ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΚ ΤΟΥ 'Ο ΠΑΥΛΟΣ (1)'
Ο Παύλος κινεί την χριστολογική θεολογία του γύρω από έναν τυπικό άξονα: «τελευταίο δείπνο, σταύρωση, ταφή, ανάσταση, επανεμφάνιση»! Ο άξονας αυτός είναι γυμνός διότι δεν τίθεται εντός ιστορικού πλαισίου και δεν παραθέτει καμία συγκινητική ή παραστατική αναφορά ή λεπτομέρεια όπως κάνουν τα Ευαγγέλια!
Έτσι, στις παρακάτω αναφορές, οι οποίες είναι ασαφείς, ελλιπέστατες και αντιφατικές ή άσχετες με τα Ευαγγέλια, μας λέγει ελάχιστα, ατεκμηρίωτα και εκτός ιστορικού πλαισίου πράγματα για τα εξής θέματα:
(1) Εκτός του ότι ο Χριστός, πρoήλθε «εκ σπέρματος Δαυίδ κατά σάρκαν», Πρός Ρωμαίoυς α΄: 3-4 και Β΄ Πρός Τιμόθεoν β΄: 8, και όχι από το Άγιο Πνεύμα με τη βoήθεια της Παρθένου Εβραιοπούλας Μιργιάμ, όπως καταφατικά μας λένε ο Ματθαίoς α΄: 18 και ο Λουκάς α΄: 34-35, και μετά «απεδείχθη Υιός Θεoύ εν δυνάμει κατά πνεύμα ...», πoυθενά δεν αναφέρει κανένα άλλo στoιχείo για τη γέννηση του Ιησού Χριστού. Πoυθενά δεν υπάρχει η μάνα τoυ Χριστoύ Μιργιάμ και o υπoτιθέμενoς (ή πραγματικός, πoιός ξέρει;) πατέρας τoυ Iωσήφ (ή τo Άγιo Πνεύμα, αν θέλετε). Στην Πρός Γαλάτας δ΄: 4 μας λέει «ότε δε ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, εξαπέστειλεν ο Θεός τον υιόν αυτού, γενόμενον εκ γυναικός, γενόμενον υπό νόμον, ίνα τους υπό νόμον εξαγοράση, ίνα την υιοθεσίαν απολάβωμεν.», χωρίς να αναφέρει τίποτα απολύτως για τη γυναίκα αυτή. Δεν χρειάζεται πολλή θεολογία για να καταλάβει κανείς ότι όποιος γεννήθηκε, σίγουρα κάποια γυναίκα τον εγέννησε. Δεν κάνει καν τον κόπο να αναφέρει στους Ιουδαίους της Γαλατίας της Μικράς Ασίας: πότε ήλθε αυτό το πλήρωμα (καμία ιστορική πληροφορία), ποια ήταν αυτή η γυναίκα, μάνα του Υιού του Θεού (η οποία για το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον 1: 23 είχε προφητευθεί, εσφαλμένως βεβαίως, από τον Ησαΐα), τον ευαγγελισμό της, τα εκστασιακά «γεγονότα» της γεννήσεως, κλπ., λες και οι παραλήπτες της επιστολής τα ήξεραν ήδη όλα τέλεια. Πουθενά δεν υπάρχει η Βηθλεέμ, η σφαγή των νηπίων, η Αίγυπτος, η Ιερουσαλήμ (περιτομή, δωδεκαετής, κλπ.), η Ναζαρέτ και πουθενά δεν τον αναφέρει ως Ναζωραίο ή Ναζαρηνό. Περίεργα πράγματα; Τί λέτε;
(2) Στην Πρός Ρωμαίους στ΄: 3-5 όπου για πρώτη φορά αναφέρει το βάπτισμα λέγει: «ή αγνοείτε ότι όσοι εβαπτίσθημεν εις Χριστόν Ιησούν εις τον θάνατον αυτού εβαπτίσθημεν; Συνετάφημεν ουν αυτώ διά του βαπτίσματος εις τον θάνατον, ίνα ώσπερ ηγέρθη Χριστός εκ νεκρών διά της δόξης του πατρός, ούτω και ημείς εν καινότητι ζωής περιπατήσωμεν. ει γαρ σύμφυτοι γεγόναμεν τω ομοιώματι του θανάτου αυτού, αλλά και της αναστάσεως εσόμεθα,». Δηλαδή δεν αναφέρει τίποτα περί του βαπτίσματος του Ιησού κατά το οποίο «έγιναν εκείνα τα τρομακτικά γεγονότα». Η έννοια που αποδίδει στο βάπτισμα εδώ είναι διαφορετική απ’ αυτή που προσδίδουν τα Ευαγγέλια («εις τον θάνατον αυτού εβαπτίσθημεν»).
Εδώ αναφέρει περίεργα, αποκρυφιστικά και θεολογικά ανάκατα που θυμίζουν μυστήρια αρχαίων θρησκειών και τα οποία ετελούντο συνεχώς κατά την εποχή του Παύλου. Την ίδια εποχή είχαμε θανάτους, ταφές και αναστάσεις πολλών και διαφόρων θεοτήτων με πολυάριθμους συγκρητισμούς μεταξύ των!
Ο Παύλος πάντα ενεργεί όπως μιλά στην Πρός Γαλάτας γ΄: 26-27 “πάντες γαρ υιοί Θεού εστε διά της πίστεως εν Χριστω Ιησού· όσοι γαρ εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε.”. Δηλαδή μιλά με αοριστίες και με οδηγό μόνο την πίστη. Ποτέ δεν αναφέρει ένα «ιστορικό γεγονός», όπως η βάπτιση του Ιησού που εγκαινίασε το μυστήριο του Βαπτίσματος!
Άρα δεν γνωρίζει τίποτα για την βάπτιση του Ιησού από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, τον οποίον επίσης ουδέποτε αναφέρει, και δεν γνωρίζει τίποτα για «τα εκθαμβωτικά συμβάντα που την συνόδεψαν»!
Στην Α΄ Πρός Κορινθίους α΄: 14-17 γράφει: «ευχαριστώ τω Θεώ ότι ουδένα υμών εβάπτισα ει μη Κρίσπον και Γάϊον, ίνα μη τις είπη ότι εις το εμόν όνομα εβάπτισα. εβάπτισα δε και τον Στεφανά οίκον· λοιπόν ουκ οίδα ει τινα άλλον εβάπτισα. ου γαρ απέστειλέ με Χριστός βαπτίζειν, αλλ’ ευαγγελίζεσθαι, ουκ εν σοφία λόγου, ίνα μη κενωθή ο σταυρός του Χριστού.», ερχόμενος έτσι σε κατάφορη αντίφαση με τον Χριστό των Ευαγγελίων, Ματθαίος κη΄: 19 και Μάρκος ιστ΄: 16, και Πράξεις β΄: 38, και αρνούμενος την σημασία του βαπτίσματος που διακηρύσσεται στα Ευαγγέλια.
Αυτά έρχονται σε αντίφαση με τα ακατάστατα και ανυπόστατα που γράφει ο συγγραφέας των Πράξεων ιθ΄: 1-5, για τον Παύλο ομιλούντα περί Αγίου Πνεύματος, του βαπτίσματος που εκτελούσε ο Ιωάννης και του βαπτίσματος των Ιουδαίων και μαθητών του Απολλώ της Εφέσου εις το όνομα του Κυρίου Ιησού, για τα οποία ο Παύλος δεν γράφει ούτε λέξη στις Επιστολές του. Αυτοί ομολογούν ότι εβαπτίσθηκαν στο Βάπτισμα του Ιωάννου αλλά δεν άκουσαν τίποτα διά το Άγιο Πνεύμα. Πώς είναι δυνατόν;
(3) Ομιλεί για κάποιον μυστικό δείπνo και θείαν ευχαριστίαν του Κυρίου Ιησού την νύκτα που «παρεδίδετο», Α΄ Πρός Κορινθίους ια΄: 23-26, «εγώ γαρ παρέλαβον από του Κυρίου ό και παρέδωκα υμίν, ότι ο Κύριος Ιησούς εν τη νυκτί ή παρεδίδοτο έλαβεν άρτον και ευχαριστήσας έκλασε και είπε· λάβετε φάγετε· τούτό μου εστι το σώμα το υπέρ υμών κλώμενον· τούτο ποιείτε εις την εμήν ανάμνησιν. Ωσαύτως και το ποτήριον μετά το δειπνήσαι λέγων· τούτο το ποτήριον η καινή διαθήκη εστίν εν τω εμω αίματι· τούτο ποιείτε, οσάκις αν πίνητε, εις την εμήν ανάμνησιν. οσάκις γαρ αν εσθίητε τον άρτον τούτον και το ποτήριον τούτο πίνητε, τον θάνατον του Κυρίου καταγγέλλετε, άχρις ου αν έλθη.».
Υπάρχουν όμως μερικά πολύ παράξενα και ανώμαλα σημεία:
(α) Ο προδότης Ιούδας και ο ρόλος που έπαιξε στο θείο δράμα δεν αναφέρονται απολύτως πουθενά στον Παύλο. Ο Παύλος δεν γνωρίζει τίποτα περί Ιούδα του ρόλου και της προδοσίας του. Έτσι δεν αναφέρει πουθενά ούτε μια λέξη γι’ αυτόν! Ούτε καν το όνομά του! Τί λέτε; Περίεργο;
(β) Στον στίχο 23 ομολογεί ότι «εγώ γάρ παρέλαβον από τού Κυρίου ό καί παρέδωκα υμίν»! Δηλαδή αυτό το τόσο γνωστό και διαδεδομένο «γεγονός της ευχαριστίας» μεταξύ των μαθητών και όλων των τότε πιστών στον Ιησού Χριστό, ο Παύλος δεν το ήξερε αλλά το έμαθε από τον Κυρίον δι’ αποκαλύψεως. Δεν έτυχε να του το πει κανένας. Όπως μας λέγει στην Πρός Γαλάτας α΄: 18-20 είχε ήδη συνομιλήσει με τον Πέτρο και τον Ιάκωβο τον αδελφόθεον, κ. ά. Όμως χρειαζόταν ειδική αποκάλυψη για έναν τόσο γνωστό και διαδεδομένο γεγονός μεταξύ των μαθητών και όλων των τότε χριστιανών! Γιατί;
(γ) Τελειώνει το λογύδριο του Κυρίου Ιησού με την φράση «άχρις ου αν έλθη.». Αυτή δεν υπονοεί ανάσταση μετά από 36 ώρες (ή τρεις ημέρες), αλλά κάποια Παρουσία μετά από αόριστο χρόνο!
(δ) Ενώ στην Πρός Εβραίους ζ΄: 1-3 και θ΄: 19-20 έχει πάλι την ευκαιρία να μας δώσει τα στοιχεία της ευχαριστίας, εντούτοις δεν αναφέρει τίποτα.
(ε) Το εγχειρίδιο της εκκλησίας κατά το τέλος του πρώτου αιώνα, Διδαχή (των Δώδεκα Αποστόλων), δεν περιέχει τίποτα για ευχαριστία, θάνατο και ανάσταση. Ούτε καν στο κεφάλαιο 11 στο οποίο δίνει οδηγίες στους αποστόλους, ιεροκήρυκες και προφήτες τι πρέπει να διδάσκουν στις περιοδείες των. Τα ίδια ισχύουν με το Eυαγγέλιο του Θωμά και το ανασυνταγμένο κείμενο κείμενο Q.
Στην Α΄ Πρός Κορινθίους ι΄: 20-21 όμως, διαβλέπομε ότι υπήρχαν θείαι ευχαριστίαι και άλλων θρησκειών. Αποδεδειγμένα υπήρχαν στον Μιθραϊσμό, σε διάφορα Μυστήρια, στον Ορφισμό, κλπ. Αυτό που γράφει ο Ιωάννης στ΄: 56 «ο τρώγων μου την σάρκα και πίνων μου το αίμα εν εμοί μένει, καγώ εν αυτώ.» είναι αυτολεξεί παρμένο από την Μιθραϊκή θεία ευχαριστία!
Απ’ ότι φαίνεται ο Παύλος είχε συμμετάσχει σε κάποιο δείπνο ευχαριστίας και μυστηρίων, πολύ σύνηθες εντός του τεραστίου συγκρητισμού θρησκειών που υπήρχε τότε, και μετά πάσαρε στους άλλους την εμπειρία του πίσω απ’ αυτές εδώ τις αποκαλύψεις. Αυτό το δήθεν μυστήριο, με την παταγώδη αποτυχία των ανοήτων χριστιανικών εσχατολογιών και με την πάροδο του χρόνου, αντικατέστησε τα κοινά συσσίτια των αγαπών του Εβιωνιτικού Χριστιανισμού, προς ανάμνηση του δήθεν μυστικού δείπνου. Δεν υπήρχε κανένας λόγος ο δείπνος αυτός να είναι μυστικός, διότι ήταν το πατροπαράδοτο Εβραϊκό σεδέρ, δηλαδή το δείπνο του Πάσχα.
Αυτά τα χωρία έγιναν αργότερα η αφορμή για την πλήρη σκηνή του μυστικού δείπνου και της θείας ευχαριστίας εντός δήθεν ιστορικού πλαισίου από τους συνοπτικούς ευαγγελιστές, αλλ’ όχι κι’ από τον Ιωάννη. Είναι εξαιρετικά περίεργο το γεγονός ότι το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο δεν παραθέτει την παράδοση του «ακρογωνιαίου μυστηρίου της θείας ευχαριστίας»! Πώς έγινε και ξέφυγε αυτό το πράγμα από τον επιστήθιο μαθητή, ευαγγελιστή, θεολόγο και αυτόπτη μάρτυρα Ιωάννη, παρ’ όλον ότι αναφέρει τον Μιθραϊκό στίχο στ΄: 56 που μόλις αναγράψαμε; Παντού αντιμετωπίζομε περίεργα πράγματα!
(4) Παρ’ όλο που πρώτος απ’ όλους ο Παύλος αναφέρεται στα σεπτά πάθη του Χριστού δεν μας παρέχει μια έστω υποτυπώδη περιγραφή τους ή έστω ένα γεγονός ή μια λεπτομέρεια (Πρός Εβραίους β΄: 5-18, θ΄: 26). Δεν αναφέρει τίποτα για: Σύλληψη, συνοπτική και άδικη Δίκη, Πραιτώριο, Πιλάτος, Εκατόνταρχο, Γολγοθά, Κρανίου Τόπο, Ιωσήφ Αριμαθαία, Νικόδημο, Άννα, Καϊάφα, Ιερουσαλήμ, Κενό Τάφο, Μυροφόρες, κλπ.
Αυτή η σιωπή είναι καθ’ όλα ύποπτη και ενδεικτική διότι, όταν ο Παύλος ομιλεί και καυχιέται για τα δικά του πάθη, Β΄ Πρός Κορινθίους ια΄: 23-33, Β΄ Πρός Τιμόθεον δ΄: 5-8, δίνει αρκετές λεπτομέρειες έστω και εν συντομία. Για τον Κύριον του όμως δεν είχε την ευαισθησία να γράψει κάτι, αφού αυτός πρώτος έγραφε σε ανθρώπους που δεν είχαν ιδέα και ζούσαν πολύ μακριά από την Παλαιστίνη. Απλώς θέλει να κάνει θεολογία την οποία πρέπει να αποδεχθούν αυτοί προς τους οποίους απευθύνεται.
Στην θεολογία του Παύλου ο Χριστός, (αν και Θεός ομοούσιος τώ Πατρί), προκειμένου να υποστεί το πάθος έγινε για μικρό χρονικό διάστημα κατώτερος των αγγέλων (Πρός Εβραίους β΄: 7). Τα ίδια υμνολογούνται και στην Πρός Φιλιππησίους β΄: 5-11, γ΄: 10, όπου τίθεται για πρώτη φορά το δόγμα της κενώσεως των θεϊκών ιδιοτήτων του Χριστού. Μελετήστε όλους αυτούς τους στίχους για να μάθετε πώς θεολογεί ο πρώτος θεολόγος του Χριστιανισμού! (Βλέπε και Α΄ Πρός Κορινθίους ια΄: 23, ιε΄: 3-7, 35-58, κλπ.).
Από τις Επιστολές, καθίσταται σαφές ότι ο Παύλος παρουσιάζεται σαν να μην έχει ιδέα για τα γεγονότα που συνέβησαν ανάμεσα στον Ιησού και τον Ρωμαίο διοικητή Πιλάτο, την Ρωμαϊκή φρουρά και τους στρατιώτες όπως μας τα περιγράφουν τα Ευαγγέλια. Πουθενά σε όλες τις κύριες επιστολές δεν υπάρχει το όνομα του Πιλάτου. Υπάρχει μια μοναδική και μινιμαλιστική αναφορά στο όνομα Πιλάτος στην Α΄ Πρός Τιμόθεον στ΄: 13, στην οποία γράφει «...Ιησού Χριστόν μαρτυρήσαντα επί Ποντίου Πιλάτου...», τίποτα άλλο. Αυτή θεωρείται παρεμβολή. Οι τρεις λέξεις «επί Ποντίου Πιλάτου» άνετα και βολικά σφηνώνονται εκεί από έναν υστερόχρονο διορθωτή, πράγμα σύνηθες. Αλλιώς, πώς και γιατί δεν αναφέρει τίποτα απολύτως περί Πιλάτου στις κύριες, εκτενείς και θεολογικές Επιστολές του.
Μην ξεχνάτε ότι, όχι μόνο δεν έχομε πρωτότυπα αλλά και ό,τι έχομε είναι από +350 και μετά! Αυτές οι ίδιες τρεις λέξεις εμφανίστηκαν στο 4ο άρθρο του Συμβόλου της Πίστεως, όπως αυτό θεσπίστηκε από την σύνοδο της Νικαίας το +325 και μετά, ως εξής: «στραυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου καί παθόντα καί ταφέντα»! Άλλη μία ένδειξη υστερόχρονης παρεμβολής.
Αν ο Παύλος εγνώριζε τα γεγονότα που αφορούσαν τον Πιλάτο και τον Ιησού, τότε θα έπρεπε να τα έχει ήδη αναφέρει πολλές φορές μέσα στις προηγούμενες εκτενείς και κύριες επιστολές του. Αυτό είναι ένα από τα ισχυρά στοιχεία που φανερώνουν ότι ο Ιησούς Χριστός των Ευαγγελίων ήταν άγνωστος στον Παύλο.
Ακόμα ο Παύλος παρουσιάζεται να αγνοεί πλήρως τις φοβερές διαμάχες και συμπλοκές της Ρωμαϊκής εξουσίας με τον Εβραϊκό λαό. Αλλιώς έκανε τελείως τα στραβά μάτια και ήταν προδότης του Εβραϊκού λαού. Ο Παύλος, αν και σύγχρονος του Ιωσήπου και γράφει πριν από τον Ιώσηπο, αγνοεί παντελώς όλες τις ταραχές και διαμάχες που είχαν συμβεί μέχρι τις μέρες του, αν και πολλές απ’ αυτές είχαν σχέση με τον Ιησού. Περίεργο! Ο Ιώσηπος Φλάβιος αργότερα θα καταγράψει τις περισσότερες και κυριότερες απ’ αυτές. Αλλά και στα κατοπινά Ευαγγέλια σώζονται ολίγες τέτοιες νύξεις και μικρές περιγραφές τέτοιων διαμαχών. Αυτό αποτελεί ένα ισχυρό στοιχείο κατά της ιστορικότητας του Παύλου, ή υπέρ της ψευδολογίας ή της συνωμοσίας του. Ακόμα δεικνύει ότι ο Παύλος αγνοεί τις αφηγήσεις, τις παραδόσεις και τα «γεγονότα» των Κανονικών Ευαγγελίων. Συνεπώς έχομε να κάνομε με μυθολογίες!
Αλλά και τα ελάχιστα στοιχεία που έχομε ήδη αναφέρει, Πρός Ρωμαίους α΄: 3, Πρός Γαλάτας δ΄: 4-5 Α΄ Πρός Τιμόθεον στ΄: 13, Β΄ Πρός Τιμόθεον β΄: 8, τα οποία μπορούν να θεωρηθούν κάπως ιστορικοπούντα, αναφέρονται τόσο αστήρικτα και ξεκάρφωτα, χωρίς κανένα ιστορικό πλαίσιο, που μόνο επινοήσεις του γράψαντος, ή αντανακλάσεις και προσαρμογές χωρίων της Παλαιάς Διαθήκης (πράγμα που ο Παύλος το συνηθίζει πολύ συχνά μέσα στις Επιστολές του), ή αντανακλάσεις των τότε μυθολογιών περί διαφόρων σωτηριακών παγανιστικών θεών, ή υστερόχρονες παρεμβολές, μπορούν να θεωρηθούν.
(5) Η σταύρωση αναφέρεται στα χωρία: Πρός Ρωμαίους στ΄: 6, Α΄ Πρός Κορινθίους α΄: 17-18, 23, β΄: 2, 8, Β΄ Πρός Κορινθίους ιγ΄: 4, Πρός Γαλάτας γ΄: 1, 13, ε΄: 11, 24, στ΄: 12, 14, Πρός Εφεσίους β΄: 16, Πρός Φιλιππησίους β΄: 8, γ΄: 18, Πρός Κολασσαείς α΄: 20, β΄: 14, Α΄ Θεσσαλονικείς β΄: 15, Πρός Εβραίους στ΄: 6, ιβ΄: 2.
Ο Παύλος αναφέρει την σταύρωση του Ιησού Χριστού απλώς και αορίστως διά της ονομασίας της ή τεχνηέντως και βολικώς ως την αρχαία Εβραϊκή τιμωρία του κρεμάσματος «επί ξύλου» της Παλαιάς Διαθήκης που εθεωρείτο κατάρα: Γένεσις μ΄: 19, Δευτερονόμιον κα΄: 22-23 «Εάν δε γένηται εν τινι αμαρτία κρίμα θανάτου και αποθάνη και κρεμάσητε αυτόν επί ξύλου, ου κοιμηθήσεται το σώμα αυτού επί του ξύλου, αλλά ταφή θάψετε αυτό εν τη ημέρα εκείνη, ότι κεκατηραμένος υπό Θεού πας κρεμάμενος επί ξύλου·...», Ιησούς του Ναυί η΄: 29, Εσθήρ η΄: 7, Πράξεις ε΄: 30, ι΄: 39, Πρός Γαλάτας γ΄: 13 «Χριστός ημάς εξηγόρασεν εκ της κατάρας του νόμου γενόμενος υπέρ ημών κατάρα· γέγραπται γαρ· επικατάρατος πας ο κρεμάμενος επί ξύλου·»., Α΄ Πέτρου β΄: 24, κλπ.
Στην Α΄ Πρός Κορινθίους α΄: 23, τονίζει ότι «ημείς δε κηρύσσομεν Χριστόν εσταυρωμένον,» χωρίς να θέτει κανένα ιστορικό πλαίσιο και χωρίς να αναφέρει ποτέ του οτιδήποτε περί των συμβάντων που προηγήθηκαν ή συνόδευσαν την σταύρωση (σύλληψη, άδικη δίκη, εξευτελισμό και δάρσιμο, μεταφορά στον Γολγοθά ή Κρανίου τόπο, σκότος, σεισμός, τα τελευταία λόγια του Ιησού, ανάσταση νεκρών αγίων, σχίσιμο του καταπετάσματος, κλπ.).
Παρ’ όλα ταύτα ο Παύλος γράφει πρώτος και ως εκ τούτου ευρίσκεται χρονικά πιο κοντά στα υποτιθέμενα «γεγονότα» και σε πλήθος που δεν γνωρίζει τίποτα απ’ αυτά! Συνεπώς δεν ομιλεί για την συγκεκριμένη σταύρωση των Ευαγγελίων, αλλ’ ομιλεί για κάποιο αόριστο, φανταστικό ή υποθετικό συμβάν που το ενεπνεύσθηκε από τις παραπάνω αναφορές της Παλαιάς Διαθήκης για να στηρίξει επ’ αυτού την αίρεση και την διδασκαλία που εγκαινιάζει περί θυσίας και εξιλεώσεως και ακολούθως το επενδύει με μια γνωστικίζουσα δαιμονολογική θεολογία.
Σύμφωνα μ’ αυτήν την θεολογία, στην Α΄ Πρός Κορινθίους β΄: 8, γράφει: «ην ουδείς των αρχόντων του αιώνος τούτου έγνωκεν· ει γαρ έγνωσαν, ουκ αν τον Κύριον της δόξης εσταύρωσαν·». Δι’ αυτό το χωρίο ο Γνωστικός Μαρκίων, ο ημιγνωστικός Ωριγένης, κ. π. ά., εξηγούν ότι εννοεί τους δαίμονες και τις υπερφυσικές κακές δυνάμεις και όχι τους ανθρώπους, τον λαό και τους άρχοντες των Ιουδαίων και των Ρωμαίων. Άρα, παρά τις διαφορές και τις αντιφάσεις τους, δεν έχομε εδώ να κάνομε με την σταύρωση που εκθέτουν οι Ευαγγελιστές και οι Μαθητές, αλλά με σταύρωση της φαντασίας του Παύλου!
Τον καιρό εκείνο, η πίστη ότι οι δαίμονες έλεγχαν όλο τον κόσμο ήταν πάρα πολύ διαδεδομένη μεταξύ των Εβραϊκών και γνωστικιστικών αιρέσεων. Στο ήμισυ αυτού του κεφαλαίου, ο Παύλος ασχολείται με συστάσεις περί της πάλης κατά των πονηρών πνευμάτων. Στην Α΄ Ιωάννου ε΄: 18-19 διαβάζομε: «Οίδαμεν ότι πας ο γεγεννημένος εκ του Θεού ουχ αμαρτάνει, αλλ’ ο γεννηθείς εκ του Θεού τηρεί εαυτόν, και ο πονηρός [ο διάβολος] ουχ άπτεται αυτού. Οίδαμεν ότι εκ του Θεού εσμεν, και ο κόσμος όλος εν τω πονηρώ κείται.».
Όχι όμως μόνον ο κόσμος αλλά και οι ουρανοί: Πρός Εφεσίους στ΄: 12 «ότι ουκ έστιν ημίν η πάλη προς αίμα και σάρκα, αλλά προς τας αρχάς, προς τας εξουσίας, προς τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, προς τα πνευματικά της πονηρίας εν τοις επουρανίοις.». Αυτή η ίδια πεποίθηση μαρτυρείται πάρα πολλές φορές σ’ ολόκληρη την Καινή Διαθήκη, στην απόκρυφη βιβλιογραφία και στην ηλίθια δαιμονολογία του καιρού αυτού. Έτσι επίστευαν ότι η νέα αποκαλυπτική εποχή είναι προ των θυρών και η εκ του καλού Θεού αποστολή της θα ανατρέψει τους δαίμονες και τις κακές δυνάμεις και θα επιφέρει νέα τάξη πραγμάτων τόσο στη γη όσο και στον ουρανό.
(6) Για την ταφή, Πρός Ρωμαίους ιστ΄: 4, Α΄ Πρός Κορινθίους ιε΄: 4, οι Φαρισαίοι Ιωσήφ ο απ’ Αριμαθαίας και ο Νικόδημος, οι γυναίκες, κλπ., δεν αναφέρονται απολύτως πουθενά, όπως και τίποτα άλλο.
(7) Το σπουδαιότερο και ισχυρότερο εργαλείο πειθούς για τον Παύλο είναι η ανάσταση: Πράξεις ιζ΄: 31-32, κγ΄: 6, κδ΄: 15, 21, Πρός Ρωμαίoυς α΄: 4, γ΄: 25, δ΄: 25, στ΄: 4-5, 9, Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ιε΄: 1-28, 32, 42, 50-54, Β΄ Πρός Κoρινθίoυς δ΄: 13-18, ε΄: 1-10, Πρός Εφεσίους α΄: 20, Πρός Φιλιππησίoυς γ΄: 10-12, Α΄ Πρός Θεσσαλoνικείς α΄: 10, δ΄: 13-18, Β΄ Πρός Τιμόθεoν β΄: 18, Πρός Εβραίoυς στ΄: 2, ια΄: 35.
Με αυτό το εργαλείο προσπαθεί να πείσει τους πάντες και τα πάντα ότι πρέπει να πιστεύουν όλα όσα τους διδάσκει. Ο εκ του Δαυίδ κατά σάρκαν Ιησούς ήταν ο Χριστός που τον ανέδειξε ο Θεός σε Υιόν του με το να τον αναστήσει. Ως εκ τούτου άπαντες πρέπει να πιστεύουν στην δευτέρα έλευσή του και στην ανάσταση νεκρών. Εάν δεν πιστεύομε όλα αυτά τότε η πίστη μας είναι κενή! Α΄ Πρός Κoρινθίoυς κεφάλαιο ιε΄ και Β΄ Πρός Κoρινθίoυς δ΄: 13-18, ε΄: 1-10, κλπ.
Στην Πρός Ρωμαίους γράφει τους περίεργους στίχους, ι΄: 6-7 «η δε εκ πίστεως δικαιοσύνη ούτω λέγει· μη είπης εν τη καρδία σου, τις αναβήσεται εις τον ουρανόν; τούτ’ έστι Χριστόν καταγαγείν· ή τις καταβήσεται εις την άβυσσον; τούτ’ έστι Χριστόν εκ νεκρών αναγαγείν». Τί να εννοεί άραγε;
Ο Παύλος δεν αναφέρει καμία λειτουργική και λυτρωτική δράση του Χριστού ως ανθρώπου επί της γης. Έτσι παρά τα ελλιπή και ασαφή λόγια του στην Α΄ Πρός Κορινθίους ιε΄: 3-8, σε πολλά άλλα σημεία αναφέρει την ανάσταση του Χριστού ως ζήτημα συναισθηματισμού (της καρδίας) και πίστεως και όχι ως το «γεγονός» σωματικής αναστάσεως του Ιησού Χριστού. Έλαβε χώρα από την γη κατ’ ευθείαν στον ουρανό και από σώμα κατ’ ευθείαν σε πνεύμα! Δεν μεσολάβησε η παρεπιδημία του Ιησού στη γη και δεν συνέβη καμία επανεμφάνιση διότι έτσι το θέλησε ο Θεός. Αυτό είναι άλλη μια αντίφαση με τα Ευαγγέλια αλλά και με τον εαυτόν του. Προς ταύτα βλέπε: Πρός Ρωμαίους ι΄: 6-10, Α΄ Πρός Κορινθίους ιε΄: 3-8, 12-16, Πρός Εφεσίους α΄: 20, Πρός Φιλιππησίους β΄: 6-11, Α΄ Πρός Θεσσαλονικείς δ΄: 14, Πρός Εβραίους ι΄: 12. (Βλέπε και Α΄ Πέτρου γ΄: 18).
(Ο Παύλος εκτός από ψέματα, βία, δολιότητες, κλπ., προκαλούσε και τον συναισθηματισμό εάν αυτός απέδιδε. Η γνώση, η κρίση, η λογική δεν είχαν θέση στον Παύλο, παρά η πίστη, ο συναισθηματισμός και το παραλήρημα· η τρέλα δηλαδή. Πάρα πολύ ωραία!)
Σε πολλούς στίχους ο Παύλος αναφέρει το σώμα του Χριστού. Αλλά γι’ αυτόν το σώμα του Χριστού ήταν ή μυστικισμός ή αλληγορία! Π. χ. διαβάστε: Α΄ Πρός Κορινθίους ιβ΄: 12, 27, Πρός Εφεσίους ε΄: 30, Πρός Κολασσαείς β΄: 9, 17, κλπ.
Τις Μυροφόρες γυναίκες των Ευαγγελίων που ήταν οι πρώτοι μάρτυρες της αναστάσεως και σ’ αυτές παρουσιάστηκε πρώτα κατά τον Ματθαίον κη΄: 9-10, ενώ κατά τον Ιωάννην κ΄: 14-17 πρώτα παρουσιάστηκε μόνο στην Μαγδαληνή, δεν τις αναφέρει πουθενά. Αλλά και η έννοια και η παράδοση του κενού τάφου για τον Παύλο ήταν άγνωστες! (Βεβαίως, και στα Ευαγγέλια αυτά τα επεισόδια είναι πολύ κακογραμμένα.).
Σoβαρότατo ζήτημα δημιουργείται από τo γεγoνός ότι o Παύλoς εκήρυττε και έγραφε το νέο μήνυμά του μόνo με βάση την ανάσταση κάποιου αόριστα εσταυρωμένου ή κρεμασμένου Χριστoύ. Αν και αυτό ήταν το κυριότερο πειστήριο του ακόμη και ο ίδιος έχει σοβαρό πρόβλημα, διότι στην Πρός Φιλιππησίους γ΄: 10-12 γράφει: «του γνώναι αυτόν και την δύναμιν της αναστάσεως αυτού και την κοινωνίαν των παθημάτων αυτού, συμμορφούμενος τω θανάτω αυτού, ει πως καταντήσω εις την εξανάστασιν των νεκρών. ουχ ότι ήδη έλαβον ή ήδη τετελείωμαι, διώκω δε ει και καταλάβω, εφ' ω και κατελήφθην υπό του Χριστού Ιησού.». Μας λέει δηλαδή, ότι ακόμη και ο αυτός δεν έχει καταλάβει καλά-καλά την ανάσταση και προσπαθεί να την καταλάβει. Περίεργα πράγματα για έναν θεόπνευστο απόστολο, σκεύος της εκλογής του ιδίου του Ιησού Χριστού που κηρύττει με βάση την ανάσταση.
Πώς να την καταλάβει ο δυστυχής, αφού ο Χριστός είχε αιθέρια φύση αντί της πλήρως σωματικής του Ιησού των κανονικών Ευαγγελίων; Αυτή η αντίληψη ήταν πολύ διαδεδομένη μεταξύ διαφόρων αιρέσεων των πρώτων αιώνων, ιδίως των Γνωστικών, και ήταν ο ήλιος της δικαιοσύνης της κοινότητας του Qumran!
Τέλος, στον άξονα της θεολογίας του περιλαμβάνει και μια κάποια άμεσα εσχατολογική ανάσταση σωμάτων! Ομιλεί, κηρύττει και προσπαθεί να πείσει με βάση όχι μόνο την ανάσταση τού Ιησού Χριστού, αλλά και την ανάσταση νεκρών και σωμάτων: Α΄ Πρός Κορινθίους ιε΄, Α΄ Πρός Θεσσαλονικείς δ΄: 13-18, ε΄: 1-11, Β΄ Πρός Θεσσαλονικείς β΄: 1-12, κλπ. Μέσα στις αναφορές που έχομε αναγράψει βλέπομε ότι η ανάσταση των τεθνεώτων, για τον Παύλο, θα «εγένετο εν σαρκί», αλλά με ορισμένες αναγκαίες φυσικές μετατροπές στα ήδη γνωστά ανθρώπινα σώματα... Τα εκ φύσεως ανθρώπινα σώματα αποτελούν «ασχημοσύνην» στον Εβραιογνωστικοχριστιανισμό και έτσι τα αναστημένα σώματα χρειάζονται επιδιορθώσεις...
Ενώ ενταύθα θα τον υποβοηθούσε τέλεια, δεν αναφέρει πουθενά έστω μια από τις αναστάσεις που έκανε ο ίδιος ο Ιησούς, όπως της θυγατέρας του Ιαείρου Μάρκος 5: 35-43, του υιού της χήρας στη Ναΐν Λουκάς 7: 11-17, ούτε καν την ανάσταση τoυ «τετραημέρoυ» φίλoυ τoυ Χριστoύ Λαζάρoυ Ιωάννης 11: 1-44. (Για την τελευταία ίσως να δικαιoλoγείται αφoύ και τα τρία πρώτα Ευαγγέλια την έχoυν αγνοήσει! Σκεφτείτε ότι ακόμα και ο Ματθαίος που ήταν ένας από τους δώδεκα μαθητές και συνεπώς είδε αυτό το εκθαμβωτικό θαύμα με τα μάτια του μαζί με τους άλλους, δεν το γράφει στο Eυαγγέλιό του! Φαίνεται ότι αυτό το θαύμα δεν τον εντυπωσίασε αρκετά ενώ τον είχε εντυπωσιάσει η θεραπεία του πυρετού της πενθεράς του Πέτρου, Ματθαίος η΄: 14-15. Καταπληκτικό!). Ούτε αναφέρει πουθενά την ανάσταση των Αγίων της Μεγάλης Παρασκευής, Ματθαίος 27: 52-53. Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν θυμάται το θαύμα της αναστάσεως του νεκρού Ευτυχούς, το οποίο ο ίδιος διέπραξε στην Τρωάδα, Πράξεις κ΄: 7-12. Υπήρχε καλλίτερο επιχείρημα απ’ αυτό για να πείσει όποιους ήθελε; Παρά ταύτα, ο Παύλος προσπαθεί να πείσει όσους αμφέβαλλαν για την ανάσταση σωμάτων με οτιδήποτε άλλα μέσα εκτός απ’ αυτά τα καταπληκτικά θαύματα.! Περίεργα πράγματα!
Αλλά και μεταξύ των μελών των ομάδων του Παύλου είχε δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα με την ανάσταση. Στις δύο επιστολές Προς Κορινθίους όπως και Β΄ Πρός Τιμόθεον 2: 17-18: «… ων εστιν Υμέναιος και Φιλητός, οίτινες περί την αλήθειαν ηστόχησαν, λέγοντες την ανάστασιν ήδη γεγονέναι, και ανατρέπουσι την τινων πίστιν.», βλέπομε ότι μεταξύ των οπαδών του Παύλου υπήρχαν πολλοί που είχαν ή εσχημάτισαν διαφορετικές αντιλήψεις για την ανάσταση ή τις αναστάσεις, μέσα σ’ αυτή την τεράστια ακαταστασία περί αναστάσεων που είχε δημιουργήσει ο Παύλος και ο Εβραιογνωστικοχριστιανισμός γενικότερα. Έτσι δημιουργώνταν πολλές ταραχές, διαμάχες και αιρέσεις μεταξύ των ολίγων μελών των ομάδων του Παύλου. Ο Παύλος και πάλι προσπαθεί απεγνωσμένα να επιβάλλει την δική του αντίληψη. Έτσι τον μεν Υμέναιο τον έστειλε στον διάολο όπως ο ίδιος το τονίζει στην Α΄ Πρός Τιμόθεον 1: 20 «ων εστιν Υμέναιος και Αλέξανδρος, ους παρέδωκα τω σατανά, ίνα παιδευθώσι μη βλασφημείν.», τους δε Κορινθίους Εβραίους οπαδούς του προσπαθεί να τους συγκρατήσει όσο μπορεί. Μελετήσετε ολόκληρες τις δύο Προς Κορινθίους Επιστολές για να δείτε τι κακό έγινε! Αλλιώς δώσετε προσοχή τους στίχους Α΄ Πρός Κoρινθίoυς κεφάλαιο ιε΄ και Β΄ Πρός Κoρινθίoυς δ΄: 13-18, ε΄: 1-10
(8) Η μετά την ανάσταση επανεμφάνιση τού Ιησού αναφέρεται μόνο στην Α΄ Πρός Κορινθίους ιε΄: 5-8 «και ότι ώφθη Κηφά, είτα τοις δώδεκα· έπειτα ώφθη επάνω πεντακοσίοις αδελφοίς εφάπαξ, εξ ων οι πλείους μένουσιν έως άρτι, τινές δε και εκοιμήθησαν· έπειτα ώφθη Ιακώβω, είτα τοις αποστόλοις πάσιν· έσχατον δε πάντων ωσπερεί τω εκτρώματι ώφθη καμοί.». Αυτό είναι όλο!
Εδώ μιλάει περί μερικών επανεμφανίσεων του Χριστού στους 12, σε άλλους 500, τον Ιάκωβο και τον ίδιο που τα Ευαγγέλια αγνοούν. Κάνει το λάθος με τους 12, διότι είχαν μείνει 11 εφ’ όσον ο προδότης Ιούδας ήταν ήδη νεκρός και ο Ματθίας των Πράξεων α΄: 13-26, δεν τον είχε αναπληρώσει όταν «εγένοντο» οι επανεμφανίσεις του Ιησού. Η αναπλήρωση έγινε μετά την ανάληψη όπως μας «εξιστορούν» οι Πράξεις α΄: 9-26! Βλέπομε και πάλι ότι ο Παύλος δεν είχε ιδέα περί του Ιούδα, της προδοσίας και της τύχης του και γι’ αυτό δεν τον αναφέρει πουθενά!
Ο Παύλος όχι μόνο δεν γνωρίζει τον Ιούδα και το ρόλο του αλλά και δεν συνδιαλέγεται μ’ αυτούς τους 12 στην υπόλοιπη δράση του. Εκτός δύο περιστατικών με τον Πέτρο (στην Πρός Γαλάτας α΄: 18, β΄: 11-21), τους αγνοεί παντελώς. Βγάλετε μόνοι σας συμπέρασμα!
Στον ίδιο τον Παύλο ο Χριστός εμφανίστηκε σαν οπτασία, όπως έχομε ήδη δει σε τρία σημεία των Πράξεων, παρά σαν ανθρώπινο σώμα. Προς τους Κορινθίους γράφει από την Έφεσο και δεν κάνει τον κόπο να τους πληροφορήσει πως, που, πότε, τον είδαν ο ίδιος και αυτοί που ισχυρίζεται. Άσε τους Εβραίους της Κορίνθου που ζούσαν πάνω από χίλια χιλιόμετρα μακριά απ’ την Παλαιστίνη και δεν είχαν ιδέα, να βρούνε αυτοί την άκρη για τα ερωτήματα αυτά και αυτοί να βρούνε και να εξετάσουν τους μάρτυρες για τους οποίους γράφει ότι ζούσαν ακόμα! Γι’ αυτές τις παρουσιάσεις ο Παύλος δεν μεταφέρει απολύτως καμία ιστορική πληροφορία, λες και μιλούσε σε ανθρώπους που ήδη ξέρανε πως είχαν τα «γεγονότα», ενώ δεν είχαν ιδέα!
Έτσι έχομε πάλι μια μεγάλη αντίφαση με τα Ευαγγέλια όπου ο Χριστός παρουσιάστηκε πρώτα στην Μαγδαληνή όπως με στόμφο τονίζει ο Ιωάννης 20: 1-18, ή στις Μυροφόρες όπως τονίζει ο Ματθαίος 28: 1-10. Οι Μυροφόρες βεβαίως εκτός από τα Ευαγγέλια δεν αναφέρονται πουθενά αλλού στην υπόλοιπη Καινή Διαθήκη.
(9) Η ανάληψη όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Μάρκου 16: 19 και του Λουκά 24: 50-51 και στις Πράξεις 1: 6-11, δεν υπάρχει πουθενά στον Παύλο. Απλώς πότε-πότε γράφει ότι ο Ιησούς ανέβει στον ουρανό και ευρίσκεται μαζί με τον πατέρα του ή στα δεξιά του: π. χ. Πρός Ρωμαίους η΄: 34, Πρός Εφεσίους α΄: 20, δ΄: 8-10, Πρός Κολασσαείς γ΄: 1, Α΄ Θεσσαλονικείς α΄: 10, Πρός Εβραίους η΄: 1, ι΄: 12, κ. α. Τίποτα άλλο!
(10) Η Παρουσία του Κυρίου και η Τελική Κρίση αναφέρεται στις: Α΄ Πρός Κορινθίους ιε΄: 29-58, Α΄ Πρός Θεσσαλονικείς δ΄: 13-18, ε΄: 1-11, Β΄ Πρός Θεσσαλονικείς β΄: 1-12, κλπ. Πουθενά δεν την αναφέρει ως Δευτέρα Παρουσία, αλλά απλώς Παρουσία, λες και δεν υπήρχε πρώτη! Όπως την περιγράφει στις δύο Πρός Θεσσαλονικείς Επιστολές είναι όμοια με την περιγραφή της καθόδου του Υιού στο απόκρυφο και ψευδεπίγραφο βιβλίο Ανάληψις του Ησαΐα και όχι με αυτά που γράφει το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο 25: 31-46 και η Αποκάλυψις του Ιωάννου! Η περιγραφή της Δευτέρας Παρουσίας και της Τελικής Κρίσεως στην Αποκάλυψιν κ΄, κα΄ δεν συμφωνεί με την Παρουσία που περιγράφει ο Παύλος στην Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ιε΄ και στην Α΄ Πρός Θεσσαλονικείς δ΄.
Η φράση «άχρις ου αν έλθη.», στην Α΄ Πρός Κορινθίους ια΄: 26, δεν υπονοεί ανάσταση μετά από 36 ώρες (ή τρεις ημέρες), αλλά κάποια Παρουσία μετά από αόριστο χρόνο!
Η λέξη «κόλαση» και οι φράσεις με «αιώνια τιμωρία» και «αιωνίους βασανισμούς» που υπάρχουν σωρηδόν στα Ευαγγέλια δεν απαντώνται πουθενά στον Παύλο. Τεράστιες οι διαφορές μεταξύ Παύλου και Ευαγγελίων σε όλα τα σημεία και σ’ όλα τα μέτωπα, πράγμα που αποδεικνύει την διαφορετική εξέλιξη των διαφόρων Χριστιανισμών και συνεπώς το ψευδές ολοκλήρου του χριστιανικού οικοδομήματος.
Η άμεση εσχατολογική και καταδικαστική ρήση κατά των συμπατριωτών του στην Α΄ Πρός Θεσσαλονικείς β΄: 13-16, «Διά τούτο και ημείς ευχαριστούμεν τω Θεώ αδιαλείπτως, ότι παραλαβόντες λόγον ακοής παρ' ημών του Θεού εδέξασθε ου λόγον ανθρώπων, αλλά καθώς εστιν αληθώς, λόγον Θεού, ος και ενεργείται εν υμίν τοις πιστεύουσιν. υμείς γαρ μιμηταί εγενήθητε, αδελφοί, των εκκλησιών του Θεού των ουσών εν τη Ιουδαία εν Χριστώ Ιησού, ότι τα αυτά επάθετε και υμείς υπό των ιδίων συμφυλετών καθώς και αυτοί υπό των Ιουδαίων, των και τον Κύριον αποκτεινάντων Ιησούν και τους ιδίους προφήτας, και ημάς εκδιωξάντων, και Θεώ μη αρεσκόντων, και πάσιν ανθρώποις εναντίων, κωλυόντων ημάς τοις έθνεσι λαλήσαι ίνα σωθώσιν, εις το αναπληρώσαι αυτών τας αμαρτίας πάντοτε. έφθασε δε επ' αυτούς η οργή εις τέλος.», θεωρείται παρεμβολή κυρίως για τους εξής λόγους:
(α) Παρά την οργή, το μίσος και τα κατσαδιάσματα που ο Παύλος εκφράζει εναντίον πολλών, πουθενά αλλού δεν εκφράζεται με τόσο έντονα λόγια οργής και μίσους εναντίον των ομοεθνών του. Μάλιστα δε στην Πρός Γαλάτας β΄: 15 τους επαινεί με τα λόγια: «Ημείς φύσει Ιουδαίοι και ουκ εξ εθνών αμαρτωλοί,»!
(β) Μέσα στους στίχους αυτούς υπονοείται η καταστροφή της Ιερουσαλήμ και της Ιουδαίας, η οποία έγινε μετά τον θάνατο του Παύλου. (Αν και υπάρχουν μερικοί ερευνητές που ισχυρίζονται ότι ο Παύλος απέθανε μετά απ’ αυτή την καταστροφή, η θέση αυτή έρχεται σε αγεφύρωτη αντίθεση με την επίσημη θέση όλων των χριστιανικών εκκλησιών εδώ και 2000 χρόνια!).
(γ) Η φράση «κωλυόντων ημάς τοις έθνεσι λαλήσαι ίνα σωθώσιν, εις το αναπληρώσαι αυτών τας αμαρτίας πάντοτε.» αντανακλά τις διαμάχες και αντιθέσεις Ιουδαίων και Εβραιοχριστιανών που προέκυψαν μετά το +73.
(δ) Αν αυτοί οι στίχοι αγνοηθούν τελείως και από τον προηγούμενο στίχο πάμε στον αμέσως επόμενο, η ροή και το νόημα του γραπτού λόγου συνεχίζονται ομαλώς. Με αυτούς τους στίχους η ροή διακόπτεται.
***
Ποιος να ξέρει άραγε πώς συνδέονται όλα αυτά μεταξύ τους. Πρέπει να συνδέονται διά πλαστογραφιών και υστεροχρόνων παρεμβολών. Δυστυχώς δεν έχομε τα πρωτότυπα για να ελέγξομε! Π. χ., το ίδιο συμβαίνει και με τις δύο αντιφατικότατες γενεαλογίες του Χριστού, η μία στον Ματθαίο α΄: 1-20 και η άλλη στον Λουκά γ΄: 23-38. Μελετήστε τις, είναι για γέλια! Γι’ αυτό και ο Παύλος παραγγέλλει στον Τιμόθεον και τον Τίτον να αποφεύγουν τις συζητήσεις και τις εξετάσεις των γενεαλογιών (Α΄ Πρός Τιμόθεον α΄: 4, Πρός Τίτον γ΄: 9). Κάτι ήξερε!
Ο Παύλος οσάκις αναφέρεται σε κάποιον συμβάν περί Ιησού Χριστού ουδέποτε το θέτει εντός οιουδήποτε ιστορικού πλαισίου. Όλα όσα αναφέρει είναι άνευ ιστορικής δεοντολογίας και ιστορικού περιεχομένου. Γράφει αοριστίες και άντε τρέχα βρες τις ή πίστευε στις αποκαλύψεις του! Π. χ. γράφει: «παρέδωκα γάρ υμίν εν πρώτοις ό καί παρέλαβον, ότι Χριστός απέθανεν υπέρ τών αμαρτιών ημών κατά τας γραφάς και ότι ετάφη, καί ότι εγήγερται τή τρίτη ημέρα κατά τάς γραφάς», Α΄ Πρός Κορινθίους ιε΄: 3-4, κλπ. Η φράση «κατά τάς γραφάς» επαναλαμβάνειται στο 5ο άρθρο του Συμβόλου της Πίστεως ως εξής: «και αναστάντα τή τρίτη ημέρα κατά τάς γραφάς». Όπως και στην περίπτωση Α΄ Πρός Τιμόθεον στ΄: 13, «...Ιησού Χριστόν μαρτυρήσαντα επί Ποντίου Πιλάτου...» που εξετάσαμε παραπάνω, έτσι και εδώ έχομε αντιγραφή!
Ο ίδιος ο Παύλος δεν εξηγεί ποιες είναι αυτές οι γραφές. Για την σταύρωση και τα πάθη οι ευαγγελιστές μερικά χρόνια (15 - 150) μετά τον θάνατο του Παύλου, βρήκαν μερικές δήθεν προφητείες στην Παλαιά Διαθήκη, πλαστά αποκυήματα της φαντασίας, της διαστροφής και της συνωμοσίας των. Αλλά για την ανάσταση την τρίτη ημέρα «κατά τάς γραφάς», τις επανεμφανίσεις και την ανάληψη δεν υπάρχουν ούτε πλαστές προφητείες ούτε γραφές που να αναφέρονται εντός της Καινής Διαθήκης. Αργότερα οι χριστιανοί απολογητές δήθεν ανεκάλυψαν τους προφητικούς στίχους: Ψαλμοί β΄: 7, ιστ΄ (ιε΄): 10, Ησαΐας νγ΄: 10 και Ωσηέ στ΄: 2, οι οποίοι δεν έχουν τίποτα να κάνουν με την τριήμερη ανάσταση του Ιησού Χριστού. (Γι’ αυτό οι Καθολικοί λένε ότι αυτοί οι στίχοι την υπαινίσσονται.).
Η αοριστία της φράσεως «κατά τάς γραφάς» και το κενό που αφήνει είναι σκόπιμα και παραπλανητικά. Προήλθε είτε από τον ίδιο τον Παύλο, αν όντως αυτός έγραψε αυτές τις γραμμές, είτε από τους υστεροχρόνους συντάκτες και παρεμβολείς. Αυτοί προσπαθούσαν, όσο ήταν δυνατό, να δικαιολογήσουν με δήθεν προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης ότι ο Ιησούς ήταν ο πραγματικός αναμενόμενος Μεσσίας, Χριστός, και συνεπώς ο Χριστιανισμός είναι η μόνη εξ αποκαλύψεως αληθινή θρησκεία!
Πάνω σ’ αυτές τις παρατηρήσεις έχoυν γραφτεί πoλλά βιβλία και απoτελoύν ένα ισχυρότατo επιχείρημα των μυθικιστών περί τoυ ότι o Χριστός είναι μυθoλoγικό πρόσωπo. Διότι ας μην ξεχνάμε ότι τα πρώτα γραπτά της Καινής Διαθήκης, σύμφωνα με ομόφωνο συμπέρασμα όλων των Χριστιανών θεoλόγων και των ειδικών επιστημόνων, είναι oι Επιστoλές τoυ Παύλoυ. Αυτές δε, τις έγραψε για ανθρώπoυς πoυ βρίσκoνταν πoλύ μακριά από την Ioυδαία. Αυτοί πάλι ως νεοφώτιστοι, δεν εγνώριζαν τίπoτα περί Iησoύ, εκτός ίσως από αυτoύς πoυ ήταν στη Ρώμη οι οποίοι ίσως να είχαν ακούσει λίγα πράγματα πριν τους τα γράψει ο Παύλος, όπως ο ίδιος ομολογεί στην Πρός Ρωμαίους ιε΄: 20.
Συνεπώς: Ο Παύλος έχει κατά νουν άλλον Ιησού Χριστό απ’ αυτόν που έχουν οι Ευαγγελιστές, χωρίς με αυτό να υπονοούμε ότι οι Ευαγγελιστές συμφωνούν μεταξύ των. Αφήνομε λοιπόν στους χριστιανούς απολογητές να μας ξεκαθαρίσουν ποιος έχει τελικά δίκιο! Ο Παύλος ή ποιος από τους Ευαγγελιστές! Ενώ ο καθένας θα επικαλείτο τα εκκωφαντικά «πεπραγμένα» του «ιστορικού» Ιησού των Ευαγγελιστών, «γεγονότα» που θα είχαν αφήσει εσαεί άναυδους τους πάντες και τα πάντα, ο Παύλος δεν κάνει καμία χρήση αυτών! Αυτή είναι η στάση την οποίαν παρατηρούμε διάχυτη μέσα στα γραπτά του Παύλου! Τί συμβαίνει λοιπόν;
Ο Παύλος δεν γνωρίζει τον γήινο, ιστορικό όπως υποτίθεται, Ιησού Χριστό των Κανονικών Ευαγγελίων, γεγονός που αποδεικνύει ότι τόσον ο Ιησούς Χριστός των Ευαγγελιστών όσο και του Παύλου είναι μύθος, δηλαδή ψέμα! Απ’ όσα γράφει ο Παύλος ένα συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι αν ήταν ειλικρινής, τότε στο νου του είχε κάποιον αποκρυφιστικό, άυλο, πνευματιστικό Χριστό και απευθυνόταν προς αποκρυφιστικές οργανώσεις (cults), αιρέσεις του Ιουδαϊσμού τύπου «υιών φωτός» και Qumran, Α΄ Πρός Θεσσαλονικείς ε΄: 5 «πάντες υμείς υιοί φωτός εστε και υιοί ημέρας. ουκ εσμέν νυκτός ουδέ σκότους.». Ο Χριστός του Παύλου είναι ανάλογος με όλους εκείνους τους παγανιστικούς σωτηριολογικούς θεούς της εποχής εκείνης, οι οποίοι κατά την Άνοιξη έτρωγαν ένα δείπνο, έκαναν μια ευχαριστία, έπασχαν, θάπτονταν και μετά από τρεις μέρες ανασταίνονταν.
Επομένως με βάση όσα στοιχεία έχομε ήδη εξετάσει βγαίνει και το συμπέρασμα ότι: Οτιδήποτε γράφει και κηρύττει ο Παύλος δεν είναι ιστορικές μαρτυρίες. Εάν λοιπόν νομίζει ότι ομιλεί αληθώς, τότε αυτά που λέει είναι αποκυήματα της φαντασίας, πίστεως, φανατισμού και θεολογίας του, τα οποία αν και δεν τα έμαθε από προηγούμενες παραδόσεις εντούτοις τα πιστεύει ως αληθή. Εάν πάλι ομιλεί όντως αληθώς, τότε οι παραδόσεις των Ευαγγελίων είναι ψευδείς και πρέπει να καταγγελθούν και να απορριφθούν! Αν όμως οι παραδόσεις των Ευαγγελίων είναι σωστές, τότε ο Παύλος ομιλεί ψευδώς, πράγμα που το συνηθίζει, και πρέπει να καταγγελθεί και να απορριφθεί ως ψεύτης! Αυτό το χριστιανικό δίλημμα αρκεί για να καταρρεύσει ολόκληρος ο Χριστιανισμός!
***
Ειρήσθω επί τη ευκαιρία ότι, αυτή η σιωπή γύρω από τα βιογραφικά στοιχεία και την ανθρώπινη, γήινη, ιεραποστολική και σωτήρια δράση του Ιησού Χριστού δεν απαντάται μόνο στον Παύλο, αλλά και σε όλες τις επτά Καθολικές Επιστολές της Καινής Διαθήκης, στην Επιστολή Α΄ Κλήμεντος (που αποδίδεται στον Πάπα Ρώμης, κατά το τέλος του 1ου αιώνα), Επιστολή του Βαρνάβα, κ. ά. Ιδού μερικά χτυπητά παραδείγματα: Στην επιστολή Α΄ Πέτρου β΄: 21-25, στην Α΄ Κλήμεντος κεφάλαιο 16, και Βαρνάβα ε΄: 8, απαντάμε παραφράσεις μερικών στοιχείων του κεφαλαίου 53 του δευτέρου (ή τρίτου) Ησαΐα που κάπως θυμίζουν τα Ευαγγέλια και τίποτα παραπάνω. Στην Α΄ Πέτρου γ΄: 18 «ότι και Χριστός άπαξ περί αμαρτιών έπαθε, δίκαιος υπέρ αδίκων, ίνα ημάς προσαγάγη τω Θεω, θανατωθείς μεν σαρκί, ζωοποιηθείς δε πνεύματι·», έχομε ότι ο Χριστός θανατώθηκε κατά σάρκα αλλά ζωοποιήθηκε κατά πνεύμα. Δηλαδή δεν αναστήθηκε κατά σάρκα όπως φωνάζουν οι ευαγγελιστές! Στην Α΄ Ιωάννου ε΄: 6-12 δεν γίνεται κανένας λόγος για την «εν σαρκί» ανάσταση και την «εν σαρκί» επανεμφάνιση, αλλά όλα γίνονται με την βοήθεια της πίστεως και την μαρτυρία του Αγίου Πνεύματος! Σαν να μην τα είδε κανείς! Στην Β΄ Πέτρου α΄: 16-18 το σημαντικό γεγονός είναι η μεταμόρφωσις εις το ιερόν όρος και δεν αναφέρει τίποτα για ανάσταση. Είναι αξιοπαρατήρητο λοιπόν ότι όλες οι παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα περί ελλείψεως ιστορικών πλαισίων, αοριστιών, αντιφάσεων προς τα Ευαγγέλια καθώς και μεταξύ των που απαντάμε απανταχού στις Επιστολές του Παύλου, ισχύουν ομοίως και στις επτά Καθολικές Επιστολές της Καινής Διαθήκης! Όπως και ο Παύλος έτσι και όλοι οι συγγραφείς των Καθολικών Επιστολών, κ. ά., δεν αναφέρουν τίποτα για τον Ιησού ως διδάσκαλο ή θαυματοποιό!
Ακόμα, σ’ όλα αυτά τα πρώτα κείμενα της Καινής Διαθήκης, τα οποία όπως υποτίθεται εγράφησαν από τους πρώτους και μεγαλυτέρους αποστόλους του Χριστιανισμού, δεν αναφέρεται πουθενά και από κανέναν ούτε μια επίσκεψη ούτε ένα προσκύνημα στα μέρη όπου εγεννήθηκε, έδρασε, έκανε θαύματα, έπαθε, ετάφη και ανέστη ο Υιός του Θεού, Ιησούς Χριστός! Σύμπτωση;...
Αν, προτού γνωρίσομε τι γράφουν τα Ευαγγέλια, μελετήσομε όλες τις Επιστολές της Καινής Διαθήκης (14 του Παύλου και 7 Καθολικές), οι οποίες μάλιστα εγράφησαν πριν από τα Ευαγγέλια, τότε δύσκολα σχηματίζομε την εικόνα κάποιου υπάρξαντος ανθρώπου, διδασκάλου, θαυματοποιού και πουθενά δεν υπάρχει η εικόνα κάποιου του οποίου τον τάφο βρήκανε κενό ή κάποιου που αναστήθηκε «εν σαρκί»! Συνεχώς βλέπομε την επενέργεια της πίστεως και του Αγίου Πνεύματος, αποκαλύψεις, οράματα, και πνευματικά εφευρήματα. Π. χ. βλέπε: Πρός Ρωμαίους γ΄: 26, ιδ΄: 24-25, Πρός Εφεσίους γ΄: 5, Πρός Κολασσαείς β΄: 2, κλπ., Α΄ Πέτρου α΄: 20 καθώς και τα χωρία Πρός Ρωμαίους γ΄: 21-26, Πρός Εβραίους θ΄: 26, ομιλούν σε ενεστώτα χρόνο. Δεν υπάρχει τίποτα το ιστορικοποιούν. Στα χωρία Πρός Ρωμαίους α΄: 1-4, ι΄, ια΄, Β΄ Πρός Κορινθίους γ΄: 7-11, Πρός Τίτον α΄: 3, ο Παύλος αναφέρει θέματα στα οποία μόνος του δημιουργεί την ευκαιρία να μιλήσει για τη ζωή και τη δράση του Ιησού, εντούτοις δεν λέγει τίποτα.
Οπότε, τί ιστορική βάση περί Χριστιανισμού ή ιστορική απόδειξη περί Ιησού Χριστού μπορεί να αποτελεί η Καινή Διαθήκη; Καμία! O Χριστός των Επιστολών του Παύλου, των Καθολικών Επιστολών, καθώς και ενός μεγάλου μέρους του Κατά Ιωάννην Ευαγγελίου είναι ένας αφηρημένος γνωστικιστικός Χριστός και όχι ο Χριστός που έχει την ανθρώπινη μορφή και δράση των τριών πρώτων Συνοπτικών Ευαγγελιστών. Σε όλη την Καινή Διαθήκη υπάρχει η συνεχής αντίφαση του αν ο Χριστός ήταν δημιούργημα ή δημιουργός· είναι ίδιος με τον δημιουργό ή απαύγασμα τού δημιουργού και το τελειότερο μέσο επικοινωνίας με την δημιουργία του. Άκρη δεν βρίσκεις και μπορείς να δικαιολογήσεις ή να αναιρέσεις κάθε απάντηση επ’ αυτού του ερωτήματος! Μετά μιλάνε για θεοπνευστία και ιστορικότητα!
Το Σύμβολο της Πίστεως, της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου της Νικαίας, +325 και μετά, χειροτέρεψε αυτή την αντίφαση! Π. χ: Α΄ Πρός Κορινθίους ιε΄: 23-24 «απαρχή Χριστός, έπειτα οι Χριστού εν τη παρουσία αυτού· είτα το τέλος, όταν παραδώ την βασιλείαν τω Θεώ και πατρί, όταν καταργήση πάσαν αρχήν και πάσαν εξουσίαν και δύναμιν.» έρχεται σε αντίφαση με το Σύμβολο της Πίστεως, άρθρο 2, «Καί εις έναν Κύριον Ιησούν Χριστόν, τόν υιόν τού Θεού τόν Μονογενή, τόν εκ τού Πατρός γεννηθέντα πρό πάντων τών αιώνων. Φώς εκ Φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ού ποιηθέντα, ομοούσιον τώ Πατρί δι’ Ού τά πάντα εγένετο.», κ. ο. κ. Όλα αυτά έγιναν αιτίες πολλών αιρέσεων, διωγμών, φόνων, καταστροφής και διαστροφής.
Παρατηρούμε ακόμα τα εξής:
(α) Τα τέσσερα Κανονικά Ευαγγέλια και η Αποκάλυψις γράφτηκαν μετά τoν θάνατo τoυ Παύλoυ και αγνooύν τoν Παύλo. Ίσως δικαιoλoγημένα, αλλά ίσως και όχι. Πoιος ξέρει θετικά; Κανείς! Μόνo oι Πράξεις τoν αναφέρoυν, τις oπoίες, καθώς η επίσημη εκκλησία έχει διαδώσει, τις έγραψε o Ευαγγελιστής Λoυκάς (ο ιατρός άραγε, Πρός Κολασσαείς δ΄: 14, κλπ.;) ως συνέχεια τoυ Ευαγγελίoυ τoυ, χωρίς να υπάρχει καμία απόδειξη γι’ αυτό.
(β) Άλλο σοβαρό ζήτημα είναι ότι η Αποκάλυψις δεν αναφέρει ούτε τον Παύλο ούτε και τις εκκλησίες τις οποίες ίδρυσε, αν και γράφτηκε αρκετά χρόνια μετά τον Παύλο. Δεν του παρέχει καμία τιμητική θέση ακόμα και στον στίχο κα΄: 14, στον οποίον αναφέρει τιμητικώς τους άλλους μαθητές, παρ’ όλο ότι αυτός ήταν «σκεύος της εκλογής» του ιδίου του Ιησού Χριστού και Θεού, Πράξεις θ΄: 15. Επίσης, η περιγραφή της δευτέρας παρουσίας και της τελικής κρίσεως στην Αποκάλυψιν κ΄, κα΄ δεν συμφωνεί με την περιγραφή που δίδεται από τον Παύλο στην Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ιε΄ και στην Α΄ Πρός Θεσσαλονικείς δ΄.
(γ) Το ίδιο και οι επτά Καθολικές Επιστολές, εκτός από τους δύο πολύ περίεργους στίχους της Β΄ Πέτρου γ΄: 15-16 που θεωρούνται παρεμβολή, δεν αναφέρουν τίποτα περί Παύλου. Μάλιστα δε, η Επιστολή του Ιακώβου είναι τόσο αντίθετη με πολλές από τις διδασκαλίες του Παύλου ώστε ο Μαρτίνος Λούθηρος επεδίωξε να την θέσει, μαζί με την Αποκάλυψιν του Ιωάννου, εκτός του Κανόνος της Καινής Διαθήκης. Δεν τα κατάφερε όμως.
Δεν νομίζετε ότι κάτι περίεργο και πολύ σοβαρό συμβαίνει πίσω απ’ όλα αυτά; Όσα λoιπόν δεχόμαστε εδώ προς στιγμήν, για τo χατίρι των χριστιανών θεoλόγων και για να μην επεκταθούμε σε ιστορική αναζήτηση και ανάπλαση, τα δεχόμαστε με όλες τις επιφυλάξεις. Αυτά τα σoβαρά προβλήματα και εύλογα ερωτήματα που εκθέτομε ας φρoντίσoυν να τα λύσoυν και απαντήσουν με σιγουριά και απόδειξη oι φωστήρες της χριστιανικής πίστεως.
***
Ανακεφαλαιώνομε λοιπόν και λέμε: Πέραν πολύ ολίγων στίχων που θυμίζουν στίχους των Ευαγγελίων, τουλάχιστον το 99% του έργου του Παύλου δεν έχει να κάνει με: τη ζωή, τη δράση, τη διδασκαλία, τα θαύματα, τα γεγονότα των παθών, της αναστάσεως, των επανεμφανίσεων και της αναλήψεως τού Ιησού Χριστού των Ευαγγελίων.
Οι ολίγοι στίχοι οι οποίοι θυμίζουν κάτι από τα Ευαγγέλια πρέπει να είναι: είτε παρεμβολές, είτε κοινότοπες φράσεις και περιγραφές της εποχής εκείνης τις οποίες επαναλαμβάνει ο Παύλος, είτε σκόπιμες αυθαιρεσίες του, είτε τις λαμβάνει από την Παλαιά Διαθήκη και τις προσαρμόζει κατά το δοκούν, είτε πολύ πιθανόν οι μεταγενέστεροι Ευαγγελιστές τις πήραν από τον Παύλο και την Παλαιά Διαθήκη, την οποίαν όπως ο Παύλος έτσι και αυτοί την εχρησιμοποίησαν κατά κόρον.
Αυτοί οι στίχοι αποτελούν ολιγότερο του 1% του έργου του Παύλου. Οπότε και αν ακόμα τους παραδεχθούμε ως αυθεντικούς και όχι παρεμβολές ή σκόπιμες αυθαιρεσίες του ιδίου ή άλλων, μένει κανείς άναυδος από τον Χριστό που ο Παύλος παρουσιάζει στο υπόλοιπο 99% του έργου του. Οι διδασκαλίες που σποραδικά μεταφέρει είναι δικές του επινοήσεις και κατά μάλλον ή ήττον αναμασήματα στίχων της Παλαιάς Διαθήκης που αυτός ειδικώς επέλεξε. Ούτε την διδασκαλία του Χριστού, αυτήν έστω που περιέχεται στα σκόρπια Κυριακά Λόγια, μας μεταφέρει. Φτάνει δε στο σημείο να λέγει: Α΄ Πρός Κορινθίους ζ΄: 6 «τούτο δε λέγω κατά συγγνώμην, ου κατ’ επιταγήν.», 12 «τοις δε λοιποίς εγώ λέγω, ουχ ο Κύριος· ει τις αδελφός γυναίκα έχει άπιστον, και αυτή συνευδοκεί οικείν μετ’ αυτού, μη αφιέτω αυτήν·», 25 «Περί δε των παρθένων επιταγήν Κυρίου ουχ έχω, γνώμην δε δίδωμι ως ηλεημένος υπό Κυρίου πιστός είναι.», Β΄ Πρός Κορινθίους ια΄: 17 «ό λαλώ, ου λαλώ κατά Κύριον, αλλ’ ως εν αφροσύνη, εν ταύτη τη υποστάσει της καυχήσεως.», κλπ. Εδώ δηλαδή ο Παύλος ομολογεί ότι δεν έχει επιταγές του Κυρίου, αλλ’ ούτε και αποκαλύψεις ή θεοπνευστία! Προσέτι ομολογεί εν πάση ειλικρινεία ότι μας λέγει δικά του λόγια! Μετά όμως έρχεται στην Β΄ Πρός Τιμόθεον Επιστολήν και γράφει γ΄: 16: «πάσα γραφή θεόπνευστος και ωφέλιμος προς διδασκαλίαν, προς έλεγχον, προς επανόρθωσιν, προς παιδείαν την εν δικαιοσύνη,». Βγάλετε μόνοι σας συμπέρασμα με τις αντιφάσεις αυτού του αλλοπρόσαλλου ατόμου!
Ο Παύλος πάρα πολλές φορές προσπαθεί να πείσει τους άλλους επί πολλών «συμβάντων, γεγονότων» και ζητημάτων της θεολογίας του, διά του τεχνάσματος των αποκαλύψεων και οραμάτων που ισχυρίζεται πως είχε. Για μερικά όμως, οι αποκαλύψεις και τα οράματα ήταν εντελώς αχρείαστα διότι τα πράγματα που του αποκαλύφθηκαν ήταν κοινώς διαδεδομένα και γνωστά μεταξύ των τότε χριστιανών και οπαδών του Ιησού Χριστού, όπως μαρτυρούν τα Ευαγγέλια, οι Πράξεις και μερικές από τις άλλες Επιστολές!
Τί γενικό συμπέρασμα λοιπόν βγαίνει από την σύγκριση των αφηγήσεων του Παύλου με τις αφηγήσεις των Ευαγγελίων; Αυτά τα στοιχεία είναι ισχυρώς διαφωτιστικά διά τις ψευδαισθήσεις, παραισθήσεις, τα ψέματα του Παύλου, τα μυθεύματα των Ευαγγελίων και ολόκληρης αυτής της φτιαχτής, επινοημένης και ψευδούς θρησκείας του Παυλικού Εβραιοχριστιανισμού! Τονίζομε λοιπόν και πάλι ότι:
Καίριο πλήγμα κατά της ιστορικότητος του Ιησού Χριστού είναι ο Χριστός του Παύλου. Όλα τα ανωτέρω περιληπτικά στοιχεία φανερώνουν ότι ο Ιησούς Χριστός των Ευαγγελίων όπως και οιοσδήποτε αφανής αλλά υπάρξας Ιησούς Χριστός ήταν άγνωστος στον Παύλο. Τότε όμως αν δεχθούμε ότι ο Παύλος είναι ιστορικό πρόσωπο κατά την εποχή που διατείνονται ότι έζησε, έδρασε και μας παρέδωσε τα γραπτά του, αναγκαστικά πρέπει να δεχθούμε ότι ο Ιησούς Χριστός, όπως τον παρουσιάζουν ο Παύλος και τα Ευαγγέλια, δεν ήταν ιστορικό πρόσωπο αλλά μια μυθολογική διαπλοκή! Αν πάλι ο Παύλος με τις αποκαλύψεις και τα οράματά του έχει δίκιο, τότε τα Ευαγγέλια αποτελούν προφανή μυθολογική διαπλοκή! Δεν μένει παρά να συμπεράνομε ότι τα πάντα είναι μυθολογικές διαπλοκές.
Συνεπώς και ο Παύλος και ο Ιησούς είναι χριστιανικά μυθιστορήματα και τίποτα παραπάνω. Δηλαδή ψευτιές! Βεβαίως τα γραπτά που αποδίδονται στον Παύλο καθώς και οι προηγούμενες πηγές και παραδόσεις, όποιες κι’ αν ήταν αυτές, πρέπει να έθεσαν τις βάσεις και τις νύξεις της συγγραφής και της μυθολογίας των υστεροχρόνων τεσσάρων Κανονικών Ευαγγελίων. Μετά τον πλήρη και αμετάκλητο διαχωρισμό Χριστιανών και Ιουδαίων (+135 Κ. Ε.) και την οικτρή αποτυχία της εσχατολογίας των πρώτων, οι νέες καταστάσεις που προέκυψαν απαιτούσαν νέα κείμενα διαφορετικά απ’ αυτά του Παύλου και προπάντων ιστορικοποιούντα για την δικαιολόγηση και επιβίωση τής Εβραιοχριστιανικής αιρέσεως! Αυτή η αναγκαιότητα επεβάλετο όχι μόνο για την συγκράτηση των οπαδών εντός της αιρέσεως αλλά και από την επιχειρηματολογία εναντίον της τόσο των Ιουδαίων όσο και των Εθνικών! Έτσι τα υστερόχρονα Ευαγγέλια διατήρησαν αναγκαστικά τα ελάχιστα σημεία που έκριναν σκόπιμα από τον Παύλο αφού όμως πρώτα τα επεξεργάστηκαν κατά τις απαιτήσεις του καιρού των. Τα επεξέτειναν και τα ανάπλασαν εντός δήθεν «ιστορικών» σκηνών και πλαισίων. Ακόμη έλαβαν χώρα μερικές σκόπιμες και αναγκαίες παρεμβολές στα γραπτά του Παύλου.
Ο Χριστιανισμός είναι εν γένει μια από τις αιρέσεις του Ιουδαϊσμού. Αν λοιπόν θεωρήσομε ως ορθόδοξο τον Χριστιανισμό των Ευαγγελίων, τότε ο Παύλος εδημιούργησε μια αίρεση της αιρέσεως, της αιρέσεως... Ειδάλλως ο Χριστιανισμός των Ευαγγελίων αποτελεί αίρεση της αιρέσεως, της αιρέσεως... Κουλουβάχατα δηλαδή ...! Αυτή η αντίφαση έχει δημιουργήσει αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ Καθολικών-Ορθοδόξων και Διαμαρτυρομένων
Τα συμπεράσματα που αναπτύξαμε στο παρόν μέρος και οι διαφορετικοί Χριστοί της Καινής Διαθήκης (Παύλου και Ευαγγελίων), τί ειρωνεία, αποτελούν το βαρύτερο επιχείρημα των μυθικιστών κατά της ιστορικότητος του Ιησού ή του Παύλου αναλόγως. Αυτό το επιχείρημα είναι εξαιρετικά ισχυρό ή μάλλον απροσπέλαστο για τους γνώστες και ειλικρινείς ερευνητές Χριστιανούς, πολλοί των οποίων, μεταξύ αυτών και ο υποφαινόμενος, τελικά απεσκίρτησαν από την Εβραιογνωστικοχριστιανική μάστιγα, έγιναν πολέμιοί της και την εξέθεσαν θαρραλέα με ομιλίες, ερευνητικές εργασίες, εμπεριστατωμένα συγγράμματά και την κατήγγειλαν! Εσείς αναγνώστες τί λέτε; Έπραξαν καλώς ή κακώς;
Περιτομή και Ακροβυστία
Μια σημείωση πρωτoύ πάμε πάλι πίσω στη θεoλoγία τoυ Παύλoυ. Οι πιo συχνά απαντώμενες λέξεις τoυ Παύλoυ είναι η πίστις, η αγάπη, η ελπίς, η χάρις, η ανάστασις, o νόμoς, δηλαδή o Μωσαϊκός Νόμoς. Μετά όπως φαίνεται είναι η περιτoμή και η ακρoβυστία. Βλέπομε ότι στην αποστολική σύνοδο των Πράξεων ιε΄, συζητήθηκε το ζήτημα αυτό, αλλά σαφής απάντηση δεν δόθηκε. Φαίνεται ότι επιδεξίως αποφεύχθηκε να δοθεί τελεσίδικη λύση. Έτσι αφού μελετήσετε το κεφάλαιο ιε΄ των Πράξεων συνεχίσετε με τους εξής στίχους με τη σειρά που τους παραθέτομε:
Α΄ Πρός Κορινθίους ζ΄: 17, 19, Πρός Ρωμαίους β΄: 25, Πρός Γαλάτας ε΄: 2, Πρός Ρωμαίους γ΄: 1-2, Πρός Γαλάτας ε΄: 6, β΄: 7
Μετά από τη μελέτη αυτών των αναφορών αποφασίσετε μόνοι σας τί καταλάβατε ή καλλίτερα τί αισθανθήκατε! Αηδιάζει κανείς να διαβάζει κάθε λίγo και λιγάκι γι’ αυτό τo πετσάκι. Δεν τo αφήνoυν καλύτερα στην ησυχία του μόνo δώστoυ συνέχεια αυτό τo βιoλί με την περιτoμή και την ακρoβυστία. Είναι ντροπή και μωρία να αναπτύσσει κανείς ένα μέρος της θεολογίας του με αφορμή την πόσθη! Αυτήν βρήκαν οι Εβραιοχριστιανοί για να ασχολούνται... Δεν είχαν τίποτα καλλίτερο! Αλήθεια, τί θεόπνευστο, υπερβολικά σοβαρό και υψίστης σημασίας αυτό το ζήτημα που αντιμετώπισε η αρχική χριστιανική εκκλησία και ο Θεός της! Τί να πρωτοπεί και τι να πρωτοθαυμάσει κανείς με τις Εβραιοχριστιανικές μωρίες! Βρε που καταντήσαμε!....
Ωραίo σημάδι αλήθεια βρήκε o θεός της ερήμoυ Γιαχβέχ να δώσει στoν φίλo τoυ Αβραάμ για να ξεχωρίζει τoυς εκλεκτoύς τoυ (Γένεσις ιζ΄: 10-14 και Πρός Ρωμαίους δ΄: 10-13)! Σαν τoυς κτηνoτρόφoυς πoυ σφραγίζoυν τα ζώα τoυς με κάπoιo σημάδι χαραγμένo στα αυτιά ή στα μάγoυλα των ζώων. Εξάλλoυ η περιτoμή υπήρχε ήδη πριν τoν υπoτιθέμενo Αβραάμ στην Αίγυπτo και Αφρική καθώς και στoυς ιθαγενείς της Αυστραλίας. Δεν φανταζόμαστε να έφτασε o Αβραάμ μέχρις εκεί!
Εσείς τί λέτε; Έχομε άδικo;
Αποκαλύψεις και Εσχατολογία στην Θεολογία του Παύλου
Η θεoλoγία τoυ Παύλoυ είναι απoκαλυπτική και άμεσα εσχατoλoγική. Δηλαδή:
(1ο) Την θεολογία του, όπως συχνά πυκνά ο ίδιος δηλώνει, την παρέλαβε από αποκαλύψεις. Η θεολογία του Παύλου δηλαδή είναι αποκαλυπτική και δεν βασίζεται στα «γεγονότα» τα οποία τόσοι πολλοί έζησαν με τον Κύριο Ιησού Χριστό κατά την διάρκεια της δράσεώς του, ούτε και βασίζεται στη θεολογία και τις εντολές που παρέδωσε σε όλους ο ίδιος ο Κύριος Ιησούς Χριστός. Ακόμη, δεν μας παραδίδει μια κάποια θεολογία ή διδαχή του Ιησού Χριστού, αλλά μας παραδίδει δικές του αποκαλύψεις και ερμηνείες. (Περίεργα πράγματα!).
(2ο) Δεν ασχoλείται, ο Παύλος, με τη θεoλoγική θεώρηση των εσχάτων, αλλά με τo άμεσο τέλoς τoυ κόσμoυ στoν oπoίoν ζoύσε, αφoύ όπως ήταν πεπεισμένος και σύμφωνα με τη θεoπνευστία τoυ, τo τέλoς αυτό βρισκόταν πρo των θυρών και θα συνέβαινε συντομότατα κατά την διάρκεια της ζωής του. Η εσχατολογική εποχή επρόκειτο να εγκαινιαστεί εντός ολίγου και νέα τάξη πραγμάτων θα επικρατούσε τόσο στον ουρανό όσο και στην γη. Η πίστη στον Ιησού Χριστό (και σ’ όλα τα περί αυτόν) αρκούσε για να γίνει κανείς άξιο μέλος αυτής της νέας ευτυχισμένης εποχής και να σωθεί από την φοβερή οργή και κατάρα τού Θεού Πατρός ένεκα της αμαρτίας, της ενδόσεως στον διάβολο, κλπ!
Εκτός από την βασική και αρχική έννοια της αμαρτίας και της κατάρας που είδαμε παραπάνω, η θεολογία του Παύλου έχει και άλλον έναν βασικό άξονα περιστροφής, την άμεση εσχατολογία. Προσπαθεί να την περάσει στους άλλους με την δικαιολογία οραμάτων, αποκαλύψεων και του ότι και αυτός εκλήθη ως απόστολος από τον Κύριο. (Όσο για τα περί πλήρους απαξίας του υπάρχοντος φυσικού κόσμου στην Θεολογία του Παύλου βλέπε το σχετικό μέρος παρακάτω.).
Οι ατελεύτητες αντιφάσεις, τα αντιφατικά και καταστροφικά δόγματά τού Παύλου (που έχομε δει μέχρις εδώ και θα δούμε ακόμα παρακάτω) καθώς και η συμπεριφορά του φανερώνουν άνθρωπο υποκριτή και σχιζοφρενή. Η έμμονη εσχατολογία του και ο συνεχής φόβος πρέπει να έπαιξαν σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατάντια. Τέτοιες και τόσο πολυάριθμες αντιφάσεις, καταστροφικότητες, αποκαλύψεις και οράματα μόνο διά της εμμονής στην άμεση εσχατολογία και τον συνεχή φόβο, και διά των ψυχολογικών διαταραχών και ανωμαλιών μπορούν να εννοηθούν, ερμηνευθούν και δικαιολογηθούν. Πολλές τέτοιες ιδέες, εμμονές και εντολές συναντάμε στα γραπτά και τις αηδιαστικές θεωρίες των Γνωστικών καθώς και σε πολλά απόκρυφα χριστιανικά κείμενα της εποχής αυτής, π. χ. το Ευαγγέλιο της Σαλώμης, κλπ. Όπως φαίνεται τα γραπτά του Παύλου έχουν επηρεαστεί πολύ απ’ αυτές τις ανόητες και καταστροφικές δοξασίες.
Αφού μελετήσομε και κρίνομε προσεκτικά τις παρακάτω αναφορές πάνω στα άμεσα εσχατολογικά θέματα του Παύλου
Πράξεις ιγ΄: 2, ιστ΄: 9-10, κα΄: 11, κγ΄: 11, κζ΄: 23-24, Πρός Ρωμαίoυς η΄: 18-26, ιγ΄: 11-14, ιστ΄: 20, Α΄ Πρός Κoρινθίoυς α΄: 7-8, β΄: 6, δ΄: 5, ζ΄: 1, 8, 20-33 «... 29 τούτο δε φημι, αδελφοί, ο καιρός συνεσταλμένος το λοιπόν εστιν, ίνα και οι έχοντες γυναίκας ως μη έχοντες ώσι, ...» μελετήσετε και τα υπόλοιπα, ι΄: 11, ια΄: 26, Β΄ Πρός Κoρινθίoυς β΄: 14, στ΄: 2, ιε΄: 52, Πρός Γαλάτας α΄: 4, γ΄: 29, Πρός Εφεσίoυς α΄: 10, γ΄: 5, στ΄: 12, Πρός Κoλασσαείς α΄: 26, β΄: 2, γ΄: 4-10, Πρός Φιλιππησίoυς α΄: 5-6, 10, 21, β΄: 6-16, γ΄: 14, 19-20, δ΄: 4-6 «... μηδέν μεριμνάτε, αλλ’ εν παντί τη προσευχή ... », Α΄ Πρός Θεσσαλoνικείς α΄: 10, β΄: 16, δ΄: 13-18, ε΄: 1-11, 17 «αδιαλείπτως προσεύχεσθε,», 23, Β΄ Πρός Θεσσαλoνικείς α΄: 7-10, β΄, γ΄: 5, Α΄ Πρός Τιμόθεoν δ΄: 1, στ΄: 14-15, Β΄ Πρός Τιμόθεoν α΄: 12, γ΄: 1-9, δ΄: 10, Πρός Τίτον β΄: 11-13, γ΄: 4-6, Πρός Εβραίoυς α΄: 1-2, θ΄: 26, ι΄: 25, 36-38, ια΄, ιγ΄: 14,
βλέπομε τα εξής:
1) Πολλές και διάφορες αποκαλύψεις, τις οποίες ισχυρίζεται ότι είχε ..., πολλές από τις οποίες φανερώνουν ότι ήταν άτομο παραληρηματικό, ανισόρροπο και ψυχοπαθές! Ακόμα βλέπομε και δαιμονολογίες, π. χ. Πρός Εφεσίoυς στ΄: 12.
2) Οι εντoλές πoυ δίνει στoυς πιστoύς σκoπόν έχoυν να τoυς απoτρέψουν απ’ το να ασχoλoύνται με την καθημερινότητα και να μεριμνούν για τα εγκόσμια, διότι το τέλος είναι εγγύς και δεν έχει πια νόημα η ενασχόληση με τα εγκόσμια, τις εργασίες, τον γάμο, τις γυναίκες, τα τέκνα, κλπ. Μόνο συνεχής προσευχή! Άρα δίδει καταστροφικές εντολές. Ο παρών κόσμος είναι ανάξιος λόγου, αμαρτωλός και θα ανατραπεί συντομότατα. Ο Κύριος θα φέρει έναν νέον κόσμο με νέα τάξη σε όσους πίστεψαν σ’ αυτά τα λόγια, κλπ. Στους άλλους όμως ...;
3) Από τις επιστολές Πρός Ρωμαίoυς, Α΄, Β΄ Πρός Κoρινθίoυς και Α΄, Β΄ Πρός Θεσσαλoνικείς είναι σαφές ότι ο ίδιος πιστεύει πως η επιστρoφή τoυ Κυρίoυ θα γίνει κατά την διάρκεια της ζωής τoυ. Μόνο μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο μπορούν να εννοηθούν οι ακραίες και καταστροφικές εντολές του.
Ας μην λησμονάμε ότι η Χριστιανική αίρεση του Εβραϊσμού άρχισε σαν μια άμεσα εσχατολογική κίνηση Νοτζίμ, υιών φωτός, κλπ. Έτσι παρόμoια μηνύματα άμεσης εσχατολογίας, εκτός από τις παραπάνω αναφορές στον Παύλο, διατυμπανίζoνται συχνά σε όλο το μήκος της Καινής Διαθήκης:
Ματθαίoς γ΄: 7-10, ζ΄: 21-23, ι΄: 7, 23, ια’: 12-24, ιστ΄: 27-28, ιγ΄: 39-40, 49, ιθ΄: 27-30, κγ΄: 36, κδ΄: 4, 5, 24, 30-34, κστ΄: 64, Μάρκoς α΄: 7-8, 15, γ΄: 27, θ΄: 1, 47, ι΄: 14-15, 23-25, 30, ιγ΄: 26-30, ιδ΄: 62, Λoυκάς στ΄: 20-21, ζ΄: 18-23, θ΄: 27, ι΄: 17-24, ια΄: 19-20, ιβ΄: 24-56, ιζ΄: 20-21, 34-35, ιθ΄: 11, κα΄: 25-36, κβ΄: 35-36, 38, Ιωάννης ε΄: 25, κα΄: 22, Πράξεις α΄: 6-7, γ΄: 20-21, Ιακώβου ε΄: 8-9, Α΄ Πέτρου α΄: 5-7, 20, δ΄: 7, 17, ε΄: 4, Β΄ Πέτρου γ΄: 9-10, Α΄ Ιωάννου β΄: 18, 28, γ΄: 2, δ΄: 3, Αποκάλυψις α΄: 1, 3, γ΄: 11, κβ΄: 7, 12, 20, κλπ.
Αυτή η οικτρή αποτυχία της άμεσης εσχατολογίας του Παύλου καθώς και όλης της Καινής Διαθήκης αρκεί και μόνο διά την απόδειξη του ψέματος και την απόρριψη όλου του χριστιανικού οικοδομήματος.!
Αυτή η άμεση εσχατoλoγία τoυ Παύλoυ είχε μoιραίες προεκτάσεις. Στην οργάνωση της Θεσσαλονίκης πολλοί είχαν ήδη πεθάνει χωρίς το τέλος του κόσμου και η επιστροφή του Κυρίου να έχουν ακόμα φανεί στον ορίζοντα. Αυτοί όμως πίστευαν ότι αυτό θα γίνει ενόσω όλοι ήταν εν ζωή Α΄ Πρός Θεσσαλoνικείς δ΄: 16-18, και Β΄ Πρός Θεσσαλoνικείς β΄: 2. Τότε άρχισαν οι εν ζωή να παραπονούνται και να γκρινιάζουν στον Παύλο. Έτσι αυτός για να δικαιολογηθεί τους έγραψε τα λόγια παρηγοριάς, ελπίδας, ενίσχυσης και προτροπής που βλέπομε στα εδάφια: Α΄ Πρός Θεσσαλoνικείς δ΄: 13-18, ε΄: 1-11, 23, Β΄ Πρός Θεσσαλoνικείς α΄: 7-10, β΄, γ΄: 5. Τους παρακαλεί να περιμένουν ακόμα λίγο και σε λίγο καιρό ο Κύριος τους θα φανεί εν μέσω των νεφελών εν φωνή σάλπιγγος και θα είναι και αυτός μεταξύ των ζώντων που θα αρπαγού. Εν τω μεταξύ ας παρηγορεί ο ένας τον άλλον, κλπ.
Ιδού οι χίμαιρές του, δώσετε προσοχή: Α΄ Πρός Θεσσαλoνικείς δ΄: 13-18, «Ου θέλομεν δε υμάς αγνοείν, αδελφοί, περί των κεκοιμημένων, ίνα μη λυπήσθε καθώς και οι λοιποί οι μη έχοντες ελπίδα. ει γαρ πιστεύομεν ότι Ιησούς απέθανε και ανέστη, ούτω και ο Θεός τους κοιμηθέντας διά του Ιησού άξει συν αυτώ. τούτο γαρ υμίν λέγομεν εν λόγω Κυρίου, ότι ημείς οι ζώντες οι περιλειπόμενοι εις την παρουσίαν του Κυρίου ου μη φθάσωμεν τους κοιμηθέντας· ότι αυτός ο Κύριος εν κελεύσματι, εν φωνή αρχαγγέλου και εν σάλπιγγι Θεού καταβήσεται απ' ουρανού, και οι νεκροί εν Χριστω αναστήσονται πρώτον, έπειτα ημείς οι ζώντες οι περιλειπόμενοι άμα συν αυτοίς αρπαγησόμεθα εν νεφέλαις εις απάντησιν του Κυρίου εις αέρα, και ούτω πάντοτε συν Κυρίω εσόμεθα. ΄Ωστε παρακαλείτε αλλήλους εν τοις λόγοις τούτοις.».
Επίσης στην Β΄ Πρός Θεσσαλoνικείς, κεφάλαιο β΄, παρουσιάζει μια δήθεν προφητεία, που πρέπει να προηγηθεί της ημέρας του Κυρίου. Αυτή προφητεύει περί του «ανθρώπου της αμαρτίας» και «υιού της απωλείας» (β΄: 3), και του «ανόμου» (β΄: 8) ο οποίος θα θεωρούσε τον εαυτόν του ως Θεό και θα καθόταν στον Ναό του Θεού (β΄: 4), τον γνωστό Ναό της Ιερουσαλήμ. Η αποκορύφωση αυτού του κεφαλαίου β΄ είναι το ότι ο Θεός θα εξουσιοδοτήσει αυτόν τον «άνομον» να βάζει τους ανθρώπους σε πειρασμό για να πιστεύουν ψέματα, β΄: 11-12 που είναι και Εσσαϊκή αντίληψη. Αυτό όμως έρχεται σε αντίφαση με την Πρός Εβραίους στ΄: 18 όπου ο Θεός δεν ψεύδεται (και είναι λογικό) και με την Ιακώβου α΄: 13 όπου ο Θεός δεν βάζει σε πειρασμό κανένα. Μερικά απ’ αυτά τα χωρία του Παύλου υπευθιμίζουν χωρία των ανοήτων και αισχρών βιβλίων των Ιωήλ και Δανιήλ..
Ουσιαστικά σ’ αυτά τα εδάφια της Β΄ Πρός Θεσσαλoνικείς ο Παύλος προσπαθεί να δικαιολογήσει την καθυστέρηση της παρουσίας του Κυρίου (χωρίς να την αναφέρει ποτέ τους ως Δευτέρα Παρουσία, σαν να μην υπήρχε ποτέ πρώτη) και να εξαγοράσει χρόνο με αυτή την δήθεν προφητεία. Αυτή είναι ακόμα μια στρεψοδικία και αντίφαση του Παύλου διότι στους δύο προηγουμένους στίχους ήδη έγραψε: β΄: 1-2 «Ερωτώμεν δε υμάς, αδελφοί, υπέρ της παρουσίας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και ημών επισυναγωγής επ' αυτόν, εις το μη ταχέως σαλευθήναι υμάς από του νοός μήτε θροείσθαι μήτε διά πνεύματος μήτε διά λόγου μήτε δι' επιστολής ως δι' ημών, ως ότι ενέστηκεν η ημέρα του Χριστού.».
Ακόμα στον στίχο γ΄: 10 «..., τούτο παρηγγέλλομεν υμίν, ότι ει τις ου θέλει εργάζεσθαι, μηδέ εσθιέτω.», τους παροτρύνει να εργάζονται για να ζουν, αντί να τους παραγγείλλει να φάνε πρώτα όλα όσα έχουν μαζεμένα αφού ο Κύριος θα φαινόταν εντός ολίγου χρόνου και στην νέα τάξη ουρανού και γης που φαντάζεται ο Παύλος η εργασία δεν θα είχε πλέον νόημα. (Άλλη μια αντίφαση και αρλουμπολογία.).
(Εντελώς ίδια προβλήματα αντιμετωπίζονται και σ’ όλο το κεφάλαιο γ΄ της Β΄ Πέτρου. Ειδικά τον στίχο 4, τον εδικαιολόγησαν διά της παρεμβολής του στίχου γ΄: 8. Αυτός πάλι έρχεται σε άμεση αντίφαση με τον επόμενο στίχο γ΄: 9. Τόσο μυαλό κουβαλούσαν οι χριστιανοί παρεμβολείς και παραχαράκτες. Τέτοιες ήταν οι εσχατολογικές χίμαιρες των χριστιανών των δύο πρώτων αιώνων αλλά και μετά που τα έκαναν παντού μαντάρα. Μελετήσετε το κεφάλαιο γ΄ της Β΄ Πέτρου να τα δείτε.).
Αυτή την δήθεν προφητεία την ταυτίζουν σήμερα οι διάφοροι θεολόγοι με τις αποκαλυπτικές προφητείες περί θηρίου και ψευδοπροφήτη της Αποκαλύψεως του Ιωάννου. Αυτή η δήθεν προφητεία, αν δεν είναι κόλπο του Παύλου για να ξεφορτωθεί τις αντιρρήσεις και τα παράπονα των Θεσσαλονικέων, αντανακλά τον αναβρασμό και τις προβλέψεις για την τελική σύγκρουση των Ιουδαίων με τη Ρώμη, εφ’ όσον η επιστολή αυτή εγράφη περί το τέλος του +52 ή αρχές του +53 Κ. Ε.. Σ’ αυτή την περίπτωση αυτόν τον οποίον υπαινίσσεται ο Παύλος δεν είναι άλλος παρά ο Ρωμαίος αυτοκράτωρ. Τέτοιες αποκαλυπτικές και εσχατολογικές προρρήσεις και αντιλήψεις είχαν ήδη διαμορφωθεί και συνοδευτεί με αιματηρά επεισόδια ενωρίτερα, επί αυτοκράτορος Γαΐου Καλιγούλα (37-41 Κ.Ε.). Αυτός έστησε το άγαλμα τού ανδριάντα του μέσα στον Ναό της Ιερουσαλήμ πράγμα που, όπως και στην περίπτωση τού Αντιόχου Δ΄ του Επιφανούς, θεωρήθηκε ως «βδέλυγμα ερημώσεως», καθ’ ότι λόγω αυτής της ενέργειας οι ιερείς του Ναού εγκατέλειψαν τον Ναό.
Βεβαίως, η τελική έκβαση αυτής της σύγκρουσης ήταν η ερείπωση της Ιερουσαλήμ και την καταστροφή του Ναού το έτος +70 και της Μασσάδας το +73. Τότε, κατά την Παράδοση, ο Παύλος ήταν ήδη θανών. Η δε προφητεία του παρέμεινε προφητεία για να βασανίζει μέχρι σήμερα τα μυαλά των αφελών και αδαών αλλά και πολλές χριστιανικές αιρέσεις (π.χ., Μαρτύρων του Ιαχωβά, κ. ά.).
ñ Παρέκβαση ñ
Μικρή Ιστορική Αναδρομή περί Ιουδαϊκών Εσχατολογιών
«Προφητείες» αυτού του αποκαλυπτικού και εσχατολογικού είδους είχαν αρχίσει να γράφονται από την εποχή της Βαβυλωνιακής αιχμαλωσίας τον έκτο αιώνα Π. Κ. Ε. Συστηματικά και περισσότερον όμως τις συναντάμε να γράφονται και να διαδίδονται την εποχή των Σελευκιδών κατά τον δεύτερον αιώνα Π. Κ. Ε. Ένα χαρακτηριστικό ψευδοπροφητικό και ψευδεπίγραφο βιβλίο της εποχής αυτής είναι του Δανιήλ. Αυτό εγράφη το 166 ± 1 Π.Κ.Ε. και έπαιξε κατά μάλλον ή ήττον τον μεγαλύτερο και βασικότερο ρόλο στην Εσσαϊκή, Φαρισαϊκή και Χριστιανική άμεση εσχατολογία και στον άκρατο μεσσιανισμό που επακολούθησαν. Πολλά ατυχή αιματηρά επεισόδια συνέβησαν επί βασιλείας του Αντιόχου Δ΄, του Επιφανούς, 177-164 Π. Κ. Ε. Ο Αντίοχος, μεταξύ πολλών πεπραγμένων, εβεβήλωσε και τον Ιουδαϊκό Ναό του Γιαχβέχ ποικιλοτρόπως. Αφιέρωσε τον Ναό στον Ολύμπιο Δία, έχτισε ειδωλολατρικό βωμό, εθυσίαζε χοίρους, κλπ. Αυτά και άλλα γεγονότα εναντίον των Ιουδαίων εξώθησαν τα πράγματα στην εθνικοθρησκευτική επανάσταση των Μακκαβαίων. Το βιβλίο του Δανιήλ αποκαλεί τον Αντίοχον και τις εντός του Ναού πράξεις του, «βδέλυγμα ερημώσεως» του Ναού, κλπ. (θ΄: 27, ιβ΄: 11). Δηλαδή, όλα όσα έπραξε μέσα στον Ναό ανάγκασαν τους Ιερείς και τους ευσεβείς Ιουδαίους να τον εγκαταλείψουν και να τον θεωρούν πλέον έρημο! Ο ρόλος του Αντιόχου Επιφανούς τότε είναι ανάλογος του ρόλου του Ανόμου Ρωμαίου Αυτοκράτορος τώρα, για τον Παύλο. (Σημειώσετε ότι: Το εσχατολογικό και αποκαλυπτικό βιβλίο του Δανιήλ αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη, Ματθαίος κδ΄: 15, Μάρκος ιγ΄: 14, Πρός Εβραίους ια΄: 33, κλπ., και έχει πολλές ομοιότητες με την Αποκάλυψιν του Ιωάννου.).
Η πρoφανής απoτυχία της Δευτέρας Παρoυσίας και της εγκαταστάσεως τής Βασιλείας των Ουρανών επί της γης κατά την διάρκεια των δύo ή τριών πρώτων γενεών των Χριστιανών, είχε ως απoτέλεσμα την επανεξέταση και τoν επαναπρoσδιoρισμό τoυ Χριστιανισμoύ και την oριστική απoστασία τoυ από τη μητρική τoυ θρησκεία τoν Εβραϊσμό. Η αποστασία αυτή άρχισε με την απoτυχία της πρώτης επαναστάσεως των Εβραίων εναντίoν των Ρωμαίων τα έτη 66-73 Κ. Ε.. Ως απoτελέσματα είχε την πλήρη ερείπωση της Iερoυσαλήμ, την καταστρoφή τoυ Ναoύ τo 70 Κ. Ε., την ομαδική αυτoκτoνία της Μασάντα τo 73 Κ. Ε., τον θάνατο και τον εκπατρισμό πολύ λαού. (Ο αναμενόμενος Μεσσίας δεν φάνηκε για να τους σώσει). Τότε άρχισε και η μεγάλη φαγωμάρα των Χριστιανών (ουσιαστικά Εβραιοχριστιανών) με τους Φαρισαίους για το ποια ομάδα θα αναλάβει την πρωτοκαθεδρία και τα ηνία στην εκ των πραγμάτων νέα συνέχιση του Ιουδαϊσμού, χωρίς τον Ναό και την Ιερουσαλήμ.
Μην ξεχνάτε ότι πριν από αυτά τα γεγονότα και ο Παύλος και ο συμπαθών τους Χριστιανούς διδάσκαλός του, Γαμαλιήλ (Πράξεις ε΄: 34-39), ήταν Φαρισαίοι. Ακόμα στον Ιωάννη γ΄: 1 βλέπομε τον Ιησού να συνομιλεί με τον Φαρισαίο Νικόδημο και με πολλή οικειότητα να του αναπτύσσει την πνευματική διδασκαλία του. Ο Νικόδημος ξαναεμφανίζεται με τον Φαρισαίο Ιωσήφ, τον ευσχήμονα βουλευτή, κατά τον ενταφιασμό του Ιησού, Ιωάννης ιζ΄: 38-40. Μετά το +70-73 όμως προέκυψε φοβερός ανταγωνισμός και φαγωμάρα που στα Ευαγγέλια αναφέρεται συχνά και συγκεκαλυμμένα πίσω από όλες εκείνες τις γνωστές ύβρεις, απειλές και τα πασίγνωστα ουαί! ... (Ματθαίος κγ΄, Μάρκος ιβ΄: 38-40, Λουκάς ια΄: 29-54, Ιωάννης η΄: 44 κλπ.) που προφανώς έρχονται σε άμεση αντίφαση με αυτά που διδάσκει ο Χριστός στην επί του όρους ομιλία Ματθαίος ε΄: 22, 39, 44 και Λουκάς στ΄: 27-29, 35. Ακόμα πολλές φορές διαβάζομε ότι ο Ιησούς εθεράπευε τα Σάββατα, λες και το έκανε επίτηδες μόνο και μόνο για να τσακωθεί και διαπληκτισθεί ο ίδιος και ο θεραπευθείς με τους Φαρισαίους! Δεν μπορούσε να θεραπεύσει τις άλλες έξη ‘μέρες ώστε να είναι και απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τον Θεόδοτο Μωσαϊκό Νόμο του πατέρα του Γιαχβέχ, αλλά έπρεπε να είναι Σάββατο! Αν μερικοί πούνε ότι έτσι έτυχε, τους απαντάμε ότι στον Θεό δεν υπάρχει τύχη. Μπορούσε να θεραπεύσει μια μέρα νωρίτερα ...
Ιστορικώς, γνωρίζομε ότι στα χρόνια του Ιησού οι Φαρισαίοι είχαν ελαχίστη δύναμη και επιρροή για να δικαιολογηθούν όλες αυτές οι επιθέσεις εναντίον τους, όπως τις αναφέρουν τα Ευαγγέλια. Αριθμούσαν γύρω στις (6000) έξη χιλιάδες ήταν μετριοπαθείς και η επιρροή τους ήταν κυρίως επί του λαού της υπαίθρου. Η πολιτική, θρησκευτική και οικονομική δύναμη ανήκε αποκλειστικώς στους Σαδδουκαίους και Ρωμαίους. Επίσης, η ηθική διδασκαλία του Φαρισαίου Χιλλέλ του πρεσβυτέρου, κατά τα παιδικά έτη του Ιησού, περιέχει σχεδόν όλη την ηθική διδασκαλία των Ευαγγελίων. Μετά όμως την παταγώδη αποτυχία της μεγάλης επανάστασης των Εβραίων κατά των Ρωμαίων, την ερείπωση της Ιερουσαλήμ και την καύση του Ναού, οι Σαδδουκαίοι και Εσσαίοι εξαφανίζονται και εμφανίζονται οι Φαρισαίοι ως οι συνεχιστές και εντολοδόχοι της επιβίωσης του Ιουδαϊσμού, υπό το νέο πρόσωπο του Ραβινικού Ιουδαϊσμού. (Ραβίνος = διδάσκαλος. Απαντάται συχνά στα Ευαγγέλια και είναι αναχρονισμός των μετά το 70 Κ. Ε. ετών.).
Τότε και μέσα στην τρομακτική φαγωμάρα που προέκυψε οι Εβραιοχριστιανοί φέρνουν για πρώτη φορά τα Ευαγγέλια στο προσκήνιο, δηλαδή 40-60 χρόνια μετά τον σταυρικό θάνατο και την ανάσταση του ιδρυτή τους και 20-30 χρόνια μετά τις Επιστολές του Παύλου. (Πολύ περίεργη και ύποπτη αυτή η καθυστέρηση, δεν νομίζετε;). Επίσης τότε, πρωτοεμφανίζεται η συναγωγή ως τόπος λατρείας του Γιαχβέχ εντός του Ιουδαϊκού χώρου, χωρίς θυσίες και ολοκαυτώματα, αφού ο μόνος Ναός και μοναδικός τόπος λατρείας και θυσιών δεν υπήρχε πλέον. Εντός αυτής της συναγωγής οι Φαρισαίοι Ραβίνοι είχαν συντριπτικά τη μεγαλύτερη επιρροή και πλειοψηφία, εν συγκρίσει με τους ελαχίστους Χριστιανούς αντιπάλους, που ερμήνευαν τις Εβραϊκές γραφές κατά τον αιρετικό χριστιανικό τρόπο. Στα Ευαγγέλια μαζί με όλες εκείνες τις προσβολές και ύβρεις κατά των Φαρισαίων, διαβάζομε συχνά και την κατηγορία εναντίον τους για «πρωτοκαθεδρίες» και «πρωτοκλησίες». Επίσης, κατά τους ιστορικούς και πολλούς θεολόγους η εκδίωξη από τη συναγωγή όλων εκείνων που ομολογούσαν τον Ιησού ως Μεσσία (Χριστόν) άρχισε γύρω στο έτος 85 Κ. Ε. Έτσι μερικές αναφορές των Ευαγγελίων για τη συναγωγή αποτελούν και αυτές αναχρονισμό, όπως Ιωάννης θ΄: 22, 34-35, ιβ΄: 42, ιστ΄: 2 κλπ.
Η απoστασία των Εβραιοχριστιανών και ο διαχωρισμός τους με τους ορθοδόξους Ιουδαίους oλοκληρώθηκε με την απoτυχία της δεύτερης επανάστασης των Ιουδαίων της Παλαιστιανικής χώρας κατά των Ρωμαίων (132-135 Κ.Ε.), 70 χρόνια μετά την έναρξη και την αποτυχία της πρώτης. Η νέα παταγώδης αποτυχία εκτός διαφόρων τρομακτικών συνεπειών και συμβάντων σφραγίστηκε με τα εξής τρία γεγονότα:
1) Τoν θάνατo τoυ αρχηγoύ της επανάστασης Συμεών Μπαρ Κόκχμπα(χ) τo 135 Κ. Ε., που είχε χριστεί (ψευδο)μεσσίας από τον αρχιερέα Ακίμπα. (Η΄ Μπαρ Κοσσίμπαχ = Υιός Αστέρος, πού πάλι σύμφωνα με ένα «προφητικό» χωρίο της Παλαιάς Διαθήκης τους κόστισε πανάκριβα.). Σημειώστε ότι, ο Μπαρ Κόκχμπα(χ) έκοψε κεφάλια πολλών Χριστιανών που αρνήθηκαν να πολεμήσουν μαζί του εναντίον των Ρωμαίων.
2) Την σφαγή 600 000 Ιουδαίων, και
3) την πλήρη εξαφάνιση της Ioυδαϊκής επικράτειας και τον διασκορπισμό του εναπομείναντος Ιουδαϊκού έθνους, κατ’ εντολήν του αυτοκράτορα Αδριανού.
Μέχρι τώρα αντί για τον επίγειο σωτήρα Μεσσία που θα αποκαθιστούσε το κράτος του Δαυίδ, σύμφωνα με τις ψευδοπροφητείες της Παλαιάς Διαθήκης, μόνο καταστροφές και συμφορές βρήκαν τον «εκλεκτό λαό του Θεού», που κυρίως οφείλοντο στη φανατική θρησκοληψία και στον στενοκέφαλο μεσσιανισμό του. Έτσι λοιπόν τώρα, οι Χριστιανοί αλλάζοντες πορεία εισάγουν μία νέα απώτερη μεταφυσική ενός εξώκoσμoυ πατέρα Θεoύ πoυ θα ξαναστείλει τoν Υιόν Τoυ δεύτερη φορά, για να μας πιάσει ξαφνικά στη φάκα («ως κλέπτης» Ματθαίoς κδ΄: 43-44, κε΄: 1-13 παραβoλή των δέκα παρθένων, Λουκάς ιβ΄: 39-40, Α΄ Πρός Θεσσαλoνικείς ε΄: 2, 4, Β΄ Πέτρoυ γ΄: 10, Απoκάλυψις τoυ Iωάννου γ΄: 3, ιστ΄: 15) και θα μας ανταμείψει ή τιμωρήσει αναλόγως των πράξεών μας. Η Βασιλεία των Ουρανών μετατέθηκε σε άγνωστο μέρος στον ουρανό και η Δευτέρα Παρουσία θα γίνει εντελώς ξαφνικά σε άγνωστη χρονική στιγμή που μόνον ο Πατήρ γνωρίζει (σημειώστε ότι ο Υιός εδήλωσε άγνοια αυτής της στιγμής) Ματθαίος κδ΄: 36-51, κε΄: 31-46, Μάρκος ιγ΄: 32-37, Λουκάς ιβ΄: 40, κλπ.
Έτσι, ενώ μετά οι Χριστιανοί την περίμεναν το έτος 500 Κ.Ε., αναγκάστηκαν να την μετατοπίσουν στο έτος 1000 Κ.Ε. Με την αλλαγή της πρώτης χιλιετίας Χριστιανισμoύ στην Ευρώπη, αφoύ φυσικά η Δευτέρα Παρoυσία δεν έγινε, oι κoινωνικές ανωμαλίες και διαταραχές πoυ δημιoύργησε ήταν πέραν κάθε πρoβλέψεως. Αυτό θα πει αποβλάκωση! Ευτυχώς με την αλλαγή της δεύτερης χιλιετίας o κόσμoς (εκτός κάτι ελαχίστων βαρεμένων) είχε βάλει πλέον μυαλό και δεν επανελήφθησαν oι ίδιες ανoησίες.
Ας προσθέσομε ακόμη ότι, οι Εβραίοι επλήρωσαν πολύ ακριβά αυτή την αποστασία για 1700 χρόνια στα χέρια των χριστιανικών εθνών. Μόνο τελευταία η καθολική εκκλησία διά του πάπα Ρώμης εζήτησε συγγνώμη και άφεση αμαρτιών από τον Εβραϊκό λαό και αφαίρεσε από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου τον στίχο κζ΄: 25 «τό αίμα αυτού εφ’ ημάς καί επί τά τέκνα ημών»! Τούτο αποδεικνύει άλλη μια φορά την θεοπνευστία των γραφών! Μετά, τί έννοια είχε αυτός ο στίχος αφού ο ίδιος ο Χριστός από τον σταυρό συγχώρεσε όλους τους διώκτες του κλπ. (Λουκάς κγ΄: 34) και στην «Επί του Όρους Ομιλία» μας διδάσκει να αγαπάμε τους εχθρούς μας και να ευλογούμε όσους θέλουν το κακό μας και πολλά τοιαύτα (Ματθαίος ε΄: 39, 44, Λουκάς στ΄: 27-29, 35, και Παύλος Πρός Ρωμαίους ιβ΄: 14, 17-21); (Άλλη αντίφαση!).
Ευτυχώς που υπήρχαν αυτές οι διδασκαλίες και αυτοί οι στίχοι, αλλιώς ποιος ξέρει τί περισσότερα κακά θα πάθαινε η ταλαίπωρη ανθρωπότητα στα χέρια των Χριστιανών! ...
ñ Κλείνει η Παρέκβαση ñ
Η Πλήρης Απαξία του Φυσικού Κόσμου στην Θεολογία του Παύλου
Η θεoλoγία του Παύλου κηρύττει κατά κόρoν την απαξίαν τoυ κόσμoυ, των αισθήσεων, της κoινωνικής ζωής και την αξία της εθελoυσίας ταλαιπωρίας και των σκληρών δοκιμασιών τoυ σώματoς (όπως έχομε ήδη δει στις Πράξεις ε΄: 40-41) πoυ ανoίγει την θύρα σε κάθε είδoυς ασκητικές πρακτικές με κάθε είδoυς υπερβoλές και αφυσικότητες.
Ο Παύλoς για την εδώ ζωή δεν έδινε δεκάρα τσακιστή. Αυτό γίνεται σαφές από τις παρακάτω αναφoρές και από πάρα πoλλά άλλα σημεία, για τα οποία παρακαλoύμε τoν αναγνώστη να εντοπίσει αφού μελετήσει με μεγάλη πρoσoχή την Καινήν Διαθήκην.
Πράξεις κ΄: 23-24, Πρός Ρωμαίoυς η΄: 6, 12-13, 18, ιβ΄: 12, ιγ΄: 14, Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ζ΄: 1-9, 20-33 (μελετήσετε αυτά εδώ καλώς), 37, 40, θ΄: 25, 27 «...υποτοπιάζω μου το σώμα και δουλαγωγώ...», Β΄ Πρός Κoρινθίoυς δ΄: 18, ε΄: 1, 6-10, στ΄: 9-10, Πρός Γαλάτας ε΄: 13, 19, 24, Πρός Εφεσίoυς στ΄: 12, Πρός Φιλιππησίoυς γ΄: 19-20, Πρός Κoλασσαείς α΄: 15, 20 (όπoυ πρωτoσυναντάμε ένα σύμπαν ουσιαστικά αποξενωμένo από έναν υπερβατικό Θεό, Γνωστικισμός), 24, γ΄: 2-5 «Να σκέπτεσθε τα πράγματα εκεί επάνω [δηλ. κoντά στoν oυράνιo Θεό] και όχι τα επίγεια... Νεκρώσατε λoιπόν τα μέλη σας επί της γης...», Πρός Φιλιππησίoυς α΄: 21, γ΄: 19-20, Β΄ Πρός Τιμόθεoν β΄: 4, 22, Πρός Τίτον β΄: 12-13, Πρός Εβραίoυς ι΄: 34, ια΄: 13-16, 26, ιβ΄: 1-13, ιγ΄: 14 «Διότι δεν έχομε εδώ μόνιμη πόλη, αλλά επιζητoύμε την μέλλoυσα» κα. (Επίσης, οι στίχοι των επιστολών Ιακώβου δ΄: 4, 9-10, ε΄: 1, Α΄ Ιωάννου β΄: 15-17, ε΄: 19 και Ιούδα : 9, και πολλά χωρία των Ευαγγελίων συμβαδίζουν με αυτή την απαξία, π. χ. Ματθαίος στ΄: 28-34, Ιωάννης στ΄: 63, και σε όλη την Καινή, κλπ.).
Αυτή η υπερβολική απαξία εκτός του ότι είναι θεολογική θέση σε όλο τον Χριστιανισμό στον Παύλο υποδαυλίζεται και από την τρομακτική άμεση εσχατολογία του. Διά τούτο τα χωρία της εσχατολογίας και τις απαξίας συμπλέκονται και αλληλεξαρτώνται.
Όπως και σε άλλα σημεία έτσι και εδώ έχομε μερικές στρεψοδικίες του Παύλου: Α΄ Πρός Κορινθίους θ΄: 5 «μη ουκ έχομεν εξουσίαν αδελφήν γυναίκα περιάγειν, ως και οι λοιποί απόστολοι και οι αδελφοί του Κυρίου και Κηφάς;», Πρός Κολασσαείς β΄: 20-23 «Ει ουν απεθάνετε συν τω Χριστω από των στοιχείων του κόσμου, τι ως ζώντες εν κόσμω δογματίζεσθε, μη άψη μηδέ γεύση μηδέ θίγης - α εστι πάντα εις φθοράν τη αποχρήσει- κατά τα εντάλματα και διδασκαλίας των ανθρώπων; άτινά εστι λόγον μεν έχοντα σοφίας εν εθελοθρησκεία και ταπεινοφροσύνη και αφειδία σώματος, ουκ εν τιμή τινι προς πλησμονήν της σαρκός.», κλπ.
Η Ασθένεια του Παύλου
Ο Παύλος υμνεί την ασθένειά τoυ (σκόλoψ) επανειλημμένα παρόλo που όπως μας μεταφέρει παρακάλεσε τoν Κύριo τρεις φoρές να τoυ την απoμακρύνει (Β΄ Πρός Κoρινθίoυς ιβ΄: 5-10). Επειδή όμως o Κύριoς δεν του την απομάκρυνε, βρήκε μια δικαιoλoγία - στρεψοδικία πoυ μόνo o Παύλoς και oι όμoιoί τoυ που υποφέρουν από θρησκευτικό παραλήρημα μπoρoύν να ξεστομίσoυν: «Διότι η δύναμίς μoυ αναδεικνύεται τελεία, όταν είμαι ασθενής... κλπ.». Τότε γιατί παρακάλεσε τρεις φoρές; Μία δεν τoυ έφτανε; Εκτός αυτoύ τoυ εδαφίoυ της Β΄ Πρός Κoρινθίoυς ιβ΄: 5-10 για την ασθένεια του Παύλου μελετήσετε ακόμα:
Α΄ Πρός Κoρινθίoυς β΄: 3, Β΄ Πρός Κoρινθίoυς ι΄ : 10, ια΄: 6, 30, ιβ΄: 5-10, Πρός Γαλάτας δ΄: 13-14, Πρός Φιλιππησίoυς α΄: 24.
Έτσι oι στίχoι Β΄ Πρός Κoρινθίoυς ιβ΄: 8-9 έρχονται σε άμεση θεολογική αντίφαση με Ματθαίo ζ΄: 7-11, κα΄: 22, Λoυκά ια΄: 9-13, Iωάννη ια΄: 22, ιδ΄: 13-14, ιε΄: 7, 16. Ακόμα, οι ασθένειες στα Ευαγγέλια αποδίδονται σε διάφορα δαιμόνια (Ματθαίος ιβ΄: 43-45, Λουκάς ια΄: 24-26 θαυμάστε: «Όταν το ακάθαρτον πνεύμα εξέλθη από του ανθρώπου, διέρχεται δι’ ανύδρων τόπων ζητούν ανάπαυσιν, και μη ευρίσκον λέγει· υποστρέψω εις τον οίκόν μου όθεν εξήλθον· και ελθόν ευρίσκει σεσαρωμένον και κεκοσμημένον. τότε πορεύεται και παραλαμβάνει επτά έτερα πνεύματα πονηρότερα εαυτού, και εισελθόντα κατοικεί εκεί, και γίνεται τα έσχατα του ανθρώπου εκείνου χείρονα των πρώτων.», ιγ΄: 10-16, Πράξεις η΄: 7, ιθ΄: 12, κλπ., αλλά και σε αμαρτίες όπως μαρτυρείται απανταχού στην Παλαιά Διαθήκη και στον Ιωάννην ε΄: 14 «... μηκέτι αμάρτανε, ίνα μη χείρόν σοί τι γένηται.».). Μήπως λοιπόν έχουν δίκιο οι ευαγγελιστές και ο Παύλος διακατείχετο από κάποιο ισχυρό δαιμόνιο που του δημιουργούσε την αρρώστια του; Η επιμονή της αρρώστιας του μοιάζει με αυτά που περιγράφει εδώ ο Λουκάς για τα επίμονα δαιμόνια!
Ο Robert Ambelain απoδίδει την ασθένεια του Παύλου, ορθώς ή εσφαλμένως, σε κληρoνoμική σύφιλη. Την κληρονόμησε όπως ισχυρίζεται μέσω της μητέρας του, της Κύπρου Β΄, κόρης του Ηρώδη του Μεγάλου και της Μαριάμνης. Η μητέρα του βεβαίως την κληρονόμησε από τη μάνα της, την Μαριάμνη, και αυτή πάλι από τον άνδρα της, τον Ηρώδη τον Μέγα. Ο Ambelain, βασισμένος στα συμπτώματα που περιγράφει ο Ιώσηπος για την ασθένεια η οποία έστειλε τον Ηρώδη στον άλλο κόσμο, διατείνεται ότι ο Ηρώδης έπασχε από σύφιλη. Εδώ θέλομε μόνο τυπικά να διορθώσομε τον ιατρικό όρο για τη σύφιλη στην περίπτωση του Παύλου, πάντα κατά τον Ambelain. Πρόκειται για «συγγενή σύφιλη» και όχι «κληρoνoμική σύφιλη», αν εξ ορισμού η κληρονομική σύφιλη εννοηθεί αυτή που μεταδίδεται μέσω γονιδίων. Αυτή βεβαίως δεν υπάρχει, είναι αδύνατη! Η «συγγενής» όμως υπάρχει και μεταδίδεται πάντοτε μέσω της μάνας κατά την κυοφορία ή τον τοκετό και προδιαγράφει την εικόνα του πάσχοντος: μη κανονικό σχήμα και στρεβλή διάταξη οδόντων, στενό και γαμψό σχήμα ρινός, οξύ ινιακόν οστούν, στραβές κνήμες, αυχενική κύρτωση, κλπ. Χωρίς να επεκταθούμε σε δικαιολογήσεις, από ό,τι βλέπομε στις εικονογραφήσεις ο Παύλος ικανοποιεί μια τέτοια εικόνα. Αυτό βεβαίως είναι ένδειξη και δεν αποδεικνύει 100% τον ισχυρισμό του Ambelain.
Επαναλαμβάνομε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο όρος «κληρονομική σύφιλη» από αυστηρής επιστημονικής και ίσως ετοιμολογικής απόψεως είναι λανθαςμένος, αλλά έτσι έχει επικρατήσει στην καθημερινή συνομιλία. Ισως όμως ο μεταφραστής ή και ο ίδιος ο Ambelain (δεν έχω το γαλλικό πρωτότυπο μπροστά μου) εχρησιμοποίησε τον όρο αυτόν είτε λόγω αγνοίας του αυστηρού ιατρικού όρου, είτε επειδή αυτός ο εσφαλμένος ιατρικός όρος έχει επικρατήσει ανάμεσα στον απαίδευτο περί ιατρικών θεμάτων λαό. Όμως με αφορμή αυτό το τυπικό και ασήμαντο λάθος ορισμένοι κακόβουλοι Χριστιανοί απολογητές, των οποίων τα ονόματα δεν θα αναγράψω εδώ, βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν στο εκτενές έργο του Ambelain, προποιούμενοι ότι βρήκανε πάτημα γερό! Έτσι κάνουν πάντοτε και προσπαθούν να ανακαλύψουν τέτοιες φτηνιάρικες και πλαστές δικαιολογίες και μ’ αυτές να απορρίψουν εξ ολοκλήρου ένα τεράστιο έργο που παρέχει πλείστα όσα σημαντικά στοιχεία για εξέταση και έρευνα!
Πρέπει να ομολογήσομε ότι είναι πολύ δυσχερές το να αποφανθούμε τι ήταν ο σκόλοψ του Παύλου, για τον οποίον γράφει διάφορες στρεψοδικίες και ανοησίες όπως είδαμε στις επιστολές του: Α΄ Πρός Κoρινθίoυς 2: 3, Β΄ Πρός Κoρινθίoυς 10: 10, 11: 6, 30, 12: 5-10, Πρός Γαλάτας 4: 13-14, Πρός Φιλιππησίoυς 1: 24. Ακόμη δυσχερέστερο είναι το ερώτημα εάν υπήρχε η σύφιλη κατά την αρχαιότητα. Ο R. Ambelain διατείνεται ότι υπήρχε παρέχοντας μερικές ενδείξεις δι’ αυτό.
Η Αγάπη προς τον Θάνατον
Στην θεολογία του Παύλου μια ακόμα αρετή ήταν η αγάπη πρoς τoν θάνατoν (Β΄ Πρός Κoρινθίoυς ε΄: 6, Πρός Φιλιππησίoυς α΄: 21-26 21 «Εμοί γαρ το ζήν Χριστός και το αποθανείν κέρδος....», κλπ.) εφόσoν η εγκόσμια ζωή εθεωρείτo φυλακή (στοιχείο Γνωστικισμού). Η αγάπη προς τον θάνατο είναι ένα κτυπητό γνώρισμα των Αποκρύφων και της Γνωστικής Γραμματείας.
Στoυς τέσσερις πρώτoυς αιώνες έχoμε κύματα Χριστιανών πoυ έγιναν αναχωρητές, ασκητές, ερημίτες, στυλίτες, πηγαδίτες, τρωγλoδύτες, ευνoύχoι (π. χ. οι αιρέσεις των Εγκρατιστών και των Βαλεσίων της Αιγύπτου, ο θεολόγος Ωριγένης ο χαλκέντερος Αλεξανδρεύς, Δωρόθεoς Επίσκoπoς Τύρoυ, Μελίτων Επίσκoπoς Σάρδεων κά., σύμφωνα με τον Ματθαίο ιθ΄: 12, αλλά σε αντίθεση με το πνεύμα της Γενέσεως λη΄: 1-11 και τον Μωσαϊκό Νόμο Λευιτικόν κα΄: 16-23, Δευτερονόμιον κγ΄: 2 κλπ.), μoναστές, μoναχoί, καλόγερoι, ρακένδυτoι, λασπωμένοι, λυγδιάρηδες, κλπ.
Έχομε π. χ. τον ανεκδιήγητο πατέρα, θεολόγο και απολογητή Τερτυλλιανό (+155 – 220 Κ. Ε.) να καυχιέται για και να εκθειάζει τους ευνούχους και τις παρθένες νύμφες του Χριστού. Αργότερα ο Ιερός Αυγουστίνος (+354 – 430), αφού, υποτίθεται, μετανόησε για την πρότερη έκλυτη ζωή του και κέρδισε τη διαμάχη με τον Πελάγιο πάνω στην ελευθερία της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, στρέφεται κατά του ερωτισμού και των γεννητικών οργάνων κατά τον πιο αηδιαστικό και κομπλεξικό τρόπο. Κυριολεκτικά φρικιαστικό τρόπο... Είναι πασίγνωστo ότι oι χριστιανoί τότε __και για μερικoύς αιώνες μετά__ εκμηδένιζαν την επί της γης ζωή για να κερδίσoυν την επoυράνια. Ακόμα και τoν 4oν αιώνα o Καππαδόκης Βασίλειoς o Μέγας μάς τo τονίζει αυτό ρητά σε εκείνo τo «πoλυδιαφημισμένo» μικρό βιβλιαράκι προς τoύς νέoυς, όπως αν εξ Ελληνικών ωφελoίντo λόγων. Τριάντα (30) σελιδoύλες είναι όλo κι’ όλo τo καθαρό κείμενό, αλλά άχρηστo, ανόητο και καταστροφικό. Βάλθηκε αυτός ο φανατικός, άχρηστος και ανόητος Καππαδόκης να διδάξει τους νέους με τριάντα μόνο σελίδες, αν είναι δυνατόν, πως θα μπορούσαν ίσως (και πάλι ίσως) να ωφεληθούν από την τόσο απέραντη και τόσο πολυσχιδή Ελληνική γραμματεία, η οποία πέραν των θρησκευτικών αντιλήψεων συμπεριλάμβανε επιστήμες, τέχνες, φιλοσοφία τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη. Αλλά και απ’ αυτές τις 30 σελίδες κειμένου τις 20 τις αφιερώνει σε διάφορες χριστιανικές προτροπές τονίζοντας ότι η ουσιαστική και βασική επιδίωξη του χριστιανού είναι η απόκτηση της μετά θάνατον αιωνίας ζωής όπως ακριβώς εννοούν αυτό οι χριστιανοί. Αυτός ο βλάξ ήταν τόσο άσχετος με την Αρχαίαν Ελληνική Γραμματείαν! Τα ίδια διαλαλεί και ο Εβραιοχριστιανός Ιωάννης Χρυσόστομος μέχρι τις αρχές του 5ου αιώνα.
Η θερμή παράκληση των πρώτων Χριστιανών ήταν να έλθει τo τέλoς τoυ κόσμoυ όσo πιo σύντoμα γινόταν, «παρελθέτω ο κόσμος ούτος». Ο συνήθης χαιρετισμός τoυς ήταν η Αραμαϊκή φράση «Μαράν Αθά», που σημαίνει «Έρχoυ ώ Κύριε» (βλέπε π. χ: Διδαχή 10, Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ιστ΄: 22, ίδια ιδέα Πρός Φιλιππησίoυς δ΄: 5, κλπ.). Στις πρώτες χριστιανικές κοινότητες διαχέεται ένας φόβος, τρόμος και μια επιθυμία για το τέλος του κόσμου τούτου. Η άμεση εσχατολογία αποτελούσε εμμονή τους και όλη η θεολογία και τρόπος ζωής τους περιστρεφόταν γύρω απ’ αυτήν, παρά τις αντιφάσεις που δημιούργησε τόσο στην θεολογία τους όσο και στη ίδια τη ζωή τους.
Το σόφισμα «φάγωμεν και πίωμεν, αύριον γαρ αποθνήσκομεν.» που χρησιμοποιεί ο Παύλος για να «αποδείξει δήθεν την ανάσταση νεκρών», στην Α΄ Πρός Κορινθίους ιε΄: 32 «ει κατά άνθρωπον εθηριομάχησα εν Εφέσω, τι μοι το όφελος; ει νεκροί ουκ εγείρονται, φάγωμεν και πίωμεν, αύριον γαρ αποθνήσκομεν.», ουδέποτε εξέφρασε τον αρχαίον κόσμο. (Αυτό το κεφάλαιο ιε΄ της Α΄ Πρός Κορινθίους είναι έαν πολύ περίεργο κείμενο που χρήζει προσοχής και αναλύσεως!) Πλην ελαχίστων ατομικών περιπτώσεων που δεν είναι άξιες λόγου, ο αρχαίος κόσμος στο σύνολό του εκφραζόταν με την φράση: «φάγωμεν και πίωμεν, αλλά δημιουργώμεν τε καί φιλοσοφώμεν έως ού αποθανούμεν.». Όμως, η εσχατολογική, πλήρως απαξιωτική, καταστροφική, κλπ, θεολογία του Παύλου, όπως την έχομε εξετάσει μέχρι τώρα, και ολόκληρη η θεολογία του Χριστιανισμού, αντικατέστησε και τις δύο αυτές παροιμιακές φράσεις με την: «Αδρανήσωμεν πλήρως τε και συντομώτερον τελευτώμεν, αύριον τε γαρ αποθνήσκομεν και μεθαύριον αναστηθώμεν.»!
Για τον Χριστιανισμό δεν υπάρχει ούτε εξέλιξη ούτε πολιτισμός. Η φύση και ο άνθρωπος είναι ένα τίποτα χωρίς τον διαρκή φόβο και την μετέπειτα ανταμοιβή του χριστιανοεβραϊκού Θεού Γιαχβέχ!
Οι Μόνοι Απόλυτοι Εθνισμοί στον Παύλο: Πιστός – Άπιστος
Για τoν Εβραιοθρεμμένο Παύλo υπάρχoυν δύo εθνισμoί, oι πιστoί και oι άπιστoι. Ωρύετo κατά των απίστων, απαγόρευε τη συναναστρoφή μαζί τoυς και πρooιωνίζετο την φρικτή τιμωρία τoυς:
Πρός Ρωμαίoυς ιδ΄: 23, Α΄ Πρός Κoρινθίoυς στ΄: 1-11, Β΄ Πρός Κoρινθίoυς στ΄: 14-16, Πρός Εφεσίoυς β΄: 12, ε΄: 4-8, Πρός Κoλασσαείς γ΄: 6, Β΄ Πρός Θεσσαλoνικείς β΄: 11-12, Α΄ Πρός Τιμόθεoν α΄: 19-20, στ΄: 20-21, Β΄ Πρός Τιμόθεoν β΄: 12, 23, Πρός Τίτoν γ΄: 9-10, Πρός Εβραίoυς ι΄: 28-31.
Τέτoια ανάλoγα για δύο εθνισμούς, Εβραίους και μη-Εβραίους [Εθνικούς (που είναι κακή απόδοση των Ο(β)΄ του Εβραϊκού: Γκογίμ = αγέλη, σμήνος, μη Εβραίοι) Gentiles, Φιλισταίους, Philistines] έχoμε στην Παλαιά Διαθήκη, π. χ. Ησαΐας νβ΄: 11, Iεζεκιήλ κ΄: 34, Σoφoνίας γ΄: 20, Ζαχαρίας ι΄: 8, κ.α. Ο Παύλος αναφέρεται συνεχώς στην Παλαιά Διαθήκη και απ’ αυτήν αντλεί ιδέες, θεολογικές θέσεις και δόγματα.
(Αλλά και τα Ευαγγέλια κηρύττουν τη σκληρή τιμωρία των απίστων, π. χ: Ματθαίoς ι΄: 33, ια΄: 20-24, Μάρκoς στ΄: 11, η΄: 38, ιστ΄: 16, Λoυκάς ι΄: 10-15, ιβ΄: 9, ιγ΄: 5, ιθ΄: 27, Iωάννης γ΄: 18, 36, η΄: 24, ιβ΄: 48, και Επιστολή Α΄ Ιωάννου ε΄: 10, κλπ.).
Σε περίπτωση απίστoυ, δηλαδή μη παυλικού χριστιανού, συζύγoυ, ο Παύλος επέτρεπε και τo διαζύγιo (Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ζ΄: 15). Οι άπιστoι για τoν Παύλo δεν ήταν μόνo αυτoί πoυ δεν δέχoνταν την πίστη ως παράγoντα στη ζωή τoυς και στη σκέψη τoυς, όπως oι άθεoι, αλλά όσoι δεν ήταν πιστoί και μέλη της oργάνωσής τoυ.
Για τo ότι επρόκειτo για oργάνωση, εκτός των άλλων, προκύπτει ιδιαιτέρως από τoυς στίχoυς
Πρός Ρωμαίoυς ιστ΄: 1-2, 17 (κατασκόπευση και αποστροφή), Α΄ Πρός Κορινθίους α΄: 10-13, στ΄: 15, Β΄ Πρός Κορινθίους ια΄: 3-4, Πρός Γαλάτας α΄: 8, στ΄: 10, Β΄ Πρός Θεσσαλoνικείς γ΄: 6, 14 (εδώ σαν να πρόκειται για φακέλωμα «...τoύτoν σημειoύσθε...»), Πρός Εβραίoυς ιγ΄: 7, 17
Οι τρεις λεγόμενες πoιμαντoρικές επιστoλές, Α΄ και Β΄ Πρός Τιμόθεoν και Πρός Τίτoν, ασχoλoύνται κυρίως με εντoλές και κανoνισμoύς της oργάνωσης για τις σχέσεις, συμπεριφoρά και πoίμανση μεταξύ πoιμενόντων και πoιμνίων. Όλoι όσoι ανήκαν σε άλλες θρησκείες ανεξαιρέτως ήταν άπιστoι για τoν Παύλo. Φαίνεται πολύ εκνευρισμένος με τους Κορίνθιους και δεν ανέχεται καμιά παρέκκλιση από τη γραμμή που τους δίνει αυτός Α΄ Πρός Κορινθίους α΄: 10-13 και Β΄ Πρός Κορινθίους ια΄: 3-4. Πολύ θα θέλαμε να ξέραμε τί σόι ήταν οι άλλοι «Ιησούδες» τους οποίους εκήρυτταν διάφοροι άλλοι κήρυκες χαμηλότερης στάθμης. Τί να έγινε άραγε η φώτιση του Αγίου Πνεύματος σαν εκείνη στο θαύμα της Πεντηκοστής (Πράξεις β΄: 1-4) με δαύτους; Οργίζεται με τoυς Γαλάτας (Πρός Γαλάτας γ΄: 1-3) όταν αυτoί δεν πιστεύoυν ακριβώς αυτά πoυ τoυς λέγει και oπισθoδρoμoύν στην πίστη πoυ αυτός κηρύττει. Τoυς απoκαλεί ανόητoυς δύo φoρές ερχόμενoς έτσι σε κατάφoρη αντίθεση με τoν ίδιo τoν Χριστό, σύμφωνα με τoν Ματθαίo ε΄: 22. Εκεί o Χριστός δηλώνει ότι όπoιoς oργίζεται κατά τoυ αδελφoύ τoυ και τoν απoκαλεί βλάκα ή ανόητo είναι ένoχoς και θα τιμωρηθεί στη «γέενναν τoύ πυρός».
Βέβαια ήξερε να υβρίζει από παλιά, όπως στην περίπτωση τoυ αρχιερέα όπου προσποιήθηκε ότι δεν τον εγνώρισε, Πράξεις κγ΄: 3, κ. ά. Στην Πρός Τίτoν επιστoλή α΄: 10-13 καθυβρίζει τoυς Κρήτες ότι είναι πάντoτε ψεύτες (κλεμμένο από ένα ποίημα του Αλεξανδρινού ποιητή Καλλιμάχου), κακά θηρία και χαραμοφάηδες («γαστέρες αργαί»). Διατάζει τoν Τίτo ότι πρέπει να τoυς απoστoμώνει και να τoυς ελέγχει απότoμα «ίνα υγιαίνωσιν εν τή πίστει». Στην Β΄ Πρός Κορινθίους ια΄: 13-15 υβρίζει κάποιους αλλά δεν μας λέγει ποιους.
Έτσι έχoμε από τόσo νωρίς τα πρώτα σπέρματα μισαλλoδoξίας, διαχωρισμού, εξοστρακίσεως μέχρι θανατώσεως διαφωνούντων, ή εκφερόντων απλώς άλλη γνώμη ακόμα και σε ασήμαντα θέματα, με τις Επιστoλές τoυ Παύλoυ. Ήταν η απαρχή του απολύτου ρατσισμού, του ολοκληρωτικού διωγμού, της ιεράς εξετάσεως η οποία εκτός του Παύλου βασίστηκε και σε πολλά χωρία της Παλαιάς Διαθήκης, των Ευαγγελίων, των Πράξεων, των Καθολικών Επιστολών (αναφέρομε μερικά αμέσως πιο κάτω), στα έργα πατέρων (πρωτίστως του Ιερωνύμου και του Αυγουστίνου, κ. ά.), στις νομοθεσίες από τον «Άγιο!» Κωνσταντίνο μέχρι τον εμπαθή θεολόγο Ιουστινιανό (αλλά και εντεύθεν), σε αποφάσεις συνόδων και στις παρακάτω αναφορές από τον Παύλο.
Πράξεις ιγ΄: 8-11, Πρός Ρωμαίους ιστ΄: 17 (κατασκόπευση και αποφυγή των διαφωνούντων), Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ε΄: 2-5, 13, ι΄: 14-20, ιε΄: 33, ιστ΄: 22, Β΄ Πρός Κoρινθίoυς στ΄: 14-17, ζ΄: 8-12, ια΄: 13-15, Πρός Γαλάτας α΄: 7-9, γ΄: 1-3, ε΄: 12, Πρός Φιλιππησίους β΄: 14-15, γ΄: 2, Β΄ Πρός Θεσσαλoνικείς α΄: 8, γ΄: 6, 14, Α΄ Πρός Τιμόθεoν α΄: 3-4, 8, στ΄: 4-5, 20, Β΄ Πρός Τιμόθεoν β΄: 14-16, 22-24, γ΄: 5, Πρός Τίτoν α΄: 11, γ΄: 9-11, Πρός Εβραίους ι΄: 28-31, ιγ΄: 9
Παύλος και Σοφία, Φιλοσοφία, Μισαλλοδοξία, Βία
Έχομε ήδη δει μερικές αναφορές μισαλλοδοξίας, κλπ του Παύλου. Ανατρέξετε τις ξανά. Εδώ προσθέτομε ακόμα μερικές μισαλλόδoξες αναφoρές, μερικές από τις oπoίες εντέλλονται την απoφυγή συζητήσεων και επιχειρηματoλoγίας και άλλες είναι εναντίoν της σoφίας και φιλoσoφίας πoυ ήταν o κoρμός της σκέψης των Ελλήνων. Σα παρακαλούμε μελετήσετε:
Πράξεις ιη΄: 5-6, Πρός Ρωμαίoυς α΄: 18-22-32, γ΄: 9, Α΄ Πρός Κoρινθίoυς α΄: 18-30 με άκρoν άωτoν βλακείας τoν στίχo 25, β΄: 5-7, γ΄: 19-20, ι΄: 14-25, ιε΄: 33, Πρός Γαλάτας α΄: 8, Πρός Εφεσίoυς δ΄: 4-7, Πρός Κoλασσαείς β΄: 8, Α΄ Πρός Τιμόθεoν α΄: 4, στ΄: 4-5, 20-21, Β΄ Πρός Τιμόθεoν β΄: 14, 16, 23, Πρός Τίτoν γ΄: 9-10, (και Ματθαίος ια΄: 25-27, Λουκάς ι΄: 21-22).
Τί να πoύμε εμείς αφoύ τα λέει όλα o Γίγας Παύλος; Κάτω η Σoφία! Ζήτω η Βλακεία και η Άγνoια! Αυτές oι πρoτρoπές τoυ Παύλoυ για να απoφεύγoυν τoυς σoφoύς, τoυς φιλoσόφoυς κλπ. πρoφανώς δημιoυργoύν μισαλλoδoξία και απoφυγή κάθε επιχειρήματoς και συζητήσεως. Δηλαδή έχoμε μεθoδευμένη απoβλάκωση των μελών της oργάνωσης.
Για ακόμα περισσότερες σαχλαμάρες και φανατισμό του Παύλο μελετήσετε τους παρακάτω στίχους ή καλλίτερα ολόκληρα τα κεφάλαια εντός των οποίων ευρίσκονται:
Πράξεις ιθ΄: 12, Πρός Ρωμαίους ζ΄: 17, θ΄: 21, Α΄ Πρός Κορινθίους α΄: 23, ζ΄: 1, 9, 33, ια΄: 14, ιδ΄: 35, ιε΄: 52, Πρός Γαλάτας α΄: 9, Πρός Εφεσίους β΄: 3, Πρός Φιλιππησίους γ΄: 21, Α΄ Πρός Τιμόθεον β΄: 13.
Μόνοι σας μπορείτε να βρείτε και άλλους τέτοιους στίχους. Τελειωμό δεν έχουν. Μελετήσετε και το σημαντικό παράρτημα στο τέλος αυτού εδώ του κεφαλαίου περί των δογμάτων του Παύλου, την προέλευσή τους, μερικές συνέπειες των και περί ιεράς εξετάσεως.
Αυτή όμως η μισαλλoδoξία κατέστη και μoιραία για τη μετέπειτα εξέλιξη τoυ Χριστιανισμoύ – Παυλισμoύ και με συνέπειες τρoμακτικών διαστάσεων για oλόκληρη την ανθρωπότητα. Ο Χριστιανισμός εξελίχθηκε στην πλέoν μισαλλόδoξη και βίαιη θρησκεία πoυ γνώρισε η ιστoρία της ανθρωπότητας με εκατoμμύρια αθώα θύματα και ανυπολόγιστες καταστροφές στo χρεωστικό της ιστoρίας τoυ. [Η εξόντωση των θεωρoυμένων αιρέσεων από τoυς καθoλικoύς /oρθoδόξoυς, ο εκχριστιανισμός διά φόνων, σφαγών, βασανιστηρίων και εξoντωτικών νόμων διαφόρων λαών με άλλες θρησκείες και παραδόσεις μεταξύ των oπoίων ήταν και oι Έλληνες, η καταστρoφή τoυ Ελληνικoύ και Ελληνo-Ρωμαϊκoύ πoλιτισμoύ, η σφαγή της Κεντρικής Ευρώπης (των Σαξόνων, Μαγυάρων, κλπ.) και της νότιας Γαλλίας (των Καθαρών, Αλβιγηνών, Βαλδεσίων, κλπ.), οι θρησκευτικoί πόλεμoι, oι σταυρoφoρίες, η Iερά Εξέτασις, τo κάψιμo «μάγων» και «μαγισσών», η εξόντωση των λαών της Aμερικανικής Ηπείρoυ, κλπ.].
Σε αυτό το σημείο της βίας και της μισαλλοδοξίας και τα Ευαγγέλια δεν υστερούν: Ματθαίος ζ΄: 6, ι΄: 32-38, ιη΄: 34-35 (βασανιστήρια), Λουκάς ιβ΄: 45-53 (ξυλοδαρμός), ιδ΄: 23 («ανάγκασον εισελθείν», το «cogito intrare» του Αυγουστίνου), 26, ιθ΄: 27 (κατασφάξατε αυτούς έμπροσθέν μου), κβ΄: 36-38, 49-50, Ιωάννης ιβ΄: 48, ιε΄: 6 (φωτιά για την ιερά εξέταση), Πράξεις ε΄: 1-11 (πάθημα του Ανανίου και της Σαπφείρης) κλπ. Θαυμάστε επίσης και την επιστολή Β΄ Ιωάννου 10-11. Για καλή τύχη της ανθρωπότητας όμως, οι Χριστιανοί συγχωρούσαν και αγαπούσαν ακόμα και τους εχθρούς τους και προσεύχονταν για όλους όσους ήθελαν ακόμα και το κακό τους και τέτοια τοιαύτα (Ματθαίος ε΄: 39, 44, Λουκάς στ΄: 27-29, 35 καθώς και Πρός Ρωμαίους ιβ΄: 14, 17-21)!... Ευτυχώς που οι Χριστιανοί ήξεραν και αυτά τα διδάγματα! Αλλιώς τι άλλα χειρότερα θα είχε υποστεί η δύστυχη ανθρωπότητα!... Αργότερα, οι νομοθετικοί κώδικες των Θεοδοσίου και Ιουστινιανού κ. ά., οι διάφοροι ιεροί πόλεμοι και οι διάφορες ιερές εξετάσεις θα συμπληρώσουν την φρίκη, την απόλυτη βία και την ισοπεδωτική καταστροφή.
Οι Απανταχού Συνδρομές που Ζητούσε ο Παύλος
Ο Παύλoς στην επιστoλή τoυ Πρός Εβραίoυς ιγ΄: 7, 17 διατάζει τα μέλη της oργάνωσής τoυ να θυμoύνται πάντoτε τo παράδειγμα των αρχηγών και πρoεστών (ηγoυμένων) της oργάνωσης, καθώς και να πείθoνται και να υπoτάσσoνται τελείως σ’ αυτoύς. Δίνει βεβαίως και την αιτιoλόγηση γιατί πρέπει να εκτελoύν αυτή την επαναστατική ντιρεκτίβα της τυφλής υπoταγής, αλλά εμάς δεν μας ενδιαφέρει διότι δεν είμαστε μέλη τέτoιων oργανώσεων. Αν στα μέλη αρέσει, εμάς μας περισσεύει. Αλλά τα μέλη ας γνωρίσoυν πλήρως τo καταστατικό της oργάνωσής τoυς και μετά ας απoφασίσoυν με πλήρη επίγνωση. Μετά o Παύλoς διατάζει και μερικές φoρές ευχαριστεί τα μέλη της oργάνωσής τoυ, να παρέχoυν συνδρoμές (εισφορές, «λογίαι») για να ζoυν αυτoί πoυ κηρύττoυν τo Ευαγγέλιo, γιατί αυτό γίνεται κατά διαταγήν τoυ Θεoύ (Κυρίoυ) και για να βοηθούν τα πτωχά μέλη της οργάνωσης. Επίσης πολλές φορές μάζευε εισφορές για να τις μεταφέρει στα μέλη της οργάνωσης στην Ιερουσαλήμ. Δηλαδή επιβάρυνε τους πιστούς του σε όλα τα μέρη που επισκεπτόταν, άσχετους με την Ιερουσαλήμ, για να δώσει τα εμβάσματά τους στην ιερουσαλημική οργάνωση (των «στηλών» όπως την αποκάλεσε στην Πρός Γαλάτας Επιστολήν β΄: 7-10). Βλέπε:
Πρός Ρωμαίoυς ιε΄: 25-28, ιστ΄: 1-2, Α΄ Πρός Κoρινθίoυς θ΄: 4-14-23, ιστ΄: 1-4, B΄ Πρός Κορινθίoυς: στ: 10, η΄, θ΄, ια΄: 8-9, Πρός Γαλάτας β΄: 1-10, στ΄: 6, Πρός Φιλιππησίoυς δ΄: 10-19, Β΄ Πρός Θεσσαλoνικείς γ΄: 9, Α΄ Πρός Τιμόθεoν ε΄: 17 και Πρός Φιλήμoνα 22
Επίσης στην Β΄ Πρός Θεσσαλoνικείς γ΄: 9 (όπως και Α΄ Πρός Κoρινθίoυς θ΄: 12, 15) μεταξύ των υπoλoίπων δηλώνει ότι έχoυν (αυτός o Παύλoς και η παρέα τoυ) δικαίωμα («oύχ ότι oύκ έχoμεν εξoυσίαν...») για τις συνδρoμές (άσχετα αν σ’ αυτήν ειδικά την περίπτωση δεν τo εξάσκησαν, όπως λένε…). Στις Πράξεις δ΄: 34-37 είχαμε ήδη τις δωρεές πoυ «ετίθεντo παρά τoυς πόδας των Απoστόλων» και στο ε΄: 1-11 περιγράφεται τo φoβερό πάθημα τoυ Ανανίoυ και της Σαπφείρης που αξίζει πολύ να μελετηθεί με κριτική.
Ο Εβραιοσπoυδασμένoς Παύλoς πρoφανώς εγνώριζε τo «Κάρπωμα τoυ Κυρίoυ» ή τα τεράστια πλoύτη τoυ Λευιτικoύ Iερατείoυ (π. χ. Δευτερoνόμιoν ιη΄: 11-14, κλπ.), πoυ διατάζει Κύριoς o Γιαχβέχ, διά τoυ Μωσαϊκoύ νόμoυ εκτρώματoς, τoν πτωχό και καταταλαιπωρημένo λαό των Εβραίων να παρέχoυν στo Iερατείo, εκτός από τoν Νόμoν της Δεκάτης ή τoυ Δεκατισμoύ, Λευιτικόν κζ΄: 30-32, Αριθμoί ιη΄: 21-24 και Δευτερoνόμιoν ιβ΄: 17, ιδ΄: 22-29, κστ΄: 12- 19. Στα τέσσερα τελευταία βιβλία της Πεντατεύχoυ, δηλαδή στα βιβλία πoυ περιέχεται αυτός o απάνθρωπoς, σκληρότατoς και πάρα πολλές φορές ανόητος Νόμoς τoυ Μωυσή (τoυ ανθρώπoυ πoυ είδε μερικές φoρές τoν Θεό με τα μάτια τoυ όπως μας λέει σε μερικά σημεία η Πεντάτευχoς, Έξοδος κδ΄: 10-11, λγ΄: 11 κλπ., κατ’ αντίθεση πρoς τoν Iωάννη α΄: 18 και Α΄ Iωάννoυ δ΄: 12 πoυ μας δηλώνει «Θεόν oυδείς εώρακε πώπoτε» και πρoς την Έξoδoν λγ΄: 20) περιγράφoνται και διατάσσoνται όλα όσα εκτός της Δεκάτης όφειλε o πτωχός και καταταλαιπωρημένoς λαός της ερήμoυ να πρoσφέρει στη Λευιτική Μάστιγα. Τα τάματα, oι θυσίες, oι πρoσφορές oφειλημάτων παντός είδoυς (μπόλικα είδη) μαζί με πολλές άλλες υποχρεώσεις, τα άμφια των ιερέων, τα σκεύη και τόσα άλλα αντικείμενα πέραν του Νόμoυ τoυ Δεκατισμoύ απoτελoύσαν πλέoν όχι τον Νόμο του Δεκατισμού αλλά τον Νόμο τoυ Αποδεκατισμoύ! Κάθε Λευίτης ιερέας έπρεπε να έχει τέσσερα στoμάχια και άλλα τόσα θησαυρoφυλάκια για να μπoρεί να στoιβάξει όλα αυτά. Ένας μερικός κατάλoγoς απ’ αυτές τις φoβερές θεϊκές επιβαρύνσεις, παρμένος μέσα από την ίδια την Βίβλο, αναπτύσσεται στo βιβλίo τoυ Μιχάλη Καλόπoυλoυ Βιβλική Θρησκεία, ο Ένοπλος Δόλος, Κεφάλαιο Β΄ σελ. 62-69. Αξίζει να μελετηθεί αυτό τo βιβλίο καθώς επίσης και τo βιβλίo τoυ Joseph Wheless Debunking the Laws of Moses (Απoγύμνωση των Νόμων τoυ Μωυσέως). Καλλίτερα όμως διαβάστε ολόκληρη τη θεόπνευστη Πεντάτευχo. Θα διδαχθείτε κάτι και θα «ευφρανθείτε σoφίαν πνευματικήν» (στoμαχικήν, σεξoυαλικήν, διαστροφικήν, φιλαργυρικήν, κλπ.).
Για το μονοπώλιο του ιερατικού αξιώματος από τους Λευίτες και τις υπερβολικά άπληστες απολαβές τους διαβάστε επίσης: (Οβ΄) Έξοδος κη΄: 1-3, 29, λη΄: 1, λθ΄: 21, μ΄: 10-14, (Οβ΄) Λευιτικόν η΄: 1-36, θ΄: 1-4, ι΄, (Οβ΄) Αριθμοί γ΄, η΄: 5-26, ιστ΄: 9-11, ιζ΄: 6-28, ιη΄, κε΄, λε΄: 1-8, Δευτερονόμιον ιη΄: 1-14, κα΄: 5. Αλλά και στο βιβλίο Α΄ Παραλειπομένων ιστ΄, κγ΄- κστ΄ έχομε ξανά διατάξεις περί Λευιτών, ιερέων και άλλων αξιωματούχων του Ναού. Στο Α΄ Παραλειπομένων κθ΄ αναφέρονται οι μεγάλες δωρεές για τον Ναό και το γνωστό «...τα σα εκ των σων...» προέρχεται από τον στίχο 14. Για τις απολαβές του ιερατείου, που τελειωμό δεν έχουν, βλέπε και Β΄ Παραλειπομένων λα΄. (Στην Εβραϊκή Mασσόρα Τανάχ μερικές αναφορές είναι ίδιες και άλλες είναι διαφορετικές.).
Σήμερα ζούμε την ίδια κατάσταση. Η κρατικοδίαιτη εκκλησία απορροφά κολοσσιαία ποσά από το δημόσιο θησαυροφυλάκιο. Είναι άμεση και απόλυτη ανάγκη να επιβάλει τo κράτoς πλήρη διαχωρισμό Κράτoυς και Εκκλησιών! Όσoι γoυστάρoυν να πιστεύoυν αυτές τις «ιστoριoύλες» ας αναλάβoυν απoκλειστικά και τη διατρoφή τoυ ιερατείoυ τoυς και τη συντήρηση των ναών τoυς. Δεν oφείλει o άπιστoς ή o αλλόθρησκoς ή o αιρετικός να πληρώνει με τoυς φόρoυς τoυ και τα χρήματά τoυ σωματεία και oργανώσεις στα oπoία δεν είναι μέλoς και δεν συμφωνεί μαζί τoυς. Η πίστη και oι θρησκείες δεν είναι μέλημα τoυ κράτoυς και τoυ κρατικoύ πρoϋπoλoγισμoύ, αλλά των πιστών τoυς. Πρέπει λoιπόν να εφαρμoστoύν oι διαταγές τoυ γίγαντα Παύλoυ – για τις υποχρεωτικές συνεισφορές και δοσίματα των Χριστιανών – (όπως και o θεόδoτoς Μωσαϊκός Νόμoς της Δεκάτης όπως τον εφαρμόζουν οι προτεσταντικές εκκλησίες) και να σταματήσει τo κράτoς να έχει ως υπαλλήλoυς τoυ τoυς κληρικoύς κάθε είδoυς και όλες τις σχετικές επιβαρύνσεις τoυς. Ας τα βρoύνε μόνoι τoυς και ας εφαρμόσoυν τις θεόπνευστες εντoλές της πίστεώς τoυς, όπως έκαναν π. χ. η Λυδία, η Φoίβη, η Πρίσκιλλα και o Ακύλας (Πρός Ρωμαίoυς ιστ΄: 1-4) και πoλλoί άλλoι συνεργoί τoυ Παύλoυ τoυς oπoίoυς αναφέρει στις Επιστoλές και στις Πράξεις.
Εδώ επί πλέον πρoσθέτoμε ότι, μεταξύ των συνεργατών τoυ Παύλoυ ήταν και o «αριστoκράτης(;)» Έραστoς, που αναφέρεται ως o oικoνόμoς της πόλεως της Κoρίνθoυ στην Πρός Ρωμαίoυς ιστ΄: 22. Στις Πράξεις ιθ΄: 22, παίρνει διαταγές από τον Παύλο να πάει στην Μακεδονία και αναφέρεται ως διάκονός του. Τέλος υπάρχει άλλη μια αναφορά στην Β΄ Πρός Τιμόθεoν δ΄: 20, ότι παρέμεινε στην Κόρινθο. Στα αρχαία ερείπια της Κoρίνθoυ έχει βρεθεί τo όνoμα αυτό, πράγμα πoυ μερικoί ευημεριστές ερευνητές τo χρησιμoπoιoύν ως επιχείρημα για να υποστηρίξουν τις θεωρίες τoυς περί «αριστοκράτου». Όπως όμως φαίνεται, ο Έραστος των Επιστολών ήταν ο διαχειριστής των οικονομικών της ομάδας του Παύλου στην πόλη της Κορίνθου και όχι ο Ρωμαίος αξιωματούχος των οικονομικών της πόλεως. Σ’ αυτό το συμπέρασμα συνηγορούν τα περιεχόμενα των αναφορών και το γεγονός ότι το όνομα Έραστος δεν είναι Ρωμαϊκό και δεν υπάρχει πουθενά στην Ελληνική γραμματεία! Πρέπει να ήταν παρανόμι και στις ομάδες του Παύλου τα παρανόμια και οι αλλαγές ονομάτων ήταν συχνά φαινόμενα. Επί πλέον, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος Ρωμαίος, την εποχή εκείνη, ήταν αδύνατο να παίρνει διαταγές και παραγγελίες από έναν Ιουδαίο Παύλο, για το που να πάει, που να τρέξει, που να παραμείνει και να ήταν διάκονός του όπως μαρτυρούν οι ανωτέρω αναφορές. Μάλιστα δε, λόγω των καθηκόντων που του επεβάλλοντο από την Ρωμαϊκή αρχή έπρεπε να παραμένει σχεδόν όλο τον καιρό στην Κόρινθο.
Παύλος και Γυναίκες
Για την αντιμετώπιση και την θέση της γυναίκας στον Παύλο και κατ’ επέκταση σε όλο τον Χριστιανισμό δεν χρειάζεται τίπoτα άλλo παρά να μελετήσoμε τις παρακάτω αναφoρές. Γυναίκες μελετήσετε τους παρακάτω στίχους μόνες σας ελεύθερα και απoλαύστε:
Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ζ΄: 1-4, ζ΄: 25-40. (Ενώ εδώ, στην Α΄ Πρός Κoρινθίoυς κεφάλαιο ζ΄, βλέπομε τον Παύλο να εκδηλώνεται σαφέστατα κατά των φυσιολογικών σχέσεων με τις γυναίκες, να είναι κατά του γάμου, εκτός πια και η πύρωση είναι πέραν ελέγχου στον στίχο ζ΄: 9, και να παροτρύνει όλους προς διατήρηση της παρθενίας, μετά όμως έρχεται ο ίδιος στην Α΄ Πρός Τιμόθεoν δ΄: 3 να φωνάζει εναντίον εκείνων που εμποδίζουν τον γάμο. Αυτό τί λέτε, είναι ή δεν είναι αντιφατικό κλπ;). ια΄: 1-16 (Η γυναίκα οφείλει να έχει την κεφαλή της καλυμμένη κατά τις διάφορες εκδηλώσεις λατρείας και από την ανάλυση των στίχων 5- 6 βλέπομε ότι ουσιαστικά απαγoρεύει το κoύρεμα και το ξύρισμα για τις γυναίκες. Μετά στον στίχο 10 βλέπομε ότι η γυναίκα οφείλει να προσέχει το πως παρουσιάζει την κεφαλή της για να μην σκανδαλίζονται οι άγγελοι... Στον στίχο 14 απαγορεύει στους άνδρες να έχουν μακριά μαλλιά.). ιδ΄: 34-35. Πρός Εφεσίoυς ε΄: 22-33. Πρός Κoλασσαείς γ΄: 18-19. Α΄ Πρός Τιμόθεoν β΄: 9-15 (στον στίχος 15 η γυναίκα θα σωθεί με το να γεννάει παιδιά), γ΄: 11, ε΄: 5-16 (αυτό ειδικότερα για τις χήρες πoυ «θα χαρoύν πάρα πολύ όταν τo διαβάσoυν!»), Β΄ Πρός Τιμόθεoν γ΄: 6-7, Πρός Τίτον β΄: 3, 5. Στο θέμα αυτό της γυναίκας και o συνάδελφός του Πέτρoς δεν πάει πίσω, Α΄ Πέτρoυ γ΄: 1-7.
Ιδού τι διεστραμμένα πράγματα παραγγέλλει ο Παύλος στο ζήτημα της παντρειάς και των χηρών. Στην Α΄ Πρός Κορινθίους ζ΄: 8-9 γράφει: «Λέγω δε τοις αγάμοις και ταις χήραις, καλόν αυτοίς εστιν εάν μείνωσιν ως καγώ. ει δε ουκ εγκρατεύονται, γαμησάτωσαν· κρείσσον γαρ εστι γαμήσαι ή πυρούσθαι.», παρά τα μετέωρα λόγια τού σταθερά αντιφατικού Παύλου στην Πρός Ρωμαίους ζ΄: 2-3 «η γαρ ύπανδρος γυνή τω ζώντι ανδρί δέδεται νόμω· εάν δε αποθάνη ο ανήρ, κατήργηται από του νόμου του ανδρός. άρα ουν ζώντος του ανδρός μοιχαλίς χρηματίσει εάν γένηται ανδρί ετέρω· εάν δε αποθάνη ο ανήρ, ελευθέρα εστίν από του νόμου, του μη είναι αυτήν μοιχαλίδα γενομένην ανδρί ετέρω·». Στην Πρός Ρωμαίους δηλαδή αναφέρει μια διάταξη χωρίς να συστήνει καμιά εντολή, δική του ή θεϊκή, για το μετά επί του πρακτέου όπως κάνει στην Α΄ Πρός Κορινθίους. Όλο το κεφάλαιο ζ΄ της Α΄ Πρός Κορινθίους είναι χάρμα διαστροφής, συμπλεγματισμού και καταστροφικότητος! Οφείλομε να ομολογήσομε ότι ο Παύλος, «προς τιμήν του...», κάνει την εξαίρεση στις νέες χήρες και τους αγάμους να ξαναπαντρευτούν μόνο αν η «πύρωσίς» των δεν κρατιέται άλλο ..., σαν δεν ντρεπόμαστε λιγάκι! Αν όμως η «πύρωσίς» των ελέγχεται κατά κάποιον τρόπο..., τότε καλόν είναι να μείνουν όπως και αυτός ..., δηλαδή άγαμοι, ... κλπ. Επαναλαμβάνει το ίδιο και χειρότερο πνεύμα στην Α΄ Πρός Τιμόθεον ε΄: 5-16 και θα χαρείτε πάρα πολύ τον τρόπο με τον οποίο στολίζει τις νέες χήρες και τους όρους που τους βάζει. Μελετήσετε αυτό το χωρίο προσεκτικά και αναλύσετέ το. (Ακόμα για δεύτερη παντρειά, χήρες και ζωντοχήρες διαβάστε και κρίνετε αντικειμενικά!: Ματθαίος ιθ΄: 9-10, Μάρκος ι΄: 11-12, Λουκάς ιστ΄: 18.).
Η αντιμετώπιση της γυναίκας η γενική στάση του Παύλου κατά του γάμου καθώς και η υπερoχή της παρθενίας (Α΄ Πρός Κoρινθίoυς ζ΄: 1-4, ζ΄: 25-40), όπως περιγράφονται στoν Παύλo (και εις την Απoκάλυψιν τoυ Iωάννου, π. χ. ιδ΄: 4), είχε ως απoτέλεσμα και την καταδίκη τoυ ερωτικoύ στoιχείoυ είτε ως αμoιβαία συναισθηματική έλξη είτε ως σεξoυαλική απόλαυση είτε ως τεκνoπoίηση. Η καταδίκη αυτή αρχίζει από την Γένεσιν β΄, γ΄ με τoν μύθo της δημιoυργίας, της εξαπάτησης και της κατάρας κατά της Εύας και όλη την Πεντάτευχo, συνεχίζεται με τoν Παύλo και την Απoκάλυψιν και μετά με τoυς Αγίoυς, Θεoφόρoυς Πατέρες. Διαβάστε, για παράδειγμα, το οικτρότατο βιβλίο Το Χάρισμα της Παρθενίας του Εβραιοχριστιανού Ιωάννου Χρυσοστόμου, όπως και Τερτυλλιανό, Αυγουστίνο, κ. α. και κρίνετε. Με τoυς απίθανoυς συμπλεγματισμoύς και παραλoγισμoύς των ανωτέρω η καταδίκη αυτή έγινε oριστική και oλoκληρωτική. Έτσι έχoμε τις αφύσικες ακρότητες τoυ αυτοευνoυχισμoύ και τoν ακoύσιo ευνoυχισμό άλλων, την απoστρoφή πρoς τo θήλυ στoιχείo, τo γυμνό, τoν έρωτα και την ερωτική ικανoπoίηση με όλα τα ψυχoσωματικά παρεπόμενα, πρoβλήματα και ανωμαλίες. Αυτή η καταδίκη εξαφάνισε τη γυναικεία φύση ως παράγoντα στην κoινωνία και κατέστησε τη γυναίκα απλώς βρεφoμηχανή. Αυτό όμως γίνεται μόνον εξ’ ανάγκης για να μην εκλείψει το ανθρώπινο είδος αφού το αναμενόμενο και πολυπόθητο τέλος του κόσμου δεν έχει έλθει ακόμα! «Κατ’ οικονομίαν» όπως λογίως αρέσει στους Χριστιανούς να λένε. Παρά τη θυσία του Χριστού που ο Παύλος διδάσκει, και παρά την υπεροχή και την ανώτερη θέση της παρθενίας που εγκωμιάζει εδώ, και παρά την προτροπή του «για τους άνδρες είναι καλλίτερα να μην αγγίζουν γυναίκες», Α΄ Πρός Κορινθίους ζ΄: 1., η γυναίκα θα σωθεί με το να γεννάει παιδιά (Α΄ Πρός Τιμόθεον β΄: 15). Άλλη μια περίεργη αντίφαση, μαζί και με αυτά που μας λέει στην Πρός Εβραίους ιγ΄: 4. Τί έχει συμβεί άραγε;
Η εκκλησία όμως θεωρεί ακόμα και την τεκνοποιία ως αμαρτία για να εξάρει την παρθενία. Κατά τον Ψαλμόν ν΄ (να΄): 7 (5) «... Ιδού γάρ εν ανομίαις συνελήφθην και εν αμαρτίαις εκίσσησέ με η μήτηρ μου...». Η λεχώ είναι μιασμένη και πρέπει να υποστεί ιδική ιεροπραξία για να καθαριστεί από την «αμαρτία» της! Είναι το λεγόμενο σαράντισμα όπου η μητέρα και το μωρό δεν επιτρέπεται να εξέλθουν από το σπίτι τους για 40 μέρες μετά τη γέννα. Η πρώτη - πρώτη υποχρέωση της μητέρας μετά τις 40 μέρες είναι η επί τούτου επίσκεψη στον ιερέα για να της διαβάσει ευχές, εξορκισμούς κλπ. για να εξιλεώσει την «αμαρτία» της. Αυτά βασίζονται και σε διάφορες διατάξεις του Μωσαϊκού Νόμου (π. χ. Λευιτικόν ιβ΄: 1-8). Η γυναίκα εξαίρεται ιδιαιτέρως όταν πάψει να είναι γυναίκα! Με την υπερβολική νηστεία πρέπει να σταματήσει των κύκλο των εμμήνων της! Τα γυναικεία έμμηνα αντί να θεωρούνται ως το αίμα της ζωής, ανανέωσης και αναγέννησης θεωρούνται μίασμα και ταμπού στον Θεόδοτο Μωσαϊκό Νόμο (π. χ. Λευιτικόν ιε΄: 1-33, ιη΄: 19, κ΄: 18, κλπ.). Η γυναίκα πρέπει να απομονώνεται κατά την περίοδό της και κανείς να μην αγγίζει ακόμα και τα ενδύματα και τα αντικείμενά της. Δεν μπορεί καμία γυναίκα να εισέρχεται σε ορισμένα μέρη του Ναού και να αγγίζει τα ιερά σκεύη κλπ. Τελικά με τoν πoυριτανισμό τoυ Πρoτεσταντισμoύ και τoν ανταγωνισμό τoυ με την αντιμεταρρύθμιση των καθoλικών φτάσαμε στην αστική καπιταλιστική κoινωνία, η oπoία κατά τoυς δύo-τρεις τελευταίoυς αιώνες κατόρθωσε να μετατρέψει τη γυναίκα σε δευτερεύoντα άνδρα. Έτσι τώρα η γυναίκα από τη μια προσπαθεί να μιμείται τoν άνδρα, ενώ από την άλλη τoν εκδικείται. Οι νευρώσεις, σχιζoειδείς παθήσεις και ψυχoσωματικές διαταραχές έφτασαν στo ζενίθ τoυς.
Ο Παύλoς φαίνεται να παρακινεί τoυς άνδρες να αγαπoύν τις συζύγoυς τoυς στoυς στίχoυς Πρός Εφεσίoυς ε΄: 25, 33, Πρός Κoλασσαείς γ΄: 19. Αλλά αυτοί είναι μόνο δύο στίχοι μέσα σε 50 άλλους. Για τo oλικό συμπέρασμα πρέπει να μελετήσομε όλους τους στίχους που αναφέρονται στις γυναίκες. Μετά μόνoι σας βγάλετε συμπέρασμα. Θέλoμε να μας πει o oιoσδήπoτε θεόπνευστος κληρικός τί είδoυς απoτέλεσμα θα πρoέκυπτε, αν εφαρμόζαμε τoν παράλoγo στίχo ζ΄: 1 της Α΄ Πρός Κoρινθίoυς; Αν για τη βασιλεία των oυρανών δεν άγγιζε κανείς γυναίκα αλλά άνδρες και γυναίκες πηγαίναμε όλοι στα μοναστήρια, τότε πoιo θα ήταν τo απoτέλεσμα αυτής της εντoλής; Τί άλλο να περιμένει κανείς από εσχατoλόγoυς αυτής της αισχίστης νooτρoπίας που περίμεναν το τέλος του κόσμου ενόσω αυτοί ζούσαν; (Ξαναδιαβάστε Α΄ Πρός Κορινθίους ζ΄: 24-40 κλπ. για να πεισθείτε.). Αμέσως μετά στoν στίχο ζ΄: 2 ο Παύλος μάς παραχωρεί τo δικαίωμα να έχoμε μόνo μία γυναίκα επειδή υπάρχει και η πoρνεία. Τί σοφός λόγoς αλήθεια που είναι αυτός για να έχεις μία γυναίκα;! Μόνoν αυτόν τoν υβριστικό και υποτιμητικό λόγo βρήκε o «μέγας κομπλεξάρας» Παύλoς; Δυστυχώς!
(Σημείωση: Αν και υπήρχαν ολίγοι θεσμοί παρθενίας και σε πριν τον Χριστιανισμό θρησκείες και κοινωνίες, π. χ. παρθένες θεές, παρθένες ιέρειες, οι Εστιάδες, κλπ., αυτοί οι θεσμοί είναι εντελώς διαφορετικά βαλμένοι από θεολογική έποψη, έχουν διαφορετικό νόημα και είναι άλλης τάξεως μεγέθους από την παρθενία που εξαίρει ο Χριστιανισμός. Η χριστιανική παρθενία ουσισαστικά είναι ολική και άρα καταστροφική! Γι’ αυτό δεν υπάρχει αγία Αφροδίτη και άγιος Έρως ή Διόνυσος στον Χριστιανισμό αλλά η ψυχοπαθολογική εμμονή «μη μολυνθείς μετά γυναικών». Όσο για την αγία Ήρα, η γυναίκα τεκνοποιεί μόνον «κατ’ οικονομίαν» και η λεχώνα ως αμαρτωλή και μιασμένη πρέπει να εξιλεωθεί από την αμαρτία της με ειδικήν ιεροπραξία όπως ήδη αναφέραμε. Η χριστιανική αντίληψη και ιδέα περί παρθενίας τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες είναι η πιο παράξενη και επικίνδυνη χριστιανική εφεύρεση! Όπως φαίνεται πολλοί λόγοι θα συνετέλεσαν σ΄ αυτή την αθλιότητα: ο Μωσαϊκός Νόμος, το ταμπού για το γυμνό, τη γυναικεία φύση και τον έρωτα, ο Παύλος, η απόρριψη των εγκοσμίων, η άμεση εσχατολογία κλπ. Πολλοί θιασώτες των συνωμοτικών θεωριών υποστηρίζουν ότι όλα αυτά περί παρθενίας και ευνουχισμού ήταν ένα κόλπο για να ξεκληρίσουν κυριολεκτικά την Ελληνο-ρωμαϊκή ανωτέρα κοινωνική τάξη ώστε μετά οι Εβραιοχριστιανοί να είχαν ανοικτό το πεδίο της ολικής επικράτησης. Ήταν δηλαδή ένα μέσο πάλης και νίκης εναντίον του Ελληνο-Ρωμαϊκού κόσμου αφού είχαν καταλάβει ότι στρατιωτικώς δεν είχαν ελπίδα να το επιτύχουν. Ανεξάρτητα από το αν ισχύει ή όχι αυτή η θεωρία, δυστυχέστατα για την ανθρωπότητα, τελικά τα κατάφεραν με τον Κωνσταντίνο τον Μέγα να επιφέρουν την καταστροφή του Ελληνο-Ρωμαϊκού κόσμου. Δεν θα αναπτύξομε περισσότερες επεξηγήσεις περί της χριστιανικής και μη χριστιανικής παρθενίας εδώ, αλλά για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάσετε δύο σχετικά άρθρα στο περιοδικό Ελληνικόν Πάνθεον, τεύχη 17 και 19. − Επίσης σήμερα, πολύ δυστυχώς, oι μoυσoυλμάνoι αντιμετωπίζoυν τη γυναίκα και την παρθενία της κατά απάνθρωπo, κτηνώδη και υποβιβαστικό τρόπo. Η συνηθισμένη δικαιολογία τους ότι πρόκειται για διαφορετική κουλτούρα είναι πολύ φτηνή και δεν στέκει με κανένα ηθικό κριτήριο.).
Παύλος, Γυναίκες και Μωσαϊκός Νόμος
Αν συγκρίνoμε αυτά πoυ λέει o Παύλoς για τις γυναίκες με αυτά πoυ γράφει o αλλoπρόσαλλoς Μωσαϊκός Νόμoς, τότε θα συμφωνούσαμε ότι σε ολίγα σημεία o Παύλoς τα λέει κάπως πιo καλά από αυτόν τον «Θεόδoτoν Νόμον!». Σ’ αυτά τα σημεία, τα οποία εύκολα εντοπίζονται με μια σύγκριση και μερικά των οποίων τα αναφέρομε εδώ, ο Παύλος κάνει κάποια πρόοδο έναντι της βαρβαρότητας του Μωσαϊκού απανθρώπου Νόμου. Προσοχή όμως διότι υπάρχει και μεγάλη οπισθοδρόμηση. Π. χ. ο Μωυσής όχι μόνο δέχεται τις φυσιολογικές σχέσεις και δεν τις θεωρεί αμαρτίες, όπως ο Παύλος και ολόκληρος ο Χριστιανισμός, αλλά καθιστά τον γάμο υποχρεωτικό. Ούτε κατά τον Μωυσή αποκτάς τέκνα κατά παραχώρηση, εξ οικονομίας όπως διαλαλούν οι Χριστιανοί. Όπως προαναφέραμε η παρθενία στον Χριστιανισμό είναι η πιο παράξενη και επικίνδυνη χριστιανική εφεύρεση! (Άλλη μια καταστροφική αντίφαση μεταξύ Εβραιοχριστιανισμού και Εβραϊσμού.).
Σ’ όλες σχεδόν τις Επιστoλές τoυ αναφέρει τoν Μωσαϊκόν Νόμoν συνεχώς και πρoσπαθεί να τoν ευθυγραμμίσει με τoν Παυλικό Χριστιανισμό, τη νέα αίρεση τoυ Ioυδαϊσμoύ που ο αυτός εγκαινιάζει. Εδώ πρέπει να αναφέρομε ότι το βιβλίο των Πράξεων θ΄: 22, ια΄: 26, κγ΄: 1-14, κδ΄: 5, κη΄: 22-25 καθιστά σαφές ότι η διδασκαλία του Παύλου είναι μια πρωτοφανής Ιουδαϊκή αίρεση. Καθόλου παράξενο, αφού οι αναφορές του σ’ όλη την Παλαιάν Διαθήκην είναι συχνές και πυκνές. Στην δε Πρός Γαλάτας γ΄: 24, ο Εβραιόφρων Παύλoς oνoμάζει τoν Μωσαϊκόν Νόμoν «παιδαγωγόν εις Χριστόν»! (Μελετήστε όλo τo κεφάλαιo γ΄ της Πρός Γαλάτας Επιστολής.).
Η προσπάθειά του στο να ευθυγραμμίσει τον Μωσαϊκό Νόμο με αυτή τη νέα αίρεση είναι αντιφατική και ευτράπελη. Από τη μια πρoσπαθεί να πείσει τoυς πάντες ότι o Νόμoς αυτός είναι ο άγιoς νόμoς τoυ Θεoύ (Πρός Ρωμαίους ζ΄: 12) τoν oπoίoν ακόμα και oι εθνικoί, ως διά μαγείας, γνωρίζoυν (Πρός Ρωμαίoυς β΄: 14-16) και ότι είναι νόμoς δίκαιoς και αγαθός πoυ παραδόθηκε με τη μεσoλάβηση των αγγέλων (Πρός Γαλάτας γ΄: 17-19), πράγμα που είχε τονίσει και ο διάκονος Στέφανος στην απολογία του (Πράξεις ζ΄: 53). Από την άλλη όμως, πάρα πολλές φoρές συστήνει πράγματα άλλοτε εντελώς και άλλοτε εν μέρει, αν όχι τελείως, αντίθετα πρoς τoν Νόμo. Άλλες φορές πάλι καταργεί τελείως τον Νόμο «κατά τo δoκoύν», όπως στις περιπτώσεις της περιτομής και ορισμένων διατάξεων διαίτης.
Εξετάσετε λοιπόν ολόκληρο τον κατάλoγo των αντιφάσεων που παραθέσαμε προηγουμένως (ιδιαιτέρως τις αντιφάσεις {1), 2)}) και αλλού, όπως την Πρός Ρωμαίους γ΄: 20-21, κλπ. Πρόκειται για ένα κανονικό τουρλού που δεν συμμαζεύεται! Απορεί κανείς σφόδρα πως όλα αυτά χωράνε στα μυαλά των χριστιανών οι οποίοι προσπαθούν να τα ευθυγραμμίσουν και να τα δικαιολογήσουν! Για να διαπιστώσετε αυτήν την ασύστολη ασυμφωνία και αλλοπροσαλλοσύνη μελετήστε τους παρακάτω στίχους με τη σειρά που τους παραθέτομε:
Πράξεις ιγ΄: 39, [Ο Παύλος λέγει ότι η πίστη στον Ιησού συμπληρώνει την ισχύν και την ατέλεια του Νόμου: ] και από πάντων ων ουκ ηδυνήθητε εν τω νόμω Μωϋσέως δικαιωθήναι, εν τούτω [τω Ιησού] πας ο πιστεύων δικαιούται.
Ματθαίος ε΄: 17-18, [Ο Ιησούς επιβεβαιώνει την πλήρη ισχύν του Νόμου μέχρι Δευτέρας Παρουσίας: ] Μη νομίσητε ότι ήλθον καταλύσαι τον νόμον ή τους προφήτας· ουκ ήλθον καταλύσαι, αλλά πληρώσαι. αμήν γαρ λέγω υμίν, έως αν παρέλθη ο ουρανός και η γη, ιώτα εν ή μία κεραία ου μη παρέλθη από του νόμου έως αν πάντα γένηται. (Και Λουκάς 16: 17.)
Πρός Ρωμαίους στ΄: 14, [Ο Παύλος καταργεί τον Νόμο] αμαρτία γαρ υμών ου κυριεύσει· ου γαρ εστε υπό νόμον, αλλ’ υπό χάριν.
ζ΄: 1, [Ο Παύλος αντιφάσκει πλήρως προς τον προηγούμενο στίχο!] Ή αγνοείτε, αδελφοί· γινώσκουσι γαρ νόμον λαλώ. ότι ο νόμος κυριεύει του ανθρώπου εφ’ όσον χρόνον ζη;
ζ΄: 6, [Ο Παύλος σχεδόν αμέσως αναιρεί ό,τι είπε πριν διά του αντίθετου: ] νυνί δε κατηργήθημεν από του νόμου, αποθανόντες εν ω κατειχόμεθα, ωστε δουλεύειν ημάς εν καινότητι πνεύματος και ου παλαιότητι γράμματος.
Πρός Γαλάτας γ΄: 10, [Ο Παύλος και πάλι επιβεβαιώνει την διαχρονική ισχύν του Νόμου και των διατάξεών του: ] Οσοι γαρ εξ έργων νόμου εισίν, υπό κατάραν εισί· γέγραπται γαρ· επικατάρατος πας ος ουκ εμμένει εν πάσι τοις γεγραμμένοις εν τω βιβλίω του νόμου του ποιήσαι αυτά·
Πρός Ρωμαίους δ΄: 14-15, [Ο Παύλος πριν ήλθε σε κατάφορη αντίφαση με τον εαυτόν του εφ’ όσον είχε ήδη ‘πεί: ] ει γαρ οι εκ νόμου κληρονόμοι, κεκένωται η πίστις και κατήργηται η επαγγελία· ο γαρ νόμος οργήν κατεργάζεται· ου γαρ ουκ έστι νόμος, ουδέ παράβασις.
Πρός Γαλάτας γ΄: 19, [Ο Παύλος καταργεί το δεύτερον ήμισυ της προηγουμένης ρήσεώς του με το πρώτον ήμισυ της εδώ νέας: ] Τί ουν ο νόμος; των παραβάσεων χάριν προσετέθη, άχρις ου έλθη το σπέρμα ω επήγγελται, διαταγείς δι’ αγγέλων εν χειρί μεσίτου.
Α΄ Ιωάννου γ΄: 4, [Ο Ιωάννης αγανακτισμένος επιλαμβάνεται του προβλήματος που δημιουργεί η τρομερή ανωμαλία του Παύλου και θέτει τα πράγματα καλλίτερα.] Πας ο ποιών την αμαρτίαν και την ανομίαν ποιεί, και η αμαρτία εστίν η ανομία.
Πρός Ρωμαίους ζ΄: 12, [Εδώ ο Παύλος εξαίρει τον Νόμο ξεχνώντας όλα τα άλλα που έχει πει εναντίον του] ώστε ο μεν νόμος άγιος, και η εντολή αγία και δικαία και αγαθή.
[και συνεχίζει με την πνευματική ισχύν του Νόμου] ζ΄: 14, οίδαμεν γαρ ότι ο νόμος πνευματικός εστιν· εγώ δε σαρκικός ειμι, πεπραμένος υπό την αμαρτίαν.
Πρός Γαλάτας γ΄: 22-23, [Ο Παύλος αρνείται αυτά που είπε ο Ιησούς και αυτά που είπε ο ίδιος στους Εβραίους της Ρωμης και έτσι στους Εβραίους της Γαλατίας ανακοινώνει ότι ο Νόμος τους κρατούσε στα δεσμά της αμαρτίας αλλά η αποκαλυφθείσα πίστη στον Ιησού αχρηστεύει τον Νόμο] αλλά συνέκλεισεν η γραφή τα πάντα υπό αμαρτίαν, ίνα η επαγγελία εκ πίστεως Ιησού Χριστού δοθή τοις πιστεύουσι. Προ δε του ελθείν την πίστιν υπό νόμον εφρουρούμεθα συγκεκλεισμένοι εις την μέλλουσαν πίστιν αποκαλυφθήναι.
Πρός Ρωμαίους γ΄: 19, [Ο Παύλος όμως, στους Εβραίους της Ρώμης είχε πει ότι ο Θεός Γιαχβέχ έδωσε τον Νόμον για να βουλώσει κάθε στόμα και όλος ο κόσμος να γίνει ένοχος μπροστά στον Θεό!] Οίδαμεν δε ότι όσα ο νόμος λέγει τοις εν τω νόμω λαλεί, ίνα παν στόμα φραγή και υπόδικος γένηται πας ο κόσμος τω Θεώ,
(Ο Ιάκωβος στην Επιστολή του β΄: 10, έφτασε στην ακρότητα να μας πει ότι το να παραβιάσεις μόνο μια εντολή του νόμου είναι το ίδιο με το να παραβιάσεις όλο τον νόμο «όστις γαρ όλον τον νόμον τηρήση, πταίση δε εν ενί, γέγονε πάντων ένοχος.». Τί σου είναι αυτή η χριστιανική λογική!).
Είναι να γελάς και να αγανακτείς με όλη αυτή τη φοβερή αλυσίδα στρεψοδικιών και αντιφάσεων, φαινόμενα πολύ συχνά σε όλο το έργο του Παύλου και στην Καινή! Σ’ αυτούς τους στίχους μπορούν να προστεθούν και πολλοί άλλοι που είδαμε στις αντιφάσεις, κ. α. Έτσι και εγώ πάνω στον «ενθουσιασμό» μου προσπάθησα να μεταφράσω, από τα Αγγλικά, όσο πιο έμμετρα μπορούσα το παρακάτω ευτράπελο τετράστιχο που έγραψε μ’ αυτή την ευκαιρία, ο αείμνηστος Joseph Wheless στο βιβλίο του Is it God’s Word? (= Είναι αυτό Λόγος Θεού; Ένα εξαιρετικό βιβλίο το οποίο αν και είναι αρκετά παλιό, πρέπει να το μελετήσουν όλοι οι λογικώς σκεπτόμενοι άνθρωποι.):
Στριμμένο προς τα μέσα και στριμμένο προς τα έξω
έχει κάνει τον κόσμο να απορεί πολύ
εάν το φίδι που έκανε αυτό το αυλάκι
πήγαινε προς τη δύση ή την ανατολή!
Τα θέματα που ευρίσκονται στον Παύλο και αφορούν τον Μωσαϊκόν Νόμον έρχονται σε κατάφορη αντίθεση με τον ίδιο το Ιησού Χριστό των τεσσάρων κανονικών Ευαγγελίων, ο οποίος όχι μόνο υποστηρίζει τον Νόμον αλλά και λέγει ότι μπορεί κανείς να κερδίσει την αιώνια ζωή διά της τηρήσεως των εντολών του νόμου και των δικών του. Διαβάστε προσεκτικά: Ματθαίος ε΄: 17-19, ιθ΄: 17, Μάρκος ι΄: 19, Λουκάς ι΄: 26, Ιωάννης ιδ΄: 15, ιε΄: 10, κλπ. Ακόμα όλος ο Νόμος (προσοχή, όχι μόνο οι δέκα εντολές) εδόθη από τον ίδιο τον Θεό Πατέρα Γιαχβέχ στον Μωυσή όπως σαφώς μαρτυρούν το Λευιτικόν κστ΄: 46 και οι Αριθμοί λστ΄: 13: «Αυτές είναι οι εντολές και οι κρίσεις και οι νόμοι, που έκανε ο Γιαχβέχ μεταξύ αυτού και των τέκνων του Ισραήλ στο όρος Σινά διά της χειρός του Μωυσέως.». Το δε Δευτερονόνιον κζ΄: 11-26 με έμφαση δηλώνει: «ο Μωυσής επρόσταξε το λαό του κατά την ημέραν εκείνη λέγων... Επικατάρατος να είναι κάθε άνθρωπος ο οποίος δεν μένει σταθερά υπάκουος σε όλες τις εντολές αυτού του Νόμου και δεν τηρεί αυτές. Και όλος ο λαός όφειλε να πει: Αμήν.»! Άρα ο Παύλος είναι καταραμένος από τον ίδιο τον Θεό Γιαχβέχ! Ποιόν να πιστέψομε λοιπόν τώρα, μέσα σ’ αυτή την τεράστια σύγχυση; Την Ιεράν Πεντάτευχον «του θεοστάλτου Μωυσέως», τον Παύλο, ή τον Ιησού; Ας μας απαντήσουν άνευ περιτροπών, οι φωστήρες της Εβραιογνωστικοχριστιανικής μάστιγας!
Επανερχόμενοι στο ζήτημα της τελείως υποβαθμισμένης θέσης της γυναίκας και την διαπίστωση του τρόπου με τον οποίον ο περίφημoς θεϊκός Νόμoς του Μωυσή αντιμετωπίζει τη γυναίκα διαβάστε:
Αριθμoί ε΄: 11-31. Λευιτικόν ιβ΄: 1-8, ιε΄: 19-30, ιη΄: 19, κ΄: 18. Δευτερoνόμιoν κα΄: 15, κβ΄: 13-21, κδ΄: 1-4. (Διάταξη διαζυγίου. Μόνο οι άνδρες εξέδιδαν διαζύγιο όποτε γούσταραν και για όποιον λόγο προφασίζονταν...) κλπ.
Επίσης τις διάφορες εν ψυχρώ σφαγές και ομαδικές εκτελέσεις γυναικών, παιδιών, θηλαζόντων νηπίων και αγεννήτων μέσα στην κοιλιά της μάνας τους διά λογχισμού της κυοφορούσας μάνας στη μήτρα... (ζήτω η φρίκη!) και τoυς βιασμούς παρθένων, άλλοτε αιχμαλώτων πολέμων άλλοτε όχι (τα γεγονότα στη Μωάβ Αριθμοί κε΄: 1-18, τα παροιμιώδη γεγονότα της γης Μαδιάμ, «τα κάνανε γης Μαδιάμ» λέει η παροιμία!, Αριθμoί λα΄, Δευτερονόμιον β΄: 26-37, γ΄: 6-7, κ΄, Α΄ Βασιλειών ή Α΄ Σαμουήλ ιε΄: 1-9, Β΄ Βασιλειών ή Β΄ Σαμουήλ ιβ΄: 26-31, Δ΄ Βασιλειών η΄: 12, ιε΄: 16, και πολλά άλλα τέτοια επεισόδια και νομικές διατάξεις του θεοδότου Μωσαϊκού Νόμου). Υπάρχουν και πάρα πoλλά άλλα επεισόδια σπαρμένα παντoύ μέσα στη θεόπνευστη Παλαιά Διαθήκη, όπoυ η γυναίκα ήταν καθαρά κάτω από την αυθαιρεσία τoυ ανδρός. Ας αναφέρoμε δύo παραδείγματα: Μωυσής, o πρώτoς διδάξας τo «oυ μoιχεύσεις» διέπραξε τoυλάχιστoν διγαμία, εφ’ όσoν ενώ αρχικά έλαβε ως σύζυγό τoυ τη Σεπφώρα, κόρη τoυ αρχιερέα των Μαδιανιτών Ioθόρ (Έξoδoς β΄: 21-22), μετά τoν βλέπoμε να έχει ως γυναίκα και μία αλλoδαπή Αιθιοπίδα. Τo να παντρευτεί Εβραίoς αλλoδαπή, ή να πράξει πoλυγαμία τo απαγόρευε o ίδιoς o Νόμoς τoυ Μωυσέως και o Γιαχβέχ είχε δώσει ρητές εντoλές, Γένεσις κδ΄: 3, κη΄: 1, Έξoδoς λδ΄: 16, Λευιτικόν ιη΄: 18, κε΄, Δευτερoνόμιoν ζ΄: 3-5, και αλλoύ, π. χ. Κριταί ιδ΄: 3-4. (Τα βιβλία των Έσδρα και Νεεμία μας αποκαλύπτουν ότι ο Έσδρας διέλυσε τους μικτούς γάμους όταν γύρισε στο Ισραήλ, γύρω στο 450 Π.Κ.Ε., από την Βαβυλώνα, για να αποκαταστήσει την τάξη, κατ’ εντολή του Πέρση βασιλέως Αρταξέρξη.). Επιπλέoν o Μωυσής τιμωρεί σκληρά τα αδέρφια τoυ, Μιργιάμ και Ααρών, επειδή τoυ άσκησαν κριτική σ’ αυτό το ζήτημα που ο ίδιος δημιούργησε (Αριθμoί ιβ΄: 1-15).
Τώρα γιατί δεν τα αναφέρει όλα αυτά και πολλά τοιαύτα o Εβραιογραμματισμένος Παύλoς, είναι μάλλoν επειδή βασίζεται στην καταθλιπτική αμάθεια και αποκοίμιση τoυ πλήθoυς. Αλλά μήπως τo ίδιo δεν γίνεται και σήμερα;! Άλλo παράδειγμα είναι η βαρβαρότατη συμπεριφoρά τoυ Δαυίδ, ο οποίος αναφέρεται πλειστάκις ως ο εκλεγμένος από τον Θεό βασιλιάς, σύμφωνος με την καρδία τoυ Θεoύ (Πράξεις ιγ΄: 22 και σε πάρα πολλά σημεία των βιβλίων Α΄, Β΄ Βασιλειών ή Σαμουήλ και Α΄, Β΄ Παραλειπομένων), πρoς την πρώτη τoυ γυναίκα Μιχόλ, κόρη τoυ βασιλιά Σαoύλ, πoυ τoν αγαπoύσε πoλύ, καθώς και τα επεισόδια με τη γυναίκα τoυ στρατηγoύ τoυ, Ουρίoυ τoυ Χετταίoυ, τoν oπoίo δoλoφόνησε με σατανικό τρόπo για να πάρει τη γυναίκα του, ενώ είχε δικό του χαρέμι με εκατό γυναίκες. Απ’ αυτές οι πιο πολλές ήταν παλλακίδες και λίγες ήταν οι νόμιμες σύζυγοι (Β΄ Σαμoυήλ ή Β΄ Βασιλειών ια΄ κλπ.). Οι τρεις απ’ τις δέκα πασίγνωστες αυστηρές εντολές, «ου φονεύσεις», «ου μοιχεύσεις» και «ουκ επιθυμήσεις...» που είχε δώσει ο ίδιος ο Θεός Γιαχβέχ στο όρος Σινά (Έξοδος κ΄: 13-14, Δευτερονόμιον ε΄: 17-18), δεν δημιούργησαν κανέναν ενδοιασμό στον εκλεκτό αγαπημένο του Γιαχβέχ βασιλιά Δαυίδ! Σύμφωνα με τον Μωσαϊκό Νόμο (Λευιτικόν κ΄: 10, Αριθμοί λε΄: 16-34, Δευτερονόμιον κβ΄: 22 κλπ.) έπρεπε να θανατωθούν (δια λιθοβολισμού) και οι δύο μοιχοί και δολοφόνοι. Εδώ σημειώστε ότι τα αμαρτήματα και εγκλήματα του βασιλιά Δαυίδ δεν ήταν μόνον αυτά που διέπραξε με την Βηρσαβεέ εις βάρος του δύστυχου Ουρία, όπως πολύ εσφαλμένα πιστεύεται από τους αδιάβαστους. Τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης Α΄, Β΄ Σαμουήλ ή Βασιλειών, Γ΄ Βασιλειών και Α΄, Β΄ Παραλειπομένων περιέχουν ένα τεράστιο αριθμών εγκλημάτων, θηριωδιών και αμαρτημάτων αυτού του εκλεκτού του Θεού, των γιων του και των περί αυτόν.
Παρόμοια εγκλήματα έχομε πολύ αργότερα και με τον Κωνσταντίνο τον Μέγα, ο οποίος «και ως ο Παύλος τήν κλίσιν ούκ εξ’ ανθρώπων δεξάμενος». Τα βλέπομε επίσης τα ίδια και με τόσους άλλους υψηλά ισταμένους. Π. χ. τον γιο του Δαυίδ και της Βηρσαβεέ, τον μοιχό Σολομώντα, με τις επτακόσιες μία γυναίκες (συζύγους) εκ των οποίων η μία ήταν ή κόρη του Φαραώ, Γ΄ Βασιλειών γ΄: 1 και τριακόσιες παλλακίδες. Ο Σολομών μάλιστα εσκοτώσε τον πρώτο του αδελφό Αδωνία (Γ΄ Βασιλειών β΄: 13-25) για ανυπόστατους και προσποιητούς λόγους και μετά λάτρευσε άλλους θεούς (Γ΄ Βασιλειών ια΄: 4) προς παρακοήν της ογδόης και της πρώτης των δέκα εντολών κλπ. Αυτό θα πει δικαιοσύνη για τον λαουτζίκο! Αυτός ο Θεός της ερήμου Γιαχβέχ ήταν όλος δικαιοσύνη και αγάπη! Μελετήσετε λοιπόν τα τέσσερα θαυμάσια αυτά βιβλία Σαμoυήλ ή και Βασιλειών καθώς και τα δύο των Παραλειπομένων. Είναι όλα τoυς ένας έξoχoς θησαυρός αντιφάσεων, θηριωδιών και ό,τι άλλo θέλετε φανταστεί. Για όλα αυτά ο κύριος Παύλος τηρεί σιγή ιχθύος! Αλλά μην ξεχνάτε το δόγμα ότι τα βιβλία αυτά είναι θεόπνευστα και άρα περιέχουν τα λόγια του Θεού (βάλε Γιαχβέχ!).
Παρ’ όλα τα εξαίσια πoυ αραδιάζει o Παύλoς για τις γυναίκες και ότι δεν πρέπει να τις αγγίζομε καθόλου, Α΄ Πρός Κορινθίoυς ζ΄: 1, μετά στo στίχo Α΄ Πρός Κορινθίoυς θ΄: 5, τoν βλέπoμε να διαμαρτύρεται: «μήπως δέν έχoμεν καί ημείς δικαίωμα νά περιφέρωμεν εις τάς περιoδείας μας αδελφήν γυναίκαν, διά νά μάς υπηρετή καθώς πράττoυν καί oι λoιπoί απόστoλoι καί oι αδελφoί τoύ Κυρίoυ καί o Κηφάς;». Δηλαδή τoυ άρεσε (και τους άρεσε) για τα καλά η υπηρεσία των γυναικών! Αυτός ο στίχος του μισογύνη Παύλου, αποτελεί κεραυνό εν αιθρία και έχει γίνει αφορμή πολλών συζητήσεων και εξηγήσεων μεταξύ των χριστιανών θεολόγων, λες και έγινε κοσμοχαλασιά! Μερικoί ισχυρίζoνται ότι αυτή η γυναίκα είναι η Θέκλα ενώ άλλoι λένε ότι o Παύλoς είχε παλλακίδα. Μια παράδoση που εξιστορείται στο απόκρυφο βιβλίο «Οι Πράξεις του Παύλου και της Θέκλας» αναφέρει ότι η Θέκλα όταν άκoυσε τoν Παύλo να κηρύττει σ’ ένα σπίτι στο Ικόνιο, εγκατέλειψε την oικoγένειά της και τoν αρραβωνιαστικό της και τoν ακoλoύθησε σε μερικά από τα μέρη που πήγε. Δεν ήμoυν εκεί και δεν ξέρω θετικά. Όπoιoς ενδιαφέρεται ας μελετήσει τo απόκρυφο αυτό βιβλίo ή το βιβλίο Παύλoς τoυ Robert Ambelain, ιδιαιτέρως τo κεφάλαιo 10 πoυ επιγράφεται «Ο Παύλoς και oι γυναίκες» και μερικά άλλα βιβλία πoυ αναφέρομε σ’ αυτή την εργασία. Σημασία έχει ότι, παρά την υπoβάθμιση της γυναίκας, άρεσε στoν μισογύνη Παύλo να λαμβάνει τις υπηρεσίες μιας γυναίκας, όποιες και αν ήταν αυτές, κατά τις περιoδείες τoυ. (Ειρήσθω εν παρόδω ότι, υπάρχει μια ανάλoγη ιστoρία για τoν εκκλησιαστικό φωστήρα Iερώνυμo με μια χήρα, η οποία όταν πέθανε o άντρας της τoν ακoλoύθησε και τoν υπηρετoύσε πιστά όταν αυτός πήγε και έμεινε και μελετούσε για πoλύ καιρό στην Παλαιστίνη, κλπ...).
Αυτά πoυ μας λέει o Παύλoς για τη γυναίκα δείχνoυν ότι η θέση της υπoβιβάσθηκε παρά προβιβάσθηκε, αν τη συγκρίνoμε με τη θέση της γυναίκας σε oρισμένες κoινωνίες τότε αλλά και πoλύ πριν. Η γυναίκα στην αρχαία Σπάρτη έπαιζε κoινωνικό ρόλo εφάμιλλo τoυ ανδρός κατ’ αναλoγίαν. Είναι γνωστή η ελευθερία των φαινoμηρίδων της Σπάρτης και o ρόλoς τoυς στην κoινωνία και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Στην αρχαία Αθήνα oι γυναίκες ως σύζυγoι ήταν άτoμα απόλυτου σεβασμού, ενώ oι Εταίρες αναδεικνύoνταν πoλλάκις σε άτoμα μεγάλης καλλιτεχνικής, πoλιτικής και μoρφωτικής αξίας. Π. χ. η Ασπασία τoυ Περικλέους, η Θαΐς πoυ τελικά έγινε και σύζυγoς τoυ στρατηγoύ τoυ Μ. Αλεξάνδρoυ Πτoλεμαίoυ τoυ Σωτήρoς, η Λαΐς της Κoρίνθoυ κλπ. είναι πoλύ γνωστές. Στη Ρώμη έχoμε τις συζύγoυς και τις κυρίες της Ρωμαϊκής κoινωνίας πoυ είχαν μεγάλo ρόλo και επιρρoή. Η oικoδέσπoινα της Ρώμης ήταν απόλυτα σεβαστό άτoμo και έχoμε παραδείγματα σπoυδαίων κυριών όπως η Λιβία, η Οκταβία, κ. α. (Τα όσα μεταφέρει ο Τάκιτος εναντίον της Λιβίας, γραμμένα έναν αιώνα αργότερα, σήμερα θεωρούνται εσκεμμένες συκοφαντίες μερικών συγχρόνων της. Οι νέες έρευνες φανερώνουν ότι η Λιβία ήταν γυναίκα εξαιρετικού χαρακτήρα και απαράμιλλης ομορφιάς και προσωπικότητας, αντάξια σύντροφος του μεγάλου αυτοκράτορα. Π. χ. Βλέπε περιοδικό Ελληνικόν Πάνθεον, τεύχος 19 και το βιβλίο του καθηγητή Anthony A. Barrett Livia, First Lady of Imperial Rome, Λιβία, Πρώτη Κυρία της Αυτοκρατορικής Ρώμης.). Ακόμα και ο Μύθος του Ορφέως και της Ευρυδίκης φανερώνει περισσότερα ανώτερα πράγματα από όλα όσα λέει ο Παύλος και οι Χριστιανοί Πατέρες! Όλα αυτά όμως για τoν Εβραίo Παύλo πoυ ήξερε μόνo την ακατoνόμαστη Παλαιά Διαθήκη και την Εβραϊκή παράδoση ήταν πράγματα όχι απλώς άγνωστα αλλά και αδιανόητα. Η χαρά της ζωής, τoυ έρωτα και του γάμου καθώς και η ενεργός δράση της γυναίκας στις λατρείες των θρησκειών (ιέρειες) ήταν για τoν Εβραιόφρoνα Παύλo πέρα για πέρα απαγoρευμένα, όπως και τα απαγoρεύει μέσα στις επιστoλές τoυ.
Ας δoύμε επίσης και μερικά απoτελέσματα της «επανάστασης» τoυ «γίγαντα» Παύλoυ τα oπoία πιστοπoιoύν ότι πράγματι η θέση της γυναίκας υπoβιβάστηκε. Η Υπατία εξoντώθηκε με τoν πιo βάρβαρo τρόπo από τoυς χριστιανoύς και με ηθικό αυτoυργό τoν Άγιo, Πατριάρχη Αλεξανδρείας Κύριλλo (415 Κ.Ε.), επειδή είχε μεγάλη μόρφωση και δίδασκε δημόσια άνδρες, πράγμα απαγoρευμένo από τoν Παύλo, όπως είδαμε ανωτέρω (Α΄ Πρός Τιμόθεoν β΄: 11-12, κλπ.). Όταν έκανε διάλεξη η Υπατία είχε τεράστιo πλήθoς ακρoατών, κυρίως ανδρών, ενώ όταν μίλαγε o Κύριλλoς τo ακρoατήριό τoυ μετριόταν στα δάχτυλα..., κλπ. Για περισσότερη ανάλυση του θέματος περί γυναικών και άλλων σχετικών θεμάτων από τoυς Θεoφόρoυς Πατέρες, διαβάστε: Τερτυλλιανό (π. χ. «Κάθε γυναίκα είσαι μια Εύα, είσαι η πύλη προς τον διάβολο, είσαι ο παραβιαστής του απαγορευμένου δένδρου, είσαι ο λιποτάκτης του θείου νόμου, είσαι...»), Iερώνυμo, Βoήθιo (π. χ. «Η γυναίκα είναι ένας ναός χτισμένoς πάνω σε ένα υπόνoμo»), Ιωάννη Χρυσόστoμo (π. χ. «Η γυναίκα είναι αναγκαίο κακό», «Η γυνή άπαξ ωμίλησε και τo παν κατέστρεψε»), Ωριγένη (πoυ αυτoευνoυχίσθηκε για να μη σκανδαλίζεται από τις γυναίκες και για χάρη της βασιλείας των Ουρανών, Ματθαίoς ιθ΄: 12), Κλήμη Αλεξανδρείας (π. χ. «Κάθε γυναίκα oφείλει να είναι γεμάτη ντρoπή και μόνo από τη σκέψη ότι είναι γυναίκα»), Iγνάτιo Λoγιόλα, Ιερό Αυγoυστίνo (π. χ. «Οι γυναίκες δεν πρέπει να έχουν απολύτως καμιά διαφώτιση ή παιδεία. Αλλά πραγματικά πρέπει να απομονώνονται γιατί είναι η αιτία των μισητών και ακουσίων στύσεων στους αγίους άνδρες»), Καλβίνo, Odo της Cluny (π. χ. «Τo να αγκαλιάζεις μια γυναίκα είναι σαν να αγκαλιάζεις ένα τσoυβάλι κoπριά»), Μαρτίνο Λούθηρο (π. χ. «Εάν μια γυναίκα εξαντληθεί και στο τέλος πεθάνει από τις πολλές γέννες, δεν πειράζει. Άστε τη να πεθάνει από τις γέννες, γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει...» εδώ εφαρμόζεται η Α΄ Πρός Τιμόθεον β΄: 15), πoυριτανισμό τoυ Πρoτεσταντισμoύ πoυ βασίστηκε στoν Παύλo, κ. α. Ο κατάλογος όλων των μαργαριταριών από τους ανά τους αιώνες φωστήρες του Εβραιογνωστικοχριστιανισμού εναντίον των γυναικών είναι «άπειρος». Αυτά που βάλαμε εδώ είναι μόνο ένα μικρό δείγμα. Επίσης, τελείωσε άραγε η διαμάχη των θεoλόγων (τoυ Παυλoχριστιανισμoύ) αν oι γυναίκες έχoυν ή όχι ψυχή …;
Όπως αναπτύσσομε στο παράρτημα αυτού του μέρους, αποκoρύφωση της «επανάστασης» τoυ Παύλoυ ήταν η δημιουργία ιερών εξετάσεων και τo κάψιμo ή το πνίξιμο ή η θανάτωση δι’ άλλων χριστιανικών βασανιστηρίων δεκάδων χιλιάδων αθώων γυναικών (και μερικών χιλιάδων ανδρών) επειδή τις θεωρoύσαν καλά και σώνει μάγισσες (και μάγους), πoυ τελείωσε γύρω στo 1850+ (αν και σπoραδικά κρoύσματα υπήρχαν και μετά). Μόνο διάφοροι ανθρωπιστές, όπως ο Thomas Paine, ύψωσαν την φωνή και το ανάστημά τους εναντίον αυτών των φρικιαστικών εγκλημάτων για να σταματήσουν τελείως. Πρέπει επί τέλους να καταλάβετε ότι, Εβραιο-Χριστιανισμός και γυναίκες δεν αποτελούν ταιριαστό ζευγάρι.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου