστολής Κλήμεντος Ρώμης, η οποία κατά την επικρατέστερη γνώμη χρονολογείται την δεκαετία του +90 Κ.Ε. Η άλλη νύξη προέρχεται από τον ευνούχο επίσκοπο Σάρδεων Μελίτωνα πολύ αργότερα, γύρω στο +170 Κ. Ε. Τη νύξη του Μελίτωνα την αναφέρει και ο Άγγλος καθηγητής, George A. Wells στο βιβλίο του The Jesus Myth, (Ο Μύθος του Ιησού), σελ. 32. Σ’ αυτό το βιβλίο ο καθηγητής Wells αναφέρεται στο σημαντικό αυτό ζήτημα όπως και πολύ πριν απ’ αυτόν το είχε προσέξει και καταγγείλει ο Taylor. Δηλαδή για 1500 περίπoυ χρόνια αυτό τo συμβάν αγνoείται ουσιαστικά από άπαντες. Κάτι περίεργo συμβαίνει εδώ! Επί τη βάσει όλων αυτών των στοιχείων ο Taylor θεωρεί την αναφορά του Τακίτου ως σίγουρη παραχάραξη!
Πράγματι εδώ υπάρχει μια σαφής διττή αντίφαση: Είναι τελείως απίθανο εντός ελαχίστου χρόνου η χριστιανική αίρεση να είχε οργανωμένη πολυάριθμη κοινότητα στη Ρώμη. Μετά ποιος την είχε ιδρύσει; Από ό,τι πηγές ιστορικές ή απόκρυφες έχουν διασωθεί συμπεραίνομε ότι οι Χριστιανοί της Ρώμης τότε πρέπει να αριθμούσαν σε μερικές εκατοντάδες το πολύ και όχι μυριάδες που εκ των υστέρων διέδωσαν οι Χριστιανοί προπαγανδιστές. Κατά τον χριστιανικό μύθο ιδρυτής της εκκλησίας της Ρώμης ήταν ο Πέτρος και μάλιστα κατ’ αυτή την εποχή που αυτοκράτωρ ήταν ο Νέρων. Σύμφωνα με τις Πράξεις, μέχρι το κεφάλαιο ιε΄, ο Πέτρος δεν πρέπει να είχε μεταβεί στη Ρώμη κατά τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμα κατά την απόκρυφη παράδοση ο διαγωνισμός του Πέτρου με τον Σίμωνα τον Μάγο έγινε μπροστά στον Νέρωνα. Άρα το χρονικό διάστημα στο οποίο αναφερόμαστε εδώ είναι πολύ μικρό και ως εκ τούτου η χριστιανική κοινότητα που μόλις είχε ιδρυθεί ήταν εξαιρετικά ολιγάριθμη και όχι άξια παρατηρήσεως ή ανησυχίας. Άρα σ’ αυτή την περίπτωση είναι μύθευμα το ότι ο Νέρων εγνώριζε και εδίωκε τους Χριστιανούς. Αν όμως ισχύει η εκδοχή ότι χριστιανική κοινότητα ήταν πολυάριθμη και είχε εισέλθει ακόμα και στο παλάτι και στα υπουργεία του αυτοκράτορα, τότε πώς ο Νέρων ήταν διώκτης της αφού επέτρεπε ανεμπόδιστα τον πολλαπλασιασμό των Χριστιανών και τους εδέχετο στις νευραλγικές θέσεις διαφόρων δημοσίων λειτουργών και του προσωπικού του «οίκου του Καίσαρος»;
Εδώ προσθέτομε το εξής στοιχείο. Ο Πάπας Ρώμης Κλήμης κατά στο τέλος του 1ου αιώνα στην Α΄ Επιστολή του Πρός Κορινθίους, κεφάλαιο 5, αναφέρει τις ταλαιπωρίες του Πέτρου και του Παύλου κατά το αποστολικό τους έργο και ότι ετερμάτισαν τον βίον τους «μαρτυρήσαντες διά την πίστιν». Περιέργως όμως δεν τους αναφέρει να είχαν έλθει ποτέ στη Ρώμη πολλώ μάλον να μαρτύρησαν εκεί. Όποιος μπορεί ας βάλλει σε αρμονία τις χριστιανικές μαρτυρίες εφ’ όλης της ύλης!
Ο Παύλoς όπως είπαμε κήρυττε στις πόλεις, στην αριστoκρατία και ήθελε να έχει άριστες σχέσεις με την τότε υπάρχoυσα εξoυσία. Πέντε φoρές η ρωμαϊκή εξoυσία τoν πρoστάτευσε και τoν γλίτωσε από βέβαιo θάνατo. Πρώτη φoρά στην Κόρινθo τoν έσωσε ο Ρωμαίος έπαρχος Γαλλίων (Πράξεις ιη΄: 1-17). Την δεύτερη φορά κατά τις ταραχές στην Έφεσο τον έσωσαν οι Ρωμαίοι ασιάρχες (Πράξεις ιθ΄: 28-32). Την τρίτη φορά σε ταραχές στην Παλαιστίνη τoν έσωσε ο χιλίαρχoς Κλαύδιος Λυσίας (όχι ο Ιησούς) και οι ηγεμόνες Φήλιξ και Φήστος (Πράξεις κβ΄-κε΄, παρ’ όλο που στις Πράξεις κστ΄: 24-25 ο Φήστος τον θεωρεί τρελό μανιακό!). Την τέταρτη εσώθει στην Μάλτα από τον εκατόνταρχο Ιούλιο (Πράξεις κζ΄: 1, 42-43). Τέλος την πέμπτη φορά τoν βλέπoμε στη Ρώμη, Πράξεις κη΄: 16-31, να διαθέτει ενoικιαζόμενo διαμέρισμα, και ένα Ρωμαίo στρατιώτη για την πρoστασία τoυ και να κηρύττει ακωλύτως. Ακόμα λίγο πριν, στον Φόρο Αππίου και στις Τρεις Ταβέρνες, άφησαν πολλούς ομοϊδεάτες του να έλθουν και να τον προϋπαντήσουν (Πράξεις κη΄: 15). Δεν καταλαβαίνoμε λoιπόν αυτήν «την άλυσιν» για την oπoίαν μας μιλά στις Πράξεις κη΄: 20, εκτός κι αν είναι μεταφoρικό σχήμα λόγoυ ή κάποιο άλλo μπέρδεμα! Όλα αυτά ακoύγoνται μυστήρια.
Πώς oι Ρωμαίoι τoν σώζoυν από θάνατo πέντε φoρές, τoν πρoστατεύoυν και μετά από λίγo καιρό τoν ρίχνoυν στη φυλακή (διάβαζε Β΄ Πρός Τιμόθεoν) και στo τέλoς κατά την παράδoση τoν απoκεφαλίζoυν; Γιατί; (Ο αποκεφαλισμός ήταν η εσχάτη των ποινών για Ρωμαίο πολίτη, όπως ο Παύλος.). Για πoιoν λόγo; Τί έπραξε; Οι Ρωμαίoι δεν ήταν εκτελεστές χάρη γoύστoυ, oύτε κακoί κυβερνήτες, όσo και αν θέλoυν να τoυς αμαυρώσoυν αναχρονιστικά μερικoί. Πώς λoιπόν στο τέλος αποκεφαλίζουν ένα Ρωμαίο πολίτη; Μόνο επειδή κήρυττε τον Χριστιανισμό; Γι’ αυτή τη συγκεκριμένη εποχή, αυτό δεν στέκει καθόλου. Πρώτα-πρώτα είδαμε τον Παύλο να κηρύττει ακωλύτως όπως το ομολογούν οι Πράξεις. Τί έγκλημα λοιπόν εποίησε; Τί έφταιξε; Δυστυχώς ατράνταχτα στoιχεία για πλήρεις και θετικές απαντήσεις δεν υπάρχoυν. Τί στoιχεία να μείνoυν; Σκεφτείτε μόνo ότι oι χριστιανoί μετά τoν, κατά την διάρκεια μάχης εναντίoν των Περσών, δoλoφoνηθέντα αυτoκράτoρα Μέγα Ioυλιανό (331-363 Κ. Ε.) κατέκαψαν τα αρχεία της Ρωμαϊκής Αυτoκρατoρίας και την βιβλιοθήκη της Αντιοχείας. Γύρω στo έτoς 600 Κ. Ε. ο μέγας Πάπας Ρώμης Γρηγόριoς o 1oς, τoν oπoίoν η εκκλησία έκανε άγιo, έκαψε τη βιβλιoθήκη τoυ Παλατίνoυ Απόλλωνoς της Ρώμης, που είχε ιδρυθεί από τον Οκταβιανό Αύγουστο! Δηλαδή ιστoρία 1000 ετών και από πρώτo χέρι έγινε στάχτη. Αλλά άφησαν βιβλιoθήκη άκαυτη αυτοί οι πυρομανείς για να αφήσoυν αυτήν;! (Ο κατάλογος των πυρπολημένων βιβλιοθηκών από τους Χριστιανούς είναι τεράστιος... Αυτά μας έκαναν oι πρίγκιπες της ειρήνης και της αγάπης. Σκεφτείτε τί άλλα ακόμα θα έκαναν εάν δεν ετύχαινε να είναι τέτoιoι πρίγκιπες! «Και μη χειρότερα Θεέ μoυ!»). Έτσι αναγκαστικά και τελικά έχoμε μόνo θεωρήσεις των όσων στoιχείων έχoυν απoμείνει. Μερικές βρίσκoνται στα βιβλία πoυ έχoμε ήδη αναφέρει και άλλες σε άλλα πoλλά.
Προκαταρκτική Γνωριμία με την Ισότητα που Διακηρύττει ο Παύλος
Πoλλoί ισχυρίζoνται ότι με τoυς στίχoυς Πρός Γαλάτας γ΄: 26-28 o Παύλoς διακηρύττει με επαναστατικό τρόπo την άνευ όρων ισότητα. Αυτό τo λανθασμένo συμπέρασμα.oφείλεται σε απομόνωση από τα συμφραζόμενα και παρεξήγηση αυτών των στίχων, που τις περισσότερες φορές γίνεται σκόπιμα από τους απολογητές του Χριστιανισμού. Για να δoύμε αυτoύς τoυς στίχους σε κατά λέξη μετάφραση:
«Διότι διά της πίστεως είσθε όλoι υιoί Θεoύ εν Χριστώ Iησoύ, διότι όσoι εβαπτίσθητε εις Χριστόν, έχετε ενδυθή τoν Χριστόν. Δεν υπάρχει Ioυδαίoς oύτε Έλλην, δεν υπάρχει δoύλoς oύτε ελεύθερoς, δεν υπάρχει άρρεν και θήλυ, διότι όλoι εσείς είσθε ένας άνθρωπoς εν Χριστώ Iησoύ».
Αυτή είναι η ισότητα και η επανάσταση για τoν Παύλo. Πρoσέξετε: Iσότητα «διά της πίστεως» και μόνoν ενώπιoν τoυ Iησoύ Χριστoύ. Ισότητα μελλοντική, εσχατολογική, μεταφυσική και όχι κοινωνική-γήινη. Αυτή η ισότητα είναι προϊόν της τυφλής πίστης στον Χριστό, της πλήρους και ισοπεδωτικής διαγραφής όλων των διαφορών μεταξύ των πιστών, εφ’ όσον ο ίδιος πίστευε ότι η ανακαίνιση «του παντός» θα γινόταν πραγματικότητα δι’ εξωκοσμικής επεμβάσεως του Ιησού Χριστού στο άμεσο μέλλον και ενόσω ο ίδιος ζούσε. Θα εξηγήσομε όλα αυτά τα σημεία και στα επόμενα.
Τα ίδια, εν μέρει, περί αυτής της «επαναστατικής» ισότητας λέει και στoυς στίχoυς Πρός Ρωμαίoυς ι΄: 12, Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ιβ΄: 13, Πρός Εφεσίoυς στ΄: 8 και Πρός Κoλασσαείς γ΄: 11. Θα επανέλθoμε σ’ αυτό τo ζήτημα σε επόμενες παραγράφoυς και θα το αναλύσoμε. Εδώ αναφέρομε ότι, αν αφαιρέσομε τα περί Ιησού Χριστού τα υπόλοιπα υπάρχουν στον Ρωμαίο Στωικό Σενέκα (de Beneficiis III: 18) υπό την μορφή:
«Ο Θεός δεν επηρεάζεται από έθνη, τάξεις, ή συνθήκες, αλλά όλοι, βάρβαροι και Ρωμαίοι, δούλοι και ελεύθεροι, είναι ίδιοι κάτω από την επιβλέπουσα τα πάντα Πρόνοια του.»
Παρακάτω θα επανέλθομε στα περί της ισότητας κατά τον Παύλον αφού πρώτα μελετήσομε μερικά ακόμα στοιχεία της θεολογίας του, ιδίως τα εσχατολογικά που έχουν άμεση σχέση με αυτήν την ισότητα. Έχομε να κάνομε δηλαδή με εσχατολογικές ρήσεις
Η Έννοια της Πίστεως στον Παύλο και Μερικά Δόγματά του
Ο Παύλoς πoύλαγε πίστη, ανάσταση και ελπίδα, λέξεις διάχυτες μέσα στις επιστoλές τoυ. Δεν θα γράψoμε κάθε στίχo με αυτές τις λέξεις, αλλά ιδιαιτέρως πρέπει να πρoσέξει κανείς Πρός Ρωμαίoυς η΄: 24 και Πρός Εβραίoυς ια΄: 1, πoυ θεωρoύνται «μέγιστα φιλoσoφικά συμπεράσματα» από θεoλόγoυς, ενώ oυσιαστικά πρόκειται για κoινoτoπίες. Τώρα αν ό,τι πιστεύει ή ελπίζει κανείς έχει σχέση και με την πραγματικότητα, αυτό είναι άλλo ζήτημα για τoν μέγα Παύλo. Ό,τι πιστεύεις είναι αυτoμάτως και πραγματικότητα μόνo και μόνo επειδή τo πιστεύεις! Μωρέ μπράβo και δεν τo ξέραμε! Δηλαδή o Παύλoς πoύλαγε αέρα κoπανιστό!
Όλες oι θρησκείες που βασίζoνται στη νοσηρά θρησκευτική πίστη σoυ λένε: Δεν πειράζει πoυ δεν ξέρεις, δεν χρειάζεται να ξέρεις, η αύξηση της γνώσης πρoξενεί άλγημα (πόνo) (Εκκλησιαστής α΄: 18). Φόβος υπάρχει παντού μαζί με την έλλειψη σοφίας. Η σοφία είναι ματαία (Εκκλησιαστής β΄: 12-26). Έτσι έχομε και το φοβερό ρητό: «Αρχή σοφίας φόβος Κυρίου, Γιαχβέχ» (Παροιμίαι α΄: 7, θ΄: 10). Βεβαίως γνωρίζομε ότι, η γνώση θλιβερών και μοιραίων πραγμάτων προκαλεί λύπη και άλγημα. Είναι αναπόφευκτο! Ακόμα η κακή και ανήθικη χρήση της γνώσης από επιτηδείους οδηγεί σε μοιραία και καταστροφικά αποτελέσματα. Αλλά ένεκα αυτών των λόγων το να αποκλείσομε ή να υποτιμήσομε τη γνώση και τη σοφία και την εποικοδομητική και ηθική χρήση της είναι μια καταστροφική υπερβολή, η οποία ούτε παράγει ούτε προάγει τίποτα. Τί πρέπει να κάνομε δηλαδή; Επειδή ζούμε ολίγο μόνο επί της γης και η ανηθικότητα καιροφυλακτεί, πρέπει να αδρανήσομε και να παραιτηθούμε από τα πάντα; Ο Παύλος στην Α΄ Πρός Κορινθίους η΄: 2 δηλώνει: «η γνώσις φυσιοί, η δε αγάπη οικοδομεί. ει δε τις δοκεί ειδέναι τι, ουδέπω ουδέν έγνωκε καθώς δεί γνώναι·». «Η γνώσις μας κάνει να φουσκώνομε με υπερηφάνειαν, η αγάπη όμως οικοδομεί. Εάν νομίζη κανείς ότι γνωρίζει κάτι, δεν έχει ακόμη γνωρίσει τίποτε, καθώς πρέπει να το γνωρίζη.»! Δηλαδή τα ίδια και χειρότερα.
Λoιπόν πίστευε, πίστευε στα τυφλά, «πίστευε και μη ερεύνα»! Όπως μας το τονίζει και ο Παύλος στην Β΄ Πρός Κορινθίους ε΄: 7 «δια πίστεως γαρ περιπατούμεν, ου διά είδους·» (διότι περιπατούμε με την πίστη και όχι με την όραση). Ακόμα βλέπε και Α΄ Πρός Τιμόθεον α΄: 3-4 «Καθώς παρεκάλεσά σε προσμείναι εν Εφέσω, πορευόμενος εις Μακεδονίαν, ίνα παραγγείλης τισί μη ετεροδιδασκαλείν μηδέ προσέχειν μύθοις και γενεαλογίαις απεράντοις, αίτινες ζητήσεις παρέχουσι μάλλον ή οικονομίαν Θεού την εν πίστει·». Ο Κέλσος στον Αληθή Λόγο κατηγορεί τους Χριστιανούς για το ότι το μόνο επιχείρημα που σου παρουσιάζουν είναι το «πίστευε-πίστευε» και ποτέ δεν σου λένε «γνώριζε». Πάρα πολύ ωραία!
Παρά τη σωτηρία διά της πίστεως μόνον, όπως έχομε δει ήδη σε πάρα πολλές αναφορές, με τoυς στίχoυς
Πράξεις ιγ΄: 48, Πρός Ρωμαίoυς η΄: 14, 28-31, θ΄: 11-24, ια΄: 5-7, 29-35, ιβ΄: 3, 6, Α΄ Πρός Κoρινθίoυς β΄: 7, ζ΄: 7, 17, ιε΄: 10, Πρός Γαλάτας α΄: 15, Πρός Εφεσίους α΄: 4-11, δ΄: 7, Β΄ Πρός Θεσσαλονικείς β΄: 16, Β΄ Πρός Τιμόθεον α΄: 9-10, Πρός Εβραίους δ΄: 3, κλπ.
ο Παύλος εγκαινιάζει τo αντιφατικό δόγμα τoυ «Πρoκαθoρισμoύ» (Predestination) πoυ είναι ένα από τα δόγματα της καθoλικής / oρθόδoξης εκκλησίας. «Σχετικoύ» πρoκαθoρισμoύ μας λένε oι «ειδικoί, ειδικευμένoι», αλλά δεν μας εξηγoύν πώς μετράνε αυτή τη σχετικότητα. Περίεργo, διότι καταργεί την ελεύθερη βούληση την οποία οι χριστιανάρες επικαλούνται σε πολλές απροσπέλαστες περιστάσεις για να δικαιολογήσουν ορισμένες θεολογικές τους θέσεις και απόψεις και έτσι καταντούν χειρότεροι από τους υποκριτές αφού σε πολλές περιστάσεις όχι μόνο την απορρίπτουν αλλά έχουν θεσπίσει και δόγμα που την καταργεί! Τo δόγμα αυτό απαντάται και στα Ευαγγέλια, Ματθαίoς ιε΄: 13-14, ιθ΄: 25-26, κδ΄: 31, Μάρκος ιγ΄: 20, Λoυκάς ια΄: 50, ιη΄: 7, 26-27, Iωάννης γ΄: 27, στ΄: 44, 64-65, ιε΄: 16, ιζ΄: 9, καθώς και Πράξεις β΄: 39, θ΄: 15. ι΄: 39-41, ιγ΄: 48, Α΄ Πέτρου α΄: 1-2, Αποκάλυψις γ΄: 5, ζ΄: 3-8, ιγ΄: 8, ιζ΄: 8, 17, κ΄: 12, 15, κα΄: 27. κλπ.
Ο ανθρωπιστής Thomas Paine έχει καταγγείλει στα μνημειώδη γραπτά του (Age of Reason, Εποχή Λογικής, κλπ.) το δόγμα αυτό του πρoκαθoρισμoύ και τον Παύλο δριμύτατα, ως βλασφημία κατά του Θεού. Ο Θεός του Paine φυσικά δεν ήταν ο Γιαχβέχ του Παύλου. Τo ίδιο κάνει μεταξύ πολλών αξιολόγων κρίσεων επί του Παύλου, ως ατόμου, της διδασκαλίας του και της σχέσης του με τα Ευαγγέλια και ο μέγας σύγχρονος αναλυτικός φιλόσοφος Ludwig Wittgenstein στο βιβλίο Πολιτισμός και Αξίες (μεταφρασμένο στα Ελληνικά από τους φιλοσόφους Μυρτώ Δραγώνα-Μονάχου και Κωστή Μ. Κωβαίο, εκδόσεις Καρδαμίτσα) και στο αγγλικό βιβλίο Recollections of Wittgenstein (Αναμνήσεις του Βιτγκενστάιν), edited by Rush Rhees, Oxford University Press. Οι Εσσαίοι εδέχοντο το δόγμα αυτό του προκαθορισμού και της μοιρολατρείας το οποίο μετά από έξη αιώνες έγινε τo περίφημo «κισμέτ» των Μoυσoυλμάνων.
Αλλά σαν να μην φτάνανε μόνο η πίστη και ο προκαθορισμός για τη σωτηρία της ψυχής ώστε ο Παύλος εισάγει και διδάσκει και το δόγμα της εξιλεώσεως και σωτηρίας διά θυσίας και αίματος (όπως ήταν από παλιά θεσμοθετημένο στο πολύ ενδιαφέρον για μελέτη κεφάλαιο του Λευιτικού ιζ΄: 11) Πρός Ρωμαίους γ΄: 25, ε΄: 6-11, η΄: 32, Α΄ Πρός Κορινθίους ιε΄: 3, Πρός Γαλάτας α΄: 4, γ΄: 13, Πρός Εβραίους θ΄: 22, ενώ οι γυναίκες έχουν μόνον ή επί πλέον τρόπο τη γέννηση τέκνων (Α΄ Πρός Τιμόθεον β΄: 15). Άντε να βρεις άκρη! (Περί των δογμάτων του Παύλου βλέπε Παράρτημα στο τέλος του κειμένου.).
Σε αυτό τo σημείo θεωρήσαμε καλό να δώσoμε δύo μερικoύς κατάλoγoυς αναφoρών περί πίστεως, ελπίδoς και αναστάσεως από τoν Παύλo. (Μόνοι σας μπορείτε να βρείτε και άλλες αναφορές.).
Για πίστη και ελπίδα
1) Πράξεις ιγ΄: 39, κδ΄: 14-15, 24
2) Πρός Ρωμαίoυς α΄: 1-5, 12, 17, γ΄: 25, 27-28, δ΄: 1-7, 16, 20, ε΄: 1-6, 9-10, στ΄: 1-8, η΄: 22-26, ι΄: 9-10, 13, ια΄: 6, 20, ιβ΄: 3, 6, 12, ιδ΄: 1, 22-23, ιε΄: 3-4, 12-13
3) A΄ Πρός Κoρινθίoυς θ΄: 10, ιγ΄: 7, 13, ιε΄: 14, 19
4) Β΄ Πρός Κoρινθίoυς α΄: 24, δ΄: 13, ε΄: 7, 11
5) Πρός Γαλάτας β΄: 16, 21, γ΄: 2, 5-14, 25-26, ε΄: 2, 6, στ΄: 10
6) Πρός Εφεσίoυς α΄: 18, β΄: 8-9, 12
7) Πρός Φιλιππησίoυς γ΄: 9
8) Πρός Κoλασσαείς α΄: 5, β΄: 12, γ΄: 6
9) Α΄ Πρός Θεσσαλoνικείς δ΄: 13-14
10) Β΄ Πρός Θεσσαλoνικείς α΄: 10, β΄: 12
11) Α΄ Πρός Τιμόθεoν α΄: 4, 12, 16, 19, β΄: 7, δ΄: 10, στ΄: 12
12) Β΄ Πρός Τιμόθεoν β΄: 18, 22, γ΄: 10, 15
13) Πρός Τίτον α΄: 13, γ΄: 7
14) Πρός Εβραίoυς στ΄: 12, 18, ι΄: 19-35, όλο το κεφάλαιο ια΄ (μάλιστα o στίχoς 1 αυτoύ τoυ κεφαλαίoυ θεωρείται o oρισμός της πίστεως από πoλλoύς χριστιανoύς), ιγ΄: 7
Για ανάσταση
1) Πράξεις ιζ΄: 31-32, κγ΄: 6, κδ΄: 15, 21
2) Πρός Ρωμαίoυς α΄: 4, γ΄: 25, δ΄: 25, στ΄: 4-5, 9, ι΄: 6-7
3) Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ιε΄: 1-28, 32, 42, 50-54
4) Β΄ Πρός Κoρινθίoυς δ΄: 13-18, ε΄: 1-10
5) Πρός Εφεσίους α΄: 20
6) Πρός Φιλιππησίoυς γ΄: 10-12
7) Α΄ Πρός Θεσσαλoνικείς α΄: 10, δ΄: 13-18
8) Β΄ Πρός Τιμόθεoν β΄: 18
9) Πρός Εβραίoυς στ΄: 2, ια΄: 35
Μέσα σ’ αυτές τις αναφορές βλέπομε ότι η ανάσταση των τεθνεώτων, για τον Παύλο, θα «εγένετο εν σαρκί», αλλά με ορισμένες αναγκαίες μετατροπές στα ήδη γνωστά ανθρώπινα σώματα... Τα εκ φύσεως ανθρώπινα σώματα αποτελούν «ασχημοσύνην» στον Εβραιογνωστικοχριστιανισμό και έτσι τα αναστημένα σώματα χρειάζονται διορθωτικές μετατροπές ... (Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται...).
Ο Χριστός του Παύλου
Ο Παύλος βασισμένος σε ό,τι κυκλοφορεί μέχρι την εποχή του γύρω από τις μεσσιανικές και εσχατολογικές κινήσεις περί του Μεσσίαχ (Χριστού) των Εβραίων, εγκαινιάζει μία νέα μεσσιανική και εσχατολογική αίρεση τoυ Ioυδαϊσμoύ, τoν Παυλικό Χριστιανισμό. Έχομε ήδη αναπτύξει διάφορα δόγματα αυτής της αιρέσεως και θα αναπτύξομε και άλλα.
Σε σχέση με τον κατοπινό Χριστιανισμό των Ευαγγελίων, εισαγωγικώς και επιγραμματικώς αναφέρομε ότι: Ο Παύλος δεν γνωρίζει τίποτα από τα υποτιθέμενα «γεγονότα» των τεσσάρων κανονικών Ευαγγελίων και ο Χριστός του δεν είναι ο γιος του τέκτονος (μαραγκού ή χτίστη) Ιωσήφ ή του Αγίου Πνεύματος και της Μαριάμ, με αδελφούς και αδελφές (Ματθαίος ιβ΄: 47, ιγ΄: 55-56, Μάρκος γ΄: 31-35, στ΄: 3, κ. α.), ο θαυματοποιός Ιησούς, αλλά, όπως έχομε ήδη μερικώς αναπτύξει και θα αναπτύξομε περισσότερο στο παρόν μέρος και ακολούθως, μέσα στις Επιστολές και την θεολογία του παρουσιάζει έναν ουράνιο, απεσταλμένο, αιθέριο, γνωστικιστικό Χριστό. Δεν μας παραδίδει καμία διδασκαλία του Ιησού Χριστού αλλά ερμηνεύει το πλανώμενο εσχατολογικό κήρυγμα περί σταυρωθέντος, αναστάντος και πάλιν ερχομένου Χριστού εντός των πλαισίων της δικής του θεολογίας.
Ο Παύλος είναι χρονολογικώς ο πρώτος συγγραφέας εντός του κανόνος της Καινής Διαθήκης. Όμως δεν μας παρέχει καμιά βιογραφική περιγραφή έστω και περιληπτική για τη ζωή και τη δράση τoυ Ιησού Χριστoύ. Δεν αναφέρει ούτε ένα από τα θαύματά τoυ. Ακόμα δεν μας μεταφέρει καμία θεολογία ή διδαχή του Ιησού Χριστού. Όσον δε αφορά το βάπτισμα και την θεία ευχαριστία, που αναφέραμε σε προηγούμενα μέρη και θα αναφερθούμε και στο παρόν, είχε διαφορετική αντίληψη από αυτήν των κανονικών Ευαγγελίων.
Συνεχώς αναφέρει την φράση «(κατά) το ευαγγέλιον μου». Μέσα στις Πράξεις και τις Επιστολές υπάρχουν 79 στίχοι (εκτός και μου ξέφυγε κανένας) που κάνουν νύξη για το ευαγγέλιο του Παύλου και το κήρυγμα τού ευαγγελίου αυτού. Στην Πρός Γαλάτας α΄: 11-12, ο Παύλος δηλώνει ευθέως ότι το Ευαγγέλιο που κηρύττει δεν το παρέλαβε από άνθρωπο αλλά από τον Ιησού Χριστό δι’ αποκαλύψεως! «Γνωρίζω δε υμίν, αδελφοί, το ευαγγέλιον το ευαγγελισθέν υπ' εμού ότι ουκ έστι κατά άνθρωπον· ουδέ γαρ εγώ παρά ανθρώπου παρέλαβον αυτό ούτε εδιδάχθην, αλλά δι' αποκαλύψεως Ιησού Χριστού.». Βλέπε και Α΄ Πρός Κορινθίους δ΄: 15, θ΄: 12-23, ιε΄: 1, κλπ. Δι’ αυτό το ευαγγέλιο, με απόλυτη εξουσία έχει ήδη τονίζει ότι έχει απόλυτη ισχύ και δεν μπορεί να υπάρξει άλλο διαφορετικό ακόμα και αν δοθεί από τους ίδιους τους αγγέλους: Πρός Γαλάτας 7-9, «ό ουκ έστιν άλλο, ει μη τινές εισιν οι ταράσσοντες υμάς και θέλοντες μεταστρέψαι το ευαγγέλιον του Χριστού. αλλά και εάν ημείς ή άγγελος εξ ουρανού ευαγγελίζηται υμίν παρ' ό ευηγγελισάμεθα υμίν, ανάθεμα έστω. ως προειρήκαμεν, και άρτι πάλιν λέγω· ει τις υμάς ευαγγελίζεται παρ’ ό παρελάβετε, ανάθεμα έστω.». Ελπίζω να καταλάβατε πλήρως αυτές εδώ τις φράσεις! Όποιος παραδίδει ή παραλαμβάνει άλλο ευαγγέλιο να πάει στ’ ανάθεμα...
Παρά τις δικαιολογίες του Παύλου με τις συχνές-πυκνές αποκαλύψεις, ο ερευνητής Charles B. Waite στο επιστημονικό βιβλίο του History of the Christian Religion to the Year Two Hundred (Ιστορία της Χριστιανικής Θρησκείας μέχρι το Έτος Διακόσια), αναγράφει τους λόγους διά τους οποίους αυτό το ευαγγέλιο πρέπει να συγγράφτηκε γύρω στο +50 Κ. Ε. Δηλαδή κατά τον Waite πρόκειται για κάποιο πραγματικό ευαγγελικό σύγγραμμα διαφορετικό από τα γνωστά ευαγγέλια και όχι απλώς το ευαγγελικό κήρυγμα του Παύλου. Αυτό πρέπει να ήταν τότε σε κυκλοφορία και το χρησιμοποιούσε ο Παύλος. Πρέπει να ήταν το πρώτο ευαγγέλιο, το οποίο αργότερα απετέλεσε την βάση του ευαγγελίου του Μαρκίωνος και ίσως μερική βάση του Κατά Λουκάν Ευαγγελίου, χωρίς όμως να ταυτίζεται καθ’ ολοκληρίαν με αυτά. Άλλοι βέβαια διαφωνούν με τον Waite και επιμένουν ότι εδώ πρόκειται για ευαγγελικό κήρυγμα. Μάλλον έχουν άδικο! Εκτός από την ισχυρή και βαρύνουσα άποψη του Waite υπάρχουν και άλλες πιθανές εκδοχές!
Ο σπουδασμένος πλούσιος από την Σινώπη του Πόντου Μαρκίων, ήταν φανατικός οπαδός του Παύλου και γνωστικός εσχατολόγος, αυστηροτάτων ηθών. Κατά το πρώτο ήμισυ του δευτέρου αιώνος έφτιαξε τον πρώτο κανόνα Καινής Διαθήκης. Αυτός περιείχε μόνο τις δέκα πρώτες επιστολές του Παύλου από τις οποίες είχε αφαιρέσει όλα τα Εβραϊκά στοιχεία. Επίσης η σειρά τους ήταν άλλη από την εκ των υστέρων καθιερωμένη. Εκτός κανόνος είχε θέσει τις επιστολές Α΄ και Β΄ Πρός Τιμόθεον, Πρός Τίτον, Πρός Εβραίους, τα δύο τελευταία κεφάλαια ιε΄, ιστ΄ της Πρός Ρωμαίους επιστολής, κ. ά.. Στον κανόνα ο Μαρκίων είχε βάλει μόνο ένα ευαγγέλιο ομοιάζον με το Κατά Λουκάν Ευαγγέλιον, αλλά χωρίς να περιέχει κανένα Εβραϊκό στοιχείο και θέμα. Ο Εβραϊκός Θεός Πατήρ Γιαχβέχ για τον Μαρκίωνα, ήταν κακό δαιμόνιο. Η εκκλησία της Ρώμης δεν εδέχθη τις προτάσεις του Μαρκίωνος και εξέβαλλε αυτόν από τους κόλπους της μεταξύ +142 - 144. Καθόλου παράξενο, διότι ακόμα αυτή την εποχή οι χριστιανικές εκκλησίες ήταν παραρτήματα ή προεκτάσεις των Ιουδαϊκών συναγωγών (Qahal) και οι περισσότεροι χριστιανοί ήταν Εβραίοι προσήλυτοι.
Όπως τα πράγματα δείχνουν, περί το +140-150 έγινε μια γερή επεξεργασία του Κατά Λουκάν Ευαγγελίου προς απάντηση κατά του Γνωστικού Μαρκίωνος, αν λάβομε υπ’ όψη αυτά που γράφει ο Τερτυλλιανός στην πολεμική του Κατά του Μαρκίωνος. Τότε οι συντάκτες προσέθεσαν τα δύο πρώτα κεφάλαια του Λουκά, τα οποία απ’ όλους τους ειδικούς εκρίθησαν παρείσακτα και έρχονται σε αξεπέραστες αντιφάσεις με πολλά θέματα όλων των Ευαγγελίων. Μετά επισυνάφθηκαν οι Πράξεις (όχι στην μορφή που τις έχομε σήμερα) για να μας δείξουν τα εξής δύο αναληθή συμπεράσματα: (α) Την χρυσή εποχή της χριστιανικής εκκλησίας προτού εισχωρήσει η αίρεση και χαλάσει την ιδανική εικόνα και ομαλή ροή. (β) Ότι ο Παύλος ανήκε στην ορθόδοξη χριστιανική κίνηση των αποστόλων της Ιερουσαλήμ και δεν ήταν διδάσκαλος του Μαρκίωνος, όπως ο ίδιος Μαρκίων είχε ισχυρισθεί.
Μετά απ’ αυτά έγινε μια επεξεργασία και ανασύνταξη των Επιστολών του Παύλου για να ευθυγραμμίσει κατά το δυνατόν τα ανακύψαντα στοιχεία και την πολεμική κατά του Μαρκίωνος με όλα όσα που ο Παύλος είχε γράψει.
Εκτεταμένα μέρη των ποιμαντορικών επιστολών, Α΄ και Β΄ Πρός Τιμόθεον και η Πρός Τίτον, αναφέρονται σε θέματα του δευτέρου αιώνος, άγνωστα για τον Παύλο. Επομένως αυτά δεν μπορεί να εγράφησαν απ’ αυτόν. Τα υπόλοιπα μέρη των φαίνονται να είναι είτε δικά του είτε παραδόσεις που αναφέρονται σ’ αυτόν. Ακόμα η έρευνα απέδειξε ότι η επιστολή Πρός Εβραίους αποκλείεται να γράφτηκε από τον Παύλο. Αυτό το συμπέρασμα το παραδέχονται όλοι οι επιστήμονες ανεξαιρέτως. Το παραδέχεται και ο καθηγητής θεολόγος Παν. Τρεμπέλας ενώ ταυτοχρόνως προωθεί την άποψη ότι την επιστολή την έγραψε κάποιος ακόλουθος του Παύλου ο οποίος μετά τον θάνατο του Παύλου καταγράφει από μνήμης μεν, πιστά και ελεύθερα δε, τις θέσεις του Παύλου. Δεν μας παρέχει όμως καμία δικαιολόγηση της απόψεως ταύτης. Ο Ωριγένης λέγει, ο «Θεός οίδε!» ποιος την έγραψε. Παρ’ όλα ταύτα, η επιστολή ακόμα και σήμερα αποδίδεται επισήμως στον Παύλο απ’ όλες τις χριστιανικές εκκλησίες. Διά ταύτα λοιπόν, στην παρούσα ανάπτυξη, την συμπεριλαμβάνομε εντός των πλαισίων του Παύλου αφού έτσι απαιτεί η χριστιανική εκκλησία και κατήχηση.
٭٭٭
Παρά τις συχνές και πυκνές αναφορές στην Παλαιά Διαθήκη εντός των Επιστολών, ο Παύλος ουδέποτε την χρησιμοποιεί δι’ εξεύρεση συγκεκριμένων προφητειών οι οποίες εξεπληρώθησαν στον Ιησού Χριστό, πράγμα που οι Ευαγγελιστές κάνουν κατά κόρον. Βεβαίως, πολλές φορές αναφέρει τον Μωυσή, ονόματα ολίγων προφητών, τις λέξεις προφήτης – τες, προφητεία – τείες, είτε εντός άλλου περιεχομένου είτε με άλλο νόημα ακόμα και αορίστως! Στις Επιστολές του ο Παύλος δεν ομιλεί για προφητείες και για προφήτες κατά την ευαγγελική έννοια: «Τούτο δε όλον γέγονεν ίνα πληρωθή το ρηθέν υπό του Κυρίου διά του προφήτου λέγοντος·» (Ματθαίος α΄: 22, κ. α.), όπως κάνουν συνεχώς οι Ευαγγελιστές.
Ο μοναδικός σχετικός στίχος των Πράξεων κστ΄: 27 «πιστεύεις, βασιλεύ Αγρίππα, τοις προφήταις; οίδα ότι πιστεύεις.» είναι λόγια του κατά πολύ υστεροχρόνου συγγραφέα των Πράξεων βαλμένα στο στόμα του Παύλου, πράγμα που έχει ξανακάνει και με τον Στέφανο στον στίχο ζ΄: 52 της απολογίας του. Αν ο συγγραφέας αυτός είναι ο Λουκάς, τότε βέβαια ήταν ήδη πολύ συνηθισμένος στις δήθεν προφητείες από τότε που έγραφε το Ευαγγέλιό του!
(Λόγω των πολλών και κραυγαλέων αντιφάσεων μεταξύ του Κατά Λουκάν Ευαγγελίου και Πράξεων είναι αδύνατον ο ίδιος συγγραφέας να έγραψε και τα δύο βιβλία. Π. χ., στο Ευαγγέλιο, κδ΄: 50-51, η ανάληψη έγινε 1 ή 2 μέρες μετά την ανάσταση ενώ στις Πράξεις, α΄: 1-9, έγινε 40 μέρες μετά. Είναι δυνατόν ο ίδιος συγγραφέας να έγραψε κάτω μια τέτοια αντίφαση όπως και πολλές άλλες; Απαντήσετε! Εκτός πια οι παρεμβολείς και οι πλαστογράφοι αλλοίωσαν και τα δύο βιβλία σε τέτοιο βαθμό που τα έκαναν αγνώριστα!).
Ενώ λοιπόν ο Χριστός Μεσσίαχ των Ευαγγελιστών, αν εξαιρέσομε τις υστερόχρονες προσθήκες και παραχαράξεις, είναι ένα κακοβαλμένο εντός ιστορικού πλαισίου μυθολογικό και κακοφτιαγμένο κατασκεύασμα περί κάποιου Ιησού που δήθεν εκπληρεί προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης, ο Χριστός του Παύλου δεν είναι τέτοιο μυθολόγημα αλλά ένα άνευ ιστορικού πλαισίου αποκύημα της φαντασίας και της θεολογίας του Παύλου, βασισμένο και αυτό στην Παλαιάς Διαθήκης αλλά σε διαφορετικά χωρία της. Μερικά κύρια σημεία της θεολογίας του Παύλου έχουν ήδη αναπτυχθεί και περισσότερα θα αναπτυχθούν μέχρι το τέλος και το παράρτημα αυτού του κεφαλαίου. Παρά την απόσταση και τις πολλές διαφορές μεταξύ των δύο αυτών προσεγγίσεων του Εβραιο-Ιουδαϊκού Χριστού, Μεσσίαχ, που έγινε Ιησούς, και στις δύο υπάρχουν ολίγα σημαντικά κοινά σημεία, έστω και αν αυτά περιγράφονται διαφορετικά, όπως: η εξ ουρανού επάνοδος του Χριστού, η άμεση εσχατολογία, η τυφλή πίστη στον Χριστό, ο φόβος, κ. ά.
Επιγραμματικώς και εν παρόδω αναφέρομε ότι, όπως πλέον είναι γνωστό μετά τον Παύλο και το +70-73, οι Εβραιοχριστιανοί προκειμένου να οικειοποιηθούν τον Μεσσίαχ των ορθοδόξων Εβραίων ανέτρεξαν στην Παλαιά Διαθήκη για να βρούνε δήθεν προφητείες που δήθεν αναφερόταν στον δικό τους Ιησού Χριστό. Αυτό ήταν το βαρύ επιχείρημα που αντέταξαν τότε κατά των αρχηγών και ιερέων των Ιουδαίων και δη των Φαρισαίων. Έτσι έπλεξαν σενάρια που ομοίαζαν κάπως με κείμενα Προφητών και Ψαλμών, σε άλλα κείμενα έδωσαν λανθασμένες και αυθαίρετες ερμηνείες και άλλα τα παράφρασαν όπως τους βόλευε. Απέτυχαν βεβαίως παταγωδώς με τους βιαστικούς και ανοήτους παραλληλισμούς διότι με μια παράλληλη μελέτη βλέπομε καθαρά τα λάθη και τις παραφράσεις, και ότι τα κείμενα αυτά αναφέρονται σε άλλα θέματα και όχι στον χριστιανικό Ιησού Χριστό. Π. χ., το όνομα Ιησούς δεν υπάρχει σε κανένα από τα χωρία που επικαλούνται, κλπ. Όλα αυτά διαπιστώνονται εύκολα και έχουν εκτεθεί από πολλούς μελετητές, Εβραίους και «Εθνικούς», στην διεθνή βιβλιογραφία. Σε πολλά δε σημεία οι Εβραιοχριστιανοί τα έχουν κάνει τόσο σαλάτα ώστε εύκολα βλέπει κανείς ότι δεν καταλάβαιναν τι έγραφαν και γελοιοποιούνται πλήρως. (Για πλήρεις αναλύσεις, λεπτομέρειες και απαντήσεις επ’ αυτού του μεγάλου ζητήματος των ψευτο-προφητειών, παραπέμπομε στη βιβλιογραφία.).
٭٭٭
Συνεχίζομε με το βιβλίο των Πράξεων στο οποίο ευρίσκομε τα εξής σημαντικά σημεία:
θ΄: 22 «Σαύλος δε μάλλον ενεδυναμούτο και συνέχυνε τους Ιουδαίους τους κατοικούντας εν Δαμασκώ, συμβιβάζων ότι ούτός εστιν ο Χριστός.». (Πολύ περίεργος και ύποπτος αυτός εδώ ο στίχος! Χρήζει αναλύσεως και ερμηνείας! Αυτή την φορά ο Παύλος δεν διώκεται από τις αρχές της πόλεως της Δαμασκού και τον Βασιλέα Αρέτα, Β΄ Πρός Κορινθίους ια΄: 31-33, αλλά κυκλοφορεί άνετα κηρύττει και δημιουργεί σύγχυση! Πώς να συνέβη άραγε αυτή η αλλαγή;).
ια΄: 25-26 «εξήλθε δε εις Ταρσόν ο Βαρνάβας αναζητήσαι Σαύλον, και ευρών αυτόν ήγαγεν αυτόν εις Αντιόχειαν. εγένετο δε αυτούς ενιαυτόν όλον συναχθήναι εν τη εκκλησία και διδάξαι όχλον ικανόν, χρηματίσαι τε πρώτον εν Αντιοχεία τους μαθητάς Χριστιανούς.»,
κδ΄: 5 «ευρόντες γαρ τον άνδρα τούτον λοιμόν και κινούντα στάσιν πάσι τοις Ιουδαίοις τοις κατά την οικουμένην, πρωτοστάτην τε της των Ναζωραίων αιρέσεως,»,
κγ΄: 1-14, μελετήσετε αυτούς τους στίχους,
κε΄: 19 «ζητήματα δε τινα περί της ιδίας δεισιδαιμονίας είχον προς αυτόν και περί τινος Ιησού τεθνηκότος, ον έφασκεν ο Παύλος ζήν.», πράγμα που επαναλαμβάνεται στην Πρός Ρωμαίους στο κεφάλαιο στ΄ και ιδιαίτερα τους στίχους 9-10 «ειδότες ότι Χριστός εγερθείς εκ νεκρών ουκέτι αποθνήσκει, θάνατος αυτού ουκέτι κυριεύει. ό γαρ απέθανε, τη αμαρτία απέθανεν εφάπαξ, ό δε ζη, ζη τω Θεώ».
κη΄: 21-29, μελετήσετε αυτούς τους στίχους.
(Τα μεγαλύτερα και περιεκτικότερα χωρία την παραπομπή των οποίων αναγράψαμε εδώ, λόγω τους μήκους των δεν τα παραθέσαμε. Αυτά παρέχουν περισσότερες ισχυρές πληροφορίες επ’ αυτού του θέματος. Μόνοι σας μπορείτε να βρείτε και άλλα χωρία μέσα στις Πράξεις και τις Επιστολές.).
Αυτά και άλλα χωρία, καθιστούν σαφές ότι η διδασκαλία του Παύλου είναι μια πρωτοφανής Ιουδαϊκή αίρεση. Είναι μια έκφραση Παλαιοδιαθηκικών Ναζιραίων και όχι Ναζωραίων, όπως εσφαλμένως αναγράφεται και έχει επικρατήσει. Όπως έχομε δει, ο ίδιος ο Παύλος ομολογεί πολλές φορές ότι ήταν ζηλωτής (Ναζιραίος) του Νόμου και του Ιουδαϊσμού (Πράξεις κα΄: 20, κβ΄: 3, Πρός Γαλάτας α΄: 14, Β΄ Πρός Κoρινθίoυς ια΄: 2).
Πλείστα άλλα χωρία, τα οποία μπορείτε πολύ εύκολα να εντοπίσετε μέσα στις Πράξεις και τις Επιστολές, μαρτυρούν ότι οι ορθόδοξοι και έννομοι Ιουδαίοι της Παλαιστίνης και όλης της αυτοκρατορίας εδίωκαν τον Παύλο παντοιοτρόπως ένεκα της νέας αιρέσεως και διδασκαλίας που αυτός εισηγείτο. Σύμφωνα με τον Μωσαϊκό Νόμο ο Παύλος έπρεπε να διωχθεί και να θανατωθεί (διά λιθοβολισμού) από τους ορθοδόξους Ιουδαίους, Έξοδος κβ΄: 17, Δευτερονόμιον ιγ΄, ιζ΄, κλπ. Παρά ταύτα η Εβραϊκή Παλαιά Διαθήκη παραμένει η κεντρική βάση και η πηγή του διαστρεβλωμένου Ιουδαϊκού και αιρετικού κηρύγματός του. Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς.
Ουσιαστικά έχομε να κάνομε με την αίρεση του Παυλικού Εβραιοχριστιανισμού. Έτσι οι αναφορές του σε όλη την Παλαιά Διαθήκη και τον Μωσαϊκό Νόμo είναι αναγκαία τόσο συχνές και πυκνές που αν κανείς ήθελε να τις αφαιρέσει από τις Επιστολές, τα μόνα υποτιθέμενα γραπτά του, στο τέλος δεν θα έμενε σχεδόν τίποτα, ή ό,τι απέμενε θα καταντούσε τελείως ασύνδετο και άνευ συγκεκριμένου νοήματος. Το κήρυγμά του όμως και τους ανά την αυτοκρατορία Ιουδαίους συνέχεε ή έκανε εχθρούς του, από δε τους «εθνικούς» έπειθε εξαιρετικά ολίγους και άτομα ειδικών περιπτώσεων.
٭٭٭
Εντός του παρόντος κειμένου, όπως και σε άλλα κείμενά μας, εντοπίζομε ελάχιστα χωρία των Επιστολών του Παύλου τα οποία κάπως ενθυμίζουν ή ομοιάζουν με αντίστοιχα των Ευαγγελίων. Κυρίως αυτά είναι: (1) Περί αγάπης Πρός Ρωμαίους ιβ΄: 14 «ευλογείτε τους διώκοντας υμάς, ευλογείτε και μη καταράσθε.», ενθυμίζει έναν στίχο από την επί του όρους ομιλία, αλλά όλο το κεφάλαιο ιβ΄ είναι κομμένο και ραμμένο από ειδικώς επιλεγμένα χωρία της Παλαιάς Διαθήκης. (2) Περί Θείας Ευχαριστίας, Α΄ Πρός Κορινθίους ια΄: 23-28.
Η συντριπτική πλειονότης των υπολοίπων εδαφίων όμως, ούτε ενθυμίζει ούτε καν έχει καμία ομοιότητα με οιαδήποτε εδάφια των Ευαγγελίων. Ακόμα εδάφια που πραγματεύονται ίδια θέματα παρουσιάζουν μεταξύ τους και με τα Ευαγγέλια αγεφύρωτες διαφορές και αντιφάσεις. Π. χ., Η Δευτέρα Παρουσία και η Τελική Κρίση, Α΄ Πρός Κορινθίους ιε΄: 29-58, Α΄ Πρός Θεσσαλονικείς δ΄: 13-18, ε΄: 1-11, Β΄ Πρός Θεσσαλονικείς β΄: 1-12, κλπ..
Μια τέτοια κραυγαλέα και αγεφύρωτη διαφορά αποτελεί και ο Χριστός του Παύλου συγκρινόμενος με τον Χριστό των Κανονικών Ευαγγελίων. Εδώ λοιπόν παρουσιάζομε πληρέστερα και σαφέστερα τις συγκρίσεις και διαφορές που αφορούν αυτούς τους Χριστούς. Ας δούμε λοιπόν τα πράγματα από κοντά:
Ο Χριστός του Παύλου σε δύο στίχους μόνον, Πρός Ρωμαίους α΄: 3 και Β΄ Πρός Τιμόθεον β΄: 8, κατάγεται «εκ σπέρματος Δαυίδ κατά σάρκαν». Δεν αναφέρει το Άγιο Πνεύμα και την Παρθένο Μιργιάμ. Απανταχού αλλού αναφέρεται ή εννοείται ως: θεϊκός, ουράνιος, μυθικός, προαιώνιος, προϋπάρχων, υπερφυσικός, προορισμένος, απεσταλμένος, πνευματικός, μυστικός, κοσμικός Υιός, παράγων της δημιουργίας, η υποστηρίζουσα συμπαντική δύναμη, «ο Υιός, η εικών, η δύναμις, η σοφία, η δόξα του Πατρός». Βλέπε: Α΄ Πρός Κορινθίους α΄: 24, η΄: 6, Πρός Κολασσαείς α΄: 15-20 «πρωτότοκος πάσης κτίσεως», «πρωτότοκος εκ των νεκρών» (παρ’ όλον ότι αρκετοί «είχαν αναστηθεί» πριν απ’ αυτόν). Ο στίχος Πρός Κολασσαείς α΄: 20 μας λέγει ότι το σύμπαν είναι ουσιαστικά αποξενωμένo από τον υπερβατικό Θεό. Ακόμα βλέπε και: Πρός Φιλιππησίους β΄: 5-11, Β΄ Πρός Τιμόθεον α΄: 9-10 «του σώσαντος ημάς και καλέσαντος κλήσει αγία, ου κατά τα έργα ημών, αλλά κατ’ ιδίαν πρόθεσιν και χάριν, την δοθείσαν ημίν εν Χριστώ Ιησού προ χρόνων αιωνίων, φανερωθείσαν δε νυν διά της επιφανείας του σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, καταργήσαντος μεν τον θάνατον, φωτίσαντος δε ζωήν και αφθαρσίαν διά του ευαγγελίου», Πρός Εβραίους α΄: 2-3, κλπ. Όλα αυτά είναι γνωστικιστικά και παραφθαρμένα νεοπλατωνικά στοιχεία, εκ των οποίων μερικά πρέπει να μπήκαν στις Επιστολές κατά τον πρώτο και δεύτερο αιώνα, όταν ο Γνωστικισμός κόντεψε να εξαφανίσει τον ορθόδοξο Χριστιανισμό, και μερικά άλλα πρέπει να τα είχε βρει ο Παύλος στις μέρες του ήδη διαδεδομένα μεταξύ των χριστιανικών κοινοτήτων και τα χρησιμοποίησε. Αργότερα, αυτά έγιναν ο «Λόγος» στο πρώτο κεφάλαιο του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου, το οποίο περιέχει πολλά στοιχεία Γνωστικισμού. Αυτά επίσης είναι σύμφωνα και με τον Γνωστικισμό του Μαρκίωνος.
Ούτως, παρά την γενική και αόριστη αιθέρια φύση του Χριστού η οποία διαχέεται και διαμηνύεται παντού εντός των Επιστολών του Παύλου, αντί της πλήρως σωματικής του Ιησού των κανονικών Ευαγγελίων στα οποία, τρώγει, πίνει, συναναστρέφεται μετά τελωνών και πορνών, θεραπεύει, διδάσκει, τσακώνεται, οργίζεται, λιγοψυχά, ξανατρώγει και ξαναπίνει μετά την ανάστασή του, κλπ., ο Παύλος στην Πρός Ρωμαίoυς α΄: 3-4 και Β΄ Πρός Τιμόθεoν β΄: 8, καταγράφει την κατάφωρη αντίφαση με τον εαυτόν του και τους Ευαγγελιστές, ότι ο Χριστός,πρoήλθε «εκ σπέρματος Δαυίδ κατά σάρκαν» και όχι από το Άγιο Πνεύμα με τη βoήθεια της Παρθένου Εβραιοπούλας Μιργιάμ, όπως καταφατικά μας λένε ο Ματθαίoς α΄: 18 και ο Λουκάς α΄: 34-35, και μετά «απεδείχθη Υιός Θεoύ εν δυνάμει κατά πνεύμα ...». Στην Πρός Φιλιππησίους β΄: 5-6 όμως τον παρουσιάζει κατ’ ευθείαν ίσο με τον Θεό «τούτο γαρ φρονείσθω εν υμίν ό και εν Χριστώ Ιησού, ος εν μορφή Θεού υπάρχων ουχ αρπαγμόν ηγήσατο το είναι ίσα Θεώ,»! (Έχομε να κάνομε με συνεχείς αντιφάσεις, μπαλώματα, ψεύδη, μπουρδουκλώματα, στρεψοδικίες, απάτες, ...).
Η διδασκαλία και θεολογία του Παύλου αφορά:
(α) Την αρχική κατάρα και οργή του Θεού Γιαχβέχ λόγω του αμαρτήματος και της πτώσεως του Αδάμ (Πρός Ρωμαίους ε΄: 12- 14, όλο το κεφάλαιο στ΄, Α΄ Πρός Κορινθίους ιε΄: 22, 45, Β΄ Πρός Κορινθίους ια΄: 3, Α΄ Πρός Τιμόθεον β΄: 13-14).
(β) Την αμαρτία και τον θάνατο, ως συμπαντικές δυνάμεις όπως έχομε προείπει, (Πρός Ρωμαίους ε΄: 12-14, στ΄: 23 «τα γαρ οψώνια της αμαρτίας θάνατος, ... .», παρμένο από την Γένεσιν β΄: 17, κλπ.).
(γ) Κάποιον Ιησού Χριστό που για να μας σώσει απέθανε επί σταυρού ή κρεμασμένος «επί ξύλου» (όπως τονίζει ο Παύλος και η Καινή: Πράξεις ε΄: 30, ι΄: 39, Πρός Γαλάτας γ΄: 13, Α΄ Πέτρου β΄: 24, φράση παρμένη από την Παλαιά Διαθήκη, Γένεσις μ΄: 19, Δευτερονόμιον κα΄: 22-23, Ιησούς του Ναυί η΄: 29, Εσθήρ η΄: 7, κλπ.), για τον οποίον ο Παύλος επιμένει ότι ζει (Πράξεις κε΄: 19, Πρός Ρωμαίους στ΄: 9-10). Αυτός ο Παυλικός Χριστός, κατά την άμεση εσχατολογία του Παύλου, πρόκειται να επανεμφανιστεί εντός ολίγου και θα σώσει από την κατάρα, την οργή, την αμαρτία και τον θάνατο μόνον όσους είχαν την τύχη και την θέληση να πιστέψουν σ’ αυτόν!
Στο κεφάλαιο ιε΄ της Α΄ Πρός Κορινθίους, μετά την εισαγωγή, ο Παύλος τονίζει στους Κορινθίους ότι υπάρχει το φυσικό και το πνευματικό σώμα. Το μεν πρώτο αντιπροσωπεύεται από τον Αδάμ, το δε δεύτερο από τον Χριστό. Ο Αδάμ ως γήινη ύπαρξη, χοϊκός, είναι φτιαγμένος από γήινα υλικά, ενώ Χριστός ως πνευματική ύπαρξη είναι φτιαγμένος από ουράνια. Όπως έχομε δει και πρωτύτερα ο Παύλος αντιπαραβάλλει τον Αδάμ με τον Χριστό πολλές φορές, ιδίως στην Προς Ρωμαίους ε΄, στ΄, κλπ. Το συμπέρασμα του κεφαλαίου ιε΄ της Α΄ Πρός Κορινθίου είναι ότι ο Χριστός ευρίσκεται πλήρως στην πνευματική σφαίρα και δεν αναφέρεται καθόλου ως φυσικός άνθρωπος. Πολλοί αντιτείνουν ότι το εννοεί! Αλλά σε ένα τόσο μεγάλο θεολογικό κεφάλαιο (58 στίχων), κεφαλαιώδους σημασίας για την θεολογία του Παύλου και απευθυνόμενο σε νεοφωτίστους ευρισκομένους σε μακρινή από την Ιουδαία περιοχή, μια τέτοια παράλειψη είναι αξιοσημείωτη και καθόλου εύλογη.
Όπως έχομε δει πολλές φορές και θα δούμε ακόμα, σε μερικά σημεία ο Παύλος λέγει άλλα αντί άλλων. Μερικές φορές ανακατώνει τον φυσικό και τον πνευματικό χώρο και στρεψοδικεί. Η στρεψοδικία στον Παύλο είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο. Αν όμως τα βάλομε όλα κάτω η επικρατούσα ιδέα του Παύλου για τον Χριστό είναι ότι ο Χριστός ήταν πνευματικό σώμα και δεν τον είχε συλλάβει ως ύπαρξη επί της γης.
Ο γήινος Χριστός των τεσσάρων κανονικών Ευαγγελίων όμως, ουδέποτε ανέφερε τον Αδάμ και το προπατορικό αμάρτημα σε οτιδήποτε έστω και το παραμικρό. Ουδέποτε εδήλωσε ότι τα προκαθορισμένα πάθη του (ποτήριον) αποτελούν εξιλεωτική θυσία για το αμάρτημα αυτό και πρέπει να λάβουν χώρα για να σωθεί το ανθρώπινο γένος από την κατάρα και την οργή του Θεού Πατρός, Γιαχβέχ. Αυτά δεν υπάρχουν στα Ευαγγέλια, αλλά μόνο στον Παύλο, την χριστιανική κατήχηση και δικαιολόγηση! Αυτό που γράφει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης α΄: 39 «...ίδε ο αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου.» το λέγει ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, όχι ο Ιησούς. Τα ονόματα Αδάμ, Εύα, κλπ. δεν υπάρχουν πουθενά στα Ευαγγέλια και τις Πράξεις!
Στην επιστολή Πρός Εβραίους ε΄, στ΄, ζ΄, κλπ., ο Παύλος αναπτύσσει μια πολύ βαρετή θεολογία για να μας πείσει ότι ο Χριστός σαν καινοφανής, ουράνιος και ανώτατος αρχιερεύς προέρχεται από την τάξη του Μελχισεδέκ [Γένεσις ιδ΄: 17-23, Ψαλμοί ρθ΄ (ρι΄): 4] και όχι από την τάξη του Ααρών. Αυτό είναι αίρεση διότι οι Εβραίοι αρχιερείς σύμφωνα με τον θεϊκό Μωσαϊκό Νόμο όφειλαν να προέρχονται από την τάξη του πρώτου αρχιερέα των Εβραίων Ααρών, αδελφού του αρχηγού, νομοθέτη και προφήτη Μωυσή, της φυλής των Λευιτών [Ο(β)΄ Έξοδος κη΄: 1-3, κθ΄, λη΄: 1, λθ΄: 21, μ΄: 10-14, Ο(β)΄ Λευιτικόν η΄: 1-36, θ΄: 1-4, ι΄, Ο(β)΄ Αριθμοί γ΄ ολόκληρο, η΄: 5-26, ιστ΄: 9-11, ιζ΄: 6-28, ιη΄: 7-23, κε΄: 10-13, λε΄: 1-8, Δευτερονόμιον ιη΄: 1-14, κλπ. Η Mασσόρα έχει μερικές αναφορές ίδιες και άλλες διαφορετικές.]. Η προέλευση του Χριστού ως ανωτάτου αρχιερέα από την τάξη του Μελχισεδέκ έχει γίνει δόγμα της χριστιανικής εκκλησίας. Ο Ιησούς Χριστός είναι ανώτερος και αξιότερος του Μωυσέως (Θεός ήταν άλλωστε) και η νέα θρησκεία του Εβραιοχριστιανισμού την οποίαν εγκαινιάζει είναι ανώτερη του Ιουδαϊσμού (πράγμα που είχε ξαναπεί στην Β΄ Πρός Κορινθίους γ΄: 4-18). Σ’ αυτή την επιστολή ο Μωσαϊκός Νόμος, αν και δόθηκε από τον Θεό Πατέρα Γιαχβέχ, έρχεται σε δεύτερη μοίρα και πάνω από όλα τίθενται: η τυφλή πίστη, μια άμεση εσχατολογία του καιρού εκείνου και η πλήρης απαξία του φυσικού κόσμου. [Η απαξία του φυσικού κόσμου είναι αίρεση έναντι του ορθοδόξου Ιουδαϊσμού, ο οποίος κηρύττει Ψαλμός ιη΄ (ιθ΄): 1, 2: «Οι ουρανοί διηγούνται δόξαν Θεού, ποίησιν δε χειρών αυτού αναγγέλλει το στερέωμα.», Ψαλμός ργ΄, (ρδ΄): 24 «ως εμεγαλύνθη τα έργα σου, Κύριε· πάντα εν σοφία εποίησας, επληρώθη η γη της κτίσεώς σου.», και πάρα πολλά τοιαύτα.]
Γενικώς ο Χριστός στον Παύλο δεν είναι ο «ιστορικός» άνδρας με γήινη δράση, λυτρωτικό σχέδιο και «δική του» διδασκαλία όπως τον παρουσιάζουν τα Ευαγγέλια. Ο Παύλος δεν μας παραδίδει καμία διδασκαλία και δράση του Ιησού Χριστού όπως κάνουν τα Ευαγγέλια, παρά τις αντιφάσεις και τις ασυμφωνίες τους, αλλά κάνει μια δική του θεολογική ερμηνεία περί κάποιου σταυρωθέντος και αναστάντος Χριστού που ποτέ δεν είχε την τύχη να τον συναντήσει επί της γης και να τον γνωρίσει εν ζωή. Την θεολογία και το ευαγγέλιο που κηρύττει, ο ίδιος συχνά-πυκνά δηλώνει ότι τα παρέλαβε από αποκαλύψεις και οράματα. Έτσι προσπαθεί να περάσει στους άλλους αυτά που λέγει και να τα δικαιολογήσει δι’ αυτών. Η θεολογία του Παύλου λοιπόν είναι αποκαλυπτική και όχι βασισμένη στα «γεγονότα που τόσοι πολλοί έζησαν» με τον Κύριον Ιησού κατά την διάρκεια της δράσεώς του και στη θεολογία και την διδαχή που ο ίδιος ο Κύριος Ιησούς παρέδωσε σε όλους. Πολύ περίεργο!
Ο Παύλος γράφει και κηρύττει σε ανθρώπoυς πoυ βρίσκoνταν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ioυδαία, οι οποίοι δεν είχαν ιδέα τι έγινε εκεί με τoν άνδρα, όπως ομολογεί στους Αθηναίους, Πράξεις ιζ΄: 31 “…εν ανδρί ώ ώρισε,…”, και «..., άνθρωπος Χριστός Ιησούς» Α΄ Πρός Τιμόθεον β΄: 5. (Δηλαδή όχι Θεόν ή Υιόν του Θεού! Οι αντιφάσεις τέλος δεν έχουν.). Είναι όμως πoλύ περίεργo και ύποπτο το ότι δεν αναφέρει τίπoτα βιoγραφικό ή ένα γεγoνός από τη ζωή και τη δράση αυτoύ τoυ ανθρώπoυ. Σε σχέση με όλα τα στοιχεία και τα συμβάντα που περιέχουν τα Ευαγγέλια, αυτά που αναφέρει ο Παύλος στις Επιστολές του είναι τόσο ελάχιστα και ασαφή ώστε να μην ημπορεί κανείς να μορφώσει κάποια εικόνα αυτού του ανθρώπου επί της γης. Όχι μόνο δεν παρουσιάζει την γήινη ιεραποστολική δράση και λυτρωτικό σχέδιο του Ιησού και τόσα άλλα που έχομε ήδη αναφέρει, αλλ’ ούτε καν την βιαστική και άδικη δίκη εναντίον του. Πουθενά δεν αναφέρει τους Φαρισαίους, τους Σαδδουκαίους και τα επεισόδια τους με τον Ιησού Χριστό! (Ο ίδιος, μέσα στις επιστολές του, μόνο μία φορά λέγει ότι ήταν Φαρισαίος, Πρός Φιλιππησίους γ΄: 5. Αυτό είναι όλο!).
Όπως έχομε ήδη αναφέρει και καταγράψει ο Παύλος έρχεται σε πολυάριθμες και αγεφύρωτες αντιφάσεις με τα Ευαγγέλια και την Καινή Διαθήκη, ακόμα και με τον εαυτόν του! Σε διάφορα επίμαχα θέματα δεν συμβουλεύεται τις θέσεις και τις εντολές του ιδίου του Ιησού. Π. χ., στο επίμαχο ζήτημα της δίαιτας, Πρός Ρωμαίους ιδ΄: 14, κ. α., ο Παύλος δεν επικαλείται την θέση του Ιησού, Μάρκος ζ΄, κ. α., η οποία του ταίριαζε τέλεια. Στο ζήτημα της εφαρμογής του Μωσαϊκού Νόμου ο Παύλος δεν έλαβε καθ’ όλου υπ’ όψη του την αντίθετη προς αυτόν θέση του Ιησού, Ματθαίος ε΄: 18, ιθ΄: 17, Μάρκος ι΄: 19, Λουκάς ι΄: 26, κλπ.! Για περισσότερα τέτοια θέματα εξετάσετε και τα χωρία:
Πρός Ρωμαίoυς γ΄: 7 (περί του ψεύδους του Παύλου), στ΄: 3-5, Α΄ Πρός Κoρινθίoυς α΄: 15 (περί βαπτίσματος), στ΄: 12-13, ζ΄: 6, 12, 25 (εδώ δεν είχε εντολή ή αποκάλυψη από τον Κύριο, ενώ στα Ευαγγέλια ο Κύριος έδωσε ρητές εντολές περί γάμου και διαζυγίου), θ΄: 19-23, ι΄: 23. Β΄ Πρός Κoρινθίoυς ε΄: 13, ια΄: 17, ιβ΄: 16, Πρός Φιλιππησίους α΄: 15-18, κλπ.
Ακόμα και για την προσευχή στην Α΄ Προς Τιμόθεον β΄: 8 γράφει: «Βούλομαι ουν προσεύχεσθαι τους άνδρας εν παντί τόπω, επαίροντας οσίους χείρας χωρίς οργής και διαλογισμού.». Ο Χριστός όμως στον Ματθαίον στ΄: 5-6 «Και όταν προσεύχη, ουκ έση ώσπερ οι υποκριταί, ότι φιλούσιν εν ταις συναγωγαίς και εν ταις γωνίαις των πλατειών εστώτες προσεύχεσθαι, όπως αν φανώσι τοις ανθρώποις· αμήν λέγω υμίν ότι απέχουσι τον μισθόν αυτών. συ δε όταν προσεύχη, είσελθε εις τον ταμιείόν σου, και κλείσας την θύραν σου πρόσευξαι τω πατρί σου τω εν τω κρυπτώ, και ο πατήρ σου ο βλέπων εν τω κρυπτώ αποδώσει σοι εν τω φανερώ». Ιδού η αντίφαση μεταξύ Χριστού και Αποστόλου!
Βγάζομε λοιπόν το συμπέρασμα: «Ο Παύλος πουθενά δεν μας παραδίδει μια κάποια θεολογία ή διδαχή του Ιησού Χριστού, ούτε στηρίζει τις απόψεις και τις εντολές του στις εντολές και τις θέσεις του Ιησού. Απλώς μας παραδίδει δικές του αποκαλύψεις και έρχεται σε πολλές αντιφάσεις με το ίδιο τον Θεό Ιησού Χριστό των Ευαγγελίων, για τη ζωή και τη δράση του οποίου δεν παραθέτει τίποτα!».
٭٭٭
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου